Bij artrose, ischias, peesontsteking, hoofdpijn enz. worden ontstekingsremmers voorgeschreven om de symptomen van het ontstekingsproces (hitte, roodheid, pijn, oedeem) te verminderen, maar ze werken niet in op de oorzaak. Of het nu gaat om niet-steroïde ontstekingsremmers (de familie van NSAID's zoals aspirine) of steroïde ontstekingsremmers (corticoïden), deze geneesmiddelen hebben ook het nadeel dat ze verantwoordelijk zijn voor talrijke bijwerkingen. Vandaar de hernieuwde belangstelling voor natuurlijke producten als alternatief voor of aanvulling op de behandeling, vooral om pijn te verminderen of chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn een aantal essentiële oliën, plantenextracten en natuurlijke remedies met krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Hier volgt een selectie van enkele van de meest effectieve natuurlijke ontstekingsremmers, plaatselijk toegepast voor een snelle werking of als kuur voor een dieper, meer algemeen effect.

Dit artikel is bijgewerkt op 26/03/2024

Wintergroen en citroen-eucalyptus: twee krachtige essentiële oliën die je niet kunt negeren

Er zijn veel essentiële oliën met ontstekingsremmende eigenschappen, maar de meest voorkomende zijn Gaultheria en Lemon Eucalyptus zijn essentieel.. De keuze tussen de twee hangt vooral af van hun contra-indicaties. Ze kunnen alleen of samen worden gebruikt, of gemengd met andere complementaire essentiële oliën.

Wintergroen: de belangrijkste ontstekingsremmer in aromatherapie

Wintergroen essentiële olie (liggend of geurend) is de aromatherapeutische maatstaf voor het verlichten van de meeste pijn en ontstekingsproblemen. Gezien het hoge gehalte aan methylsalicylaat (bijna 100%), werkt het "als aspirine". door de synthese van verschillende ontstekingsbevorderende mediatoren, waaronder prostaglandines E2, te remmen. Het is de ontstekingsremmende essentiële olie bij uitstek, die veel gebruikt wordt door sporters en fysiotherapeuten. Let er wel op dat je ze niet oraal gebruikt en neem de voorzorgsmaatregelen in acht.

In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Wintergroen etherische olie is de reflex om voor volwassenen en adolescenten bij spierpijn en acute gewrichtsproblemen: pijnen, krampen, jichtaanvallen, spit- en rugpijn, peesontsteking, tenniselleboog, verstuikingen, verrekkingen, contracturen, torticollis, uitpuilende vingers...

Ze is ook effectief bij neuralgie, ischias, artritis, artrose en reumatische pijn in het algemeen. Het wordt niet oraal gebruikt, maar alleen op de huid, altijd verdund in een plantaardige olie.

Hoe te gebruiken?
 • Vanaf 12 jaar en voor volwassenen. Masseer het aangetaste gebied zachtjes met 1 druppelwintergroen essentiële olie verdund in 9 druppels plantaardige olie zoals Arnica maceraat. Niet langdurig gebruiken zonder medisch advies.
 • Het gebruik ervan is gecontra-indiceerd Niet gebruiken: tijdens zwangerschap en borstvoeding, bij kinderen jonger dan 6 jaar, bij stollingsstoornissen of antistollingsbehandeling, allergie voor aspirine en salicylaten, bloeding, eczeem, gastro-oesofageale reflux, maagzweren, hiatus hernia, astma. Niet gebruiken voor een operatie of tandheelkundige behandeling. Gebruik in plaats daarvan de etherische olie van citroen-eucalyptus.

Citroen-eucalyptus: de ontstekingsremmende essentiële olie voor het hele gezin

Flexibeler in gebruik dan Wintergreen, Citroen Eucalyptus essentiële olie heeft ook krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.Citroen Eucalyptus essentiële olie heeft ook krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Eucalyptus citroen etherische olie wordt aanbevolen bij dezelfde aanduidingen als Wintergreen Artritis, artrose, ischias, alle soorten reumatische pijn, verstuikingen, verrekkingen, spierverrekkingen, etc. Daarnaast zijn de ontstekingsremmende eigenschappen gunstig voor het immuunsysteem. ook zeer nuttig voor jeukende huid, insectenbeten en blaasontsteking.

Lage gezondheidsrisico'sHet kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap (vanaf het 2e trimester) en borstvoeding, en bij kinderen ouder dan 3 jaar. Het kan het beste op de huid worden aangebracht en gezien de irriterende eigenschappen moet het altijd worden verdund in een plantaardige olie. Merk echter op dat medisch advies vereist is voor mensen met bloeddrukproblemen of die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken, vooral bij langdurig gebruik.

Hoe te gebruiken?
 • Vanaf 3 jaar. Op huid1 druppel citroen-eucalyptus in minstens 9 druppels plantaardige olie. Breng niet meer dan 3 tot 4 keer per dag aan op de pijnlijke plek, totdat er verbetering optreedt. Neem een pauze na 3 weken gebruik.
 • Vanaf 6 jaar. Op huid1 druppel citroen-eucalyptus in 4 tot 9 druppels plantaardige olie, afhankelijk van de grootte van de pijnlijke plek. 3 tot 4 keer per dag tot verbetering. Neem een pauze na 3 weken gebruik.
 • Alleen voor volwassenen en adolescenten (bij ontstekingsflare-ups). Op huidMasseer zachtjes 5 druppels etherische olie in 5 druppels plantaardige olie op de getroffen plek.

Witte wilgenschors: “plantaardige aspirine”

De witte wilg wordt al sinds de oudheid gebruikt voor zijn pijnstillende en koortswerende eigenschappen, zowel door de Grieken als in de traditionele Chinese geneeskunde. Aan het eind van de 19e eeuw isoleerden chemici de salicylaten in de schors (waaronder salicine), die model stonden voor de synthese van acetylsalicylzuur, beter bekend als aspirine. Gezien de bijwerkingen van synthetische salicylaten en NSAID's in het algemeen, zijn wilg en andere planten die natuurlijke salicylaten bevatten (Berk, Moerasspirea, wintergroen essentiële olie).

In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Wilg is een van de planten die traditioneel gebruikt wordt in de Franse Farmacopee. Bij hoofdpijn, peesontsteking, verstuiking, gewrichtspijn of tandpijn, maar ook bij lage koorts en griepachtige symptomen. Bovendien heeft het Europees Geneesmiddelenbureau op basis van verschillende onderzoeken erkend dat het gebruik van witte wilgenbast in Het is een "kortdurende behandeling voor lage rugpijn".

Als voorzorgsmaatregel gelden dezelfde contra-indicaties als voor aspirine Allergie voor geneesmiddelen uit de salicylaatfamilie, maag- of twaalfvingerige darmzweren, behandeling met antistollingsmiddelen en risico op bloedingen...

Hoe te gebruiken?
 • Bij kruidenthee (Omdat het schors is, wordt Willow gebruikt als afkooksel): doe 2 theelepels fijngehakte schors in ½ liter koud water. Verwarm zachtjes tot het kookt. Kook 5 minuten, zet dan het vuur uit en filter voor het drinken.
 • Als voedingssupplement Salicine: Schietwilg wordt ook verkocht in capsulevorm of als droog of vloeibaar extract. Kies voedingssupplementen met salicine-titratie.
 • Het Europees Geneesmiddelenbureau beveelt het volgende aanbeperk, voordat u een arts raadpleegt, het gebruik ervan tot vier weken in geval van gewrichtspijn, tot drie dagen als het koorts is die verband houdt met verkoudheid en tot slechts één dag in geval van hoofdpijn. Het gebruik ervan wordt niet aanbevolen bij kinderen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kurkuma: een van de krachtigste ontstekingsremmende planten

Kurkuma is veel meer dan een simpele specerij, het is een echte medicinale plant waaruit we curcumine en een essentiële olie. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn het onderwerp geweest van talloze wetenschappelijke onderzoeken maar ook bij artrose en andere chronische ziekten zoals reumatoïde artritis en colitis. Het is voornamelijk gebaseerd op curcumine, dat het vermogen heeft om verschillende moleculen en enzymen te remmen die betrokken zijn bij het ontstekingsproces: fosfolipase, lipoxygenase, cyclo-oxygenase 2, leukotriënen, tromboxaan, prostaglandinen, stikstofmonoxide, collagenase, elastase, hyaluronidase, tumornecrosefactor (TNF), interleukine-12, enz.

In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Kurkuma wordt veel gebruikt om pijn te verlichten en de levenskwaliteit te verbeteren bij gewrichtsontstekingmusculair of tendineus (bijvoorbeeld : artrose, fibromyalgie, spit, reumatoïde artritis, ankyloserende spondylitis, peesontsteking…).

Het is echter belangrijk om rekening te houden met zijn voorzorgsmaatregelen voor gebruik (niet te overschrijden doses, interacties tussen geneesmiddelen, contra-indicaties in geval van zweren, galobstructie, allergieën, enz. kurkuma kan potentieel gevaarlijk zijn.

Hoe te gebruiken?
 • Het wordt aanbevolen om tot 6 gram kurkumapoeder per dag te nemen (ongeveer 1 theelepel), waarbij de dagelijkse dosis geleidelijk wordt verhoogd. De toevoeging van peper helpt de absorptie en biologische beschikbaarheid van curcumine te verbeteren door de werking van piperine. Als alternatief kan het gegeten worden met eetbare plantaardige olie of in de vorm van "gouden melk".
 • Als voedingssupplementHet wordt aanbevolen om niet meer dan 180 mg curcumine te gebruiken. Wees voorzichtig met nieuwe formuleringen die de biologische beschikbaarheid van curcumine aanzienlijk verhogen (fytosomaal complex, nanodeeltjes, micellaire vorm, inkapseling door cyclodextrinen, in combinatie met piperine, enz.) Sommige van deze producten kunnen het risico op hepatotoxiciteit verhogen, vooral bij verkeerd gebruik of overdosering.

Zwarte bes: ontstekingsremmende effecten vergelijkbaar met NSAID's en cortison

Zwarte bessenbladeren staan in de Franse Farmacopee en worden traditioneel gebruikt om gewrichtspijn te behandelen. Studies hebben zelfs hun ontstekingsremmende eigenschappen benadrukt, met effecten die vergelijkbaar zijn met die van bepaalde referentie-NSAID's zoals indomethacine en nifluminezuurzonder de ontwikkeling van zweren te bevorderen.

Ander onderzoek uitgevoerd met Zwarte bessenzaadolie vertoonden ook een verbetering van de symptomen, zonder bijwerkingen, bij patiënten met reumatoïde artritis. Deze werking kan worden verklaard door de aanwezigheid in de samenstelling van alfa-linoleenzuur (omega 3 van plantaardige oorsprong) en gamma-linoleenzuur (met name omega 6, voorlopers van ontstekingsremmende moleculen). Er zijn echter nog steeds aanvullende onderzoeken nodig om de interesse op dit gebied te bevestigen.

Zwarte bes wordt ook veel gebruikt in gemmotherapie met maceraat van zwarte bessenknoppen wie is beschreven als "cortisonachtig" vanwege de werking op de cortisolproductie in de bijnieren. De ontstekingsremmende activiteit is zelfs superieur aan die van de bladeren.

In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Zwarte bessenbladeren worden nog steeds veel gebruikt in de fytotherapie in de vorm van kruidenthee om verlicht gewrichtspijn die gepaard gaat met artrose.

Zwartebessenknoppenmaceraat wordt aanbevolen als kuur, zowel preventief als therapeutisch. Het wordt aanbevolen zodra er sprake is van een ontstekingsprobleem, met name op osteoarticulair niveau (bijvoorbeeld in de gewrichten): artritis, artrose, jichtaanvallen, reuma, ischias, enz.) of allergieën (huid- of ademhalingsproblemen). Het wordt vaak gecombineerd met andere maceraten met aanvullende ontstekingsremmende eigenschappen, zoals Wijnknop maceraat (voor artrosepijn) of Atlas Ceder knop maceraat (voor psoriasis, droog eczeem en huidontsteking)...

Hoe te gebruiken?
 • In infusie : Giet het equivalent van 1 eetlepel gedroogde zwarte bessenblaadjes per kop heet water en laat 15 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag tussen de maaltijden door. Het Europees Geneesmiddelenbureau raadt het gebruik van zwarte bessen bladeren af tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij kinderen onder de 18 jaar. Verder zijn er geen speciale voorzorgsmaatregelen voor gebruik.
 • GemengdZwarte bessenbladeren maken deel uit van de "Five Leaves Herbal Tea" (Zwarte bes, berk, es), Brandnetel, Moerasspirea) gebruikt voor artrose, drainagekuren en chronische gewrichtspijn.
 • Bij gemmotherapieZwartebessenknoppenmaceraat wordt gebruikt als kuur van 3 weken, eventueel te herhalen na een pauze van een week: 5 tot 15 druppels per dag in een glas water, 15 minuten voor de maaltijd. Begin met 5 druppels en verhoog dit gaandeweg (bijvoorbeeld: 5 druppels de eerste week, 10 de tweede en 15 de laatste). Neem het niet aan het einde van de dag, want het heeft een opwindend cortisonachtig effect. Geschikt voor het hele gezin, behalve voor baby's jonger dan 3 jaar, zwangere vrouwen (alcohol) en mensen met hoge bloeddruk.

Harpagophytumwortel: erkende effectiviteit tegen artrose

Inheems in zuidelijk Afrika, harpagophytum (ook bekend als 'Duivelsklauw') wordt gebruikt in een aantal voedingssupplementen die bedoeld zijn om gewrichtspijn te verlichten. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn gevalideerd door een aantal klinische onderzoeken, met een Aanzienlijke vermindering van gewrichtsstijfheid, vooral bij artrose van de grote gewrichten (heupen en knieën).

Slachtoffer van zijn eigen succes, Harpagophytum procumbens bijna verdwenen. Vandaag de dag is het Harpagophytum zeyherieen soort met vergelijkbare eigenschappen die wordt gekweekt.

In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Net als wilgenbladeren is Harpagophytum opgenomen in de Franse en Europese Farmacopee en is het een van de planten die traditioneel gebruikt worden bij de symptomatische behandeling van pijnlijke gewrichten, peesontstekingen en verstuikingen. Tegenwoordig wordt de wortel van Harpagophytum voornamelijk gebruikt voor verlicht gewrichtspijn die gepaard gaat met artrose (reuma), vooral rond de heupen en knieën.

Je kunt ook een andere plant gebruiken die veel voorkomt in Europa, scrofularia Noosa. Het bevat dezelfde actieve moleculen als Harpagophytum, ontstekingsremmende iridoïden (harpagoside en harpagide).

Hoe te gebruiken?
 • Als voedingssupplement Aangezien de kwaliteit van voedingssupplementen die op de markt verkrijgbaar zijn sterk varieert, is het raadzaam om te controleren of ze het volgende bevatten ten minste 1 tot 2% harpagoside (of ongeveer 3% iridoïden)).
 • Gebruikstips Gebruik door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen jonger dan 18 jaar, mensen die lijden aan hart- en vaatziekten, gastro-oesofageale refluxziekte, maag- of twaalfvingerige darmzweren: het gebruik wordt afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen jonger dan 18 jaar, mensen die lijden aan hart- en vaatziekten, gastro-oesofageale refluxziekte, maag- of twaalfvingerige darmzweren. Medisch advies wordt aanbevolen in geval van galstenen.

Boswellia: voor gewrichtscomfort en flexibiliteit

In de kruidengeneeskunde is boswellia verwijst naar de gomhars die wordt afgescheiden uit de stam van de Boswellia serrata plant, ook bekend als Indiase wierook. Er is ook Boswellia carterii of sacra, beter bekend als echte wierook of frankincense, die meer wordt gebruikt in aromatherapie in de vorm van een essentiële olie.

Wat de soort Boswellia ook is, alleen gomhars bevat boswelliazuren, moleculen met krachtige ontstekingsremmende eigenschappenZe zijn in staat om de productie of activering van bepaalde ontstekingsmediatoren (interleukines, leukotriënen, NFkappaB) te remmen. Hoewel de essentiële olie van wierook ook ontstekingsremmend werkt, is dit te danken aan de werking van andere bestanddelen dan boswelliazuren. Het wordt nog steeds weinig gebruikt op het gebied van ontstekingsziekten.

In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Boswellia gom-hars is al duizenden jaren bekend in traditionele Chinese en Indiase medicijnen voor de behandeling van reumatische of premenstruele pijn, ontstekingen van het spijsverteringskanaal en de luchtwegen, en bepaalde huidaandoeningen. De effecten ervan zijn het onderwerp geweest van talloze onderzoeken, waaronder de effectiviteit ervan tegen artrose, die werd bevestigd door een opmerkelijke klinische studie in 2003.

Sinds april 2023 mogen voedingssupplementen van het DGCCRF en de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) vermelden dat Boswellia helpt bij behoud van gezonde en flexibele gewrichtenHet helpt een gezonde spijsvertering en longfunctie te behouden.

Hoe te gebruiken?
 • Boswellia wordt tegenwoordig op de markt gebracht als voedingssupplementen in verschillende vormen voedingssupplementen in verschillende vormen
 • Of het nu alleen wordt verkocht of in combinatie met andere ontstekingsremmende ingrediënten (bijv. Hargagophytum, Curcuma of Curcumine...), het wordt aanbevolen om Volg de gebruiksaanwijzing en voorzorgsmaatregelen die specifiek zijn voor elk product.

Brandnetel: geef de voorkeur aan de bladeren voor de gezondheid van de gewrichten

Brandnetelbladeren (Urtica dioica of Urtica urens) worden traditioneel gebruikt voor gewrichtsgezondheid vanwege veel synergetische eigenschappen Een diuretisch effect dat de afvoer van urinezuur vergemakkelijkt; een remineraliserende werking die de regeneratie van kraakbeen ondersteunt; ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen die zijn bevestigd door in vitro en in vivo onderzoeken.
In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Brandnetelbladeren worden aanbevolen in de fytotherapie om gewrichtspijn, peesontsteking en verstuikingen. Ze behoren niet tot de krachtigste ontstekingsremmers, maar hun drainerende vermogen is een belangrijke troef, vooral en cas d’hyperuricémie, de crises de goutte, de rhumatismes, d’arthrite.

Let er wel op dat je de bladeren kiest en niet de wortels. De wortels worden alleen gebruikt om goedaardige prostaathypertrofie te behandelen.

Hoe ze te gebruiken?
 • Bij kruidenthee Giet 3 tot 4 afgestreken theelepels gedroogde bladeren (ongeveer 4 g) in een kop heet water van 150 ml. Laat 10 minuten trekken. Drink 3 tot 4 kopjes per dag. Bij voorkeur in te nemen als een kuur van maximaal 3 weken, gevolgd door een pauze van een week voor herhaling indien nodig.
 • In kompressen: Giet 2 eetlepels gedroogde bladeren in 50 cL heet water en laat 10 minuten trekken. Laat afkoelen en drenk vervolgens een schoon kompres of doek in het mengsel. Breng het aan op de pijnlijke plek.
 • In poedervorm, hydroalcoholische extracten en tincturen Let op de specifieke gebruiksaanwijzingen voor elk product.

Groene en witte klei: meer dan alleen grootmoeders middeltjes

Het werkingsmechanisme op ontstekingen wordt nog steeds niet goed begrepen, maar clay is wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om een breed scala aan ontstekingsaandoeningen te behandelen Of het nu is om pijn te verzachten of oedeem te verminderen, klei kan worden gebruikt om gewrichten, spieren of de huid te behandelen. Zelfs vandaag de dag bieden de meeste kuuroorden behandelingen op basis van klei (kompressen, baden, modder, enz.).

Wanneer moet het worden gebruikt?

Klei heeft een breed scala aan toepassingen in de behandeling van ontstekingsaandoeningen. In lokale toepassingen is het vooral groene klei dat wordt gebruikt bij reuma, artritis, verstuikingen, rugpijn, peesontsteking, menstruatiepijn... om kneuzingen, builen en bloeduitstortingen te verminderen.

Witte kleiHet wordt gebruikt om bepaalde huidirritaties (steken, zonnebrand en oppervlakkige brandwonden, acne, eczeem, enz.), ontstoken tandvlees en luieruitslag bij baby's te verzachten.

Hoe te gebruiken?
 • Als kompres: maak een homogene kleipasta (water + klei) en verdeel deze als een dikke kataplasma over het te behandelen gebied. Laat het 1 uur intrekken voordat je het afspoelt. Gebruik groene klei voor reuma, rugpijn, acne, enz. en witte klei voor een droge, gevoelige huid, aangebracht op het tandvlees.
 • Als mondwater: realiseren kleiwater en spoel je mond twee keer per dag terwijl de ontsteking afneemt, terwijl je wacht op een bezoek aan de tandarts.
 • Poedercoating Gebruik surfine poeder van witte klei, zoals talkpoeder, dat rechtstreeks op de geïrriteerde billetjes van je baby wordt aangebracht.

Essentiële olie van pepermunt: een snelle en effectieve pijnstiller

Etherische olie van pepermunt is geen belangrijke ontstekingsremmer, maar staat bekend om zijn krachtige lokale pijnstillende eigenschappen. Het hoofdbestanddeel, menthol, activeert specifiek de koude receptoren (TRPM8) die betrokken zijn bij pijnperceptie. Vandaar dat kenmerkende "koude-effect" dat bijna onmiddellijk verlichting brengt. 

In welke gevallen moet het worden gebruikt?

Pepermunt is de referentie essentiële olie, veel gebruikt tegen hoofdpijn. Studies hebben bevestigd dat het migraine effectief kan verzachten. Deze werking is ook gewaardeerd in gevallen van gewrichtsontsteking verlicht door de kouterwijl Essentiële gemberolie zal beter zijn als de pijn wordt verbeterd door hitte.

Hoe te gebruiken?
 • Voor volwassenen en adolescenten (bij hoofdpijn en migraine). Op huidBreng 1 tot 2 druppels Pepermunt aan in een plantaardige olie en masseer naar behoefte op de slapen en het voorhoofd. Verdun bij een gevoelige huid 1 druppel essentiële olie in minstens 4 druppels plantaardige olie. (Wees voorzichtig met de ogen!)
 • Vanaf 6 jaar (bij spierpijn). Op huidVerdun 1 druppel essentiële olie in minstens 9 druppels plantaardige olie (bijvoorbeeld Arnica oliemaceraat). Breng aan op de pijnlijke plek.
 • Neem de voorzorgsmaatregelen voor gebruik in acht en verdun het in een plantaardige olie voordat je het aanbrengt. Het mag niet gebruikt worden op beschadigde of geïrriteerde huid en contact met de ogen moet absoluut vermeden worden.

Kruidnagel: DE referentie tegen kiespijn en mondontsteking

Onlosmakelijk verbonden met de geur van de tandartspraktijk, kruidnagel zijn zonder twijfel DE wereldberoemde standaard voor de behandeling van mondproblemen. Tegenwoordig is het vooral Essentiële kruidnagelolie of het hoofdbestanddeel, eugenol, die worden gebruikt. Talrijke onderzoeken hebben hun uitzonderlijke eigenschappen bevestigd: een plaatselijk pijnstillend middel met een grotere werking dan lidocaïne, en een effectief anti-infectiemiddel tegen plaque ziektekiemen. Essentiële kruidnagelolie bevat ook bèta-caryofylleen, een veelzijdige ontstekingsremmende molecule die de werking van eugenol versterkt en aanvult.

Wanneer moeten ze worden gebruikt?

Geïnfuseerde kruidnagel of de essentiële olie verdund in een plantaardige olie kan als volgt worden toegepast Lokaal bij alle inflammatoire en pijnlijke aandoeningen van de mondholte: gingivitis, alveolitis, gaatjes, abcessen, kiespijn, mondzweren, enz. Vanwege de effectiviteit bij het verlichten van pijn wordt essentiële kruidnagelolie ook gebruikt voor om te helpen bij een bevalling, zenuwpijn of hoofdpijn.

Vergeet niet dat etherische olie irriterend is voor slijmvliezen, met voorzorgsmaatregelen voor gebruik en een aantal contra-indicaties. Afhankelijk van het geval kan deze worden vervangen door essentiële olie van pepermunt tegen pijn of Edele Laurier hydrolaat in mondverzorging

Hoe ze te gebruiken?
 • Als noodmaatregel, voor kinderen vanaf 6 jaar. Lokale toepassing, Doe 1 druppel essentiële kruidnagelolie op een wattenstaafje gedrenkt in eetbare plantaardige olie en breng het direct of dicht bij de pijnlijke plek (tandvlees, tand) aan terwijl je wacht op je afspraak bij de tandarts. Gebruik tot 5 keer per dag, afhankelijk van de intensiteit van de pijn. Kruidnagel zelf kan ook direct op de pijnlijke plek worden aangebracht.
 • Gorgelen Breng 500 ml water aan de kook en voeg 4 of 5 kruidnagels toe. Laat 10 tot 15 minuten trekken, zeef het en laat het afkoelen. Gebruik deze infusie tot 3 keer per dag als gorgelmiddel of mondwater.

Omega-3: essentieel en onmisbaar voor het voorkomen van chronische ontstekingen

Onthoud dat ontstekingen ons belangrijkste verdedigingsmechanisme zijn. Het is een zeer complex proces waarbij, in de initiële ontstekingsbevorderende fase, omega-6's betrokken zijn. Zodra het 'gevaar' geweken is, zijn het de omega-3 die gemobiliseerd worden om de ontsteking op te lossen en eventuele schade te herstellen. Als omega-3 niet in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn, kan de ontsteking niet volledig worden opgelost en dreigt deze chronisch te worden.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer fibrose zich ontwikkelt in een wond in plaats van een mooi litteken. Of het nu luidruchtig is (gekenmerkt door pijnlijke aanvallen) of stil (bekend als "laaggradig"), une inflammation chronique qui s’installe peut aussi avoir des conséquences sur notre santé en général. Het is nauw verbonden met talrijke huid-, ademhalings-, gewrichts- en darmziekten, maar ook met zogenaamde "beschavingsziekten" (bijv. diabetes, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, obesitas, enz.)

Waarom zijn ze essentieel en onmisbaar?

Verschillende studies hebben aangetoond dat onze moderne voeding, die te rijk is aan omega-6 in vergelijking met omega-3, de instandhouding van een ontstekingsomgeving bevordert. Dit onevenwicht is problematisch, want omega-3 zijn de enige precursoren van de moleculen die het ontstekingsproces stoppen en oplossen. Omdat ons lichaam niet in staat is om alfa-linoleenzuur (ALA), de belangrijkste Omega-3, aan te maken, wordt gezegd dat het 'essentieel' is. Het is daarom essentieel om het via onze voeding binnen te krijgen. De andere omega-3, EPA en DHA, worden ook als essentieel beschouwd omdat we er niet genoeg van binnenkrijgen om aan onze behoeften te voldoen.

Hoe kunnen we in onze behoeften voorzien?
 • De inhoud van onze borden speelt een grote rol beter te herstellen de omega-3/omega-6 balans door overmatige consumptie van omega-6 te vermijden (bijv. zonnebloem- en arachideolie) en tegelijkertijd te zorgen voor meer plantaardige omega-3 (bijv. koolzaad-, arachide- en palmolie noot, van cameline, olie of lijnzaad vermalen, van hennep, van chia rijk aan ALA...) EN dierlijke producten (bijv. kleine vette vis als bron van EPA en DHA, eieren van Bleu-Blanc-Cœur).
 • De WHO en ANSES hebben aanbevelingen gedaan voor de inname van omega-3 en doelen gesteld voor de inname van omega-3 vetzuren. dagelijkse dosis ongeveer: 0,8 g tot 1,1 g voor ALA (d.w.z. het equivalent van ½ theelepellijnzaadolie, 2 eetlepels koolzaadolie, of een handvol walnoten) en 500 mg voor EPA + DHA (d.w.z. minder dan 50 g ingeblikte makreel of sardines).
 • In geval van ontstekingsaanvallen, het innemen van EPA en DHA in de vorm van voedingssupplementen kan noodzakelijk zijn.

Bibliografie

Publicatie: Couic-Marinier, F., & Labarde, S. (2018). Bijdrage van aromatherapie in de sporttraumatologie. Farmaceutisch nieuws, 57(576), 44-48. doi: 10.1016/j.actpha.2018.03.010

Publicatie: Lobstein, A., en Couic-Marinier, F. (2017a). Wintergroene etherische olie. Farmaceutisch nieuws, 56(563), 57-60. https://doi.org/10.1016/j.actpha.2016.11.032

Publicatie: Decume, C. (1989). Ontstekingsremmende evaluatie van een hydroalcoholisch extract van zwarte bessenbladeren (Ribes nigrum). Journal of Ethnopharmacology, 27(1-2), 91-98. https://doi.org/10.1016/0378-8741(89)90081-0

Publicatie: ANSES-advies met betrekking tot “Beoordeling van de risico’s verbonden aan de consumptie van voedingssupplementen die kurkuma bevatten”. (2022, mei). ANSEN. https://www.anses.fr/en/system/files/NUT2019SA0111.pdf

Publicatie: Kimmatkar, N., Thawani, V., Hingorani, L., en Khiyani, R. (2003). Werkzaamheid en verdraagbaarheid van Boswellia serrata-extract bij de behandeling van artrose van de knie – een gerandomiseerde dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. Fytogeneeskunde, 10(1), 3-7. https://doi.org/10.1078/094471103321648593

Publicatie: Update van aanbevolen voedingsinnames voor vetzuren. (2009). ANSEN. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2006sa0359Ra.pdf

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Couic Marinier, F., en Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën. Terre Vivante-edities.

Boek : Couic-Marinier, F., & Frély, R. (2019). Essentiële oliën: de complete gids voor het hele gezin. ZONNE

Boek : Géa, A., en Banel, P. (2022). Fysiologie en essentiële oliën: hoe werken essentiële oliën in op de verschillende systemen van het lichaam? DUNOD.

Boek : Kaloustian, J., Hadji-Minaglou, F. (2012). Kennis van essentiële oliën: kwaliteit en aromatherapie, collectie Praktische Fytotherapie

Boek : Fleurentin, J., Pelt, J. M., & Hayon, J. C. (2016). Du bon usage des plantes qui soignent. Rennes, Frankrijk: West-Frankrijk.

Boek : Corjon, G. (2018). Genees jezelf met planten. Quitin, Frankrijk: Jean-Paul Gisserot.

Boek : Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Samenvatting van gemmotherapie - Wetenschappelijke grondslagen van meristemotherapie. Amyris-edities.

Boek : Dextreit, R. (2010). De klei die geneest: een gids voor natuurlijke geneeskunde. Escalquens, Frankrijk: Leven in harmonie.

Boek : Coudron C. & Pourrias B. (2014). Gidsen voor voedingsrecepten. Gezondheid edities.

Website: WikiPhyto, de encyclopedie van fytotherapie. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home

Website: Blauw-Wit-Hart. (2023, 27 april). Bleu-Blanc-Coeur - Vereniging voor de aarde, dieren en mensen. https://bleu-blanc-coeur.org/