Stress is een groot probleem geworden in de snelle, hyperverbonden wereld van vandaag. Maar het is geen ziekte. In feite is stress in de eerste plaats een automatische reactie van ons lichaam wanneer een situatie als bedreigend wordt ervaren. De afscheiding van stresshormonen (adrenaline, daarna cortisol), perfect aangepast aan de prehistorische mens om af en toe te kunnen vluchten of zich te verdedigen tegen een mammoet, is niet langer geschikt voor de moderne mens, die meer onderhevig is aan herhaalde noodsituaties die onmogelijk te beheersen zijn door te sprinten of te vechten. Zo ontstaat chronische stress, met een hyperproductie van cortisol die verantwoordelijk is voor een heleboel gevolgen voor de gezondheid: hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, verminderde immuniteit, angst en slapeloosheid, angst en depressie, uitputting en burn-out, etc. Wat kunnen we doen om de gevolgen te beperken? Afgezien van anxiolytica of slaappillen bestaat er geen medicijn om stress te "behandelen". Daarom is het belangrijk om natuurlijke methoden te verkennen die gebruik maken van een reeks complementaire benaderingen om de acute symptomen van stress te beperken en de schadelijke effecten van chronische stress te voorkomen.

Dit artikel is bijgewerkt op 11/01/2024

Top 5 natuurlijke stressverlagers

1. De meest veelzijdige essentiële anti-stress olie : 2. Als een diepgaande behandeling voor chronische stress :.
2. Als een diepgaande behandeling voor chronische stress : Vijgenboom knop maceraat.
3. Voor de effectiviteit tegen angst: Passiebloem.
4. Als remedie van grootmoeder : Citroenmelisse theevoor een ontspannend ritueel.
5. Voor een betere weerstand in tijden van stress : ashwaganda-poeder alleen voor volwassenen.

Om de impact van stress te beperken, is het ook raadzaam om in je magnesiumbehoefte te voorzien en je dieet aan te passen om uitputting te voorkomen, en om ontspannende lichaams- en ademhalingsoefeningen te gebruiken om een goede slaapkwaliteit te behouden en je emoties beter te beheersen...

Essentiële oliën voor snelle verlichting

Waarom essentiële oliën gebruiken?

Door de werking van hun chemische bestanddelen en de kracht van hun geur zullen essentiële oliën uitzonderlijke partners voor beter stressmanagement. Dankzij hun snelle en krachtige effecten en hun kalmerende, ontspannende, anxiolytische, kalmerende en spasmolytische eigenschappen zijn ze nuttig in alle situaties, van acute tot chronische stress.

Er zijn zoveel essentiële oliën die verlichting kunnen brengen dat het moeilijk is om ze allemaal op te noemen. Daarom hebben we een selectie gemaakt en een aantal van hun speciale eigenschappen uitgelicht. In alle gevallen wordt aanbevolen om Maak je keuze op basis van je eigen affiniteit met een bepaalde geur. Bij herhaald gebruik is het ook raadzaam om regelmatig van essentiële olie te wisselen of mengsels te gebruiken om te voorkomen dat je een geur associeert met een negatieve situatie. Anders loop je het risico dat je stress veroorzaakt door alleen maar aan de geur te ruiken.

Petit Grain Bigarade als eerste optie
 • Petit Grain Bigarade etherische olie oosten de meest veelzijdige onder stress. Van linalool en linalylacetaat, de hoofdbestanddelen, is bekend dat ze inwerken op het zenuwstelsel, zowel centraal als perifeer, met effecten op de meeste symptomen die verband houden met stress: angst, bloeddruk, hartritmestoornissen, spierspasmen, slaapstoornissen, concentratieproblemen, enz.
 • Niet iedereen houdt echter van de geur. Je kunt Petit Grain Bigarade vervangen door fijne of echte lavendel etherische olie met vergelijkbare gehalten aan linalool en linalylacetaat, of door Bergamot etherische olieAfhankelijk van individuele geurvoorkeuren en de voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen bij het gebruik ervan.
Andere essentiële oliën voor meer gerichte actie

Afhankelijk van de persoon en de situatie kan stress gepaard gaan met verschillende fysieke, emotionele of intellectuele symptomen. Petit Grain Bigarade etherische olie, Met bepaalde essentiële oliën kun je dan op een meer persoonlijke manier handelen:

Hoe ze te gebruiken?
 • Door de huid, Verdun 1 druppel essentiële olie in 9 druppels plantaardige olie en breng dit aan op de zonnevlecht, de binnenkant van de polsen en/of de voetzolen. Essentiële oliën kunnen ook worden gemasseerd door ze te verdunnen met meer plantaardige olie.
 • In reukzinVoor een snel effect door de combinatie van de voordelen van essentiële oliën en ademhaling. Inhaleer direct uit het flesje of doe 2 of 6 druppels essentiële olie op een zakdoek of de lont van een inhalator. Gebruik als onderdeel van een ontspanningsroutine of wanneer je daar behoefte aan hebt.
 • In het badVoor een moment van ontspanning: verdun 5 tot 10 druppels essentiële olie in zout of in een douchegel. Voeg toe aan het badwater, meng goed en geniet.
 • In verstuiving, om een ontspannende sfeer te creëren of een meditatiesessie te begeleiden. Respecteer het aantal druppels essentiële olie op de bijsluiter van de verstuiver en de verstuivingstijden volgens de gebruiker: volwassene (15 minuten per uur), kinderen vanaf 6 jaar (5 minuten per uur) of vanaf 3 maanden (5 minuten per uur als het kind niet aanwezig is).

Knopmaceraten om gevoeligheid voor stress te reguleren of te voorkomen

Wanneer moeten bud macerates worden gebruikt?
Welke maceraten kiezen?

Vijgenboom knop maceraat is de reflex die je moet hebben, of de stress nu acuut, tijdelijk of chronisch is. Dankzij de balancerende werking op de cortico-hypothalamische as, die zowel anxiolytisch als krampstillend is, kan het op de volgende manieren worden gebruikt voldoende op zichzelf of in combinatie met andere maceratenDe keuze is gebaseerd op bepaalde uitingen van stress, die van persoon tot persoon verschillen:

Hoe ze te gebruiken?
 • Eenmalige stressvolle gebeurtenis Een kuur van 3 weken voor, tijdens of na de behandeling om het evenwicht te herstellen.
 • Chronische stress of overwerk Bijvoorbeeld een kuur van enkele maanden om de effecten van stress te verlichten, de slaapkwaliteit te verbeteren of een vermoeid lichaam nieuw leven in te blazen. Je moet het 3 weken per maand nemen, met een pauze van 1 week.

In alle gevallen zijn de gebruikelijke doses als volgt:

 • Volwassenen en adolescenten Neem 5 tot 15 druppels per dag in een glas water (of onverdund), 15 minuten voor de maaltijd, gedurende 3 weken. Begin met 5 druppels en verhoog dit gaandeweg (bijvoorbeeld: 5 druppels de eerste week, 10 de tweede en 15 de laatste).
 • Kinderen ouder dan 3 jaar 1 druppel per dag voor elke 10 kilo, beginnend met 1 druppel en verhoog de dosis geleidelijk (een kind van 9 jaar dat 40 kilo weegt, kan bijvoorbeeld tot 4 druppels nemen).

Kruidenthee voor een moment van ontspanning

Waarom kruidenthee gebruiken?

Het opzetten van ontspanningsrituelen is essentieel om beter met stress om te gaan. Sommige mensen kiezen voor meditatie, lezen, muziek... of kruidenthee, die ook het voordeel hebben dat ze meer ontspannen.nodigen je uit om een pauze te nemen en voor jezelf te zorgen. In plaats van ze te drinken, kun je ze zelfs gebruiken om een aromatisch bad te maken.

Welke planten kiezen?

Zoals essentiële oliën, Veel planten hebben anxiolytische en krampstillende eigenschappen. In geval van stress is het meest veelzijdige Citroenmelisse-infusieDe kalmerende en rustgevende werking is zelfs vergeleken met die van benzodiazepinen. De kalmerende en rustgevende werking is zelfs vergeleken met die van benzodiazepinen.

Om de werking van Citroenmelisse aan te vullen en de smaken te variëren, kan worden gecombineerd met Kamille Matricaria bloemen (voor zijn krampstillende eigenschappen), en Verbena bladeren of lieve bosstro (bij voorkeur bij geassocieerde spijsverteringsstoornissen) en Marjolein (voor zijn werking op het centrale zenuwstelsel).

Er zijn andere verzachtende planten die worden aanbevolen bij stress, maar deze worden meestal ingenomen in capsulevorm of als hydroalcoholische extracten. Deze zijn veel geconcentreerder dan kruidenthee en vereisen persoonlijk advies om rekening te houden met bepaalde gebruiksrisico's of interacties met medicijnen. Hieronder vallen planten met anxiolytische eigenschappen zoals Passiebloem en Eschscholtzia (ook bekend als Californische papaver) of meer antidepressiva zoals Sint-Janskruid, saffraan of Griffioen.

Hoe ze te gebruiken?
 • In infusie Giet voor één kopje kokend water (ideaal bij een temperatuur van 80-90°C) over een eetlepel gedroogde planten (of ongeveer 10 schutbladeren voor linde). Laat 5 tot 10 minuten trekken.
 • In een aromatisch bad Maak een infusie van 80g gedroogde planten in 3 liter kokend water. Laat 5 minuten trekken en filter. Laat afkoelen indien nodig. Voeg de bereiding toe aan het badwater.

Hydrolaten voor gevoelige gebruikers

Wanneer zijn hydrolaten relevant?

. Ze zijn veel minder geconcentreerd dan etherische oliën en flexibeler in gebruik. Ze bevatten echter wel actieve moleculen die kunnen worden gedetecteerd door hun aromatische geur. In bad, oraal of als nevel kunnen ze worden gebruikt om je huid te verzorgen. jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen voorzichtig. Net als bij essentiële oliën kun je ze kiezen op basis van hun geur of smaak.

Snel en gemakkelijk te gebruiken, hydrolaten zullen ook aantrekkelijk zijn voor degenen die haast hebben en geen tijd hebt om kruidenthee te bereiden.

Welke hydrolaat moet ik kiezen?
Hoe ze te gebruiken?

Orale inname:

 • Vanaf 6 maanden Voeg 1 theelepel hydrosol toe aan de fles of het glas water van je baby. Drink 2 keer per dag gedurende maximaal 15 dagen.
 • Voor volwassenen Voeg 1 eetlepel hydrolaat toe aan 1 liter water. Drink af en toe gedurende de dag of als onderdeel van een kuur van ongeveer twintig dagen voor een intensievere werking.

In het bad Voeg 2 tot 3 theelepels toe voor jongere kinderen en een paar eetlepels voor oudere kinderen.

In mist Verstuif naar behoefte meerdere keren per dag op de zonnevlecht, nek, gezicht of borst.

Adaptogene planten voor een betere weerstand tegen stress

Van een plant wordt gezegd dat het adaptogeen is als het "op een niet-specifieke manier leidt tot een verhoging van de weerstand van het lichaam tegen stressfactoren, ongeacht of deze van fysieke, biologische of psychologische oorsprong zijn". Afgezien van de alarmfase aan het begin van een stressepisode, zullen ze ondersteuning van het lichaam in de weerstandsfase om het langer te laten werken, zonder te werken als een dopingmiddel. Wat ze gemeen hebben is hun vermogen om vermoeidheid te verminderen, de weerstand tegen inspanning te verbeteren, concentratie en weerstand tegen infecties te verhogen...

Hun macht is echter niet oneindigDe capaciteiten van het lichaam zijn beperkt. Op een bepaald moment is het niet langer mogelijk om de stress te weerstaan en wordt rust noodzakelijk. Om het risico op uitputting te vermijden, mag het gebruik daarom niet langer dan 3 maanden duren.

De bekendste zijn ginseng, Eleutherococcus en Rhodiola.Dit zijn planten met een lange gebruiksgeschiedenis in de traditionele geneeskunde. Het verdient de voorkeur om ze te gebruiken in de vorm van getitreerde extracten om hun kwaliteit en gehalte aan actieve ingrediënten te garanderen. En gezien de voorzorgsmaatregelen bij het gebruik ervan, is het raadzaam om het advies van een gezondheidsdeskundige in te winnen.

Ashwagandaook bekend als "Indiase ginseng’'is ook een van de adaptogene planten. Talrijke studies hebben de voordelen ervan bevestigd bij vermoeidheid of chronische stress. Het is echter alleen geschikt voor volwassenen. Het is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. En bij schildklieraandoeningen wordt medisch advies geadviseerd.

Je dieet aanpassen om de impact van stress op je gezondheid te beperken

Omdat het niet altijd mogelijk is om stressbronnen te elimineren, is het belangrijk om te weten dat voeding kan helpen om de impact van stress op de gezondheid te beperken: het hart beschermen, gewichtstoename en een lagere immuniteit voorkomen, burn-out en depressie voorkomen... Door bepaalde voedingsstoffen te leveren, de inhoud van de plaat speelt een rol die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel essentieel is.

 • Magnesium om de vicieuze cirkel van stress te vermijden. In feite is stress verantwoordelijk voor overmatig verlies van magnesium terwijl ons moderne dieet magnesiumbronnen tekort komt en een gebrek aan magnesium ons kwetsbaarder maakt voor stress ..... Daarom is het een goed idee om prioriteit te geven aan bepaalde voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze rijk zijn aan magnesium, zoals zeewier, vis en groenten. sesam zaden , de chia zaden, de amandelen, de cashewnoten, de cacao... en om suppletie te overwegen om ervoor te zorgen dat aan de dagelijkse behoefte, geschat op ongeveer 300 mg per dag voor een volwassene, wordt voldaan.
 • omega-3 om de hersenfunctie te beschermen en te optimaliseren en tegelijkertijd hart- en vaatziekten te helpen voorkomen stress: streven naar evenwichtige inname van omega-3- en omega-6-vetzuren door een teveel aan omega 6 te vermijden (bijv. zonnebloem- en arachideolie) en meer omega 3 te leveren via plantaardige voedingsbronnen (bijv. koolzaad-, walnoot-, lijnzaad- en hennepolie) en dierlijke bronnen (bijv. kleine vette vis die van nature rijk is aan EPA en DHA).
 • Minder snelle suikers. Snacken en hunkeren naar suiker zijn onlosmakelijk verbonden met periodes van stress. In de meeste gevallen zijn het de hersenen die glucose nodig hebben om te functioneren, maar het is het beste om te reageren met 'langzame' suikers om het risico op overgewicht, diabetes, prikkelbaarheid, etc. te beperken. Vandaag praten we meer over complexe suikers en 'langzame' suikers.laag GI-dieet voorrang geven aan volkorenbrood, volkorengranen, peulvruchten, enz.
 • Eiwitten, ijzer en B-vitamines voor de synthese van neurotransmitters. De hyperproductie van cortisol, kenmerkend voor chronische stress, verstoort de synthese van bepaalde neurotransmitters, met name dopamine en serotonine. Om verlies van vitaliteit en motivatie en het risico op uitputting te voorkomen, is het belangrijk om de synthese ervan te ondersteunen met gevarieerde bronnen van plantaardige en/of dierlijke eiwitten die de precursoraminozuren (tyrosine en tryptofaan) leveren. Het is ook belangrijk om Ijzer en B-vitamines (vooral vitamine b9 en vitamine b12) die betrokken zijn bij hun synthese, maar waaraan mogelijk een tekort is.
 • Zorg voor je microbiota om een goede communicatie tussen de twee hersenen te bevorderen, beperk je de oxidatieve stress en ontstekingen die door stress worden aangemoedigd: vermijd overgeraffineerd industrieel voedsel, verhoog je inname van e oplosbare en onoplosbare vezelsWe moeten bijvoorbeeld de voorkeur geven aan verse, kleurrijke, seizoensgebonden en gevarieerde groenten en fruit, (half)volkoren granen en niet te vergeten kruiden, aromatische planten en natuurlijke bronnen van probiotica die goed zijn voor de darmflora (zoals yoghurt, kefir, kombucha, gefermenteerde groenten, enz.)

Ademhalings- en lichaamspraktijken om stress te verminderen

Naast natuurlijke plantenextracten en voeding zijn er fysieke en ademhalingsmethoden die een direct effect op stress kunnen hebben, met name door gebruik te maken van deactivering van de nervus vagus, die het parasympathische systeem regelt en het lichaam weer in rust brengt. Deze methoden zijn het onderwerp van een toenemend aantal onderzoeken die hun effectiviteit hebben aangetoond in het verminderen van angst en cortisol, het reguleren van de hartslag, het verbeteren van de slaap en immuniteit...

Of het nu collectief of individueel is, deze praktijken zijn talrijk en gevarieerd, zodat iedereen vrij is om te kiezen wat het beste bij hem past: zingen, lezen, naar muziek luisteren, de tijd nemen om te ontspannen en diep adem te halen, mediteren, hartcoherentie beoefenen, yoga, sofrologie, enz. Het belangrijkste is om ze zo regelmatig mogelijk te oefenen, vooral omdat ze van significant belang zijn, zonder dat ze per se veel tijd in beslag nemen.

Gezien de impact van stress op de werkplek, sommige van deze praktijken worden aangeboden in een professionele context zoals meditatie-, sofrologie- of yogasessies, het organiseren van koren, het ter beschikking stellen van dutjesruimtes, enz. De gunstige effecten hiervan werden geëvalueerd op het vlak van absenteïsme, burn-out, spier- en skeletaandoeningen, psychosociale risico's, enz.

Specifiekere benaderingen, zoals de TIPI-methode, maken het mogelijk om in te spelen op emotionele regulatieAndere technieken, zoals 1, 2, 3 Sommeil (3S), zijn gebaseerd op het aanleren van kleine, langzame bewegingen die het lichaam stimuleren om te ontspannen. Andere technieken, zoals 1, 2, 3 Sommeil (3S voor Sounder Sleep System), zijn gebaseerd op het aanleren van kleine, langzame bewegingen die de ontspanning van het lichaam bevorderen. Kwaliteitsslaap door stress gedurende de dag te reguleren.

Bibliografie

Publicatie: Botto, J. (2023). Fytoadaptogenen: een aparte categorie plantenextracten met pleiotrope eigenschappen van aanpassing aan onze omgeving. Fytotherapie. https://doi.org/10.3166/phyto-2022-0364

Publicatie: Millet F. (2014) Essentiële oliën bij ‘beschavingspathologieën’ (stress, angst, vermoeidheid) bij volwassenen. Etnofarmacologie, nr. 52

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Fleurentin, J., Pelt, J. M., & Hayon, J. C. (2016). Du bon usage des plantes qui soignent. Rennes, Frankrijk: West-Frankrijk.

Boek : Couic Marinier, F., Briquet, L. (2021). Aromatherapie. Levende aarde.

Boek : Morel, JM (2008). Praktische verhandeling over fytotherapie: De remedies van gisteren voor de geneeskunde van morgen, Escalquens, Frankrijk: Editions Jacques Grancher.

Boek : Faucon, M., & Canac, P. (2018). Verhandeling over wetenschappelijke en medische aromatherapie, hydrosolen (1e ed.). Parijs: Ed. Bloed van de aarde.

Boek : Pineau, L. (2019). Het grote boek over gemmotherapie. Leduc.s Editions.

Boek : Coudron C. & Pourrias B. (2014). Gidsen voor voedingsrecepten. Gezondheid edities.

Boek : Chevallier, C., en Lafon, DV (2022). Emoties, stress, slaap - Begrijp en handel met aromatherapie en psychologisch advies. GRANCHER.

Boek : Géa, A., en Banel, P. (2022). Fysiologie en essentiële oliën: hoe werken essentiële oliën in op de verschillende systemen van het lichaam? DUNOD.

Website: Stress op het werk. Gezondheidseffecten - Risico's - INRS. (nd-c). https://www.inrs.fr/risks/stress/effects-sante.html

Website: Stress in al zijn vormen. (nd). https://www.ipubli.inserm.fr

Website: WikiPhyto, de encyclopedie van fytotherapie. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home