Essentiële olie van citroen, of essentie, heeft vele eigenschappen: het is met name anti-infectieus, anti-misselijkheid, hepatoprotectief, zenuwstimulerend... Het kan zowel voor diffusie als voor intern gebruik worden gebruikt. Het is een van de meest flexibele essentiële oliën en wordt beter verdragen door het hele gezin. Het is geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en voor kinderen vanaf 3 jaar. Deze citrusessence wordt vooral gebruikt ter bestrijding van misselijkheid, reisziekte, lever- en mondproblemen, of zelfs bij detoxkuren. Ook bij gebruik op de huid moet u na het aanbrengen toch uit de zon blijven en de zon verdunnen vanwege de fotosensibiliserende en irriterende risico's voor de huid. Latijnse naam: Citrus limon (L.) Osbeck. Gebruikt deel: schil

Dit artikel is bijgewerkt op 12/03/2024

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

Essentiële olie van citroen kan onder bepaalde omstandigheden worden gebruikt door zwangere vrouwen vanaf 3 maanden en kinderen geen baby's. Essentiële olie van citroen is echter irritant voor de huid en fotosensibiliserenddaarom mag het niet als huidapplicatie worden gebruikt vóór blootstelling aan de zon, en zonder eerst te zijn verdund. In het geval van galstenen, medisch advies inwinnen. Ten slotte heeft het een hoge dosis allergene componenten: het bevat een grote hoeveelheid limoneen.

Geautoriseerde gebruikers

Volwassenen en tieners Volwassenen en tieners
Kinderen jonger dan 6 jaar Kinderen jonger dan 6 jaar
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
Zwangere vrouwen jonger dan 3 maanden Zwangere vrouwen jonger dan 3 maanden
Baby's jonger dan 3 jaar Baby's jonger dan 3 jaar

Mogelijke manieren van gebruik

Inhaleren Inhaleren
Dermaal Dermaal
Mondelinge route Mondelinge route
In verstuiving In verstuiving

Risico's van gebruik

Allergeen Allergeen
Irriterend voor de huid Irriterend voor de huid
Fotosensibiliserend Fotosensibiliserend

Andere voorzorgsmaatregelen

Medisch advies

Mensen met astma moeten vóór gebruik medisch advies inwinnen.

Toepassing op de huid
 • Essentiële olie van citroen kan in pure vorm irriterend zijn: het verdient de voorkeur om het tot maximaal 20% te verdunnen in een plantaardige olie (1 druppel voor 4 druppels plantaardige olie), of zelfs meer, afhankelijk van het toepassingsgebied.
 • Het limoneen in de essentiële olie van citroen kan gemakkelijker oxideren en irritatie of allergieën veroorzaken. Om oxidatie te beperken, wordt aanbevolen om de fles etherische olie goed gesloten te houden, uit de buurt van licht en hitte.
 • Het is fotosensibiliserend: stel uzelf niet bloot aan de zon binnen 12 uur na het aanbrengen op de huid.
Inslikken
 • De inname van essentiële olie van Citroen wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 6 jaar.
 • Niet oraal gebruiken bij galwegobstructies.
In verstuiving

Essentiële olie van citroen kan bij afwezigheid in de atmosfeer worden gebruikt voor baby's.

Allergene componenten

Essentiële olie van citroen bevat verschillende allergene biochemische componenten in grote hoeveelheden:

 • limoneen (60-80%)
 • citralen: neraal + geraniaal (< 2,2%)
 • linalool (< 0,2%)
 • geraniol (< 0,1%)

Let op: U kunt de etherische olie het beste testen voordat u deze gebruikt (twee druppels in de elleboogholte, indien nodig verdund, gedurende minimaal 24 uur om te controleren of er geen reactie optreedt).

Eigenschappen van essentiële olie van Citroen

Essentiële olie van citroen is sterk geconcentreerd in limoneen, beta-pineen en gamma-terpineen. Deze verschillende moleculen geven het de volgende hoofdeigenschappen:

 • anti-misselijkheid, spijsvertering ++++ (limoneen):

  Essentiële olie van citroen helpt misselijkheid en reisziekte te verminderen dankzij limoneen, dat inwerkt op de maagmotiliteit. In synergie met de andere componenten van de etherische olie heeft limoneen ook een beschermende werking op maagniveau door de productie van slijm te stimuleren. Er werd ook een onderzoek uitgevoerd naar misselijkheid en braken bij een panel van 100 zwangere vrouwen. Het is dus aangetoond dat het inademen van etherische olie van citroen bij zwangere vrouwen de ervaren misselijkheid effectief verminderde.   

 • antioxidant, hepatoprotector ++++ (limoneen):

  Het zijn de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van limoneen die de essentiële olie van citroen een beschermende werking op de levercellen geven. Dit molecuul stimuleert de leverantioxidant-enzymen (GSH) en reguleert de expressie van interleukinen en eiwitten die betrokken zijn bij de overdracht van de ontstekingsreactie. Zijn rol is het vangen van vrije radicalen. Het wordt ook regelmatig gebruikt naast hepatotoxische essentiële oliën om de lever te beschermen tijdens oraal gebruik.

 • leverontgifter ++++ (limoneen):

  Essentiële olie van citroen werkt in op de fase 2-ontgiftende enzymen van de lever dankzij limoneen dat de synthese van glutathion-S-transferase stimuleert (beschermend enzym dat werkt tegen de verandering van DNA en eiwitten door giftige moleculen). Limoneen zou er dus toe bijdragen dat deze giftige moleculen beter in water oplosbaar worden, zodat ze gemakkelijker geëlimineerd kunnen worden.

 • antiseptisch, antiviraal, antibacterieel, anti-infectieus +++ (β-pineen, limoneen, citral, γ-terpineen):

  Essentiële olie van citroen oefent een anti-infectieuze en antibacteriële werking uit door zijn activiteit op Gram- en Gram+-kiemen (Helicobacter pylori(in het bijzonder streptokokken). Het is antiviraal in synergie met andere essentiële oliën met deze werking. Bovendien wordt citroenessence vaak gebruikt in diffusie als luchtverfrisser of in de samenstelling van mondwater en tandpasta voor mondverzorging.

 • hypolipidemisch ++ (limoneen, γ-terpineen):

  Een onderzoek toonde aan dat herhaalde toediening van limoneen veranderingen in de lever zou veroorzaken door de functie ervan te verbeteren. Essentiële olie van citroen bevat verbindingen die het totale cholesterolgehalte in het bloed zouden verlagen en de accumulatie van lipidendruppeltjes in de lever zouden verminderen door een veronderstelde werking op de genen die coderen voor de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van het lipidenmetabolisme.

 • cholagogue, choleretisch ++ (limoneen):

  Er wordt regelmatig aangehaald dat etherische olie van citroen een werking heeft die de productie van gal door de lever en de afvoer ervan naar de darmen bevordert (cholagogue-werking). Het wordt traditioneel ook gebruikt vanwege de eigenschappen die limoneen eraan verleent, wat nuttig is bij de nasleep van vakanties of bij galinsufficiëntie. Geen enkele wetenschappelijke studie bewijst momenteel dit effect op de galfunctie.  

 • schimmelwerend ++ (citraal):

  Essentiële olie van citroen heeft volgens een onderzoek een antischimmelwerking aangetoond Epidermophyton floccosum, Microsporum gips en Trichophyton mentugrofyten.

 • zenuwstimulerend, mentaal versterkend ++ (limoneen):

  Essentiële olie van citroen is onderzocht in onderzoeken naar mogelijke antidepressieve effecten. Er is dus aangetoond dat het anxiolytische en antidepressieve effecten heeft. Toediening van limoneen aan knaagdieren zorgde voor een vermindering van stress. Bovendien is bewezen dat de inhalatie van Lemon zorgt voor een betere dopamine-afscheiding bij muizen door de serotonine-afscheiding te moduleren.  

Voor de Ontgiften

Efficiëntie: ++++

Eenvoudig gebruik

Gereserveerd voor adolescenten en volwassenen. Oraal, doe 1 tot 2 druppels etherische olie van Citroen op een neutraal tablet. Laat het 1 tot 3 keer per dag in de mond smelten, aan het begin van een maaltijd. Te gebruiken als kuur voor maximaal 3 weken. 

Gebruik in synergie

Gereserveerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Oraalneem 's ochtends en 's avonds vóór de maaltijd 1 tot 2 druppels van het mengsel in een theelepel olijfolie, gedurende maximaal 3 weken.

 • 40 druppels etherische olie van citroen
 • 40 druppels etherische olie van pepermunt
 • 40 druppels essentiële olie van Rozemarijn Verbenone
 • 20 druppels essentiële olie van jeneverbes

Voor meer details en andere gebruikers: essentiële oliën voor detox. 

Voor zover Eetlustremmer

Efficiëntie: ++++

Eenvoudig gebruik

Gereserveerd voor adolescenten en volwassenen. Mondeling, plaats 1 druppel etherische olie van Citroen op een neutrale ondergrond en laat het vóór de maaltijd in de mond smelten, maximaal 3 keer per dag, gedurende maximaal 3 weken.

 

Gebruik in synergie

Gereserveerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Doe 2 druppels van het mengsel op een neutrale tablet, om in de mond te laten smelten (zonder te kauwen!) wanneer de wens om te snacken verschijnt of 5 minuten vóór de maaltijd (om het verzadigingsproces te versnellen), met een maximum van 4 doses per dag. Doe tegelijkertijd twee druppels op de polsen en adem.

 • 20 druppels etherische olie Rozemarijn in Verbenone
 • 20 druppels etherische olie Geranium Rosat
 • 20 druppels etherische olie Citroen
 • 40 druppels (2 ml) eetbare plantaardige olie

Voor meer details en andere gebruikers: essentiële oliën als eetlustremmer.

In het geval van Misselijkheid, bewegingsziekte

Efficiëntie: +++

Eenvoudig gebruik

Vanaf 3 jaar. Inhalerenplaats 2 druppels etherische olie van Citroen op een tissue of een inhalatorstick. Adem diep in, zo vaak en zo snel als nodig is.

Gereserveerd voor adolescenten en volwassenen. Oraal, doe 1 druppel essentiële olie van Citroen op een neutraal tablet. Laat het smelten in je mond. Maximaal 3 keer per dag gebruiken.

Het is ook mogelijk om het te gebruiken voor diffusie gedurende maximaal 15 minuten per uur in de auto met een draagbare diffuser.

Citroen of pepermunt?

Essentiële olie van citroen is effectief tegen misselijkheid en reisziekte, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen. Voor volwassenen en adolescenten is de essentiële olie van Peper munt blijft de referentie. Oraal 1 druppel Pepermunt op een neutraal tablet, af en toe onder de tong aanbrengen. Voor inhalatie: 1 druppel op een tissue of inhalatorstick, inhaleer 3-4 keer diep en herhaal indien nodig. Het is ook mogelijk om direct boven de fles te inhaleren. 

Gebruik in synergie

Gereserveerd voor volwassenen. Plaats 2 druppels van het mengsel op een tissue, de lont van een inhalatorstokje of op de pols. Adem maximaal 5 keer per dag in:

 • 30 druppels etherische olie van pepermunt 
 • 90 druppels essentiële olie van citroen
 • 30 druppels etherische olie van gember

Bron: Couic-Marinier, F., Frély, R. (2019). Essentiële oliën: de complete gids voor het hele gezin, Editions Solar

Voor Maak de lucht schoon

Efficiëntie: +++

Eenvoudig gebruik

Vanaf 3 maanden. In verstuivingbreng het aantal druppels etherische olie van citroen aan dat staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing van uw diffuser en verstuif gedurende een periode van maximaal ongeveer 30 minuten. Niet distribueren in aanwezigheid van kinderen jonger dan 3 jaar.

Citroen of grapefruit?

Essentiële olie van citroen is zeer effectief, maar voor een verandering van geur, essentiële olie van citroen Pompelmoes kan ook de lucht zuiveren. Giet tijdens het verstuiven het aantal druppels Grapefruit aangegeven in de instructies in uw verstuiver. Uitgezonden in blokken van maximaal 30 minuten. 

Gebruik in synergie

Gereserveerd voor kinderen vanaf 6 jaar. In verstuivingbreng het aantal druppels aan dat staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing van uw diffuser en verspreid het mengsel gedurende een periode van ongeveer 30 minuten.

 • 40 druppels Grapefruit etherische olie
 • 20 druppels Ravintsara etherische olie
 • 20 druppels Eucalyptus Globulus etherische olie
 • 20 druppels etherische olie van Citroen

Meer details of andere gebruikers: essentiële oliën om de lucht te zuiveren. 

In het geval van Dyspepsie, moeilijke spijsvertering

Efficiëntie: +++

Eenvoudig gebruik

Vanaf 6 jaar. Orale inname, 1 druppel Citroen op een steuntje onder de tong na elke maaltijd. Gebruik niet langer dan 3 weken.

Gebruik in synergie

Gereserveerd voor volwassenen. Plaats het volgende mengsel op een neutrale ondergrond (tablet, suiker). Laat het na de 3 maaltijden als dessert in je mond smelten, gedurende maximaal 10 dagen:

 • 1 druppel essentiële pepermuntolie
 • 1 druppel essentiële citroenolie

Bron: Millet, F. (2015). De geweldige gids voor essentiële oliën. Marabout.

 

Citroen of tropische basilicum?

Essentiële olie van citroen is effectief bij het helpen van de spijsvertering, maar essentiële olie van citroen Tropische Basilicum blijft het meest gebruikt: vanaf 6 jaar, 1 druppel op een neutrale tablet na elke maaltijd of via de huid, 1 druppel op 4 druppels plantaardige olie, na elke maaltijd op de maag gemasseerd. Niet langdurig gebruiken (maximaal 14 dagen).

In het geval van' Hepatobiliaire insufficiëntie

Efficiëntie: +++

Eenvoudig gebruik

Gereserveerd voor adolescenten en volwassenen. Oraaldoe 1 druppel essentiële citroenolie in een theelepel honing. Laat het smelten in je mond. Gebruik 3 keer per dag, gedurende maximaal 7 dagen. 

Gebruik in synergie

Gereserveerd voor adolescenten en volwassenen. Slik 's ochtends en 's avonds 2 druppels van deze synergie op een neutrale ondergrond gedurende de duur van de symptomen of behandelingen, met een therapeutische pauze van 2 dagen om de 5 dagen. Niet langdurig gebruiken zonder medisch advies:

 • 30 druppels etherische olie van tijm in Thujanol
 • 15 druppels etherische olie van groene munt 
 • 45 druppels etherische olie van Citroen
 • 30 druppels etherische olie van karwij

Bron: Couic-Marinier, F., & Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën.

Citroen of Rozemarijn met Verbenone?

Essentiële olie van citroen is zeer effectief bij kleine galtekorten, maar etherische olie van citroen Rozemarijn in Verbenone blijft de referentie. Verdun 1 druppel in een theelepel honing en laat het 3 keer per dag in de mond smelten, gedurende maximaal een week.

Tegen de Slechte adem

Efficiëntie: +++

Eenvoudig gebruik

Gereserveerd voor volwassenen en adolescenten. Oraal, doe 1 druppel essentiële olie van Citroen op een neutraal tablet, houd het in de mond en laat het smelten. Herhaal dit maximaal tweemaal per dag, gedurende 2 tot 3 dagen. Gebruik het niet voor een lange tijd.

Citroen of pepermunt?

Essentiële olie van citroen is effectief tegen slechte adem dankzij de antibacteriële eigenschappen, maar etherische olie van citroen Peper munt blijft de referentie voor volwassenen en adolescenten: 1 druppel Pepermunt EO op een neutraal tablet om af en toe in de mond te laten smelten.

Gebruik in synergie

Gereserveerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Doe 1 druppel van dit mengsel op een neutraal tablet en laat het zachtjes in de mond smelten. Neem niet meer dan 3 druppels per dag. Neem na 5 dagen gebruik een pauze van 2 dagen bij herhaald gebruik:

 • 20 druppels etherische olie van pepermunt
 • 20 druppels etherische olie van kardemom
 • 20 druppels etherische olie van Citroen

Meer details of andere gebruikers: essentiële oliën tegen slechte adem.

In het geval van Gingivitis

Efficiëntie: +++

Eenvoudig gebruik

Vanaf 6 jaar. Par lokale routebereid een mengsel van 10% essentiële citroenolie in plantaardige sesamolie (30 druppels HE in 9 ml HV). Breng 1 tot 2 druppels van het mengsel rechtstreeks op het tandvlees aan, maximaal 2 keer per dag gedurende maximaal 5 dagen.

Citroen of Tea Tree?

Citroen is effectief tegen gingivitis, maartea Tree etherische olie blijft passender. Bereid een mengsel van 10% Tea Tree etherische olie in plantaardige sesamolie (1 ml of 30 druppels HE, in 9 ml HV). Breng 3 tot 5 druppels van het mengsel aan op het tandvlees, maximaal 3 keer per dag gedurende 5 dagen.

Gebruik in synergie

Voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Breng een paar druppels van het mengsel maximaal 3 keer per dag gedurende maximaal 5 dagen op het tandvlees aan.

 • 10 druppels etherische olie Thee boom
 • 10 druppels etherische olie Peper munt
 • 10 druppels etherische olie Citroen
 • 5 druppels etherische olie Laurier Edel
 • 9 ml plantaardige olie Sesam

Meer details: essentiële oliën voor gingivitis?

Tegen de Tandsteen, tandplak

Efficiëntie: +++

Eenvoudig gebruik

Gereserveerd voor adolescenten en volwassenen. Als mondwater, bereid een mengsel van 30% essentiële citroenolie in eetbare plantaardige olie (3 ml in 7 ml HV). Doe na het tandenpoetsen 3 tot 5 druppels van het mengsel in een glas water. Gorgel een paar seconden om het mengsel in je mond te emulgeren voordat je het uitspuugt. Bij dagelijks gebruik wordt aanbevolen om na 3 weken gebruik een pauze van een week te nemen voordat u opnieuw begint.

Voor kinderen vanaf 6 jaar. Gebruikt met tandpasta : bereid een mengsel van 10% essentiële citroenolie in eetbare plantaardige olie (1 ml in 9 ml HV). Plaats 2 druppels van het mengsel direct op de tandpasta voordat u gaat poetsen. Bij regelmatig gebruik na 3 weken gebruik een week stoppen.

Citroen of pepermunt?

Essentiële olie van citroen is effectief tegen tandsteen dankzij de antibacteriële eigenschappen, maar essentiële olie van citroen Peper munt blijft de referentie voor volwassenen en adolescenten. Bij incidenteel gebruik: 1 druppel Peppermint EO direct op de tandpasta vóór het poetsen.

Gebruik in synergie

Gereserveerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Als mondwater, mvoeg 3 tot 5 druppels van het mengsel toe aan een glas water. Nadat je je tanden hebt gepoetst, gorgel je een paar seconden om het mengsel in je mond te emulgeren voordat je het uitspuugt.

 • 20 druppels etherische olie Peper munt
 • 10 druppels etherische olie Thee boom
 • 30 druppels etherische olie Citroen
 • 8 ml plantaardige olie Sesam

Meer details: Beperk tandplak en tandsteen met essentiële oliën

Andere bekende toepassingen van Lemon

Essentiële olie van citroen wordt bij veel gelegenheden gebruikt, vooral vanwege de anti-infectieuze en antibacteriële eigenschappen. Voor het merendeel vande volgende toepassingen zullen effectief zijn, maar zonder noodzakelijkerwijs de beste essentiële olie te zijn. Wij geven het u daarom aan de beste vervanger voor Citroen voor de volgende verschillende problemen.

Roos, vettig haar

Essentiële olie van citroen kan nuttig zijn, maar... l'essentiële olie van Atlasceder is nog effectiever tegen vet haar en roos. Vanaf 6 jaar, op de huid, 5 druppels in een lepel plantaardige olie op de hoofdhuid, gemasseerd, 1 uur vóór het wassen met shampoo. Verleng zo lang als nodig, met een pauze van een week na 3 weken gebruik

Angst, stress

Essentiële olie van citroen kan nuttig zijn, maar…het is beter om te gebruiken Petit Grain Bigarade essentiële olie : bij inademing, 1 pure druppel op de polsen om diep in te ademen, 3 keer per dag, tot verbetering. Neem na drie weken gebruik een pauze van een week.

Asthenie, vermoeidheid

Citroen kan effectief zijn, maar…het is beter om te gebruiken essentiële olie van zwarte spar : via de huid, 3 maal daags 1 druppel op 4 druppels plantaardige olie op de onderrug ter hoogte van de nieren aanbrengen. Neem na drie weken gebruik een pauze van een week.

Blond haar

Citroenessence lijkt niet effectief, het is beter om dekamille etherische olie voor blond haar. Giet vanaf 12 jaar via de huid 1 tot 2 druppels in een dosis shampoo. Laat het een paar minuten intrekken voordat u het afspoelt.

Cellulitis

Essentiële olie van citroen kan synergetisch effectief zijn tegen cellulitis, maar deessentiële olie van Atlasceder blijft de referentie. Op de huid, 2 druppels in 8 druppels plantaardige olie, 's ochtends en 's avonds aanbrengen met een massage op de meest getroffen gebieden. Neem na 3 weken gebruik een week pauze en begin indien nodig opnieuw.

Depressief

Essentiële olie van citroen kan nuttig zijn, maar... het is beter om te gebruikenessentiële olie van Neroli : cutaan, vanaf 6 jaar, 1 druppel op 4 druppels plantaardige olie op de polsen en borstkas, 's ochtends en 's avonds. Neem na drie weken gebruik een pauze van een week.

Hoe herken je een goede essentiële olie van citroen?

Botanische kenmerken
 • Latijnse naam: Citruslimon (L.) Osbeck
 • Botanische familie: Rutaceae
 • Gebruikt deel: schil
 • Land van herkomst: Italië, Argentinië.
Fysieke eigenschappen
 • Dichtheid bij 20°C: 0,849 tot 0,858
 • Brekingsindex bij 20°C: 1,473 tot 1,479
 • Rotatievermogen bij 20°C: 57 tot 78
 • Vlampunt: 46
Organoleptische kenmerken
 • Uiterlijk: vloeistof (troebel bij lage temperatuur)
 • Kleur: lichtgeel tot groenachtig
 • Geur: fris, pittig.
Biochemische kenmerken
 • limoneen: 60 tot 80%
 • β-pineen: 9 tot 16,5%
 • γ-terpineen: 8 tot 12%
 • α-pineen: 1,4 tot 3%
 • sabineen: 1,3 tot 3%
 • geraniaal: 0,5 tot 2%
 • β-bisaboleen: 0,4 tot 0,9%
 • mineraal: 0,3 tot 1,2%
 • geranylacetaat: 0,1 tot 0,65%
 • nerylacetaat: 0,1 tot 0,6%
 • α-thuyeen: 0,2 tot 0,5%
 • α-terpineol: ≤ 0,35%

Citroen en Citroen zonder furocoumarines: wat is het verschil?

Voor elk cosmetisch gebruik van essentiële olie van Citroen (in massage, gezichtsverzorging, enz.) verdient het de voorkeur om de versie zonder furocoumarines te gebruiken. Het zijn in feite deze stoffen die verantwoordelijk zijn voor het fotosensibiliserende risico van essentiële olie van citroen. Om het te verkrijgen, wordt de citroen eerst geperst om de essentie te extraheren die we goed kennen, en vervolgens gedistilleerd. Deze laatste stap maakt het mogelijk om de coumarines van de essentie te scheiden en zo een essentiële olie van Citroen te verkrijgen zonder risico op fotosensibilisatie, dat wil zeggen essentiële olie van Citroen zonder furocoumarines.

Wij leggen het je uit in video's

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 1141 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Nikolić, MM, Jovanović, KK, Marković, TL, Marković, DL, Gligorijević, NN, Radulović, SS, Soković, MD (2017). Antimicrobiële synergie en cytotoxische eigenschappen van Citrus limon L., Piper nigrum L. en Melaleuca alternifolia (Maiden en Betche) Cheel essentiële oliën.

Publicatie: Lopes Campêlo, LM, Moura Gonçalves, FC, Feitosa, CM, & de Freitas, RM (2011). Antioxiderende activiteit van Citruslimonesentiële olie in de hippocampus van muizen.

Publicatie: Lobstein, A., Marinier, F. (2016). Essentiële olie van citroen, Pharmaceutical News, 561, 57-60

Publicatie: Yavari kia, P., Safajou, F., Shahnazi, M., Nazemiyeh, H. (2014). Het effect van aromatherapie via citroeninhalatie op misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap: een dubbelblinde, gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie, Iran Red Crescent Med Journal, 16 (3), 1-6 (DOI: 10.5812/ircmj.14360)

Publicatie: Arivoshi, T., Arakaki, M., Idegushi, K., Ishizuka, Y., Noda, K. (1975). Onderzoek naar het metabolisme van d-Limoneen (p-mentha-1,8-dieen) III. Effecten van d-Limoneen op de lipiden en geneesmiddelmetaboliserende enzymen in rattenlevers, Xenobiotica, 5 (1), 33-38

Publicatie: Takahashi, Y., Inaba, N., Kuwahara, S., Kuki, W. (2003). Effecten van gamma-terpineen op lipidenconcentraties in serum bij gebruik van met Triton WR13339 behandelde ratten, Biosci Biotechnol Biochem, 67 (11), 2448-2450

Publicatie: Anandakumar, P., Kamaraj, S., Vanitha, M. (2020). D-Limoneen: een multifunctionele verbinding met krachtige therapeutische effecten, Journal of Food Biochemistry, 1-10

Publicatie: Komiya, M., Takeuchi, T., en Harada, E. (2006). Citroenoliedamp veroorzaakt een antistresseffect door de 5-HT- en DA-activiteiten bij muizen te moduleren. Gedragsmatig hersenonderzoek, 172(2), 240–249. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2006.05.006

Publicatie: Misra, N., Batra, S., Mishra, D. (1988). Schimmeltoxische eigenschappen van de etherische olie van Citrus limon (L.) Burm. Tegen een paar dermatofyten. Mycoses, 31, 7, 380-382, juli 1988

Publicatie: Gierst, F. (2014). Essentiële oliën en citroenboomessentie (Citrus limon (L.) Burm. f.), Fytotherapie, 12, 89-97 (DOI: 10.1007/s10298-014-0857-3)

Boek : Franchomme, P., Jollois, R., & Pénoël, D. (1990). Aromatherapie precies: encyclopedie van het therapeutisch gebruik van essentiële oliën: grondslagen, demonstratie, illustratie en toepassingen van een natuurgeneeskunde. Frankrijk: R. Jollo

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Zahalka, J. (2017). Compleet aromatherapiewoordenboek. Editions du Dauphin.

Boek : Couic Marinier, F., en Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën. Terre Vivante-edities.

Boek : Géa, A., en Banel, P. (2022). Fysiologie en essentiële oliën: hoe werken essentiële oliën in op de verschillende systemen van het lichaam? DUNOD.

Boek : Tisserand, R., & Young, R. (2013). Veiligheid van essentiële oliën: een gids voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Elsevier Gezondheidszorg.

Boek : Gierst, F. (2022). De geweldige gids voor essentiële oliën. Marabout.

Website: Wikiphyto Citroen http://www.wikiphyto.org/wiki/Lemon Tree

Verwante artikelen

Over deze tips

Dit artikel over aromatherapie is geschreven door Théophane de la Charie, auteur van het boek "Se soigner par les huiles essentielles" (Behandeling met essentiële oliën), met de steun van een multidisciplinair team van apothekers, biochemici en landbouwkundigen. 

La Compagnie des Sens en haar teams moedig zelfmedicatie niet aan. De verstrekte informatie en adviezen zijn afkomstig uit een referentiebibliografie (boeken, wetenschappelijke publicaties, enz.). De informatie en het advies zijn uitsluitend bedoeld ter informatie of om stof tot nadenken te bieden: ze mogen in geen geval worden gebruikt ter vervanging van een diagnose, consult of medische behandelingCompagnie des Sens kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.