Vitamine C wordt chemisch gezien ook aangetroffen onder de naam ascorbinezuur of L-ascorbinezuur. Het maakt deel uit van de wateroplosbare vitaminefamilie. Deze vitamine staat vooral bekend als de meest gevoelige van alle vitamines: licht-, lucht-, hitte- en wateroplosbaarheid. Het is daarom moeilijk om aan de vitamine C-behoefte te voldoen, vooral als groenten en fruit niet vers en in het seizoen worden geconsumeerd. Gelukkig is acerola synoniem met vitamine C. Een halve theelepel acerolapoeder (d.w.z. 1 g) alleen al voorziet in de dagelijkse behoeften van een volwassene. Vitamine C is essentieel voor de gezondheid en is betrokken bij talrijke syntheseprocessen in het lichaam, waardoor het belangrijke fysiologische functies krijgt. Bovendien heeft het een gunstige werking op andere voedingsstoffen. Vitamine C verhoogt zelfs de opname ervan, vooral die van non-heem-ijzer. Door een gevarieerd, uitgebalanceerd, seizoensgebonden dieet te volgen, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan verse producten, kunt u in uw dagelijkse vitamine C-behoefte voorzien.

Dit artikel is bijgewerkt op 07/02/2023
 • Familie: vitamines
 • Andere naam/namen: ascorbinezuur

Bereken mijn dagelijkse behoefte aan vitamine C

Ik ben :

In welke voedingsmiddelen kan ik mijn dagelijkse inname van vitamine C vinden?

Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten Vitamine C-concentratie (in mg/100 g) Hoeveelheid voedsel om mijn dagelijkse behoeften te dekken (in g)
Acerola-poeder 17500 ?
Camu-camu-poeder 3000 ?
Acerolakers, rauw 2850 ?
Cashewappel, rauw 556 ?
Guave, rauw 228 ?
Maqui-poeder 225 ?
Zwarte bes, rauw 181 ?
Peterselie, vers 177 ?
Tijm, vers 160 ?
Chilipeper, rauw 155 ?

Eigenschappen van vitamine C

Vitamine C wordt bestudeerd en erkend vanwege de volgende hoofdeigenschappen:

 • Antioxidant : Vitamine C heeft een cellulaire antioxiderende werking, dit is zeker de meest “populaire” werking en met goede reden; het neemt deel aan het proces van het neutraliseren van vrije radicalen die vrijkomen tijdens oxidatieve stress. Bovendien heeft vitamine C een regeneratief vermogen ten opzichte van vitamine E, dat ook een sterke antioxiderende werking heeft.

 • Genezing : Een van de belangrijkste biochemische functies van vitamine C is zijn rol in de biosynthese van collageen. Ascorbaat (afgeleid van vitamine C) stabiliseert en bevordert de collageensynthese. Dit laatste is een eiwit dat zowel de huid als het skelet ondersteunt.

 • Anti vermoeidheid : Vitamine C vergemakkelijkt de opname van non-heem-ijzer. Non-heemijzer is een mineraal dat uit planten wordt gewonnen. Bovendien optimaliseert vitamine C de opname van ijzer, de belangrijkste voedingsstof om vermoeidheid te bestrijden.

 • Immunomodulerend : Vitamine C is betrokken bij de immuunafweermechanismen, vooral tegen virale en bacteriële infecties.

 • Zenuwachtige herbalancering : Het enzym dopamine-β-hydroxylase (of DBH), dat de synthese van catecholamines mogelijk maakt, vereist de aanwezigheid van vitamine C om te kunnen functioneren omdat ze de koperionen stabiliseren waaruit het enzym bestaat. Catecholamines zijn organische verbindingen die fungeren als boodschappers (hormonen of neurotransmitters). De meest voorkomende zijn adrenaline, noradrenaline en dopamine.


We kennen ook andere secundaire eigenschappen:

 • Voedselsupplementen : ascorbinezuur (vitamine C) wordt gebruikt als voedingsadditief in de voedingsindustrie. De belangrijkste functie ervan als antioxidant helpt de oorspronkelijke kleur van de producten te behouden. In de ingrediëntenlijst vind je het onder de naam E300.

 • Peptidehormoonactivator: vitamine C bevordert het post-translationele mechanisme van bepaalde peptidehormonen. Een post-translationeel mechanisme (hier genoemd α-amidatie), komt overeen met de extra stappen na de synthese van hormonen die nodig zijn voor hun functioneren.

Vitamine C, waarom is het belangrijk?

Bij een matig tekort

Een matig vitamine C-tekort kan zich uiten in de volgende problemen. In dit geval is een voldoende inname of zelfs suppletie noodzakelijk.

 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Verlies van eetlust
Bij bewezen tekort

In de volgende situaties is er sprake van een bewezen vitamine C-tekort. In dit geval is suppletie noodzakelijk en is het advies van een zorgverlener essentieel.

 • Scheurbuik
In geval van overmaat

Vitamine C wordt via de urine geëlimineerd. Overmaat kan echter tot de volgende aandoeningen leiden. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te respecteren. Suppletie of suppletie vereist het advies van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

 • Nierstenen
 • Diarree
 • Buikpijn
 • Oxidatieve stress
Gunstig bij preventie

Een optimale inname van vitamine C helpt de volgende situaties te voorkomen:

 • Cardiovasculaire pathologie
 • Staar
 • Neurodegeneratieve ziekte
 • Bloedarmoede door ijzertekort

Kies uw voedsel verstandig

 • Seizoensproducten: de seizoenen beïnvloeden de plantengroei en hun voedingsopbrengst. Planten die in het juiste seizoen worden geoogst, hebben dus een hoger vitamine C-gehalte.

 • Regionale producten: de voorkeur voor een lokale oorsprong beperkt de transporttijden na de oogst om de verkooppunten te bereiken. Dit beperkt het vitamine C-verlies.

Bewaren en bewaren van voedsel

 • Bewaren in de koelkast: je groenten en fruit bewaren in de groenteladen van koelkasten is ideaal. Warmte en licht zullen dus een mindere of zelfs afwezige invloed hebben op vitamine C. Het is niettemin verstandig om ze snel te consumeren.

Vitamine C behouden tijdens het koken

 • Redelijk wassen: het wassen van fruit en groenten is essentieel vóór consumptie, maar mag niet worden vervangen door overmatig weken.

 • Een geschikte snit: hoe fijner de snede van de planten, hoe meer hun pulp in contact zal komen met zuurstof (waarbij vitamine C wordt vernietigd). Je kunt je groenten het beste in grote stukken snijden.

 • Minimale peeling: de huid van planten is vaak het rijkst aan micronutriënten (omdat dit het zonnigste deel is). Daarom is matig pellen het beste. Het wordt echter aanbevolen om fruit en groenten indien mogelijk met de schil te eten.

 • Ja tegen rauwe groenten: het eten van rauw voedsel is de beste manier om vitamine C te behouden. Koken zorgt er onvermijdelijk voor dat deze vitamine verdwijnt. Het wordt daarom aanbevolen om groenten en fruit vers en zo snel mogelijk te consumeren.

 • Geschikt koken: een kooktijd al dente groenten zijn de ideale middenweg om van gekookte groenten te genieten, met behoud van een aanzienlijk gehalte aan vitamine C. Vanaf het moment dat vitamine C in contact komt met water of warmte, zijn verliezen onvermijdelijk. Wij kiezen dan voor stomen, wokken, sous-vide koken of zelfs koken in de magnetron, om de verliezen zoveel mogelijk te beperken. Omgekeerd moet koken in kokend water worden vergeten in het geval van vitamine C.

Vitamine C en interacties

Negatief effect

 • PPI-medicijnen: protonpompremmers (antacida) bestrijden maagzuur door een alkalisch milieu te bevorderen. Deze alkalische omgeving maakt vitamine C minder stabiel, waardoor de opname ervan wordt beperkt.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 123 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Zwitsers medisch tijdschrift. (2012, juni). Status van vitamines en sporenelementen: impact van medicijnen. https://www.revmed.ch/RMS/2012/RMS-344/Statut-en-vitamines-et-en-oligo-elements-impact-des-medicaments#:~:text=Des%20%C3%A9tudes %20observationeel%20en%20interventioneel, de%20d%C3%A9pl%C3%A9tion%20en%20vitamine%20C.

Publicatie: BERCHE, P. (2019, maart). De geschiedenis van scheurbuik (nr. 347). https://www.revuebiologiemedicale.fr/images/Biologie_et_histoire/347-SCORBUT.pdf

Publicatie: Biovorm. (2007). Opleidingsboek medische biologie - VITAMINEN (nr. 38). https://sjbm.fr/images/cahiers/2007-Bioforma-38-Les%20Vitamines.pdf

Publicatie: ANSEN. (2016, december). Updaten van PNNS-benchmarks: ontwikkeling van voedingsreferenties. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2012SA0103Ra-1.pdf

Publicatie: TRUFFAULT, V. (2015). Oxidatie en afbraak van ascorbaat in tomaat en impact op groei en metabolisme. https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-01299587/document

Boek : Marie Pa, V., en Vasson, M. (2015). Voedingssupplementen de sleutels om hen te adviseren bij de apotheek (PROFESSIONALS). APOTHEKEN.

Website: ANSEN. https://www.anses.fr/fr/content/les-références-nutritionnelles-en-vitamines-et-minéraux

Website: ANSEN. (nd). Ciqual. Ciqual Tabel met voedingssamenstelling van voedingsmiddelen. https://ciqual.anses.fr/

Website: UFC WAT TE KIEZEN. (2018a). Voedselsupplementen. QUECHOISIE. https://www.quechoisir.org/comparatif-Additives-alimentaires-n56877/e300-acide-ascorbique-p223405/

Website: Post-translationele modificatie amidering Relatie structuur functie eiwit eiwitstructuur functie relatie Onderwijsonderzoek Biochemie Angers Universiteit Emmanuel Jaspard biochimej. (nd). Emmanuel JASPARD. http://biochimej.univ-angers.fr/Page2/COURS/7RelStructFonction/2Biochemistry/2ModifPOSTtraduc/5Amidation/1Amidation.htm

Website: ANSEN. (2019). Vitamine C of ascorbinezuur | ANSES - Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsgezondheidsveiligheid. https://www.anses.fr/fr/content/vitamine-c-ou-acide-ascorbique

Website: MSD-handleidingen. (2019). Vitamine C-vergiftiging MSD Manual Professional Edition. https://www.msdmanuals.com/fr/professional/troubles-nutritionnels/carence-d%C3%A9pendance-et-toxicit%C3%A9-des-vitamines/intoxication-par-la-vitamin-c