In acute vorm wordt bronchitis gekenmerkt door een matige koorts (zelden meer dan 38°C), gepaard met een droge hoest die kan overgaan in een hakkende hoest. In de meeste gevallen is de bronchitis van virale oorsprong en wordt het meestal voorafgegaan door een verkoudheid, neus- en keelholteontsteking of griep. Bij gezonde kinderen en volwassenen geneest acute bronchitis na ongeveer tien dagen. Je moet echter een arts raadplegen als de symptomen verergeren of als de hoest langer dan drie weken aanhoudt, vooral bij mensen die risico lopen op complicaties (pasgeboren baby's, ouderen, mensen met immunodeficiëntie, diabetici, astmapatiënten en mensen met hartfalen). Bronchitis wordt als chronisch beschouwd als de hoest minstens 3 maanden per jaar aanhoudt. De verergerde vorm komt overeen met chronische obstructieve longziekte (COPD), een veel voorkomende ziekte bij rokers (rokershoest), die wereldwijd de derde doodsoorzaak is geworden. In het kader van een globale benadering van gezondheid kunnen verschillende natuurlijke oplossingen worden overwogen om infectie-episodes te voorkomen, bepaalde symptomen te verlichten, de immuniteit te ondersteunen... terwijl je ook zorgt voor je levensstijl om het risico op complicaties of recidieven te beperken en beter te herstellen.

Dit artikel is bijgewerkt op 18/04/2024

TOP 5 natuurlijke behandelingen

5551. Handelen bij de eerste tekenen en besmetting voorkomen: Essentiële olie van Ravintsara.
2. Als de hoest vettig wordt: Eucalyptus Globulus essentiële olie alleen voor volwassenen of Eucalyptus Radiata essentiële olie bij kinderen de voorkeur hebben.
3. Als kruidenthee tegen droge hoest: bloemen van Heemst of Paarse.
4. De meest kwetsbaren beschermen : Tijm linalool hydrolaat.
5. Als intensieve behandeling voor de winter: Rozenbottel jonge scheut maceraat, op het gebied van KNO en immuniteit. Dat is

Ga snel naar de dokter als de hoest gepaard gaat met koud zweet, ademhalingsmoeilijkheden (piepende ademhaling, pijn) of bloed in het slijm; als de koorts stijgt of langer dan 48 uur aanhoudt. Medisch advies is ook vereist voor baby's, ouderen, mensen met immunodeficiëntie, diabetici, astmapatiënten, mensen met hartfalen, enz. wanneer de hoest langer dan drie weken aanhoudt.

Bij acute bronchitisHet is ook aan te raden om voldoende te drinken, bij voorkeur warme dranken.

Essentiële oliën voor, tijdens en na bronchitis

Waarom essentiële oliën gebruiken?

Of het nu gaat om acute of chronische bronchitis, essentiële oliën zijn essentieel voor zowel preventie als het beperken van bepaalde symptomen of complicaties. Door hun rijke samenstelling zijn ze bijzonder nuttig dankzij hun vele complementaire eigenschappen:

 • Breedspectrum anti-infectieuze middelen Zowel antiviraal tegen de meerderheid van de respiratoire virussen die verantwoordelijk zijn voor infecties die kunnen leiden tot bronchitis (influenza en para-influenza, respiratoir syncytieel virus (RSV), adenovirus, rhinovirus....) en antibacteriële werking tegen de ziektekiemen die betrokken zijn bij bepaalde soorten bronchitis en verantwoordelijk zijn voor complicaties van longontsteking, zoals bij Streptococcus pneumoniae (zelfs in gevallen van antibioticaresistentie).
 • Hoestonderdrukkers, met een interesse in droge hoest, die na acute bronchitis enkele dagen kan aanhouden en de slaap kan verstoren.
 • Ontzwellende en slijmverdunnende middelen Als de hoest vettig wordt, om bronchiale afscheidingen te helpen verwijderen.
 • Ontstekingsremmers, balsemica en pijnstillers bij geassocieerde keelpijn, faryngitis (keelpijn die pijn doet bij het slikken) of laryngitis (een hese stem met de mogelijkheid van stemverlies).
 • Weerzinwekkend effectTraditioneel gebruikt in de vorm van verwarmende kompressen, maar tegenwoordig minder gebruikelijk.

Afhankelijk van de gebruiker moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen De pagina is gewijd aan de allerkleinsten: contra-indicaties tijdens zwangerschap en borstvoeding, voorkeursroutes voor gebruik door kinderen... Voor de allerkleinsten is er een specifieke pagina gewijd aan informatie over welke essentiële oliën je kunt gebruiken om bronchiolitis te verlichten.

Preventieve maatregelen om de lucht te reinigen en besmetting te voorkomen

Een aantal essentiële oliën staan bekend om hun zuiverende eigenschappen, die helpen om de aanwezigheid in de lucht bestrijden van ziektekiemen die verantwoordelijk zijn voor verkoudheid, neus-keelholteontsteking en griep die zich dan kan ontwikkelen tot bronchitis. Tijdens epidemieën helpt het verspreiden van essentiële oliën ook om besmetting te beperken en de ademhaling van de patiënten te verbeteren. Enkele van de meest gebruikte en makkelijkst te gebruiken oliën zijn : Essentiële olie van citroen en alle citrusschillen, Essentiële olie van Ravintsara en Eucalyptus Radiata essentiële olie.

In verstuiving, deze essentiële oliën kunnen alleen of in mengsels worden gebruikt, met inachtneming van het aantal druppels essentiële olie dat op de bijsluiter van de diffuser staat vermeld en de diffusietijden, die variëren afhankelijk van de gebruiker: voor volwassenen (15 minuten per uur), voor kinderen vanaf 6 jaar (5 minuten per uur) of voor volwassenen (10 minuten per uur). Vanaf 3 maanden (5 minuten per uur in afwezigheid van het kind).

Actie ondernemen bij het eerste teken

Als de infectie zich nog maar in het stadium van een verkoudheid of neus-keelholteontsteking bevindt en alleen de KNO-holte (bovenste luchtwegen) is aangetast, is het tijd om actie te ondernemen om te voorkomen dat de infectie zich naar de bronchiën verplaatst. Eucalyptus Radiata etherische olie oosten voorkeur als eerstelijnsbehandeling, anders kunnen we gebruiken Essentiële olie van Ravintsaravooral als het griep is:

 • Bij volwassenen. Orale inname, 1 tot 2 druppels van de gekozen essentiële olie op een neutrale basis (bij voorkeur een theelepel honing) en in de mond laten smelten. Gebruik tot 3 keer per dag gedurende 5 dagen.
 • Vanaf 6 jaar. Bij inhalatie, 1 keer per dag diep inademen rechtstreeks uit de geopende fles.
 • Vanaf de leeftijd van 3 jaar, voor vrouwen die meer dan 3 maanden zwanger zijn. Door de huid, Verdun de gekozen essentiële olie 10% in een plantaardige olie (1 deel essentiële olie op 9 delen plantaardige olie). Breng 4-5 druppels van het mengsel aan op de rug en de voetzolen, maximaal 3 keer per dag.

Wanneer bronchitis optreedt

Als de bronchiën zijn aangetast en er een productieve hoest ontstaat, kan Eucalyptus Radiata worden vervangen door Eucalyptus Globulus essentiële olie. Het is in feite zeer veelzijdig, terwijl het nog specifieker inwerkt op de bronchopulmonale sfeer (slijmoplossend, slijmoplossend, bronchiale krampstillend, slijmdrogend...) en is ook een breedspectrum antiviraal en antibacterieel. Het is echter gecontra-indiceerd voor kinderen jonger dan 6 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven...

Er zijn ook andere essentiële oliën die Eucalyptus Globulus of Eucalyptus Radiata aanvullen, waaruit gekozen kan worden om hun anti-infectieuze eigenschappen te versterken (Etherische olie van Tea Tree, etherische olie van Tijm tot Thymol of Tijm tot Linalool, enz.) en slijmoplossend (etherische olie van groene mirte, etherische olie van grove den of etherische olie van zoete vlag) of om bronchiale ontsteking te kalmeren met balsamico-eigenschappen (essentiële olie van Balsam Fir).

De aanwezigheid van een hoestbui is niet noodzakelijk een teken van een verslechtering van de ziekte, maar als de ongemakken aan de luchtwegen of de koorts te ernstig worden, moet medisch advies worden ingewonnen.

Vanaf 6 jaar:

 • Op huid Verdun Eucalyptus Globulus etherische olie 10% in een plantaardige olie (1 deel etherische olie op 9 delen plantaardige olie). Breng aan op de borst en bovenrug om te profiteren van het verkwikkende effect. Het is ook mogelijk om meerdere essentiële oliën in synergie tegen natte hoest
 • Bij natte inademing Breng 5 druppels Eucalyptus Radiata essentiële olie aan in een kom heet water. Inhaleer de dampen gedurende 10 minuten, bescherm je ogen, 2 of 3 keer per dag. Niet aanbevolen bij astma.
 • In het bad: het is mogelijk om een badzout tegen luchtweginfecties met verschillende essentiële oliën om te profiteren van hun synergetische voordelen.

Vanaf de leeftijd van 3 jaar, bij vrouwen die meer dan 3 maanden zwanger zijn of borstvoeding geven: 

 • Op huid Eucalyptus Radiata: verdun 10% van de essentiële olie van Eucalyptus Radiata in een plantaardige olie (1 deel essentiële olie op 9 delen plantaardige olie). Breng 4-5 druppels van het mengsel aan op de rug en de voetzolen, maximaal 3 keer per dag gedurende maximaal 10 dagen. Je kunt ook verschillende essentiële oliën in synergie tegen natte hoest.
 • Droge inhalatie Eucalyptus Radiata etherische olie: doe 4 tot 5 druppels Eucalyptus Radiata etherische olie op een zakdoek of inhalatiestaafje. Adem 3 tot 4 keer per dag diep in.

Voor alle gevoelige mensenJe kunt hydrolaten echter altijd gebruiken als alternatief voor essentiële oliën of als aanvulling voor een mildere huidverzorging (zie hieronder).

Aan het einde van bronchitis (droge hoest en stemverlies)

Bronchitis begint met een droge hoest. In dit stadium is het het beste om de virale (of bacteriële) oorzaak aan te pakken, zoals hierboven aangegeven. Het gebruik van hoestonderdrukkende middelen is beperkt tot droge hoest. als het vervelend wordt, of als het de slaap teveel verstoorten alleen voor een paar dagen zonder medisch advies.

Het is dus eerder wanneer de besmettelijke episode voorbij is en een niet-productieve hoest van irritatie begint dat bepaalde essentiële oliën het overnemen. De snelle reflex is om Cypres de Provence te gebruiken (gereserveerd voor volwassenen en tieners), die ook effectief is als de hoest gepaard gaat met keelontsteking en stemverlies. Gebruik voor kinderen en zwangere vrouwen Roomse kamille, dat is gemakkelijker in gebruik. En als die droge hoest je slaap teveel verstoort, zijn er andere natuurlijke oplossingen voor slapeloosheid.

 • bij volwassenen Oraal : 1 tot 2 druppels Essentiële olie van cipres de Provence op een neutrale basis (bij voorkeur een theelepel honing) en laat smelten in de mond. Neem tot 3 keer per dag gedurende 5 dagen.
 • Vanaf de leeftijd van 3 jaar, voor vrouwen die meer dan 3 maanden zwanger zijn. Op huid : verdunnen Etherische olie van Roomse kamille 10% in een plantaardige olie (1 deel essentiële olie op 9 delen plantaardige olie). Breng 4-5 druppels van het mengsel aan op de rug en borst, maximaal 3 keer per dag gedurende maximaal 10 dagen.

Propolis voor preventie of ondersteuning

Hoe te gebruiken?

De propolis is de hars die bijen verzamelen uit de knoppen van bepaalde bomen en gebruiken om de bijenkorf te beschermen tegen microbiële infecties. Echt barrière tegen ziekteverwekkersPropolis heeft uitstekende infectiewerende en immunostimulerende eigenschappen. Het zal van bijzonder belang zijn:

 • ter ondersteuning van het KNO- en longgebied, in de vorm van een preventieve kuur;
 • tijdens een infectie-episode, als aanvulling op andere natuurlijke benaderingen.
Hoe te gebruiken?
 • Volwassenen en adolescenten Propolis: 15 druppels hydroalcoholisch extract van Propolis verdund in een glas water, in een theelepel honing of een warme kruidenthee, 's ochtends en 's avonds, gedurende 3 weken. Innemen tijdens de maaltijd en zo nodig herhalen na een pauze van een week. Goed schudden voor gebruik.
 • In de vorm van een hydroalcoholisch extract wordt Propolis niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 6 jaar, zwangere vrouwen of mensen die allergisch zijn voor bijenkorfproducten.

Kruidenthee voor pijn op de borst

Wanneer moet ik kiezen voor kruidenthee?

Voor Voor mensen die graag de tijd nemen voor een kruidenthee of die geen essentiële oliën kunnen gebruikenKruidenthee is een zeer interessant natuurlijk alternatief. Ze zijn misschien minder geconcentreerd dan essentiële oliën, maar hun effecten op het ademhalingssysteem worden algemeen erkend. In feite is dit een van hun favoriete toepassingsgebieden: een groot aantal planten heeft infectiewerende, ontstekingsremmende, slijmoplossende, hoestonderdrukkende en immuunstimulerende eigenschappen.

In geval van bronchitis, het wordt ook aanbevolen om grote hoeveelheden te drinken, bij voorkeur warme dranken. Dit maakt kruidenthee dubbel zo nuttig! Naast hun geneeskrachtige eigenschappen dragen ze ook bij aan een goede hydratatie, wat helpt om slijm te produceren dat vloeibaarder is en gemakkelijker kan worden afgevoerd.

Welke planten kiezen?

Traditioneel bekend als "pectoralen", worden 7 bloemen (witte brem, klaproos, moeraswortel, kamperfoelie, kattenvoet, hoefblad en viooltje) en 2 andere plantendelen (dennenknoppen en eucalyptusbladeren) nog steeds gevonden in mengsels.tegen bronchiale en longinfecties, om hoest te verlichten, de keel te verzachten en luchtwegontstekingen te verminderen.

Om een borstvoedingsthee te bereiden, raden we je aan de volgende planten te gebruiken, alleen of in een mengsel:

 • Eucalyptus en de Tijm bekend om zijn slijmoplossende, hoeststillende en infectiewerende eigenschappen, essentieel in de winter ;
 • Een of meer “slijm” planten voor hun verzachtende en verzachtende eigenschappen, nuttig tegen droge hoest maar ook om afscheidingen te helpen verwijderen bij productieve bronchitis: Witte Bouillon, Heemst of Paarse
 • Voor smaak en uiterlijkAls je wilt, kun je bepaalde planten toevoegen om de eigenschappen van het mengsel te versterken: een paar Venkel zaden (ontstekingsremmend en slijmoplossend), een paar hibiscusbloemen (een bron van slijmstoffen, vitamine C en antioxiderende polyfenolen) en, met mate, van Zoethout (ontstekingsremmend en zeer veelzijdig).
Hoe ze te gebruiken?
 • In infusie Giet voor één kopje kokend water (ideaal bij een temperatuur van 80-90°C) over een eetlepel gedroogde planten of een mengsel. Dek af, laat 10-15 minuten trekken en zeef het mengsel. Drink 2-3 kopjes per dag.
 • Inhaleren Eucalyptus: maak een aftreksel van Eucalyptus met een eetlepel droge gehakte bladeren. Inhaleer de dampen ongeveer tien minuten.

Hydrolaten voor kwetsbare mensen

In welke gevallen verdienen hydrosolen de voorkeur?

Hydrolaten zijn veel minder geconcentreerd dan etherische oliën en daarom gemakkelijker te gebruiken. Toch bevatten ze actieve moleculen die kunnen worden waargenomen door hun aromatische geur. In een bad of oraal kunnen ze gebruikt worden om Zorg voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen die aan chronische bronchitis lijden... en iedereen die herstellende is van een ziekte.

Snel en gemakkelijk te gebruiken, hydrolaten zullen ook aantrekkelijk zijn voor degenen die haast hebben en geen tijd hebt om kruidenthee te bereiden.

Welke hydrolaat moet ik kiezen?
 • LEucalyptus Globulus hydrolaat is, net als zijn essentiële olie, een must voor het ademhalingssysteem. Het is bijzonder veelzijdig en kan alleen of in combinatie worden gebruikt.
 • Ltijmhydrosol met Linalool zal om verschillende redenen interessant zijn om de luchtwegen te beschermen, het immuunsysteem te stimuleren en als tonicum te werken bij vermoeidheid. Het is met name geschikt voor kinderen die vatbaar zijn voor terugkerende KNO-infecties en voor volwassenen die herstellen van of lijden aan chronische infectieziekten.
 • De slijmoplossende en slijmoplossende eigenschappen, Rozemarijn Verbenone hydrolaat geschikter voor chronische bronchitis.
Hoe ze te gebruiken?

Hydrolaten kunnen alleen of in een mengsel worden gebruikt, af en toe of als onderdeel van een kuur van ongeveer twintig dagen voor een meer diepgaande werking:

 • Vanaf 3 maanden. Dermaal : Voeg 1 theelepel toe aan het badwater.
 • Vanaf 6 maanden. Orale inname: voeg 1 theelepel hydrosol toe aan het water in de fles, om tweemaal daags te drinken gedurende 15 dagen.
 • Voor volwassenen. Orale inname: Voeg 1 eetlepel hydrolaat toe aan 1 liter water en drink dit gedurende maximaal 3 weken de hele dag door.

De hydrolaten zullen ook worden gebruikt om deDoe het gebruikte water in een verstuiver om het te verspreiden, met of zonder essentiële oliën. Omdat bronchitis wordt verergerd door het uitdrogen van de lucht door verwarming in de winter, helpt deze vorm van verstuiving ook om de lucht te bevochtigen.

Knoppen om het ademhalingssysteem en de immuniteit te ondersteunen

Wanneer is gemmotherapie geschikt?

Gemmotherapie zal bijzonder interessant zijn:

 • preventie in geval van herhaalde KNO-infecties of chronische bronchitis,
 • als begeleiding andere behandelingen in de acute fase van bronchitis,
 • gedurende de periode van herstel.

Van verschillende knopmaceraten is bekend dat ze effecten hebben op de luchtwegen en het immuunsysteem. Ze zijn vrij flexibel gebruikGezien de aanwezigheid van alcohol in hun samenstelling, worden knopmaceraten echter niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar of voor zwangere vrouwen.

Welke maceraten kiezen?

Sommige maceraten zijn essentieel, zoals zwarte bes en rozenbottel. Andere hebben een meer gerichte werking. Hier is een selectie van maceraten om alleen of in een mengsel te gebruiken bij problemen aan de luchtwegen. Kies op basis van het type bronchitis en het stadium waarin het zich bevindt:

 • Bij de eerste tekenen van een eerste KNO-infectie (verkoudheid, griep), in de acute fase van bronchitis, maar ook bij vermoeidheid tijdens de herstelperiode: maceraat van zwarte bessenknoppen voor zijn veelzijdigheid en cortisonachtige werking. Gezien het stimulerende effect wordt aanbevolen om het bij voorkeur 's ochtends in te nemen.
 • Als aanvulling op zwarte bes, in de acute fase van luchtwegaandoeningen en ter voorkoming van winterkwalen: Rozenbottel jonge scheut maceraat, specialist op het gebied van KNO en immuniteit. Dat is een zeer pediatrisch maceraat, maar ook geschikt voor volwassenen.
 • Wanneer bronchitis productief wordt, met de verschijning van slijm en een hakkende hoest : kleverig maceraat van elzeneen bronchiale specialist, voor zijn drogende kracht, met de steun van de Populier maceraat met "propolisachtige" anti-infectieuze en anti-inflammatoire eigenschappen.
 • Bij chronische bronchitisBramenmaceraat is meer geïndiceerd bij volwassenen, met name als aanvulling op de behandeling van ademhalingsproblemen zoals chronische obstructieve longziekte (COPD).
 • Na bronchitis, tijdens herstelandere maceraten dan zwarte bes kunnen overnemen, zoals Eiken knop maceraat in geval van vermoeidheid, verlies van eetlust of Walnootknop maceraat om de immuniteit te herstellen, vooral als er een antibioticabehandeling heeft plaatsgevonden.
Hoe ze te gebruiken?

Voor bronchitis kunnen ook maceraten worden gebruikt:

 • Eenmalige behandeling 3 weken tijdens de acute episode of herstelperiode,
 • als langdurige of preventieve behandeling enkele maanden bij terugkerende KNO-infecties of chronische bronchitis. Neem het 3 weken per maand, met een pauze van 1 week.
 • als onderhoudsbehandelingHet is meer geschikt voor volwassenen, om het ademhalingssysteem op lange termijn te ondersteunen, met verschillende opties om uit te kiezen: 10 dagen per maand, 3 weken per kwartaal of 3 dagen per week.

In alle gevallen zijn de gebruikelijke doses als volgt:

 • Volwassenen en adolescenten Neem 5 tot 15 druppels per dag in een glas water (of onverdund), 15 minuten voor de maaltijd, gedurende 3 weken. Begin met 5 druppels en verhoog dit gaandeweg (bijvoorbeeld: 5 druppels de eerste week, 10 de tweede en 15 de laatste).
 • Kinderen ouder dan 3 jaar 1 druppel per dag voor elke 10 kilo, beginnend met 1 druppel en verhoog de dosis geleidelijk (een kind van 9 jaar dat 40 kilo weegt, kan bijvoorbeeld tot 4 druppels nemen).

Adaptogene en tonische planten om herstel te ondersteunen

Het is vaak moeilijk om te herstellen na een bronchitisepisode. Een aantal planten kan helpen tijdens deze herstelperiode. Aanbevolen om vermoeidheid tegen te gaan en de immuniteit te ondersteunen, dit zijn planten:

 • adaptogenen Eleutherococcus, ginseng of Rhodiola wortels, die het best in extractvorm worden gebruikt om hun kwaliteit en gehalte aan actieve ingrediënten te garanderen. Ze worden echter niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 12 of 18 jaar, of voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Medisch advies wordt ook aanbevolen voor mensen die lijden aan auto-immuunziekten of die een langdurige behandeling ondergaan.
 • tonics Kaneel: kaneelpoeder of kaneelstokjes (in te nemen als aftreksel), bronnen van vitamine C (ondersteuning van het immuunsysteem, vermindering van vermoeidheid, antioxiderende werking) zoals kaneelpoeder of kaneelstokjes.Acerola of Camu Camu en de goji bessen.

Traceer elementen om het terrein te corrigeren

Het begrip 'terrein' wordt veel gebruikt in de natuurgeneeskunde, waar de patiënt en de ziekte als één geheel worden benaderd. Oligotherapie is een benadering waarbij zeer kleine hoeveelheden mineralen (sporenelementen) worden gebruikt om het lichaam weer in balans te brengen, rekening houdend met het terrein of de 'diathese' van het individu. Dit zijn geneesmiddelen die als kuur worden gebruikt, zoals « "terreinmodifiers » :

 • Mangaan-Koper Bij chronische infectieuze of allergische aandoeningen van de neus, keel en oren, kenmerkend voor de "hypostenische" diathese (vermoeide mensen met concentratieproblemen).
 • Koper-goud-zilver Bij herstel van infectieziekten en vermoeidheidstoestanden die kenmerkend zijn voor de "anergische" diathese (gebrek aan algemene fysieke en intellectuele vitaliteit, slaapstoornissen).

Net als andere veldbenaderingen zoals gemmotherapie, helpt oligotherapie organismen om ziekten te bestrijden, maar de werking alleen is over het algemeen niet voldoende voor aandoeningen zoals bronchitis, die een specifieke behandeling kunnen vereisen.

Aanvullend advies en gezond leven

Het belang van luchtkwaliteit

Van een aantal omgevings- en leefstijlfactoren is bekend dat ze bronchitis bevorderen en in stand houden. Door hiermee rekening te houden kunnen we op de 3 preventieniveaus handelen: primair (het ontstaan van bronchitis voorkomen), secundair (de ontwikkeling ervan beperken) en tertiair (complicaties en het risico op herhaling verminderen). Zorgen voor een goede luchtkwaliteit, voldoen aan je voedingsbehoeften en rekening houden met de effecten van stress zijn de hoekstenen van deze aanpak. preventieve aanpak van bronchitisof het nu acuut of chronisch is...

Blootstelling aan sigarettenrook, giftige gassen (vervuiling binnenshuis, in de stad of in de industrie), stof, schimmel, te droge lucht... zijn allemaal factoren die tot astma kunnen leiden. irriterende factoren voor het slijmvlies van de luchtwegen, de ontwikkeling en instandhouding van ontstekings- en infectieziekten zoals astma en bronchitis. Vandaar het belang van :

 • Lucht je huis en werkplek regelmatig, zelfs in de winter.
 • Gebruik luchtbevochtigers tijdens de verwarmingsperiode in de winter als de luchtvochtigheid onvoldoende is.
 • Vermijd, indien mogelijk, plaatsen waar de lucht vervuild is.
 • Vermijd rokerige plaatsen en neem maatregelen om te stoppen met roken, vooral als je chronische bronchitis hebt.

Bij gebrek aan een behandeling voor COPD, zijn deze maatregelen de enige die de progressie van COPD kunnen stoppen en kunnen voorkomen dat het erger wordt. het begin van onomkeerbaar ademhalingsfalen vertragen.

Zorg voor je immuniteit door voeding

Voeding speelt een een belangrijke, maar al te vaak onderschatte rol in het versterken van de immuunafweer. Als je op je voeding let, ben je minder vatbaar voor luchtweginfecties op alle leeftijden en herstel je sneller van bronchitis. Bepaalde voedingsstoffen zijn bijzonder belangrijk:

 • Vitamine D Vitamine D: deze vitamine staat bekend om zijn rol bij de botvorming, maar is ook en vooral heel belangrijk voor de immuniteit. Hoewel we niet per se een tekort hebben, hebben velen van ons dat wel, vooral in de winter... Het is daarom sterk aan te raden om te overwegen preventieve of curatieve supplementen te nemen, afhankelijk van het geval.
 • Ijzer Het is ook betrokken bij de werking van het immuunsysteem en een tekort komt ook vaak voor bij de algemene bevolking, vooral bij vrouwen die niet in de overgang zijn, kinderen die vatbaar zijn voor herhaalde infecties, mensen die een veganistisch dieet volgen, enz. Bezoek Spirulina kan ook een interessante onderhoudsbehandeling zijn.
 • Magnesium, zink, selenium Magnesium: al deze mineralen zijn betrokken bij de immuunfunctie. Afhankelijk van de levensstijl (bijv. de invloed van stress op de behoefte aan magnesium) en eetgewoonten, kan suppletie nuttig zijn.
 • Vitamine C en andere antioxidanten Alle bronnen zijn welkom, of ze nu een directe rol spelen in de immuniteit of in het beheersen van oxidatieve stress in het geval van infectie, te beginnen met een prominente plaats voor vers, seizoensgebonden en gevarieerd fruit en groenten, en niet te vergeten kruiden en aromatische planten. Enkele superfoods kan ook worden genomen als kuur.
 • Essentiële vetzuren : de balans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren in onze voeding is fundamenteel voor het reguleren van onze afweermechanismen (ontstekingen en immuniteit). Aangezien onze moderne voeding zwaar onevenwichtig is ten gunste van omega-6, moeten we de consumptie van plantaardige oliën die te rijk zijn aan omega-6 (bijv. zonnebloem- en arachideolie) beperken en alle omega-3's (ALA, EPA en DHA) uit plantaardige voedingsbronnen (bijv. koolzaad-, walnoot-, vlas- en hennepolie) EN dierlijke voedingsbronnen (bijv. kleine vette vis) halen... voordat we eventueel voedingssupplementen overwegen.
 • Eiwitten Aminozuren: we vergeten vaak dat aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, essentieel zijn voor de synthese van antilichamen. Daarom is het zo belangrijk om onze behoeften te dekken met gevarieerde bronnen van plantaardige eiwitten (peulvruchten, amandelen en noten, ongeraffineerde granen) en niet alleen dierlijke eiwitten.
 • Pre- en probiotica om bij te dragen aan een goede darmflora, die 60-70% van ons immuunsysteem bevat! Aangezien het moderne dieet een tekort aan prebiotica heeft, is het ook raadzaam om overgeraffineerd voedsel te beperken en de vezelinname te verhogen, rekening houdend met de volgende factoren het evenwicht tussen oplosbare en onoplosbare vezels. Bepaalde probioticastammen kunnen zelfs specifiek de frequentie van luchtweginfecties verminderen.

In alle gevallen, Het is aan te raden om fastfood, industriële gerechten en gebak, gefrituurd voedsel en te geraffineerde of bewerkte producten zo veel mogelijk te vermijden... Ze staan erom bekend dat ze allergieën, een verstoord immuunsysteem, oxidatieve stress en ontstekingen bevorderen... allemaal factoren die bijdragen aan de ontwikkeling en instandhouding van tal van ziekten, waaronder aandoeningen van de luchtwegen.

Betreffende het vermijden van zuivelproductenHet onderwerp is controversiëler. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek dat een significant verband heeft aangetoond tussen de overproductie van luchtwegslijm en melkconsumptie, noch met betrekking tot caseïne (een melkeiwit), noch met betrekking tot lactose-intolerantie.

Stressmanagement, slaap en fysieke activiteit

Een slecht dieet, maar ook herhaaldelijke stress, slaapgebrek en een zittende levensstijl kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op je gezondheid. talrijke gevolgen voor het lichaam in het algemeen en het immuunsysteem in het bijzonder. Daarom is het belangrijk om zorg te dragen voor je levensstijl, zodat je minder vatbaar bent voor infecties aan de luchtwegen.

 • Voor stressmanagementAls je haast hebt, kun je de methode kiezen die het beste bij je past, afhankelijk van je smaak en levensstijl: meditatie, diepe ademhaling, yoga... al deze antistresstechnieken zijn onderwerp geweest van onderzoeken die hun effectiviteit hebben bewezen. Wie haast heeft, kiest voor de geur van essentiële oliën of hartcoherentie, die het stressniveau in slechts een paar minuten aanzienlijk kunnen verlagen.
 • Kwaliteit van de slaap is essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem, alle benaderingen om beter te slapen zal nuttig zijn om in te zetten bij een daling van de immuniteit.
 • Minder sedentaire levensstijl en meer fysieke activiteit. Ongeacht je leeftijd is regelmatige matige lichaamsbeweging essentieel voor je immuniteit, ademhalingscapaciteit... en algemene gezondheid. In zijn aanbevelingen wijst ANSES erop dat het niet intensief hoeft te zijn om effectief te zijn. Het is vooral de regelmaat die belangrijk is. Volgens de Franse Nationale Gezondheidsautoriteit kan het zelfs worden voorgeschreven bij COPD, gezien de "gunstige effecten op dyspneu, vermoeidheidsgevoelens, inspanningstolerantie en levenskwaliteit".

Bibliografie

Publicatie: Hoge Gezondheidsautoriteit (2006). Behandeling van hoest en slijm bij bronchitis. https://www.has-sante.fr/upload/docs/application/pdf/traiteur_de_la_toux_et_lexpectoration_dans_les_bronchites.pdf

Publicatie: Hoge Autoriteit voor Volksgezondheid (2018). Voorschrijven van fysieke en sportieve activiteit Obstructieve longziekte. https://www.has-sante.fr/upload/docs/application/pdf/2018-10/ref_aps_bpco_vf.pdf

Publicatie: Thiara, G., & Goldman, RD (2012). Melkconsumptie en slijmproductie bij astmatische kinderen. Canadese huisarts, 58(2), e98–e100.

Publicatie: ANSES (2022). Nadelige effecten veroorzaakt door zoethout geconsumeerd als onderdeel van voedsel Studie van gevallen geregistreerd door antigifcentrums (van januari 2012 tot december 2021) Ken, evalueer, bescherm Onderzoeksrapport van Toxicovigilantie. https://www.anses.fr/fr/system/files/Toxicovigilance2022AUTO0077Ra.pdf.

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Fleurentin, J., Pelt, J. M., & Hayon, J. C. (2016). Du bon usage des plantes qui soignent. Rennes, Frankrijk: West-Frankrijk.

Boek : Couic Marinier, F., en Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën. Terre Vivante-edities.

Boek : Morel, JM (2008). Praktische verhandeling over fytotherapie: De remedies van gisteren voor de geneeskunde van morgen, Escalquens, Frankrijk: Editions Jacques Grancher.

Boek : Faucon, M., & Canac, P. (2018). Verhandeling over wetenschappelijke en medische aromatherapie, hydrosolen (1e ed.). Parijs: Ed. Bloed van de aarde.

Boek : Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Samenvatting van gemmotherapie - Wetenschappelijke grondslagen van meristemotherapie. Amyris-edities.

Boek : Pineau, L. (2019). Het grote boek over gemmotherapie. Leduc.s Editions.

Boek : Zahalka, JP (2017). Compleet woordenboek van hydrolaten en bloemenwater: 100 behandelde pathologieën. -: Dolfijn.

Website: Bronchitis - symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie. (n.d.). VIDAL. Geraadpleegd op 11 oktober 2022, op https://www.vidal.fr/entreprises/voies-respiratoires/bronchite.html

Website: Bronchitis: oorzaken en symptomen. (n.d.). ameli.fr | Verzekerd. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/bronchite/definition-symptomes-evolution

Website: Wereldgezondheidsorganisatie: WHO. (2022, 20 mei). Chronische obstructieve longziekte (COPD). https://www.who.int/fr/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd)#:~:text=La%20bronchite%20chronique%20d%C3%A9signe %20één,zijn%20getroffen%20van%20twee%20ziekten

Website: Gebrek aan fysieke activiteit en een overmatige sedentaire levensstijl: een prioriteit. (2023, 16 februari). ANSES - Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsgezondheidsveiligheid. https://www.anses.fr/fr/content/manque-d%E2%80%99activit%C3%A9-physique-et-exc%C3%A8s-de-s%C3%A9dentarit%C3%A9- een prioriteit voor de volksgezondheid

Website: Chronische obstructieve longziekte (COPD) ⋅ Inserm, Wetenschap voor gezondheid. (nd). Inserm. https://www.inserm.fr/dossier/bronchopneumopathie-chronique-obstructive-bpco/

Website: WikiPhyto, de encyclopedie van fytotherapie. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home