Een essentiële olie bestaat uit talrijke chemische moleculen, waardoor deze zijn actieve ingrediënten krijgt. Deze componenten kunnen worden onderverdeeld in 12 grote families: terpenen, alcoholen, aldehyden, carbiden, ketonen, coumarinen, esters, ethers, lactonen, oxiden, fenolen en tenslotte ftaliden.

Ik zoek naar een bepaald molecuul

Om te beginnen kies ik mijn molecuul. Ik kan dan mijn resultaten verfijnen en advies krijgen dat is aangepast aan mijn behoeften
Molecuul
Risico's om uit te sluiten
Geautoriseerde gebruikers
Manier van gebruik

De verschillende soorten moleculen

A geurig molecuul is een molecuul dat, zoals de naam al doet vermoeden, een geur zal hebben. Het moet niet worden verward met de term aromatisch molecuul, vaak gebruikt door een verkeerde benaming, en die overeenkomt met moleculen die een onverzadigde cyclische koolstofketen bevatten (dat wil zeggen dat er dubbele bindingen in de cyclus zullen zijn, waardoor het molecuul zeer stabiel wordt). De meeste aromatische moleculen zijn echter geurig, maar sommige geurmoleculen zijn niet aromatisch, zoals we zullen zien. Kortom een ​​mooi voorbeeld van de complexiteit van de chemie!

Terpenen vertegenwoordigen de meest wijdverspreide biochemische familie van essentiële oliën. Ze zijn het perfecte voorbeeld van niet-aromatische geurmoleculen! Ze bestaan ​​uitsluitend uit koolstofatomen en waterstofatomen. In etherische oliën vinden we monoterpenen, met 10 koolstofatomen, sesquiterpenen, met 15 koolstofatomen, en in mindere mate diterpenen, met 20 koolstofatomen. Terpeenverbindingen zijn zeer gevarieerd in essentiële oliën. Wanneer er functionele groepen (alcohol, keton, aldehyde etc.) aanwezig zijn, spreken we van terpenoïden. Dus, afhankelijk van het aantal koolstofatomen en de functionele groepen, zal er een groot aantal terpenen zijn... Uh terpenoïden sorry. Tussen monoterpenol, sesquiterpeencarbide of terpeenepoxide is de keuze even compact als gevarieerd!


Zoals we weten hebben etherische oliën een zeer complexe samenstelling. Als ze alleen uit terpeenmoleculen zouden bestaan, zou dat bekend zijn! Inderdaad, we zullen ook niet-terpeen-aromatische moleculen vinden, zoals aromatische aldehyden, of bijvoorbeeld de bekende coumarines.

Chemische families

Carbiden

Carbiden zijn chemische verbindingen die alleen koolstof- en waterstofatomen bevatten. Monoterpeencarbiden komen veel vaker voor in essentiële oliën dan sesquiterpeencarbiden.
Activiteiten van monoterpeencarbiden
Anti-infectieus (antibacterieel, antischimmel, antiviraal), atmosferisch antiseptisch, mucolytisch en slijmoplossend, pijnstillend, cholagogue, anti-oedemateus.

Voorbeelden : limoneen, pinenes, terpinenes, paracymeen, sabineen, kamfeen, beta-phellandreen,...

Belangrijkste essentiële oliën bevatten : citrusessences (citroen, sinaasappel, enz.), zwarte spar, grove den, cistus, koriander, tijm, bonenkruid, ravintsara
Activiteiten van sesquiterpeencarbiden

Ontstekingsremmend, antihistaminicum, spasmolytisch, kalmerend.

Voorbeelden : bèta-bisaboleen, alfa-humuleen, bèta-caryofylleen, D-germacrene...

Belangrijkste essentiële oliën bevatten : balsemspar, oregano

Alcoholen

Alcoholen zijn de meest voorkomende bestanddelen van etherische oliën. Nogmaals, sesquiterpeenalcoholen zijn veel zeldzamer dan monoterpeenalcoholen. Hun eigenschappen worden geleverd door hydroxylgroepen (een zuurstofatoom gekoppeld aan een waterstofatoom). Een kleine chemische herinnering: er zijn 3 soorten alcoholen: primair, secundair en tertiair!
Alcoholfuncties
Activiteiten van monoterpenolen (of monoterpeenalcoholen)

anti-infectieus (bactericide, virusdodend, fungicide, parasiticide), algemeen tonisch, immunomodulerend, spasmolytisch.

Voorbeelden: linalool, geraniol, citronellol, terpinen-4-ol, thujanol-4, menthol, borneol...

Belangrijkste essentiële oliën bevatten : Tijm, Fijne Lavendel, Palmarosa, Rosat Geranium, Tea Tree, Gepelde Marjolein, Wilde Munt...

Sesquiterpenol-activiteit

Tonicums, veneuze en lymfatische decongestivum, voor sommigen oestrogeenachtig.

Voorbeelden: farnesol, elemol, viridiflorol, cedrol, santalol, patchoulol, globulol

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Citroengras, Ylang Ylang, Niaouli, Patchouli, Eucalyptus globulus,...

Aldehyden

Aldehyden komen uit alcoholen, maar zijn in sporen aanwezig in etherische oliën. Ze zijn veel vluchtiger, dermocaustisch en lichtgevoelig. Er zijn 2 soorten aldehyden, terpenen en aromaten.

Aldehyde-activiteiten

Anti-infectieus (antibacterieel, antischimmel, antiviraal) ontstekingsremmend, algemeen tonicum, kalmerend voor het zenuwstelsel, immunomodulerend, spijsvertering.

Voorbeelden van monoterpeenaldehyden: citralen (neral en geranial), citronellal

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Java Citroengras, Citroen Eucalyptus, Citroenmelisse, Citroen,...

Voorbeelden van aromatische aldehyden: komijnaldehyde, kaneelaldehyde

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Komijn, Kaneel...

Ketonen

Ketonen zijn organische verbindingen met een dubbele binding tussen een koolstofatoom en een zuurstofatoom. We spreken dan van een carbonylgroep. Ze brengen enerzijds een hoog risico op toxiciteit voor het zenuwstelsel met zich mee, en anderzijds een abortusrisico. Essentiële oliën die het bevatten, mogen daarom niet in een te hoge dosis of in herhaalde doses worden gebruikt. Om ze te herkennen is het gemakkelijk, het heeft een achtervoegsel in “één”.

Ketonactiviteiten

Anti-infectieus (antischimmel, antibacterieel, antiparasitair), mucolytisch, genezend, lipolytisch, anti-hematoom, zenuwtonicum (bij lage doses), pijnstillend, ontstekingsremmend, cholagogue en choleretic.

Voorbeelden: verbenone, thujon, borneone (kamfer), fenchone, menthone, carvon, italidiones...

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Rozemarijn met Verbenone, Salie, Rozemarijn met Kamfer, Lavandula Stoechas, Pepermunt, Karwij, Italiaanse Helichrysum…

Oxiden

Oxiden zijn verbindingen die ontstaan ​​door de combinatie van zuurstof met een andere stof. Essentiële oliën omvatten monoxides, dioxiden en terpeenepoxiden. Ze zullen inwerken op de exocriene klieren van de luchtwegen en de spijsverteringsslijmvliezen.

Oxide-activiteiten

Anti-infectieus (antiviraal, antiparasitair, antibacterieel, antischimmel), slijmoplossend, maag-, windafdrijvend, immunomodulerend.

Voorbeelden : 1,8-cineol (eucalyptol), linalooloxide

Belangrijkste essentiële oliën bevatten : eucalyptus, edele laurier, ravintsara, niaouli, cajeput,...

Esters

Monoterpeenesters werken voornamelijk op het niveau van het zenuwstelsel, via ionkanalen, vandaar de resulterende eigenschappen.

Ester-activiteiten

Krampstillend, kalmerend, ontstekingsremmend, anti-aritmisch.

Voorbeelden: bornylacetaat, linalylacetaat, geranylformiaat, nerylacetaat, benzylbenzoaat...

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Siberische spar, zwarte spar, scharlei, petit grain bigarade, rosat geranium,...

De ethers

Krampstillend, anti-allergisch, pijnstillend

Voorbeelden: methyl-chavicol, apiol, safrol, myristine

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Basilicum, dragon, zoete venkel

Lactonen

Lactonen worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een ketonfunctie in een ring. Als gevolg hiervan brengen ze dezelfde risico's met zich mee als ketonen. Ze zijn neurotoxisch en abortieve werking in hoge doses, maar zijn veel zeldzamer.

Lacton-activiteiten

Mucolytisch, slijmoplossend, anti-infectieus (antibacterieel en schimmelwerend), immunomodulerend, krampstillend, hepatostimulerend

Voorbeelden: alantolacton, xanthatine, santalolacton, costunolide

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Geurige inula, nobele laurier, Romeinse kamille, Italiaanse helichrysum...

Fenolen

De werking van fenolen is zeer krachtig, er moet speciale aandacht worden besteed aan het gebruik ervan om ongelukken en bijwerkingen te voorkomen. Bovendien zijn etherische oliën die hoge doses fenolen bevatten dermocaustisch, dus huidapplicaties moeten worden vermeden.

Activiteiten van fenolen

Krachtige anti-infectieuze (bacteriedodende, virusdodende, fungicide, parasiticide), ontstekingsremmende middelen, immunomodulerend, pijnstillend, algemeen tonicum

Voorbeelden: carvacrol, thymol, eugenol

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Compacte oregano, thymoltijm, kruidnagel, bonenkruid

Coumarines

Coumarines zijn deze keer inderdaad aromatische moleculen. Ze zijn in kleine hoeveelheden aanwezig in essentiële oliën en zijn daarom niet minder krachtig! Coumarines zijn gevoelig voor UV en zijn fotosensibiliserend.

Coumarine-activiteiten

Kalmerend, zenuwkalmerend, spasmolytisch, antistollingsmiddel, hypotensief

Voorbeelden: bergapten, herniarin, limettine, angelicine...

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Kaneel, bergamot, citroen, lavas, mandarijn...

Ftaliden

Ftaliden zijn verwant aan coumarines. Ze hebben een werking op de lever en de nieren door hun eliminatiewerking te stimuleren.  

Ftalide-activiteit: 
Anti-infectieus (bactericide, fungicide, parasiticide), hepatocytenontgifter, tonifiërend, kalmerend

Voorbeelden : Z-ligustilide, z-butylideenftalide,...

Belangrijkste essentiële oliën die bevatten: Lavas, Selderij

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 439 stemmen )

Bibliografie

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Verwante artikelen

Over deze tips

Dit artikel over aromatherapie is geschreven door Théophane de la Charie, auteur van het boek "Se soigner par les huiles essentielles" (Behandeling met essentiële oliën), met de steun van een multidisciplinair team van apothekers, biochemici en landbouwkundigen. 

La Compagnie des Sens en haar teams moedig zelfmedicatie niet aan. De verstrekte informatie en adviezen zijn afkomstig uit een referentiebibliografie (boeken, wetenschappelijke publicaties, enz.). De informatie en het advies zijn uitsluitend bedoeld ter informatie of om stof tot nadenken te bieden: ze mogen in geen geval worden gebruikt ter vervanging van een diagnose, consult of medische behandelingCompagnie des Sens kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.