Ieder van ons heeft minstens drie of zelfs vier keer per dag last van zijn spijsvertering. Wanneer dit gepaard gaat met buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid... spreken we van dyspepsie of voedselindigestie. In de meeste gevallen is deze "levercrisis" goedaardig of tijdelijk en kan worden verklaard door stress, een zware maaltijd of te veel wijn, of na een virale gastro-enteritis. Als de problemen aanhouden en er geen andere oorzaak wordt gevonden (inname van bepaalde medicijnen, diagnose van een onderliggende ziekte), staat de aandoening bekend als functionele dyspepsie. Er zijn ook andere aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, zoals gastro-oesofageale reflux, maagzweren, prikkelbare darmsyndroom, voedselintoleranties en -allergieën, coeliakie, etc. Deze kunnen zeker gepaard gaan met dyspepsie, maar worden niet behandeld op deze pagina, omdat ze specifiek aanvullend advies vereisen. Voor de rest zijn er een aantal natuurlijke oplossingen om je symptomen te verlichten en je spijsvertering te verbeteren. Ze zullen nog effectiever zijn als je ook je levensstijl onder controle houdt. Deze pagina is daarom ontworpen met deze algemene kijk op gezondheid in gedachten, om je spijsvertering op een duurzame manier te helpen verbeteren.

Dit artikel is bijgewerkt op 11/01/2024

TOP 5 natuurlijke remedies

1. Voor snelle verlichting van een "leveraanval": Etherische olie van pepermunt Olfactorische behandeling voor misselijkheid en de nasleep van festiviteiten.
2. Bij brandend maagzuur : Essentiële olie van citroen Te nemen aan het einde van de maaltijd.
3. Wanneer spasmen van de spijsvertering pijnlijk of stressgerelateerd zijn: Petit Grain Bigarade essentiële olie als buikmassage, zelfs voor heel jonge kinderen.
4. Voor een digestieve kruidenthee: kies voor Venkel met zijn anijssmaak
5. Als basisbehandeling bij chronische aandoeningen: de Rozemarijn jonge scheut maceraat gedurende 3 weken

Ga snel naar de dokter als er niets is dat de problemen verklaart (zware maaltijden, overmatig alcoholgebruik, stress, enz.), als de symptomen optreden wanneer je een nieuw medicijn neemt, als er na 48 uur geen verbetering optreedt, als je andere ongewone symptomen opmerkt (koorts, braken, hevige buikpijn, bloed in de ontlasting, gewichtsverlies, enz.)

Vergeet niet om je dieet aan te passen, de effecten van stress te beperken en regelmatig te bewegen, maar niet overmatig.

Snelle en krachtige effecten met essentiële oliën

Waarom essentiële oliën gebruiken?

Omdat spijsverteringsproblemen vaak pijnlijk en schrijnend zijn, is het legitiem om ze snel te willen verlichten. Daarom is het een goed idee om essentiële oliën te gebruiken, die het vermogen om in te werken op de meest voorkomende symptomen, zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, krampen of buikpijn. Hun eigenschappen hebben een doeltreffende invloed op het hele spijsverteringsstelsel: verhoging van speeksel-, maag-, alvleesklier- en darmsecreties; vermindering van darmgas (carminatieve eigenschap); cholagoge en/of choleretische werking ter bevordering van de evacuatie en/of productie van gal; vermindering van ontstekingen, pijn en spasmen; anti-infectieuze kracht en regulering van de darmmicrobiota, enz.

Over het algemeen wordt de orale route gekozen om snelle en krachtige effecten te hebben. In bepaalde situaties, zoals buikkrampen of misselijkheid, zijn ze in de buik masseren of inhaleren net zo effectief, maar flexibeler in gebruik.

Essentiële oliën hebben ook het voordeel dat ze snel verlichting geven. zonder het spijsverteringsstelsel te verstoren, In tegenstelling tot "maagzuurremmers", de geneesmiddelen die het meest worden gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen. Als de problemen echter langer dan 48 uur aanhouden, of als ze gepaard gaan met verschijnselen zoals overvloedig braken, koorts of gewichtsverlies, moet medisch advies worden ingewonnen.

Bij misselijkheid, een kater, overeten, moeilijke nasleep van een feestje, enz.

Kies essentiële oliën die de functie van de lever ondersteunen, zoals Etherische olie van pepermunt (alleen voor volwassenen en tieners) of Essentiële olie van citroen en andere citrusaroma's zoals grapefruit en zoete sinaasappel.

 • Vanaf 6 jaar. Orale inname. 1 druppel in een theelepel honing of op een neutrale tablet aan het einde van de maaltijd. Maximaal 2 tot 3 dagen.
 • Vanaf 3 jaar. Bij inhalatie. . Inhaleer direct uit het flesje. Je kunt ook een paar druppels op het lont van een inhalator of op een zakdoek doen, om te inhaleren zodra je aandrang voelt.
Voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en meteorisme

De essentiële oliën zijn Edele Laurier of kardemom.

 • Vanaf 6 jaar. Oraal. 1 druppel in een theelepel honing of op een neutrale tablet aan het einde van de maaltijd. Maximaal 2 tot 3 dagen.
Bij brandend maagzuur

De snelle reflex die je moet hebben is essentiële olie van pepermunt (gereserveerd voor volwassenen en adolescenten voor occasioneel gebruik) of Essentiële olie van citroenflexibeler in gebruik.

 • Vanaf 6 jaar. Orale inname. 1 druppel in een theelepel honing of op een neutrale tablet in te nemen na de maaltijd. Maximaal 2 tot 3 dagen.
Bij spasmen en buikpijn

Verschillende essentiële oliën staan bekend om hun krampstillende eigenschappen. De tropische basilicum of dragon zijn gereserveerd voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. La Romeinse kamille, de Kleine korrel Bigarade of de Fijne of echte lavendel worden het best gebruikt door de huid of door te ruiken.

 • Vanaf 6 jaar. Oraal. 1 druppel in een theelepel honing of op een neutrale tablet aan het einde van de maaltijd. Maximaal 2 tot 3 dagen.
 • Vanaf 3 jaar. Inhaleren. Inhaleer direct uit het flesje. Je kunt ook een paar druppels op het lont van een inhalator of op een zakdoek doen, om te inhaleren zodra je aandrang voelt.
 • Vanaf 3 maanden. Bij huidtoepassing. Verdun 5 tot 10% van de essentiële olie in een plantaardige olie (15 tot 30 druppels EO in 9 ml plantaardige olie). Masseer 2-3 druppels van het mengsel in de maag.

Kruidenthee om te kalmeren en te ontgiften

Wanneer moet kruidenthee worden gebruikt?

Voor mensen die graag de tijd nemen voor een kruidenthee of die geen essentiële oliën kunnen gebruikenKruidenthee is een interessant natuurlijk alternatief. Ze zijn misschien minder geconcentreerd dan essentiële oliën, maar hun effecten op het spijsverteringsstelsel worden algemeen erkend. In feite is dit een van hun favoriete toepassingsgebieden: veel planten hebben krampstillende, maagzuurremmende, cholagogene en choleretische eigenschappen... Tijdig na de maaltijd innemen helpt om verlicht spijsverteringsstoornissen en maagpijn, inclusief die van nerveuze oorsprong.

In het geval van chronische functionele dyspepsie kunnen planten ook gedurende ongeveer twintig dagen worden gebruikt, waarbij specifieke planten worden gekozen. voor een meer algemene drainage- of ontgiftingskuur.

Welke planten kiezen?
Hoe ze te gebruiken?

Planten kunnen afzonderlijk of in mengsels worden gebruikt om hun synergetische effecten ten volle te benutten. In infusie Voor één kopje giet je kokend water (ideaal bij een temperatuur van 80-90°C) over een eetlepel gedroogde planten (3 tot 5 bladeren voor Laurel). De trektijd varieert van 5 tot 10 minuten.

Een globale actie op het gebied van de spijsvertering met gemmotherapie

Wanneer zijn knopmaceraten geschikt?

Gemmotherapie zal van bijzonder belang zijn als behandeling voor chronische functionele dyspepsie. Van verschillende knopmaceraten is bekend dat ze een stimulerende of kalmerende werking hebben op het spijsverteringsstelsel. Afhankelijk van de oorzaak is het mogelijk om op verschillende niveaus in te werken, zoals stress, lever- en galweginsufficiëntie, ontstekingsaandoeningen of een verstoorde darmflora.

Ze zijn genoeg flexibel gebruikGezien de aanwezigheid van alcohol in hun samenstelling, worden knopmaceraten echter niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar en zwangere vrouwen.

Welke maceraten kiezen?

Bepaalde maceraten zijn essentieel bij spijsverteringsproblemen. Hier is een selectie met een samenvatting van hun specifieke eigenschappen om je te helpen kiezen, vooral als je ze voor het eerst gebruikt:

Hoe ze te gebruiken?

Begin met een kuur van 3 weken met een van de bud maceraten die het meest geschikt zijn voor je aandoening, gevolgd door een pauze van een week.

 • Volwassenen en adolescenten Neem 5 tot 15 druppels per dag in een glas water (of onverdund), 15 minuten voor de maaltijd, gedurende 3 weken. Begin met 5 druppels en verhoog dit gaandeweg (bijvoorbeeld: 5 druppels de eerste week, 10 de tweede en 15 de laatste).
 • Kinderen ouder dan 3 jaar 1 druppel per dag voor elke 10 kilo, beginnend met 1 druppel en verhoog de dosis geleidelijk (een kind van 9 jaar dat 40 kilo weegt, kan bijvoorbeeld tot 4 druppels nemen).

In een tweede fase zal het mogelijk zijn om meerdere toppen samen te nemen en regelmatige onderhoudskuren uit te voeren.

Hydrolaten voor een zachte, diepe werking

In welke gevallen verdienen hydrosolen de voorkeur?

Hydrolaten zijn ideaal zwangere vrouwen en kinderen van jongs af aan. Ze zijn veel minder geconcentreerd dan etherische oliën en flexibeler in gebruik. Toch bevatten ze actieve moleculen die kunnen worden waargenomen door hun aromatische geur. Voor incidenteel gebruik zullen hydrolaten vooral gewaardeerd worden door zwangere vrouwen, omdat zwangerschap een van de factoren is die kunnen leiden tot dyspepsie.

Snel en gemakkelijk te gebruiken, hydrolaten zullen ook bevallen degenen die haast hebben en geen tijd hebt om een digestieve kruidenthee te bereiden.

Welke hydrolaat moet ik kiezen?
 • Pepermunt hydrolaat is een must voor het spijsverteringsstelsel. Het is bijzonder veelzijdig en kan gebruikt worden voor de meeste dyspepsiegerelateerde problemen: misselijkheid, trage spijsvertering, buikkrampen, lever- en galinsufficiëntie, enz.
 • Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, vervang Pepermunt door Edele Laurier hydrolaat. Voor baby's en jonge kinderen die snel buikpijn krijgen, is de meest geschikte keuze hydrosol van Romeinse Kamille.
 • Bij chronische dyspepsie, Wortel hydrolaat kan gebruikt worden als een kuur om het hepato-biliary systeem te draineren en te regenereren. Ter herinnering: detoxkuren worden niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, zelfs niet met hydrolaten.
Hoe ze te gebruiken?

Om de spijsvertering te verbeteren en hun voordelen te benutten, kunnen hydrolaatkuren oraal worden gebruikt, alleen of in een mengsel, af en toe of in een kuur van ongeveer twintig dagen voor een algemener effect:

 • Vanaf 3 maanden Verdun 1 theelepel in de fles, bij voorkeur warm.
 • Voor volwassenen en adolescenten Verdun 1 theelepel hydrosol in een glas water, bij voorkeur lauw, twee keer per dag.

Is zuiveringszout een effectief middel voor oma?

Wanneer moet het worden gebruikt?

Natriumbicarbonaat wordt vaak voorgesteld als natuurlijke oplossing voor moeilijke spijsvertering. Door een teveel aan zuur in de maag te verminderen, kan het bepaalde symptomen van dyspepsie verlichten, zoals brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Maagklachten houden echter niet altijd verband met hyperaciditeit.

Het gebruik van natriumbicarbonaat moet daarom, net als andere maagzuurremmers, niet systematisch zijn, vooral omdat regelmatig gebruik kan bijwerkingen hebben. Door het maagzuur te veel te verlagen, kunnen ze het ecosysteem van de maag verstoren, met gevolgen voor de vertering van eiwitten, maar ook voor het metabolisme van vitamine B12... en de groei bevorderen van bacteriën zoals helicobacter pylori betrokken zijn bij maagzweren. Het is daarom beter om het gebruik van natriumbicarbonaat te beperken tot incidenteel gebruik. Anders kun je het beste kiezen voor kruiden die de werking van de maag en het spijsverteringsstelsel als geheel ondersteunen.

Hoe te gebruiken?
Voor volwassenen. Oraal Voeg een theelepel toe aan een glas drinkwater. Gebruik af en toe na de maaltijd.

De meest voorkomende oorzaken identificeren

De meest voorkomende oorzaken van spijsverteringsproblemen zijn tabak, te veel alcohol of koffie, bepaalde medicijnen (Problemen met de spijsvertering kunnen ook worden veroorzaakt door psychologische problemen zoals angst. Tenzij het een eenmalig geval van indigestie is, moet je met al deze factoren rekening houden om de problemen te voorkomen of te beperken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je medisch advies moet inwinnen als de symptomen aanhouden of verergeren, om geen ernstigere oorzaken te missen die een specifieke behandeling vereisen.

Het bestaat ook leefstijlfactoren Deze omvatten stress, slechte eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging. Je levensstijl onder controle houden is daarom essentieel als je je spijsvertering op de lange termijn wilt verbeteren.

Beperk de effecten van stress

Stressvolle situaties hebben talrijke gevolgen voor het lichaam in het algemeen en het spijsverteringsstelsel in het bijzonder met verstoringen in de maagsecretie, transit en microbiota, darmspasmes, etc. Deze verstoringen worden met name veroorzaakt door stimulatie van het sympathische systeem. Alle methoden die worden gebruikt om stress te beheersen, zullen je dus helpen om beter te verteren. Iedereen kan kiezen wat het beste bij hem past, afhankelijk van zijn smaak en levensstijl. Idealiter worden ze voor de maaltijd beoefend om een staat van ontspanning vooraf te stimuleren, wat bevorderlijk is voor een goede spijsvertering.

Meditatie, diepe ademhaling, sofrologie... al deze antistresstechnieken zijn bestudeerd om hun effectiviteit te bevestigen. Wie haast heeft, kiest voor de geur van essentiële oliën of hartcoherentie, waarmee je in slechts een paar minuten verminderen stressniveaus aanzienlijk door het parasympatische systeem te stimuleren.

Je dieet aanpassen

 • De tijd nemen om te kauwen, te proeven en te genieten... om het voedsel op te nemen, het spijsverteringsproces goed op gang te brengen en de maag te ontlasten;
 • De voorkeur geven aan kleine lichte maaltijden op vaste tijdenin plaats van overdreven vette of hartige feestmaaltijden.
 • Een ereplaats geven aan vezelrijk voedsel (fruit, groenten, peulvruchten, granen en (half)volkoren meel, oliehoudende zaden...) door de hoeveelheden geleidelijk te verhogen om het tegenovergestelde effect van buikpijn, een opgeblazen gevoel en transitproblemen te voorkomen.
 • Toevoegen aromatische kruiden aan je gerechten. De meeste zijn dezelfde planten die gebruikt worden in essentiële oliën of kruidenthee voor hun digestieve eigenschappen: basilicum, koriander, venkel, laurier, rozemarijn...
 • Beperk koffie en koolzuurhoudende, zure of alcoholische dranken.
 • Vermijd zoveel mogelijk fastfood, te geraffineerd voedsel, industriële gerechten en gebak, en bronnen van "slechte" vetten, die over het algemeen schadelijk zijn voor het spijsverteringsstelsel en de darmflora.

Het beoefenen van fysieke activiteit

Regelmatige lichamelijke activiteit heeft algemeen erkend positieve effecten op de gezondheid. Voor het spijsverteringsstelsel zijn er veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Het is een feit, door samentrekking van de darmspieren en activering van de peristaltiekLichaamsbeweging bevordert een gezonde spijsvertering en transit. Het is vooral aan te raden voor zittende mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel en vooral van constipatie. Daarnaast helpt lichaamsbeweging ook om stressniveaus verlagen.

Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen lichaamsbeweging en sport, vooral als deze intensief wordt beoefend. De reden hiervoor is dat, te veel lichamelijke activiteit kan juist spijsverteringsproblemen bevorderen en versterkt door de stress van competitie. Daarom geven we de voorkeur aan "rustige" activiteiten zoals wandelen, fietsen, yoga... bij voorkeur na de maaltijd, zoals de beroemde "digestieve wandeling".

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 79 stemmen )

Bibliografie

Boek : Coudron C. & Pourrias B. (2014). Gidsen voor voedingsrecepten. Gezondheid edities.

Boek : Fleurentin, J., Pelt, J. M., & Hayon, J. C. (2016). Du bon usage des plantes qui soignent. Rennes, Frankrijk: West-Frankrijk.

Boek : Géa, A., en Banel, P. (2022). Fysiologie en essentiële oliën: hoe werken essentiële oliën in op de verschillende systemen van het lichaam? DUNOD.

Boek : Couic Marinier, F., en Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën. Terre Vivante-edities.

Boek : Faucon, M., & Canac, P. (2018). Verhandeling over wetenschappelijke en medische aromatherapie, hydrosolen (1e ed.). Parijs: Ed. Bloed van de aarde.

Boek : Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Samenvatting van gemmotherapie - Wetenschappelijke grondslagen van meristemotherapie. Amyris-edities.

Boek : Pineau, L. (2019). Het grote boek over gemmotherapie. Leduc.s Editions.

Boek : Gierst, F. (2022). De geweldige gids voor essentiële oliën. Marabout.

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Enders, G. (2017). De discrete charme van de darm: alles over een onbemind orgaan.

Website: Definitie, symptomen en oorzaken van dyspepsie. (nd). https://www.ameli.fr/rhone/assure/sante/themes/dyspepsie-mauvaise-digestion/definition-causes-symptomes-dyspepsie

Website: WikiPhyto, de encyclopedie van fytotherapie. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home

Over deze tips

Dit artikel over aromatherapie is geschreven door Théophane de la Charie, auteur van het boek "Se soigner par les huiles essentielles" (Behandeling met essentiële oliën), met de steun van een multidisciplinair team van apothekers, biochemici en landbouwkundigen. 

La Compagnie des Sens en haar teams moedig zelfmedicatie niet aan. De verstrekte informatie en adviezen zijn afkomstig uit een referentiebibliografie (boeken, wetenschappelijke publicaties, enz.). De informatie en het advies zijn uitsluitend bedoeld ter informatie of om stof tot nadenken te bieden: ze mogen in geen geval worden gebruikt ter vervanging van een diagnose, consult of medische behandelingCompagnie des Sens kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld.