Het immuunsysteem omvat al onze verdedigingsmechanismen, die ingrijpen zodra iets als "vreemd" wordt herkend en door het lichaam als een gevaar wordt ervaren. De belangrijkste rol van het immuunsysteem is om ons te beschermen, vooral tegen ziekteverwekkende ziektekiemen zoals virussen, bacteriën, schimmels, etc. Als het immuunsysteem verzwakt is, bestaat het risico dat we vatbaarder zijn voor infecties en er langer over doen om te herstellen. Daarom is het zo belangrijk om er goed voor te zorgen in afwachting van winterkwaaltjes of herhaalde infecties. Van een aantal factoren zoals leeftijd, stress, roken en bepaalde ziekten is bekend dat ze invloed hebben op de immuniteit. Maar ook voeding, slaap en lichaamsbeweging kunnen de werking van het immuunsysteem beïnvloeden. Naast een gezonde levensstijl en bepaalde micronutriënten zijn er ook verschillende plantaardige oplossingen en natuurlijke producten. Dit zijn slechts enkele van de wegen die we kunnen bewandelen om onszelf beter te beschermen en ons immuunsysteem te versterken.

Dit artikel is bijgewerkt op 04/04/2024

TOP 5 natuurlijke oplossingen

1. De essentiële olie bij uitstek voor het hele gezin: ravintsaraom je immuniteit te verhogen en je te beschermen tijdens de winter.
2. Planten met erkende immunostimulerende eigenschappen: De echinacearekening houdend met hun voorzorgsmaatregelen voor gebruik.
3. In de herfst beginnen met een kuur: Rozenbottelknop maceraatspecifiek voor KNO en kinderen.
4. Poeders en gedroogd fruit om vitamine C op te nemen: Acerola, Camu CamuGojibessen.
5. Ter preventie of bij de eerste tekenen van infectie : De propolisAlleen voor volwassenen.

Om voor je immuniteit te zorgen, is het ook aan te raden om in je vitamine D- en ijzerbehoefte te voorzien, je dieet aan te passen, de impact van stress te beperken, slaaptekort, een zittende levensstijl en buitensporig sporten te vermijden en blootstelling aan vervuilende en giftige producten die het immuunsysteem verzwakken (tabak, alcohol, conserveringsmiddelen, voedseladditieven, enz.) te vermijden.

Raadpleeg een arts als maladie auto-immune, de troubles ou de traitements concernant le système immunitaire.

Voldoe aan je vitamine D-, ijzer- en zinkbehoeften

Zelfs voordat we naar voeding en natuurlijke producten kijken, is het belangrijk om prioriteit te geven aan vitamine D en ijzer, die een centrale rol spelen in de werking van het immuunsysteem en vaak een tekort vertonen bij de algemene bevolking. Wat zink betreft, lijkt het risico op een tekort minder wijdverbreid te zijn, maar zink speelt ook een grote rol in de immuniteit.

Focus op vitamine D

Vitamine D staat bekend om zijn rol bij de opbouw van botten, maar het is ook en vooral heel belangrijk voor de immuniteit. Volgens de resultaten van een onderzoek uit 2006-2007, Bijna 80% van de volwassenen in Frankrijk heeft een tekort aan vitamine D, in de winter zelfs tot 90%! Gelukkig zijn gevallen van ernstige tekorten nog steeds vrij zeldzaam. Er moet vooral aandacht worden besteed aan de behoeften van ouderen, baby's, zwangere vrouwen, vrouwen na de menopauze en mensen met een donkere huid, die minder goed vitamine D kunnen aanmaken met zonlicht. Andere factoren, zoals bepaalde diëten die bronnen van vitamine D elimineren (vette vis, eieren en zuivelproducten), pathologieën die leiden tot intestinale malabsorptie, of lage blootstelling aan de zon kunnen het risico op een tekort ook verhogen.

Aangezien het voornamelijk wordt gesynthetiseerd door de inwerking van de zon op de huid en slechts een klein percentage van onze behoefte wordt gedekt door onze voeding, wordt suppletie aanbevolen, vooral in de winter. Maar voor het risico op overdosering vermijdenJe kunt het beste advies vragen aan een gezondheidsdeskundige. Gelukkig zijn de dagen van de levertraan van onze grootmoeders al lang voorbij... Tegenwoordig is het veel gemakkelijker om een vitamine D-kuur te nemen zonder een gezicht te trekken.

IJzer gezondheid

Ijzer is ook betrokken bij de werking van het immuunsysteem en een tekort ervan komt ook veel voor bij de algemene bevolking, vooral bij vrouwen die niet in de menopauze zijn, kinderen die vatbaar zijn voor herhaalde infecties en mensen die een veganistisch dieet volgen... de behoeften kunnen dus niet altijd alleen met voeding worden gedekt. Suppletie moet gebaseerd zijn op biologische doseringen en medisch advies, in het bijzonder voor de mate van deficiëntie in te schatten en het risico van overdosering te vermijdenSpirulina kan ook een interessante onderhoudsbehandeling zijn.

De juiste hoeveelheid zink

Zink is ook zeer nuttig voor de normale werking van het immuunsysteem, maar het is niet het enige.Integendeel, overmatige consumptie of langdurige consumptie kan leiden tot een verminderde immuniteit.. Het is daarom het beste om in de behoefte te voorzien via de voeding (oesters en schelpdieren, tarwekiemen, lever, vlees en vis). pompoenpitten) en overweeg supplementatie alleen voor mensen met een risico op een tekort, zoals mensen die lijden aan chronische darmziekten, nierziekten, ondervoeding, alcoholverslaving of hoogbejaarden, en niet te vergeten vegetariërs.

Zorg voor je immuniteit door voeding

Actuele kennis over de verbanden tussen darmmicrobiota en immuniteit dwingen ons om de rol van voeding steeds serieuzer te nemen. Dus pas op voor fastfood, industriële gerechten en gebak, gefrituurd voedsel, te geraffineerde of verwerkte producten... die allemaal de microbiota uit balans brengen (dysbiose) en het hele darmecosysteem kunnen verstoren. Omgekeerd kan het verzorgen van je voeding helpen om je natuurlijke afweer te verbeteren, met enkele bijzonder interessante aanbevelingen om op te volgen:

 • Zorg voor voldoende eiwitten Aminozuren: we vergeten vaak dat aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, essentieel zijn voor de synthese van antilichamen. Daarom is het zo belangrijk om in onze behoeften te voorzien, vooral voor ouderen, met gevarieerde bronnen van plantaardige eiwitten (peulvruchten, amandelen en noten, ongeraffineerde granen) en niet alleen dierlijke eiwitten.
 • Je inname van essentiële vetzuren in evenwicht brengende balans tussen omega-3 en omega-6 in onze voeding is fundamenteel voor het reguleren van onze afweermechanismen (ontstekingen en immuniteit). Aangezien onze moderne voeding zwaar onevenwichtig is ten gunste van omega-6, moeten we de consumptie van plantaardige oliën die te rijk zijn aan omega-6 (bijv. zonnebloem- en arachideolie) beperken en alle omega-3's (ALA, EPA en DHA) uit plantaardige voedingsbronnen (bijv. koolzaad-, walnoot-, vlas- en hennepolie) EN dierlijke voedingsbronnen (bijv. kleine vette vis) halen.
 • Verhoog je inname van antioxidanten en vezels om je darmen en microbiota te verwennen. Geef de voorrang aan verse, kleurrijke, seizoensgebonden en gevarieerde groenten en fruit, (half)volkoren granen en niet te vergeten kruiden en aromatische planten. Het is ook raadzaam om overgeraffineerde industriële voedingsmiddelen te beperken en de hoeveelheid inname van oplosbare en onoplosbare vezels.
 • Kies voor natuurlijke bronnen van probiotica Voordat je een kuur met voedingssupplementen overweegt, is het raadzaam om prioriteit te geven aan gefermenteerde producten die goed zijn voor de darmflora (bijv. yoghurt, kefir, kombucha, gefermenteerde groenten).

Jezelf beschermen met essentiële oliën

Waarom essentiële oliën gebruiken?

Dankzij hun synergetische, immunostimulerende en anti-infectieuze eigenschappenEssentiële oliën zijn ideaal voor de bescherming tegen infecties en hun mogelijke complicaties. Een aantal in vitro en in vivo studies hebben hun effecten op aangeboren en adaptieve immuniteitscellen en op immuunresponsmoleculen aangetoond.

Essentiële oliën worden vaak preventief gebruikt om de lucht te reinigen. Om te profiteren van hun immunomodulerende eigenschappen kunnen ze ook oraal of op de huid worden gebruikt. De voordelen van reuk zijn tweeledig. Via deze weg kunnen we zowel op stressmanagement, maar ook direct op immuniteit.

Welke essentiële olie te kiezen?

In eerste instantie is het Essentiële olie van Ravintsara die alom geprezen wordt. Het bevat zowel eucalyptol als monoterpenolen, die samen zorgen voor de immuunstimulerende en antivirale eigenschappen. Het wordt in ziekenhuizen gebruikt om ziekenhuisinfecties te voorkomen. Flexibel in gebruik, ongeacht de manier van aanbrengen, is het uitgegroeid tot De essentiële olie bij uitstek voor het hele gezin van de herfst tot en met de winter.

Als preventieve maatregel om de lucht te reinigen, kun je ook het volgende gebruiken Essentiële olie van citroen of andere citrus essences. Het is een atmosferisch antiseptisch middel waarvan ook wordt gezegd dat het werkt door zijn geur. op emotioneel welzijn en stressmanagement, met meetbare effecten op de immuunfunctie.

Hoe ze te gebruiken?
 • Op huid bij volwassenen 1 tot 2 druppels Ravintsara op de polsen, eenmaal per dag, tijdens risicoperioden. Neem een pauze van een week na drie weken gebruik.
 • Dermaal, vanaf 3 jaar, voor vrouwen ouder dan 3 maanden zwanger Gebruiksaanwijzing: verdun 10% Ravintsara etherische olie in een plantaardige olie (1 deel etherische olie op 9 delen plantaardige olie). Breng 3-4 druppels van het mengsel aan op de rug en de voetzolen. Neem een pauze van een week na drie weken gebruik.
 • In het bad, vanaf 3 jaar, Verdun 5 tot 10 druppels Ravintsara in een eetlepel badbasis en giet het in het badwater. Laat ongeveer tien minuten intrekken. Niet uitspoelen.
 • In verstuiving, Ravintsara en Lemon kunnen alleen of in mengsels worden gebruikt, met inachtneming van het aantal druppels essentiële olie dat op de bijsluiter van de diffuser staat vermeld en de diffusietijden, die variëren afhankelijk van de gebruiker: voor volwassenen (15 minuten per uur), voor kinderen vanaf 6 jaar (5 minuten per uur) en voor kinderen vanaf 3 maanden (5 minuten per uur als het kind niet aanwezig is).
 • Oraal, vanaf 6 jaar, Bij de eerste tekenen van een infectie: 1 tot 2 druppels Ravintsara op een neutrale basis (bij voorkeur een theelepel honing) in de mond laten smelten. Gebruik tot 3 keer per dag gedurende 5 dagen.

Versterk je terrein met gemmotherapie

Wanneer moeten bud macerates worden gebruikt?

Aangezien er veel oorzaken zijn van een verzwakte immuniteit, zal gemmotherapie helpen om versterking op maat voor elk gebied. Van verschillende knopmaceraten is bekend dat ze op verschillende niveaus inwerken op het immuunsysteem: ze beperken de effecten van stress, reguleren de darmflora, richten zich op het ademhalingssysteem...

Ter preventie of om de immuniteit te versterken na een infectie-episodeBud maceraten worden het best gebruikt als een kuur van minstens 3 weken. Ze zijn vrij gemakkelijk te gebruiken, maar gezien de aanwezigheid van alcohol in hun samenstelling worden bud macerates niet aanbevolen voor kinderen onder de 3 jaar of voor zwangere vrouwen.

Welke maceraten kiezen?

Hier zijn de drie belangrijkste immuunversterkende toppen om uit te kiezen op basis van hun specifieke kenmerken:

Als aanvulling kun je andere knoppen gebruiken die het immuunsysteem effectief ondersteunen, zoals Beukenknop maceraat (voor zwakke of zeer zwakke mensen) of Populier knop maceraat (voor zijn beschermende werking tijdens epidemieën).

Hoe ze te gebruiken?
 • Als langdurige of preventieve behandeling die enkele maanden duurt, vooral in de herfst, in afwachting van winterkwalen of herhaalde infecties. Neem het 3 weken per maand, met een pauze van 1 week.
 • Een eenmalige behandeling van 3 weken om te herstellen na een infectie-episode, tijdens de herstelperiode.
 • In interview, voor volwassenen, ter ondersteuning van een immuunsysteem dat verzwakt is door een behandeling of een chronische ziekte. Je kunt kiezen uit verschillende opties: 10 dagen per maand, 3 weken per kwartaal of 3 dagen per week.

In alle gevallen zijn de gebruikelijke doses als volgt:

 • Volwassenen en adolescenten Neem 5 tot 15 druppels per dag in een glas water (of onverdund), 15 minuten voor de maaltijd, gedurende 3 weken. Begin met 5 druppels en verhoog dit gaandeweg (bijvoorbeeld: 5 druppels de eerste week, 10 de tweede en 15 de laatste).
 • Kinderen ouder dan 3 jaar 1 druppel per dag voor elke 10 kilo, beginnend met 1 druppel en verhoog de dosis geleidelijk (een kind van 9 jaar dat 40 kilo weegt, kan bijvoorbeeld tot 4 druppels nemen).

Geef de voorkeur aan hydrolaten voor mensen die kwetsbaar zijn

Wanneer zijn hydrolaten relevant?

Hydrolaten zijn veel minder geconcentreerd dan etherische oliën en daarom gemakkelijker te gebruiken. Toch bevatten ze actieve moleculen die kunnen worden waargenomen door hun aromatische geur. In een bad of oraal ingenomen, kunnen ze gebruikt worden voor de verzorging van jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen om hun immuniteit te ondersteunen.

Ze zijn ook geschikt voor het hele gezin voor hulp bij gevallen van stress. Snel en gemakkelijk te gebruiken, zullen hydrolaten eindelijk aanspreken degenen die haast hebben en geen tijd hebt om kruidenthee te bereiden.

Welke hydrolaat moet ik kiezen?
 • Tijm linalool hydrolaat zou het meest immuunversterkend zijn. Het is vooral geschikt voor kinderen en zou een goede bescherming bieden voor de luchtwegen in omgevingen met een risico op besmetting, zoals kinderdagverblijven, of tijdens winterepidemieën. Het is ook verkwikkend en geschikt tijdens perioden van herstel om verzwakte organismen te ondersteunen.
 • Eucalyptus Globulus hydrolaat zou nog meer gespecialiseerd zijn in de luchtwegen en moet worden gebruikt voor verspreiding of bij de eerste tekenen van infectie.
 • Andere kalmerende en krampstillende hydrolaten zoals Oranjebloesem hydrolaat of hydrosol van Romeinse Kamille zijn zachte alternatieven voor essentiële oliën voor stress en slaapstoornissen.
Hoe ze te gebruiken?

Hydrolaten kunnen alleen of in een mengsel worden gebruikt, af en toe of als onderdeel van een kuur van ongeveer twintig dagen voor een meer diepgaande werking:

 • Vanaf 3 maanden. Op huidvoeg 1 tot 2 eetlepels toe aan badwater.
 • Vanaf 6 maanden. Orale inname, voeg 1 theelepel hydrosol toe aan het water in de fles, om tweemaal daags te drinken gedurende 15 dagen.
 • Voor volwassenen. OraalVoeg 1 eetlepel hydrosol toe aan 1 liter water en drink dit gedurende maximaal 3 weken de hele dag door.

Kies voor de planten in kruidenthee, poeders of extracten...

Voor wie op zoek is naar alternatieven voor essentiële oliën of gemmotherapie, zijn er andere plantaardige oplossingen om het immuunsysteem te ondersteunen.

De echinacea

Referentieplanten om de immuniteit te stimuleren, Echinaceae-angustifolia en Echinaceae purpureaEen aantal onderzoeken hebben vergelijkbare effecten aangetoond op verschillende niveaus, zoals de activering van macrofagen (aangeboren immuniteit) en de toename van B-lymfocyten, die verantwoordelijk zijn voor de productie van antilichamen (verworven immuniteit). De WHO erkent zelfs hun traditionele gebruik "bij de behandeling van verkoudheid en infecties van de bovenste luchtwegen, vanwege hun immuunstimulerende werking".

De kwaliteit van de beschikbare producten, de gebruikte onderdelen, het type extract, de doseringen en de duur van het gebruik... variëren echter sterk. Het is daarom beter om advies in te winnen bij een gezondheidsdeskundige om te profiteren van hun voordelen en ze veilig te gebruiken. Gezien hun immunostimulerende eigenschappen, er moeten ook verschillende voorzorgsmaatregelen bij gebruik in acht worden genomen bij immuunstoornissen (zie hieronder). Ze mogen niet gebruikt worden tijdens zwangerschap of borstvoeding, of door kinderen jonger dan 12 jaar. Tot slot kunnen ze allergische reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor planten uit de Asteraceae familie.

Adaptogene planten

Ginseng, Eleutherococcus en Rhodiola behoren tot de bekendste adaptogene planten. Wat ze gemeen hebben, is hun vermogen om vermoeidheid te verminderen, de weerstand tegen lichamelijke inspanning te verbeteren, het concentratievermogen en de weerstand tegen infecties te verhogen... Om de kwaliteit en de inhoud van de actieve bestanddelen te garanderen, verdient het de voorkeur om ze in de vorm van getitreerde extracten te gebruiken. En gezien de voorzorgsmaatregelen voor gebruik is het raadzaam om het advies van een gezondheidsdeskundige in te winnen.

Ashwagandha, een ‘nieuwkomer’ in het Westen, zou een van de krachtigste adaptogene planten zijn. Ook wel genoemd « indische ginseng », Het is afkomstig uit de Ayurvedische geneeskunde, waar de naam "paardengeur" betekent om de kracht van het dier op te roepen. Er zijn al talloze onderzoeken naar gedaan, maar gegevens over de effecten op het immuunsysteem ontbreken nog. Een kuur Ashwaganda poeder is vooral nuttig bij vermoeidheid of chronische stress. Hoewel het veelzijdiger is dan andere adaptogene planten, is het nog steeds alleen geschikt voor volwassenen. Het is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. En medisch advies wordt aangeraden in geval van schildklieraandoeningen.

Planten rijk aan vitamine C

Gezien de gunstige effecten van vitamine C Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat aan de behoeften van je lichaam wordt voldaan, zodat je infecties effectiever kunt bestrijden. Een dieet dat rijk is aan verse seizoensgroenten en -fruit zou voldoende moeten zijn. In geval van infecties, bloedarmoede of vermoeidheid is het echter de moeite waard om een ijzervrije dieetkuur te volgen. natuurlijke bronnen die naast vitamine C ook andere voedingsstoffen met antioxiderende eigenschappen leveren complementair: in poedervorm (Acerola of Camu Camu) of gedroogd fruit (goji bessen).

Tijm in kruidenthee

Tijm kruidenthee wordt traditioneel gebruikt om ademhalings- en spijsverteringsstoornissen te behandelen. De infectiewerende eigenschappen zijn uitgebreid gedocumenteerd door talloze onderzoeken, waarvan de meeste zijn uitgevoerd op de essentiële olie. Wat de werking op de immuniteit betreft, werd in een publicatie uit 2012 de nadruk gelegd op de effecten van een waterig extract op dendritische cellen, de cellen die fungeren als schildwachters en geleiders van de immuunrespons. Hoewel het geen immunostimulant is zoals Echinacea, zou Tijm meer immunomodulerend en flexibeler in gebruik zijn. Het is ook een tonische en antioxiderende plant wat ook helpt tijdens het herstel.

In infusie Giet voor één kopje kokend water (ideaal bij een temperatuur van 80-90°C) over een eetlepel gedroogde planten. Dek af, laat 10-15 minuten trekken en filter het mengsel. Drink 2-3 kopjes per dag. Neem een pauze van een week na 3 weken gebruik.

Ontdek andere natuurlijke alternatieven

Om het immuunsysteem te ondersteunen zijn er andere natuurlijke oplossingen dan planten. Ze kunnen worden gebruikt als herfstkuur om winterkwalen te voorkomen of tijdens de herstelperiode wanneer het immuunsysteem verzwakt is. Hier zijn verschillende alternatieven om uit te kiezen

De propolis

Geproduceerd en gebruikt door bijen om hun bijenkorf te beschermen, De propolis wordt al sinds de oudheid gebruikt om wonden te genezen en de doden te balsemen. Vandaag de dag wordt het nog steeds gebruikt in producten voor de behandeling van keelpijn, tandvleesinfecties en herpes, met name vanwege zijn infectiewerende eigenschappen. Hoewel het niet mogelijk is om op voedingssupplementen te vermelden dat Propolis helpt om "de werking van het immuunsysteem te ondersteunen", tonen in vivo en in vitro uitgevoerde testen aan dat het wel degelijk werkt. over de twee soorten immuunreacties aangeboren en verworven. Propolis zou een effect hebben op verschillende cellen van het immuunsysteem en op de productie van antilichamen.

Hydroalcoholextract van propolis kan worden gebruikt in de vorm van als preventieve behandeling of bij de eerste tekenen van infectie :

 • Alleen voor volwassenen en tieners 15 druppels verdund in een glas water, een theelepel honing of warme kruidenthee, 's ochtends en 's avonds, gedurende 3 weken. Niet tijdens de maaltijd innemen en zo nodig herhalen na een pauze van een week. Goed schudden voor gebruik.
 • Niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 6 jaar, zwangere vrouwen of mensen die allergisch zijn voor bijenkorfproducten.
Klei

De rol van Klei in de ondersteuning van immuniteit zou kunnen worden verklaard door haar wereldwijde actie voor het darmecosysteem : klei heeft een aantal heilzame eigenschappen: het verbetert het slijm en beschermt de spijsverteringswand, elimineert virussen en ziekteverwekkende bacteriën terwijl het de ontwikkeling van de spijsverteringsflora helpt, neutraliseert bacteriële gifstoffen, adsorbeert zware metalen die giftig zijn voor het lichaam, etc. De aanwezigheid van koper in de samenstelling helpt ook om de immuniteit te stimuleren. Wees echter voorzichtig, want klei interfereert met het ijzer dat het bindt in het spijsverteringskanaal, met een risico op ijzertekort als het te lang wordt geconsumeerd.

Om een ​​kleikuur te makenDe ideale dosis is één theelepel per dag ('s ochtends als je wakker wordt, of 's avonds als je naar bed gaat, altijd op een afstand van de medicijnen die je gebruikt). Begin de eerste paar dagen met kleiwater en ga maximaal drie weken door met kleiwater. Neem daarna één of meerdere weken een pauze.

 • Kleiwater wordt bereid met een theelepel ultrageventileerde klei in een glas water. Laat 3 tot 4 uur staan. De klei zal naar de bodem van het glas zakken. Drink alleen de licht troebele vloeistof die naar boven drijft, dat is het kleiwater.
 • Kleiwater wordt op dezelfde manier bereid, maar het kleiafzetting wordt voor het drinken gemengd met het supernatant.
 • Inwendig is klei gecontra-indiceerd voor mensen die gevoelig zijn voor constipatie, mensen die lijden aan een hernia in de spijsvertering, hoge bloeddruk, een geschiedenis van darmobstructie of misselijkheid. Raadpleeg een arts als u medicijnen gebruikt. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen klei gebruiken en voor jonge kinderen geldt over het algemeen een aangepaste dosis.
Spoorelementen

Oligotherapie maakt gebruik van zeer kleine hoeveelheden mineralen (sporenelementen) om een organisme weer in balans te brengen, rekening houdend met het terrein of de "diathese" van de persoon. Dit zijn geneesmiddelen die als kuur worden gebruikt, zoals « "terreinmodifiers » om persoonlijke ondersteuning te bieden bij een daling van de immuniteit:

 • Mangaan-Koper Hypostenische diathese: kenmerken van een "hypostenische" diathese bij een vermoeid persoon met concentratieproblemen, vatbaar voor chronische infectieziekten of allergieën die de neus, keel en oren aantasten.
 • Koper-goud-zilver Specifiek voor de "anergische" diathese bij algemeen gebrek aan vitaliteit, herstel van infectieziekten en vermoeidheid.
Probiotica

Probiotica zijn niet-pathogene bacteriën die voorkomen om de bacteriën van de darmmicrobiota te ondersteunen om de verspreiding van ongewenste kiemen te beperken en de barrièrewerking van het darmecosysteem te versterken. Er is tegenwoordig een groot aantal producten op basis van probiotica verkrijgbaar, met een ruime keuze aan stammen. Het is daarom aan te raden om het advies van een specialist in te winnen om een keuze te maken op basis van het gewenste effect. In sommige gevallen kunnen kuren met voedingssupplementen nodig zijn, vooral na een antibioticakuur.

De paddenstoelen

Shiitake, maitake en reishi zijn paddenstoelen die gebruikt worden in de traditionele Aziatische geneeskunde. Tegenwoordig zijn ze alleen te vinden of gemengd in de vorm van voedingssupplementen. Hun vermogen om het immuunsysteem te stimuleren wordt toegeschreven aan de polysachariden en bèta-glucanen die ze bevatten en die inwerken op de darmflora.

Vermijd wat de immuniteit verzwakt

Het is bekend dat leeftijd en bepaalde ziekten of behandelingen onze natuurlijke afweer verzwakken. Er zijn ook een aantal leefstijlfactoren die direct verband houden met een verminderde immuniteit en die beïnvloed kunnen worden. Om planten en andere natuurlijke producten effectiever te laten zijn, is het essentieel om hiermee rekening te houden.

Chronische stress
 • De betrokken mechanismen zijn vrij complex, maar wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat psychologische stress een belangrijke doodsoorzaak is. direct verantwoordelijk voor het verzwakken van defensiesystemen. De impact ervan is zodanig dat stressmanagement een belangrijke factor is om rekening mee te houden.
 • Onder alle methoden om de effecten van stress te beperkenHet belangrijkste is om ze zo regelmatig mogelijk te beoefenen. Het belangrijkste is om ze zo regelmatig mogelijk te oefenen, vooral omdat hun impact meetbaar is, zonder dat je er per se veel tijd aan hoeft te besteden.
 • Stress is ook verantwoordelijk voor overmatige magnesiumverliezen. Magnesium speelt ook een rol in de immuniteit en een tekort aan magnesium maakt ons nog gevoeliger voor stress. Dit voedt de vicieuze cirkel van verminderde immuniteit veroorzaakt door stress... Een dieet dat rijker is aan bronnen van magnesium is nodig, samen met supplementen om in de behoefte te voorzien (tot 300 mg magnesium per dag).
Slaapgebrek
 • Dat is algemeen aanvaard slaap en immuniteit zijn nauw met elkaar verbonden. Onvoldoende slaap of slaap van slechte kwaliteit maakt het lichaam kwetsbaarder voor infecties, maar een infectie heeft ook een impact op de slaapstructuur (verhoging van de totale slaaptijd en het aandeel van de trage slaap).
 • Hoewel er nog steeds geen studies zijn die deze verbanden verklaren, alle benaderingen om beter te slapen zal nuttig zijn om toe te passen in het geval van een daling van de immuniteit of om het te voorkomen. Tijdens een infectie moet je ook rekening houden met de behoefte aan slaap, die een rol speelt in de verdedigingsmechanismen van het lichaam.
Een zittende levensstijl of te veel sporten
 • Sommige specialisten, zoals Prof. François Carré, cardioloog en onderzoeker bij Inserm, gaan zo ver om te zeggen: "De enige manier om immuniteit te verbeteren is lichaamsbeweging".ongeacht de leeftijd. Op andere manieren kan te veel sport ons kwetsbaarder maken voor infecties.
 • In zijn aanbevelingen wijst ANSES op het volgendefysieke activiteit hoeft niet intensief te zijn om effectief te zijn. Het is de consistentie die telt.
Blootstelling aan vervuilende en giftige producten
 • Door het eten dat we eten, de hygiëneproducten die we gebruiken, de lucht die we inademen... We worden regelmatig blootgesteld aan verschillende giftige producten en verontreinigende stoffen (bijv. pesticiden, conserveringsmiddelen, enz.) die ons immuunsysteem kunnen verzwakken en verstoren. Het is niet altijd mogelijk om onszelf hiertegen te beschermen, maar bepaalde keuzes van consumenten, zoals het kopen van biologische producten, helpen om de mate van blootstelling te verminderen.
 • Roken (actief en passief) of overmatig alcoholgebruik staan vooral bekend om hun giftigheid voor de longen en lever, maar ze verzwakken ook het immuunsysteem. Er kan ondersteuning worden geboden om het gebruik ervan te verminderen.

Voorzorgsmaatregelen bij immuniteitsproblemen

Bij bepaalde chronische ziekten is het gebruik van medicinale planten delicaat en zelfs af te raden. Deze omvatten des maladies auto-immunes et de toutes les pathologies en lien avec le système immunitaire.

Daarom hebben we besloten ze te gebruiken, gezien hun vermogen om de afweer van het lichaam te stimuleren, De echinacea zijn gecontra-indiceerd voor mensen die lijden aan multiple sclerose, auto-immuunziekten, immunodeficiëntie of immunosuppressie (HIV/AIDS, orgaantransplantaties, chemotherapie, enz.) of bloedaandoeningen van de witte bloedcellijn (leukemie, lymfoom, enz.).

Met betrekking tot de andere planten en natuurlijke oplossingen die op deze pagina worden gepresenteerd, wordt in de huidige publicaties meer gesproken over een immunomodulerend effect, dat minder risico's met zich mee zou brengen dan een immunostimulerend effect. Het zal echter nodig zijn om altijd het advies van een arts inwinnen in het geval van een chronische behandeling om elk risico op interactie te vermijden.

Bibliografie

Publicatie: Hernot, F. (2006). Klei, het gebruik ervan in de apotheek. http://dune.univ-angers.fr/fichiers/20073109/2016PPHA5426/fichier/5426F.pdf

Publicatie: Taqarort, N., & Chadli, S. (2020). Vitamine D en risico op acute luchtweginfecties: griep en COVID-19. Klinische voeding en metabolisme, 34(3), 211–215. https://doi.org/10.1016/j.nupar.2020.05.003

Publicatie: Vernay, M., Sponga, M., Salanave, B., Oleko, A., Deschamps, V., Malon, A., en Castetbon, K. (2011). O62 Vitamine D-status van de volwassen bevolking in Frankrijk: de nationale voedings- en gezondheidsstudie (ENNS, 2006-2007). Klinische voeding en metabolisme, 25, S50-S51. https://doi.org/10.1016/s0985-0562(11)70066-8

Publicatie: Sandner, G., Heckmann, M. & Weghuber, J. (2020). Immunomodulerende activiteiten van geselecteerde essentiële oliën. Biomoleculen, 10(8), 1139. https://doi.org/10.3390/biom10081139

Publicatie: Blanchard, JM (2007). Cinnamomum camphora met cineol (ravintsara), een plant ter preventie van nosocomiale infecties in ziekenhuizen? Fytotherapie, 5(1), 15-20. https://doi.org/10.1007/s10298-007-0202-1

Publicatie: Amirghofran, Z., Ahmadi, H., en Karimi, MT (2012). IMMUNOMODULATORISCHE ACTIVITEIT VAN HET WATEREXTRACT VAN Thymus vulgaris, Thymus daenensis, ANDZataria multifloraON DENDRITISCHE CELLEN EN T-CELLENRESPONS. Journal of Immunoassay & Immunochemie, 33(4), 388-402. https://doi.org/10.1080/15321819.2012.655822

Publicatie: Jm, S. (2007). Propolis en het immuunsysteem: een overzicht. Journal of Ethnopharmacology, 113(1), 1-14. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.05.012

Publicatie: Pereira, TCB, Bonan, CD, & Bogo, MR (2016). Kopertoxicologie, oxidatieve stress en ontstekingen met behulp van zebravissen als experimenteel model. Journal of Applied Toxicology, 36(7), 876-885. https://doi.org/10.1002/jat.3303

Publicatie: AFSSA (2005, februari). Effecten van probiotica en prebiotica op de flora en immuniteit van volwassen mensen. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT-Ra-Preprobiotiq.pdf

Boek : Fleurentin, J., Pelt, J. M., & Hayon, J. C. (2016). Du bon usage des plantes qui soignent. Rennes, Frankrijk: West-Frankrijk.

Boek : Couic Marinier, F., en Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën. Terre Vivante-edities.

Boek : Couic-Marinier, F., & Frély, R. (2019). Essentiële oliën: de complete gids voor het hele gezin. ZONNE

Boek : Faucon, M., & Canac, P. (2018). Verhandeling over wetenschappelijke en medische aromatherapie, hydrosolen (1e ed.). Parijs: Ed. Bloed van de aarde.

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Pineau, L. (2019). Het grote boek over gemmotherapie. Leduc.s Editions.

Boek : Coudron C. & Pourrias B. (2014). Gidsen voor voedingsrecepten. Gezondheid edities.

Boek : Morel, JM (2008). Praktische verhandeling over fytotherapie: De remedies van gisteren voor de geneeskunde van morgen, Escalquens, Frankrijk: Editions Jacques Grancher.

Website: Gebrek aan fysieke activiteit en een overmatige sedentaire levensstijl: een prioriteit. (2023, 16 februari). ANSES - Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsgezondheidsveiligheid. https://www.anses.fr/fr/content/manque-d%E2%80%99activit%C3%A9-physique-et-exc%C3%A8s-de-s%C3%A9dentarit%C3%A9- een prioriteit voor de volksgezondheid

Website: Cara, G. (2022, 16 augustus). Wanneer stress het immuunsysteem verzwakt. Inserm perskamer. https://presse.inserm.fr/quand-le-stress-affaiblit-les-defenses-immunitaires

Website: WikiPhyto, de encyclopedie van fytotherapie. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home