De zwarte bes of zwarte bes is een struik uit de Grossulariaceae-familie die nogal bossig is en versierd met schitterende bessen die wachten om verslonden te worden. Dankzij de knoppen verkrijgen we een zeer effectief geconcentreerd maceraat, het meest gebruikt in de gemmotherapie. De voordelen zijn meervoudig, krachtige ontstekingsremmend, universeel afdruiprek, tonifiërend, enz. Maceraat van zwarte bessenknoppen is zeer geschikt bij situaties van chronische allergieën, diverse ontstekingen en algemene vermoeidheid. Latijnse naam: Ribes nigrum L. Gebruikt deel: verse knoppen

Dit artikel is bijgewerkt op 19/07/2023

Voor welke problemen moet het worden gebruikt?

 • Huidsysteem ++++ : Acne, Huidallergie, Jeukende huid, Dermatitis, Dermatose, Eczeem, Droog eczeem, Insectenbeet, Psoriasis, Urticaria

 • Immuun- en ademhalingssysteem ++++ : Ademhalingsallergie, Allergie, Astma, Bronchitis, Longemfyseem, Griep, Immuniteit, Nasofaryngitis, Hooikoorts, Sinusitis, Tracheitis, Pollenallergie

 • Zenuwstelsel ++++ : asthenie, vermoeidheid, stress

 • Osteoarticulair systeem ++++ : Jichtaanval, Artritis, Artrose, Verstuiking, Fibromyalgie, Breuk, Reumatoïde artritis, Osteoporose, Lumbago, Ziekte van Dupuytren, Ziekte van Lapeyronie, Ziekte van Ledderhose, Reuma, Ischias, Chronische progressieve polyartritis, Tendinitis

 • Urogenitaal systeem +++ : Glomerulonefritis, teveel urinezuur, nierfalen, nierstenen, nefrolithiase, prostatitis, teveel ureum

 • Metabolisch systeem +++ : Cholesterol, Ontgiften

 • Spijsvertering ++ : Hepatitis, pancreatitis, dyspepsie, gastritis, ziekte van Crohn, colitis

Hoe gebruik je het alleen?

Volwassenen en adolescenten : 5 tot 15 druppels per dag in een glas water, bij voorkeur in de ochtend, 15 minuten vóór de maaltijd gedurende 3 weken. Begin met 5 druppels en verhoog geleidelijk:

 • of één druppel per dag tot 15,
 • d.w.z. 5 druppels de eerste week, 10 de tweede en 15 de laatste.

Kinderen ouder dan 3 jaar : 1 druppel per dag voor 10 kilo. Begin met 1 druppel en verhoog geleidelijk.

Synergetische toepassingen

  Vermoeidheid

  Zwarte bessen kunnen worden gecombineerd met maceraten van knoppen Eik en van Sequoia, ook endocriene stimulerende middelen, om vermoeidheid tegen te gaan.

  Immuniteit

  Zwarte bes, Witte spar en deRozenbottel kunnen in combinatie worden gebruikt om de immuniteit te stimuleren. Ze zijn alle drie verkwikkend en helpen de afweer van het lichaam te versterken.

  Artritis

  Vanwege de ontstekingsremmende werking kan zwarte bes worden gecombineerd met Liaan. Maceraat van knoppen Zilverberk kan ook worden gebruikt om weefsels af te tappen.

  Artrose

  Zwarte bes en Liaan vormen een perfecte combinatie om op te treden tegen artrosepijn. Ze kunnen ermee geassocieerd worden Schotse den, regenererend kraakbeenweefsel.

  Ademhalingsallergie

  In geval van luchtwegallergie kan zwarte bes met ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen worden gecombineerd Viburnum en bij Charme, dat zal vechten tegen ademhalingsspasmen.

  Huidallergie

  Cassis kan worden gebruikt metIep, huidontgifter en Okkernoot. Dit laatste maakt het, dankzij zijn werking op de darmflora, mogelijk om stroomopwaarts op de immuunreactie in te werken.

  Astma

  Zwarte bessen kunnen worden gecombineerd met maceraten van knoppen Viburnum om te vechten tegen spasmen, en Hazel om longweefsel af te voeren en te regenereren.

  Tendinitis

  Zwarte bessen kunnen worden gebruikt met maceraten van knoppen Wilde wingerd, specifieke ontstekingsremmende werking van kleine gewrichten en Jeneverbes gifstoffen af ​​te voeren.

  Urticaria

  De Cassis, deIep en de Okkernoot kan in combinatie gebruikt worden bij netelroos. Ze helpen het lichaam leeg te maken om huidreacties te beperken en ook ontstekingen te beperken.

  Psoriasis

  Bij psoriasis kan maceraat van zwarte bessenknoppen worden gecombineerd met Ceder, afdruiprek en huidrevitalisator, evenals Okkernoot, vanwege zijn lever- en bloedzuiverende werking.

  Acne

  De Cassis, deIep en de Okkernoot vormen het perfecte trio om huidproblemen zoals acne te bestrijden, via hun ontstekingsremmende, ontgiftende en drainerende werking.

  Chronische progressieve polyartritis

  Zwarte bes kan worden gebruikt in combinatie met Liaan, ontstekingsremmend, dat ook vecht tegen het auto-immuunproces van chronische progressieve polyartritis. Hieraan kan worden toegevoegd de Schotse den om botten en gewrichten te regenereren.

Belangrijkste eigenschappen

 • bijnier stimulerend middel :

  zwarte bes heeft een regulerende en stimulerende werking van de cortico-bijnieren. Het stimuleert vooral de aanmaak van natuurlijk cortisone, een eigenschap die het de meeste voordelen oplevert. Het wordt beschouwd als een adaptogeen, het zal het lichaam helpen zich aan te passen aan stressvolle situaties en, meer in het algemeen, de algehele weerstand van het lichaam verhogen. situatie. Het stimuleert de algemene stofwisseling door bijzonder verkwikkend en euforisch te zijn.

 • ontstekingswerend :

  door de aanmaak van cortisol te stimuleren, werkt Zwarte bes in op de primaire ontstekingsfase op alle niveaus: gewrichts-, huid-, ademhalings-, spijsverterings-, urine- of slijmvliezen. Het totaal aan flavonoïden in de toppen heeft bovendien een remmend effect op het ontstekingsproces.

 • immuunstimulerend :

  maceraat van zwarte bessenknoppen helpt de algemene stofwisseling te stimuleren via zijn werking op de bijnierschors en helpt zo de immuniteit te stimuleren, vooral na een episode van stress of intense vermoeidheid.

 • hypo-allergeen :

  door de aanmaak van cortisol in het bloed te stimuleren, helpt het maceraat van de zwarte bes de ontstekingsreactie veroorzaakt door allergische reacties te verminderen. Het bevat ook flavonoïden die de afgifte van histamine remmen.

 • aftappen :

  het maceraat van de zwarte bessenknop werkt in op de nieren, maar ook op de andere organen (schildklier, lever, enz.) om de eliminatie van gifstoffen uit het lichaam te vergemakkelijken. Het is in staat het hele lichaam te reinigen en maakt het dus mogelijk om de bijwerkingen van moleculen die een bepaalde toxiciteit vertonen, te bestrijden.

Gebruikstips

 • De maceraat van zwarte bessenknoppen is een kruiden voedingssupplement. Het vervangt geen gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om het buiten het bereik van kinderen te houden en de aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden. Voor jonge kinderen moeten de doseringen worden aangepast.
 • Maceraat van zwarte bessenknoppen is toegestaan ​​voor het hele gezin, behalve voor baby's jonger dan 3 jaar en zwangere vrouwen, vanwege de aanwezigheid van alcohol in het maceraat.
 • Niet 's avonds innemen, kan spannend zijn. 
 • Niet gebruiken in geval vanhypertensie.
 • Wees voorzichtig, zwarte bessen wel cortison-achtig.
 • Uit de buurt van licht en warmte bewaren.

Hoe ziet een goed maceraat van zwarte bessenknoppen eruit?

Botanische kenmerken
 • Latijnse naam: Ribes nigrum L.
 • Botanische familie: Grossulariaceae
 • Gedistilleerd deel: verse toppen
Samenstelling
 • Samenstelling: Alcohol* 32%, water, plantaardige glycerine*, extract van zwarte bessenknoppen (Ribes nigrum L.)*.
Organoleptische kenmerken
 • Uiterlijk: vloeistof - mogelijke troebelheid
 • Kleur: oranje-amber, oranje-bruin
 • Geur: zwarte bes, licht alcoholisch.
 • Smaak: fruitig, alcoholisch.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 2959 stemmen )

Bibliografie

Boek : Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Samenvatting van gemmotherapie - Wetenschappelijke grondslagen van meristemotherapie. Amyris-edities.

Boek : Boistard, S. (2016). Gemmotherapie - Buds voor gezondheid - Praktische en gezinsgids. Uitgeverij Terran.

Boek : Andrianne, P. (2011). Verhandeling over gemmotherapie: therapie met knoppen. Amyris-edities.

Boek : Halfon, R. (2011). Gemmotherapie - Gezondheid door knoppen. Dangles-edities.

Boek : Ledoux, F., en Guéniot, G. (2014). Fytembryotherapie: het embryo van gemmotherapie. Amyris-edities.

Boek : Pineau, L. (2019). Het grote boek over gemmotherapie. Leduc.s Editions.