Essentiële oliën zijn concentraten van krachtige aromatische verbindingen, verkregen door stoomdestillatie van aromatische planten, rijk aan actieve ingrediënten. Deze worden al eeuwenlang gebruikt om te genezen, maar pas de afgelopen decennia heeft de ‘moderne aromatherapie’ ons in staat gesteld ze volledig en veilig te gebruiken. De analyse van hun biochemische samenstelling en de eigenschappen van de aromatische moleculen die ze bevatten hebben onderzoekers en therapeuten in staat gesteld de voordelen en gevaren van elke essentiële olie en elk chemotype te specificeren.

Dit artikel is bijgewerkt op 01/12/2023

Welke essentiële oliën voor welk gebruik?

Vaak beginnen we met het kijken naar essentiële oliën door te zoeken naar een natuurlijke oplossing voor een probleem. Essentiële oliën zijn inderdaad zeer veelzijdig en kunnen in veel gevallen nuttig zijn. Er zijn er echter honderden, met evenveel toepassingsmogelijkheden, wat wellicht verklaart waarom het soms lastig is om met aromatherapie aan de slag te gaan. Voor hetzelfde probleem kunnen veel essentiële oliën worden overwogen. De vraag die dan rijst is: welke etherische olie gebruiken?

Om deze vraag te beantwoorden heeft Compagnie des Sens een krachtig hulpmiddel opgezet dat alle essentiële oliën bevat die nuttig zijn voor meer dan 200 gezondheidsproblemen, met de meest effectieve en voorgestelde synergieën. Hiermee kunt u ook de uit te sluiten risico's, de gebruikers en de gewenste gebruiksroute selecteren, om zo de essentiële olie te vinden die het beste bij de situatie past.

De 6 essentiële oliën om in huis te hebben

Er zijn honderden essentiële oliën. Op deze pagina presenteren wij u 30 essentiële oliën voor aromatherapie. Maar als je nog nooit in je leven een etherische olie hebt gebruikt, raden we je aan te beginnen met deze 6 sterren van aromatherapie: Tea Tree, Pepermunt, Ravintsara, Petit Grain Bigarade, Gauthérie Odorante en True Lavender.

Tea Tree etherische olie

Effectief in de strijd tegen vele infecties, detea Tree etherische olie is breedspectrum antibacterieel en schimmelwerend, antiviraal, immunostimulerend, antiprotozoaal en antiparasitair.

 • Latijnse naam: Melaleuca alternifolia (meisje & betche) cheel.
 • Gedistilleerd deel: bladeren
 • Meest effectief in gevallen van: Acne, Mycosen, Huidinfecties, Angina pectoris, Spijsverteringsinfectie
Ravintsara etherische olie

Perfect geschikt voor het hele gezin, deRavintsara etherische olie is een zeer effectief antiviraal en immunostimulerend middel op KNO-gebied, essentieel om de zorgen van de winter te overwinnen.

 • Latijnse naam: Cinnamomum kamfera (L.) J.Presl.
 • Gedistilleerd deel: bladeren
 • Meest effectief in gevallen van: Virale KNO-epidemie, griep, om de immuniteit te versterken
Essentiële olie van pepermunt

Koningin van de spijsverteringssfeer,essentiële olie van pepermunt is een essentieel onderdeel van aromatherapie. De menthol die het bevat, biedt krachtige pijnstillende, stimulerende en antimicrobiële eigenschappen.

 • Latijnse naam: Mentha x piperita L. var piperita.
 • Gedistilleerd deel: Tops
 • Meest effectief bij: Hoofdpijn, Migraine, Slechte adem, Misselijkheid.
Geurige wintergroene etherische olie

Samengesteld uit meer dan 95% methylsalicylaat,wintergroene etherische olie is de olie van atleten. Het is een uitzonderlijk ontstekingsremmend en pijnstillend middel voor de huid.

 • Latijnse naam: Gaultheria fragrantissima Muur.
 • Gedistilleerd deel: bladeren
 • Meest effectief bij: Pijn, Lumbago, Rugpijn, Tendinitis, Artrose
Petit Grain Bigarade etherische olie

Afkomstig van de bladeren van de zure sinaasappelboom, dePetit Grain Bigarade etherische olie heeft opmerkelijke effecten op het centrale zenuwstelsel, dankzij de krampstillende en kalmerende eigenschappen. Het is daarom essentieel tegen stress.

 • Latijnse naam: Citrus × aurantium ssp. amara (Link) Engels.
 • Gedistilleerd deel: bladeren en kleine takken.
 • Meest effectief bij: Angst, Stress, Hartkloppingen, Vette huid.
Essentiële olie van Lavendel Officinale

Essentiële olie van lavendel True or Fine, ook bekend als Lavender Officinale, is een essentiële olie die zeer goed wordt verdragen, vooral door kinderen. Het staat bekend om zijn huid-, pijnstillende, kalmerende en zelfs genezende eigenschappen.

 • Latijnse naam: Lavandula officinalis Keuze of Lavandula angustifolia Molen.
 • Gedistilleerd deel: bloeiende toppen
 • Meest effectief bij: Insectenbeet, Jeuk, Hoofdpijn (kinderen), Anti-luizen, Psoriasis, Brandwond, Zonnebrand

De gevaren van etherische oliën

Zeer krachtige producten

We kunnen het nooit genoeg zeggen: aromatherapie is inderdaad een natuurlijk medicijn, maar mag niet als een alternatief medicijn worden beschouwd. Essentiële oliën hebben efficiëntie gebaseerd op 3 pijlers :

 • ze zijn samengesteld uit talrijke aromatische moleculen, die elk hun eigen eigenschappen hebben, waardoor etherische oliën gecombineerde werkingsmechanismen krijgen die soms erg interessant zijn;
 • hun biologische beschikbaarheid is zeer goed: wanneer een etherische olie aan de binnenkant van de polsen wordt aangebracht, duurt het slechts een paar minuten voordat de aromatische moleculen in het bloed aanwezig zijn;
 • in tegenstelling tot veel natuurlijke remedies zijn etherische oliën zeer geconcentreerd in actieve ingrediënten, wat ze zo krachtig maakt.

Zeer variabele toxiciteit

Essentiële oliën zijn daarom zeer krachtig en vertonen daarom bepaalde toxiciteiten. Deze toxiciteit varieert echter sterk:

 • zij hangt ervan af van elke essentiële olie (sommige zijn zeer flexibel in gebruik, andere minder);
 • zij hangt ervan af van elke gebruiker (kinderen en zwangere vrouwen zijn bijvoorbeeld gevoelige gebruikers);
 • zij hangt ervan af van elke gebruiksmodus (de orale route en de cutane route zijn bijvoorbeeld min of meer gevoelig voor elke toxiciteit).

Wat u moet weten vóór elk gebruik

Voor een specifiek voordeel gezochtvoordat je een etherische olie gebruikt, is het daarom belangrijk om zeker te weten:

Deze informatie wordt normaal gesproken systematisch en voor elk gebruik gegeven in aromatherapieboeken, serieuze adviessites of in bepaalde goed opgeleide apotheken. Als u het antwoord op deze drie vragen niet weet, raden wij u aan dit uit te zoeken voordat u etherische oliën gebruikt.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik voor gevoelige gebruikers

Verboden voor kinderen en baby's?

Als we het over etherische oliën hebben, horen we vaak dat deze verboden zijn voor kinderen en baby’s. Hoewel het krachtige natuurproducten zijn, kunnen bepaalde etherische oliën nog steeds door kinderen en/of baby's worden gebruikt, maar met de juiste gebruiksmethoden. Hier zijn enkele gebruiksregels die specifiek zijn voor kinderen en baby's:

 • Geen essentiële oliën in de eerste 3 maanden;
 • Vermijd tot 6 jaar de orale route, tenzij speciaal voorgeschreven;
 • Verdun tot 6 jaar essentiële oliën die op de huid worden gebruikt in een plantaardige olie;
 • Respecteer doseringen die specifiek zijn voor de leeftijd van uw kind: kopieer geen synergie voor volwassenen;
 • Controleer de contra-indicaties van elke essentiële olie, sommige zijn duidelijk verboden voor kinderen (lijst hier) en voor baby's (lijst hier).
 • Zoals altijd met etherische oliën: onthoud je bij twijfel.

Verboden voor zwangere vrouwen?

Het is overdreven om te zeggen dat het gebruik van etherische oliën verboden is voor zwangere vrouwen, maar dit gebruik vereist meer precisie en voorzorgsmaatregelen. Hier zijn opnieuw enkele regels die specifiek zijn voor zwangere vrouwen:

 • Geen essentiële oliën in de eerste 3 maanden van de zwangerschap;
 • Vermijd de orale route volledig;
 • Verdun essentiële oliën die op de huid worden gebruikt in een plantaardige olie;
 • Respecteer doseringen die specifiek zijn voor uw aandoening: kopieer geen synergie die niet specifiek is voor zwangere vrouwen;
 • Controleer de contra-indicaties van elke essentiële olie, sommige zijn duidelijk verboden voor zwangere vrouwen (lijst hier), zoals die welke ketonen bevatten.
 • Zoals altijd met etherische oliën: onthoud je bij twijfel.

Andere gevoelige gebruikers

Kinderen en zwangere vrouwen zijn niet de enige mensen die extra voorzichtig moeten zijn met etherische oliën. Hier zijn 3 specifieke gebruikershandleidingen voor:

Hoe kies je een etherische olie van goede kwaliteit?

Essentiële oliën zijn natuurlijke producten. Omdat de natuur geen fabriek is, produceert zij niets standaards: er is dan ook een zeer grote diversiteit in de kwaliteit van essentiële oliën die op de markt te vinden zijn. De kwaliteit van een etherische olie hangt af van meerdere factoren, waarvan hier een niet-uitputtende lijst is: de precieze variëteit van de aromatische plant, de grond, de teeltmethode, de weersomstandigheden, de oogstomstandigheden en natuurlijk de destillatie proces.

Al deze factoren hebben dat gedaan een aanzienlijke impact zeker de kwaliteit van essentiële oliën, en dus ook op hun effectiviteit en hun potentiële toxiciteit. Hun organoleptische kwaliteit kan worden aangetast, voor gebruik in cosmetica of parfums, maar ook en vooral hun therapeutische kwaliteit. Het is daarom essentieel om voor elk therapeutisch gebruik de juiste fles te kiezen.

Biologische etherische oliën of niet?

Tegenwoordig kiezen in Frankrijk meerdere aromatherapiemerken voor biologische producten voor een deel van hun assortiment essentiële oliën. Er zijn er echter maar weinig die een 100% BIOLOGISCH assortiment aanbieden, waarbij het prijsverschil voor bepaalde essentiële oliën tussen de twee zeer aanzienlijk is. De vraag is dus: is het zo belangrijk?

Ja, het gebruik vanaromatisch molecuul die zij in elke essentiële olie wil hebben om de doeltreffendheid ervan te garanderen, evenals de publicatie van haar analyses voor elk van de partijen die zij aan u verkoopt. Deze transparantie en systematische analyses u bent er zeker van dat u te maken heeft met een serieus en deskundig merk op dit gebied.

Gezaghebbende labels?

In Frankrijk worden vaak 2 labels gebruikt om de intrinsieke eigenschappen van etherische oliën te promoten: HECT en HEBBD. Deze labels hebben enkele zwakke punten: ze publiceren geen precieze specificaties, zijn eigendom van commerciële spelers in de sector en zijn vooral niet gekoppeld aan enige externe verificatie of audit.

 • HEBBD staat voor ‘Botanisch en Biochemisch Gedefinieerde Essentiële Olie’. Dit label is dus bedoeld om te garanderen dat de fabrikant precies weet welke plant is gedistilleerd, maar garandeert niet dat deze keuze optimaal is, noch dat de etherische olie chemogetypeerd is. Helaas geven de aldus geëtiketteerde flessen in de meeste gevallen niet de plaats van herkomst van de verkochte partij aan.
 • HECT betekent “Chemogetypeerde Essentiële Olie”. In tegenstelling tot HEBBD geeft de fabrikant de plaats van herkomst aan en zijn deze oliën echt chemogetypeerd. Er is echter geen garantie dat de keuze voor dit chemotype optimaal is met betrekking tot de verwachte eigenschappen en toxiciteiten van de etherische olie (in het bijzonder die welke in de wetenschappelijke bibliografie worden vermeld).

Om er zeker van te zijn dat uw etherische olie chemogetypeerd is en van therapeutische kwaliteit is, moet u vooral vertrouwen op de informatie die het etiket en de website van de fabrikant u kunnen vertellen. Geen enkel label kan vandaag de dag een referentie zijn op de markt.

De 4 punten waarop u moet letten bij het kiezen van een essentiële olie van hoge kwaliteit

Om zeker te zijn van de therapeutische kwaliteit van een etherische olie raden wij daarom aan de volgende punten te controleren:

 • een BIOLOGISCH label (AB, Cosmos of anders);
 • de precieze vermelding, in het latijn, van de soort en ondersoort van de gedistilleerde plant;
 • de herkomst van de etherische olie, vermeld op het flesje;
 • de vermelding van het batchnummer op de fles, evenals communicatie op de website van de resultaten van chromatografische analyses van elke batch, vergeleken met de verwachte.

Waarom essentiële oliën gebruiken?

De voordelen van etherische oliën zijn talrijk en hun werkingsgebieden zijn zeer divers. Dit is niet verrassend, dat is zo tienduizenden aromatische planten over de hele wereld, waarbij elk van hen om zeer specifieke redenen etherische oliën afscheidt. Bovendien bevat elke etherische olie ongeveer honderd verschillende aromatische moleculen, met ongeveer tien belangrijke aromatische moleculen, en een groot aantal aromatische moleculen aanwezig in kleine concentraties! Deze ongelooflijke biochemische diversiteit resulteert in een grote diversiteit aan eigenschappen en potentiële voordelen, die zeer moeilijk samen te vatten zijn. We kunnen de toepassingsgebieden van etherische oliën echter grofweg als volgt samenvatten:

 • Voor KNO- en ademhalingsaandoeningen, via antivirale, antibacteriële, slijmoplossende eigenschappen, enz.
 • Bij zenuwaandoeningen, via kalmerende (of zelfs kalmerende) of stimulerende eigenschappen, via pijnstillende eigenschappen, etc.
 • Voor huidaandoeningen, via ontstekingsremmende, genezende, spasmolytische, bloedsomloopeigenschappen, enz.
 • Voor gewrichts- en spierpijn, met pijnstillende, ontstekingsremmende eigenschappen, enz.
Uiteraard zijn deze ruwe reikwijdte niet uitputtend. Er zijn honderden gezondheids- en welzijnsproblemen die essentiële oliën effectief kunnen aanpakken.

Essentiële oliën voor huidverzorging

Essentiële oliën zijn erg nuttig voor huidsverzorging en in de dermatologie: ze bevatten een groot aantal actieve ingrediënten en hun gebruik via de huid is heel eenvoudig, wat ze uitstekende kandidaten maakt. Hier is een niet-uitputtende lijst van huidproblemen waarvoor ze zeer effectief kunnen zijn:

 • Tegen deacneGebruik antibacteriële, pijnstillende en genezende essentiële oliën, zoals Tea Tree, Rosat Geranium, Noble Laurel, Palmarosa of True Lavender.
 • In het geval van'huidallergieGebruik anti-allergische, antihistaminische en ontstekingsremmende essentiële oliën, zoals Jaarlijks Boerenwormkruid, Kamille of Echte Lavendel.
 • In het geval van zonnebrandGebruik huidversterkende en samentrekkende, verdovende en genezende essentiële oliën, zoals Rosat Geranium en Aspic Lavender.
 • In het geval van mycosenGebruik antischimmel-, ontstekingsremmende en helende essentiële oliën, zoals Tea Tree, Noble Laurel, Rosat Geranium en Palmarosa.
 • In het geval van'herpesGebruik antivirale, ontstekingsremmende en genezende essentiële oliën, zoals Niaouli, Tea Tree of True Lavender.
 • Tegen de cellulitisGebruik hypolipidemische, lipolytische, drainerende en diuretische essentiële oliën, zoals Citroen, Zeecristus of Atlasceder.
 • Om zich te ontdoen van een littekenGebruik vooral Italiaanse Helichrysum, die sterk genezend is, maar ook ontstekingsremmende en regeneratieve etherische oliën zoals Patchouli en Rozemarijn met Kamfer.
 • Tegen de wrattenGebruik anti-infectieuze en dermocaustische essentiële oliën zoals Cinnamon, Mountain Savory, Tea Tree of Lemon.

Essentiële oliën voor spieren en gewrichten

Onder de essentiële oliën bevinden zich producten die voor velen zeer effectief zijn gewrichts- of spierproblemen. Deze essentiële oliën worden veel gebruikt door atleten, maar ook door mensen van wie de leeftijd zijn effect begint te ondervinden. De redenen voor dit succes zijn meervoudig. Enerzijds hebben bepaalde etherische oliën krachtige ontstekingsremmende, pijnstillende en spierontspannende eigenschappen. Aan de andere kant maakt de grote effectiviteit van etherische oliën via de huid het mogelijk om rechtstreeks op het betreffende gebied in te werken, zonder via het spijsverteringsstelsel te gaan. Hier zijn enkele voorbeelden van veel voorkomende toepassingen:

 • Tegen deartroseGebruik ontstekingsremmende en pijnstillende essentiële oliën om de pijn te verlichten (dit verhelpt het onderliggende probleem niet), zoals citroen-eucalyptus, zoete wintergroen of nootmuskaat.
 • In het geval van krampen Gebruik herhaaldelijk musculotrope, spasmolytische, pijnstillende en decongestivum essentiële oliën, zoals Lavandin Super, Fragrant Wintergreen of Red Myrtle.
 • Om de pijn in het lichaamGebruik essentiële oliën die de parasympathische, spierkrampstillende en rubefaciende systemen reguleren, zoals Noble Laurel, Fragrant Wintergreen en Lavandin Super.
 • In het geval van'verstuikingGebruik anti-hematoom, ontstekingsremmende, pijnstillende en musculotrope spasmolytische essentiële oliën, zoals Italiaanse Helichrysum, Super Lavandin, Citroen Eucalyptus en Pepermunt. 
 • Tegen één rugpijn, rugpijn of lumbago, gebruik gewrichtspijnstillende, ontspannende en ontstekingsremmende etherische oliën, zoals Odorous Wintergreen, grove den, Lavandin Super of zelfs Romeinse kamille.
 • In het geval van torticollisGebruik ontstekingsremmende, anti-reumatische, neuromusculair ontspannende en bloedsomloopversterkende essentiële oliën zoals Citroen Eucalyptus, Kamfer Rozemarijn, Wintergroen of Vetiver.

Essentiële oliën voor het zenuwstelsel

Met zenuwstelsel bedoelen we het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), maar ook het perifere (zenuwen, receptoren). Bepaalde etherische oliën zullen een sterke wisselwerking hebben met deze systemen, soms helpen ze deze te reguleren, soms te stimuleren en soms zelfs kort te sluiten. Deze essentiële oliën zijn bedoeld voor onze het nerveuze systeem worden voornamelijk gebruikt via de huid, via de bloedbaan, maar ook via de luchtwegen, waardoor de sensorische geurreceptoren kunnen worden aangeraakt. Hier zijn enkele voorbeelden van veel voorkomende toepassingen:

 • In het geval van paniek aanvalBij emotionele shock gebruikt u hypotensieve en anti-aritmische, kalmerende en krampstillende essentiële oliën, zoals complete ylang ylang, Romeinse kamille of exotische verbena.
 • Ter bevordering van de concentratieGebruik essentiële oliën die sympathische, tonische en algemene stimulerende systemen reguleren, zoals Edele Laurier, Pepermunt en Zwarte Spar.
 • In het geval van'hyperactiviteitGebruik kalmerende, krampstillende en spierontspannende essentiële oliën, zoals Romeinse Kamille, Petit Grain Bigarade, Groene Mandarijn.
 • In het geval van ernstige vermoeidheidGebruik verkwikkende en stimulerende, balancerende en krampstillende essentiële oliën, zoals pepermunt, zwarte spar, grove den en basilicum.
 • In het geval van neuralgieGebruik lokaal pijnstillende en sterk spasmolytische essentiële oliën, zoals Romeinse kamille, pepermunt en citroen-eucalyptus.
 • Tegen de slapeloosheid, maar ook om de kwaliteit van de slaap te verbeteren, gebruikt u krampstillende, kalmerende en anxiolytische of zelfs kalmerende oliën, zoals de essentiële olie van Groenlandse Ledon, Gepelde Marjolein en Petitgrain Bigarade.
 • Tegen de spanningGebruik kalmerende en ontspannende, spasmolytische en anxiolytische, hypotensieve en antiaritmische essentiële oliën, zoals Petit Grain Bigarade, Complete Ylang-Ylang en Citroengras essentiële oliën.
 • Ter ondersteuning van een depressieGebruik, en passende monitoring, parasympathicotone, kalmerende en anxiolytische, endocriene harmoniserende essentiële oliën, zoals Neroli, Gepelde Marjolein, Geurige Verbena, Little Grain Bigarade.

Essentiële oliën voor het spijsverteringsstelsel

De eigenschappen van bepaalde essentiële oliën, oraal of via de huid gebruikt, helpen onze gezondheid te ondersteunen spijsverteringssysteem tegen veel alledaagse gezondheidsproblemen: krampstillend, windafdrijvend, diuretisch, ontgiftende essentiële oliën, enz. Hier is een overzicht van enkele veel voorkomende toepassingen van essentiële oliën:
 • In het geval van'aerofagieGebruik krampstillende maag- en darm-, choleretische en cholagogue, antibacteriële en anti-fermentatieve essentiële oliën, zoals tropische basilicum, karwij, koriander (zaden) of citroen.
 • In het geval van constipatie, gebruik essentiële oliën uit de maag, spasmolytisch voor de gladde spieren van de spijsvertering, windafdrijvend en versterkend voor het spijsverteringsstelsel, zoals dragon, bergamot, koriander en gember.
 • Voor een ontgiftenGebruik decongestivum, drainerende en leverontgiftende, antioxiderende, aquatische en diuretische essentiële oliën, zoals citroen, rozemarijnverbenone, pepermunt en jeneverbes.
 • In het geval van diarree, turista, gebruiken krachtig anti-infectieuze essentiële oliën in de darmsfeer, spasmolytisch en windafdrijvend, zoals Chinese kaneel, basilicum, pepermunt en kardemom.
 • Tegen één gastro-enteritisGebruik belangrijke anti-infectieuze, krampstillende en ontstekingsremmende, immunostimulerende en pijnstillende essentiële oliën, zoals Chinese kaneel, tea tree, kardemom, dragon of pepermunt.
 • Tegen de reisziekteGebruik krampstillende essentiële oliën voor de spijsverteringsorganen en windafdrijvende middelen, zoals pepermunt, kardemom, citroen of Petit Grain Bigarade.

Essentiële oliën voor de KNO- en ademhalingssfeer

De natuurlijke afweer van aromatische planten en etherische oliën is voor het grootste deel infectiewerend: hun zeer brede werkingsspectrum tegen virussen en bacteriën maakt ze geschikte hulpmiddelen voor soms slecht gedefinieerde problemen, zoals griep. Ze worden vooral veel gebruikt op de kNO-bol, door aanbrengen op de huid of door inademing.
 • Tegen één anginaGebruik antivirale en antibacteriële, pijnstillende, immunostimulerende en ontstekingsremmende essentiële oliën, zoals Niaouli, Tea Tree of Ravintsara.
 • In het geval van'allergie voor pollenGebruik antihistaminica, ontstekingsremmende en krampstillende essentiële oliën, zoals jaarlijkse boerenwormkruid, fijne lavendel en citroen-eucalyptus.
 • In het geval van griepGebruik breedspectrum antivirale, immunostimulerende, endocriene stimulerende en anti-neuralgische essentiële oliën, zoals Ravintsara, Black Spruce, Noble Laurel of Eucalyptus Radiata.
 • Om de te verlichtenastmaGebruik ontspannende en spasmolytische essentiële oliën van de luchtwegen, ontstekingsremmend, bronchodilatator, slijmoplossend en mucolytisch, zoals Romeinse kamille, citroen-eucalyptus, rode mirte of Khella.
 • Tegen één otitis, gebruik ontstekingsremmende essentiële oliën uit de KNO-sfeer, breedspectrum antibacterieel en pijnstillend, zoals tijm, eucalyptus radiata, fijne lavendel.
 • Voor immuniteit versterkenGebruik uiteraard immuunstimulerende essentiële oliën, maar ook anti-infectieuze, ontgiftende en hepatoprotectieve oliën, zoals Ravintsara, Tea Tree, Citroen, Tijm en Thymol.
 • Tegen één verkoudheid, gebruik ontstekingsremmende en ontstekingsremmende, mucolytische en slijmoplossende, decongestivum en licht pijnstillende essentiële oliën, zoals Eucalyptus Radiata, Veldmunt, Balsemspar, Tijm met Linalool.
 • Tegen één hoest olieachtig, gebruik slijmoplossende en mucolytische, antibacteriële, antivirale en immunostimulerende essentiële oliën, zoals Groene Mirte, Niaouli, Eucalyptus Radiata of Tea Tree.

Andere gezondheidstoepassingen van essentiële oliën

Om de rondleiding door de vele gezondheidstoepassingen van etherische oliën te voltooien, moeten we het volgende vermelden:

Essentiële oliën in atmosferische diffusie

Essentiële oliën worden vaak gebruikt bij atmosferische diffusie, voor verschillende soorten toepassingen: voor reinig de omgevingslucht (dankzij de antimicrobiële en zuiverende eigenschappen van essentiële oliën), tegen slechte geuren (door de ziektekiemen te zuiveren die verantwoordelijk zijn voor slechte geuren), om te profiteren van de kalmerende of stimulerende eigenschappen essentiële oliën (door de kwaliteit van de slaap of de concentratie op het werk te verbeteren), of gewoon om een natuurlijke geur reproduceren wat ons dierbaar is (geur van bos, lavendelveld, enz.).

Het is belangrijk op te merken dat niet alle essentiële oliën mogen worden verspreid. U vindt een lijst met toegestane essentiële oliën hier.

Om deze essentiële oliën te verspreiden, kunt u een spray of een aromatische diffuser gebruiken. We raden het gebruik van sprays af, omdat etherische oliën worden gemengd met alcohol en in microdruppeltjes worden gespoten, die snel op de grond vallen: hun effectiviteit is daarom van zeer korte duur. Als u gebruik wilt maken van een etherische olieverspreider, weet dat er verschillende technologieën zijn met verschillende effectiviteit: de beste daarvan is ongetwijfeld de diffusie door verneveling.

Essentiële oliën om je haar te verzorgen

Hoe kunnen essentiële oliën goed voor ons haar zorgen? Het is inderdaad een toepassing waar we niet echt een idee van zouden hebben gezien de talrijke eerder genoemde eigenschappen, die meer therapeutisch dan cosmetisch zijn. Essentiële oliën zijn op zichzelf geen cosmetische producten. Hun verbazingwekkende eigenschappen maken ze echter tot uitstekende ‘additieven’ of ‘geconcentreerde actieve ingrediënten’ om de effectiviteit van een cosmetisch product, een neutrale basis of een zelfgemaakt mengsel aan te vullen. Betreft haarverzorgingkunnen etherische oliën op verschillende assen inwerken:

 • Sommige zullen de vascularisatie van de hoofdhuid verbeteren dankzij hun vaatverwijdende eigenschappen;
 • Sommigen reinigen de hoofdhuid dankzij hun antiseptische eigenschappen;
 • Ten slotte zullen sommige inwerken op de talgafscheiding van de hoofdhuid, vooral dankzij hun lipolytische eigenschappen.

Zo helpen essentiële oliën de haargroei te versnellen, haaruitval te vertragen, te verzorgen voor haar dat te vettig of te droog is, enz.

Essentiële oliën in het bad

Of het nu gaat om cosmetische of therapeutische voordelen, het lijkt erg verleidelijk om het te gebruiken essentiële oliën in uw bad, of zelfs onder de douche. Het is echter belangrijk op te merken dat alle essentiële oliën dat wel zijn onoplosbaar in water. Om van hun deugden te profiteren, heb je twee hoofdopties: 
 • Je kunt ze toevoegen aan je douchegel. Het is gemakkelijk, maar aan de ene kant kan het zijn dat je vaste zepen gebruikt, aan de andere kant bestaat er bij het overschrijden van een bepaalde dosis het risico dat de douchegel gaat "verschuiven".
 • Je kunt ze ook, en dit heeft de voorkeur, gebruiken als badzout, door ze te mengen met Dode Zeezout of Epsomzout. U profiteert dus van de eigenschappen van zout, maar ook van een drager naar keuze, die goed houdbaar is en een perfecte verdunning mogelijk maakt.
Essentiële oliën worden heel goed gebruikt in bad voor de volgende toepassingen: om je figuur te verzorgen, om reuma te kalmeren, om je libido een boost te geven, als spierverslapper, om goed te slapen, om je immuniteit te versterken, enz.

Essentiële oliën als massageolie

Een massageolie maken met essentiële oliën is heel eenvoudig, zeer effectief en heel gebruikelijk. Met slechts een paar producten verkrijgen we een gepersonaliseerde olie die relatief stabiel is in de tijd.

Hiervoor zijn plantaardige oliën als basis nodig (bernagie, abrikozenpit, macadamia, zoete amandel, jojoba, enz.), waarvan de keuze meer zal afhangen van de verwachte textuur dan van de intrinsieke eigenschappen van de olie. Nadat de basis is gelegd (eventueel een mengsel van meerdere plantaardige oliën) is het mogelijk om gemiddeld 5% essentiële oliën toe te voegen, afhankelijk van de verwachte eigenschappen van deze massage.

Je zult het kunnen maken massage-oliën ontspannende of verstevigende oliën, hersteloliën na het sporten, afslankende massageoliën, enz.

Essentiële oliën om je eigen parfum te maken

In de collectieve verbeelding is een etherische olie, voordat we over aromatherapie horen, vooral een geur, een geur, een parfum. Naast hun gebruik in de aromatherapie moet worden opgemerkt dat essentiële oliën eeuwenlang het basisingrediënt van alle parfumeurs zijn geweest, en dat zelfs vandaag de dag bepaalde parfums een paar natuurlijke en niet-synthetische geuren gebruiken, afgeleid van essentiële oliën. Op dezelfde manier worden bepaalde essentiële oliën die in de conventionele landbouw goedkoop zijn, zoals lavandin, citroen of munt, nog steeds gebruikt als parfum voor alledaagse consumentenproducten zoals wasmiddelen of bepaalde zepen.

De vraag die ons hier interesseert: kunnen we produceren? zijn geur met essentiële oliën ? Ja, je kunt etherische oliën gebruiken om de verschillende tonen van je parfum samen te brengen, en deze vervolgens mengen in alcohol of plantaardige olie. Je kunt bijvoorbeeld de volgende essentiële oliën gebruiken:

 • Topnoten: Tea Tree, Basilicum, Citroen, enz.
 • Hartnoot: Romeinse kamille, palmarosa, kaneel, enz.
 • Als basisnoot: Atlasceder, Cistus, Patchouli, enz.

Wij moeten onze opmerkingen echter nuanceren. Veel essentiële oliën een geur hebben die onaangenaam kan zijn. Thuis parfum maken met etherische oliën is weliswaar mogelijk en erg leuk, maar niet gebruikelijk. Er zijn vaak talloze pogingen nodig om de perfecte mix te vinden, maar ook en vooral tijd.

Etherische oliën en dieren

Essentiële oliën hebben uiteraard niet uitsluitend een wisselwerking met menselijke organismen. Het stellen van de vraag naar essentiële oliën voor dieren is daarom legitiem en kan op twee assen worden gedaan:

 • Kunnen we zorg voor dieren met etherische oliën? Ja, etherische oliën worden vaak gebruikt in diergeneeskundige therapieën, voor de behandeling van boerderijdieren, paarden, maar ook katten en honden. Het is belangrijk op te merken dat dieren niet zoals wij reageren op etherische oliën en dat er speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Wees vooral voorzichtig met huisdieren, vooral katten. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.
 • Kunnen we ongedierte behandelen met etherische oliën? Ja, etherische oliën zijn zeer effectief om ongedierte of ongewenste insecten af ​​te weren, soms simpelweg dankzij hun sterke geur (knaagdieren zijn er erg gevoelig voor), of door de insectenafstotende eigenschappen van bepaalde aromatische moleculen, die muggen, wespen en vliegen afstoten.

Essentiële oliën in huis

Ten slotte, en we sluiten deze gids af met dit aspect van essentiële oliën, kunnen deze prachtige natuurlijke extracten op 2 heel verschillende manieren bij ons thuis worden uitgenodigd:

 • In onze recepten uit keuken. Als etherische oliën een geur hebben, hebben ze ook een smaak. Hun smaak is zelfs heel sterk en de eerste keer hebben we vaak de neiging om ze te overdoseren. Heel vaak is slechts 1 druppel voldoende om een ​​heel gerecht op smaak te brengen. Er wordt uiteraard vaak gebruik gemaakt van etherische oliën afgeleid van specerijen en citrusvruchten, maar ook met bloemige etherische oliën kun je innoveren: originaliteit gegarandeerd!
 • In de het maken van onze huishoudproducten. Om te desinfecteren en schoon te maken kent u nu de relevantie van deze krachtige aromatische verbindingen: ze nemen daarom vaak een speciale plaats in in “zelfgemaakte” wasmiddelen, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen, hetzij om hun effectiviteit te vergroten, hetzij om een ​​aangename geur te geven.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 2360 stemmen )

Bibliografie

Boek : Festy, D. (2018). Mijn bijbel met essentiële oliën: complete gids voor aromatherapie. Leduc.s edities.

Boek : Baudoux, ged. (2017). aromatherapie. dunod.

Boek : Staub, H., en Bayer, L. (2013). Diepgaande verhandeling over fyto-aromatherapie. Uitgave Jacques Grancher.

Boek : Valk, M. (2017). Verhandeling over wetenschappelijke en medische aromatherapie: essentiële oliën, foundations en recepthulpmiddelen (3e ed). Bloed van de aarde.

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Gierst, F. (2015). De geweldige gids voor essentiële oliën. Marabout.

Boek : Couic Marinier, F., en Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën. Terre Vivante-edities.

Boek : Franchomme, P. (2015). De wetenschap van medicinale essentiële oliën. Guy Trédaniel-redacteur.

Boek : Zahalka, J. (2017). Compleet aromatherapiewoordenboek. Editions du Dauphin.

Over deze tips

Dit artikel over aromatherapie is geschreven door Théophane de la Charie, auteur van het boek "Se soigner par les huiles essentielles" (Behandeling met essentiële oliën), met de steun van een multidisciplinair team van apothekers, biochemici en landbouwkundigen. 

La Compagnie des Sens en haar teams moedig zelfmedicatie niet aan. De verstrekte informatie en adviezen zijn afkomstig uit een referentiebibliografie (boeken, wetenschappelijke publicaties, enz.). De informatie en het advies zijn uitsluitend bedoeld ter informatie of om stof tot nadenken te bieden: ze mogen in geen geval worden gebruikt ter vervanging van een diagnose, consult of medische behandelingCompagnie des Sens kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.