Tendinitis is een ontstekingsziekte die over het algemeen atleten en werknemers treft die repetitieve bewegingen maken, maar ook zwangere vrouwen en ouderen. Het wordt gekenmerkt door een ontsteking van een pees. Een pees is een reeks vezelige koorden van resistent weefsel die een spier met een bot verbinden. Ontsteking van de pezen is sterk verbonden met voeding, vooral door de wijziging van het zuur-base-evenwicht. Dit laatste is een optimale gezondheidstoestand die bestaat uit het in evenwicht brengen van de pH van ons lichaam via verzurende en alkaliserende voedingsstoffen. Een dieet gebaseerd op verzurende en ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen lijkt een voedingsbodem voor ontstekingen te creëren, terwijl de consumptie van alkaliserende, ontstekingsremmende producten, voldoende eiwitten, evenals een goede hydratatie, relevant blijkt voor optimaal herstel. Voeding speelt daarom een ​​cruciale rol bij tendinitis, door enerzijds het ontstaan ​​ervan te voorkomen en anderzijds recidieven te voorkomen, terwijl de bijbehorende symptomen worden verlicht. Deze gids bevat alle voedingsaanbevelingen die specifiek zijn voor tendinitis.

Dit artikel is bijgewerkt op 01/12/2023

Tendinitis, oorzaken en symptomen

Tendinitis wel ontsteking van de pezen. Deze pezen zijn samengesteld uit water (tot 70%), collageen, glycoproteïnen en proteoglycanen, waardoor myofibrillen worden gevormd. Ze hebben zeer weinig vasculariteit en worden voortdurend vernieuwd, net als botweefsel. Symptomen die het gevolg zijn van tendinitis bevinden zich vaak op de plaats waar de pees zich aan het bot hecht. We merken daarom pijn, vooral tijdens het bewegen van het ledemaat of gewricht, omdat de pees over het algemeen te veel tegen de pees heeft gewreven schede synoviaal die dan in brand vliegt. Het gebied is vaak gevoelig en er is lichte zwelling.

De oorzaken van tendinitis zijn grotendeels onbekend. Ze komen in veel gevallen voor op middelbare of gevorderde leeftijd en kunnen ook bij zwangere vrouwen optreden als de pezen zijn aangetast kwetsbaar worden (tendinopathie). Ze ontstaan ​​geleidelijk met de herhaling bepaalde bewegingen en ongeschikte houdingen. Het komt vooral voor bij atleten die intensieve sportactiviteiten beoefenen, waarbij druk en overbelasting op de pezen ontstaat.

Als buitensporige sporten en repetitieve bewegingen vaak de schuld krijgen, heeft voeding ook een deel van de verantwoordelijkheid. Gebrek aan hydratatie, in combinatie met slechte eetgewoonten, overgewicht en zwaarlijvigheid, houden vaak verband met verzuring van het lichaam, waardoor ontstekingen en dus tendinitis worden bevorderd.

Het belang van voeding bij tendinitis

Dieet is essentieel bij de behandeling van tendinitis. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden, of het nu gaat om preventie (via het zuur-base-evenwicht en oxidatieve stress), om de symptomen te verlichten of om te herstellen (via het evenwicht van ontstekingsprocessen).

Dieet helpt ontstekingsaandoeningen te voorkomen
 • door het harmoniseren van dezuur-base evenwicht, wat een evenwichtstoestand is tussen verzurende en basisch makende voedingsstoffen. Het moderne dieet is te rijk aan voedsel verzurende middelen waardoor de werking van cellen en weefsels wordt verstoord. In de context van tendinitis veroorzaakt metabole acidose kristallisatie van de pezen, wat leidt tot ontsteking: tendinitis. Daarom moet je je bord opbouwen 70 % d'alkaliserende voedingsmiddelen en 30% verzurende voedingsmiddelen om de pH weer in evenwicht te brengen. Het dieet zal inderdaad preventief werken en het ontstekingsgebied helpen verminderen dat wordt veroorzaakt door de zuurgraad van het lichaam, dankzij de vermindering van verzurende voedingsmiddelen en de toename van alkaliserende voedingsmiddelen.

 • door het beperken van de oxidatieve stress, wat een onbalans is tussen de productie van vrije radicalen en antioxidanten. Begunstigd door onze moderne levensstijl (onevenwichtige voeding, stress, vervuiling), overdaad vrije radicalen zal een schadelijke impact hebben op het lichaam en vroegtijdige veroudering van cellen bevorderen. Volgens een onderzoek draagt ​​deze vroegtijdige veroudering bij aan het ontstaan ​​en in stand houden van ontstekingen en de daaruit voortvloeiende laesies. DE antioxidanten zijn voedingsstoffen die van nature aanwezig zijn in voedsel en helpen deze oxidatieve stress te verminderen door vrije radicalen te stabiliseren. Het wordt daarom aanbevolen om over te stappen op de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten om ontstekingen te beperken.

Dieet helpt ontstekingen te verlichten
 • door de inname van ontstekingsremmende voedingsmiddelen te verhogen zoals de omega-3, die sterk betrokken zijn bij de ontstekingsreactie, met name door ontstekingen te kalmeren. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en zijn voorlopers (die actief deelnemen aan de productie) van resolvins, maresins en protectorins, die gespecialiseerde pro-resolutie mediatoren (SPM's) zijn. Dit complex van moleculen helpt ontstekingen op te lossen en vervolgens peesweefsels in hun oorspronkelijke staat te herstellen en te herstellen.

 • door de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ontstekingsbevorderende vetzuren te beperken (omega-6 en verzadigde vetzuren). Het huidige dieet heeft de neiging ontstekingsbevorderend te zijn (te veel).verzadigde vetzuren, d'omega-6en niet genoeg omega-3). Overtollige pro-inflammatoire voedingsmiddelen verstoren de werking van het immuunsysteem en veroorzaken een langere en minder kwalitatieve genezing van de pezen. Daarnaast het gehalte aan verzadigde vetzuren SFA's met lange ketens, onafhankelijk van het totale vet, kunnen een sterke invloed hebben op vetweefsel, ontstekingen en metabolische disfunctie. Een onderzoek naar een dieet met 12% SFA, dat het standaard Amerikaanse dieet het meest nabootst, resulteerde inderdaad in een hoge vetmassa, infiltratie van macrofagen (ontstekingsreactie) en insulineresistentie. Deze drie factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van tendinitis.

 • door de wateropname te optimaliseren, om de eliminatie van overtollige zuren via de urine te vergemakkelijken. Dit is des te belangrijker voor atleten omdat zij meer zuur afval (melkzuur) produceren dat via de urine wordt geëlimineerd. We kunnen op weg gaan naar wateren die rijk zijn aan bicarbonaten (maar niet te rijk aan natrium) omdat deze het lichaam alkaliseren en worden beschouwd als een bufferoplossing door H+-ionen te neutraliseren.

 • door voldoende te bieden eiwitten, om de peesregeneratie te optimaliseren, met respect voor het zuur-base-evenwicht. Eiwitten genereren tijdens hun afbraak namelijk veel zuren, zoals zoutzuur, fosforzuur, zwavelzuur en urinezuur. Ze zijn echter essentieel voor het lichaam in het proces van peesregeneratie. Dit is met name het geval voor collageen en glycine, eiwitten en aminozuren die grotendeels voorkomen in producten van dierlijke oorsprong. Het doel is om de eiwitconsumptie te begeleiden met alkaliserende voedingsmiddelen om de aanwezigheid van zuren te beperken.

Vermijd overtollig pro-inflammatoir voedsel

Palmolie, boter en pinda's

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan trombogene verzadigde vetzuren (palmitinezuur, arachidonzuur) die de gezondheid bevorderen ontwikkeling van overmatige ontstekingen. Zorg ervoor dat u deze vetzuren met lange ketens niet demoniseert, omdat ze belangrijke componenten zijn van de myelineschede in het hersenzenuwstelsel. In feite stellen de gezondheidsautoriteiten drempelwaarden vast die niet mogen worden overschreden, maar zeggen ze niet dat ze moeten worden opgeheven.

Wij raden u aan:

 • voedsel te beperken rijk aan verzadigde vetzuren : vleeswaren, boter, room, vleeswaren, eigeel, kazen, palmolie, kopra (kokos)olie, arachideolie.

 • om de te beperken industriële producten, vaak rijk aan palmolie en dus aan palmitinezuur.

 • Voor boter verdient het de voorkeur om de voorkeur te geven margarine dat is een beetje basificerend in tegenstelling tot boter die licht verzurend is.

Vlees, vis, eieren, kaas, kikkererwten

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten. Zoals eerder gezegd, eiwitinname is belangrijk in het proces van peesregeneratie. Hun metabolisme bevordert echter productie van veel zuren. Het zal essentieel zijn om hun consumptie te ondersteunen met alkaliserende voedingsmiddelen. De belangrijkste eiwitbronnen zijn van dierlijke oorsprong zoals vlees, vis, eieren, zeevruchten, maar ook slachtafval en zuivelproducten (vooral kaas). Ook in bepaalde plantaardige producten zoals peulvruchten en volle granen vinden we veel eiwitten. Plantaardige eiwitten genereren inderdaad ook zwavelzuur, maar blijven minder verzurend dan dierlijke eiwitten, omdat deze voedingsmiddelen alkalische voorlopers bevatten.

Wij raden u aan:

 • om de te vermijden overmaat dierlijke producten: 1 vlees, 1 vis of 2 eieren, en beperkt tot 30 g kaas per dag maximaalof verwijder het indien mogelijk.

 • de voorkeur geven aan mager vlees en magere vis die het ook mogelijk maken om de consumptie van inflammatoire verzadigde vetzuren te beperken.

 • consumeren 2 tot 3 keer per week peulvruchten zoals kikkererwten om uw aminozuurinname te variëren. Ze zijn minder verzurend dan vlees, vis en kaas.

 • vergezellen consumptie van eiwitrijk voedsel met alkaliserende voedingsmiddelen, zoals groene of kleurrijke groenten (pompoen, wortels, spinazie, paprika, bloemkool).

Industriële producten

Deze producten bevatten tal van additieven zoals conserveermiddelen, textuurmiddelen of zelfs zoetstoffen verzuren het lichaam en bevorderen oxidatieve stress, ten behoeve van een grotere bruikbaarheid en instandhouding. Dit is ook het geval voor frisdrank, die rijk is aan lege calorieën en additieven. Deze producten moeten zoveel mogelijk worden beperkt, vooral tijdens fasen van tendinitis. Bovendien interfereert suiker met de eliminatie van urinezuur.

Wij raden u aan:

 • prioriteit geven aan maaltijden eigengemaakt, die wordt aangepast aan uw smaak en geen additieven bevat.

 • om allerlei bereide gerechten te vermijden: als de lijst met ingrediënten lang is, 4-5 ingrediënten of meer met barbaarse namen, is het beter om verder te gaan.

 • Hoewel sommige van de volgende voedingsmiddelen alkaliserend zijn, is dit het beste om ze te beperken : chocolade, zoetwaren, honing of zelfs gebak.

 • beperken of zelfs verwijderen frisdranken en suikerhoudende frisdranken, die rijk zijn aan zoetstoffen en citroenzuur.

 • om het verbruik ervan te beperken gefrituurd voedsel zoals nuggets en gepaneerd vlees. Deze kookmethode en deze voedingsmiddelen zijn bronnen van oxidatieve stress en veroorzaken de vorming van pro-inflammatoire geavanceerde glycatieproducten.

 • om geraffineerde producten te beperken die alleen lege calorieën bevatten (veel calorieën en weinig micronutriënten).

Zonnebloem- en druivenpitolie

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan omega-6. Het is bewezen dat een dieet te rijk is aan omega-6 remt de ontstekingsremmende werking van omega-3.

Wij raden u aan:

 • van afname de inname van omega-6 als deze sterk aanwezig zijn in uw dieet, om a verhouding omega-3/omega-6 gebalanceerd op 1/5.

 • beperk voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6 pro-inflammatoire zoals zonnebloemolie en druivenpitten, waarbij u de voorkeur geeft aan koolzaadolie voor uw frituren en kruiden op lage temperatuur, omdat het een uitgebalanceerde verhouding heeft tussen omega-3 en omega-6.

 • om plantaardige oliën af te wisselen rijk aan omega-6, omega-3 en omega-9, om zo dichtbij de omega-3/omega-6 balans te komen, zoals het geval is bij koolzaadolie en hennep plantaardige olie.

Geef de voorkeur aan een ontstekingsremmend dieet

Eerste reflex? Drink water

Het belangrijkste doel van hydratatie tijdens periodes van tendinitis is om zoveel mogelijk zuren via de urine te elimineren om de regeneratie van de pezen te optimaliseren. Wateren rijk aan bicarbonaten (HCO3-) zijn het meest geïndiceerd in eliminatie via de urine, omdat bicarbonaten de pH van bloed en urine corrigeren door zich te richten op de geconsumeerde vetten. De bikoolzuurhoudende wateren zijn als volgt: Saint-Yorre®, Vichy-Célestins®, Arvie®, Quézac®, Salvetat®, enz.

Wij raden u aan:

 • drinken 2 tot 3 liter water per dag.

 • om bicarbonaatwater te consumeren herstel na een sportieve inspanning.

 • van gesplitst uw hydratatie met 1 glas water om de 2 uur (2 liter gedurende 16 uur).

 • van verwijderen alcoholgebruik, omdat alcohol niet hydrateert, maar de pezen verzwakt door ze uit te drogen en te verstijven.

 • Bij zweten (hitte, fysieke activiteit, nachtelijk zweten) is het absoluut noodzakelijk om meer te drinken.

Alkaliserende voedingsmiddelen: fruit, groenten, kruiden en geitenmelk

Deze voedingsmiddelen worden als alkaliserend beschouwd volgens de PRAL-index (Ppotentieel Renal Acid Load) van Thomas REMER en Friedrich MANZ, die een tabel hebben opgesteld waarin voedingsmiddelen zijn gegroepeerd op basis van hun impact op de pH. Alkaliserende voedingsmiddelen worden in overvloed aangetroffen in fruit, groene en kleurrijke groenten en oliehoudende zaden. De optimale basis zou moeten bestaan ​​uit 70 % alkaliserende voedingsmiddelen.

Wij raden u aan:

 • associëren alkaliserende voedingsmiddelen met verzurende voedingsmiddelen, uw maaltijd kan bijvoorbeeld bestaan ​​uit een kipkotelet, aardappelen en spinazie.

 • vijf tot zeven porties (80 g per portie) fruit en groenten van het seizoen per dag met een meerderheid van groene en kleurrijke groenten zoals asperges, bieten, wortelen, of zelfs paprika, sperziebonen en spinazie.

 • om u naar de alkaliserende vruchten volgende: abrikozen, avocado's, bananen, citroenen, dadels, vijgen, aardbeien, frambozen, perziken, appels, druiven.

 • geef de voorkeur aan rauwe groenten en fruit om er maximaal van te bewaren vitamines en van mineralen.

 • om u naar de zetmeelrijke voedingsmiddelen en de baserende peulvruchten volgende: witte bonen, rode bonen, maïs, aardappelen.

 • om de voorkeur te geven aan alkaliserende zuivelproducten volgende: geitenmelk, uitgelekte witte kaas en margarine.

 • om uw gerechten op smaak te brengen met peterselie, komijn, curry, of zelfs gember wat zeer goede alkaliën zijn, en in het bijzonder de kurkuma, omdat het curcuminoïden bevat die nuttig zijn bij het verminderen van ontstekingen in het specifieke geval van tendinitis.

Kurkuma, tomaten en paprika

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten, toestaan ontstekingen voorkomen. Tot de belangrijkste antioxidanten behoren voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C (aardbeien, kiwi, citrusvruchten), vitamine E (avocado-, margarine-, olijf- en raapzaadolie), carotenoïden (gele, oranje en rode groenten en fruit). ) en polyfenolen. (groene groenten, specerijen en kruiden). Over het algemeen zijn antioxidanten in grote hoeveelheden aanwezig in kleurrijke groenten en fruit, in oliehoudende zaden en in specerijen en kruiden.

Wij raden u aan:

 • consumeren 5 tot 7 porties (80 g per portie) antioxidant fruit en groenten per dag, in een poging deze bij elke maaltijd op te nemen.

 • om kruiden en aromaten aan uw gerechten toe te voegen om maximale antioxidanten en smaak te bieden.

Vette vis en koolzaadolie

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan ontstekingsremmende omega-3. Omega-3 zit in kleine vette vis en vette visolie, plantaardige koolzaadolie,lijnzaadolie, walnotenolie, l'chia-olie of zelfs deperilla plantaardige olie en decamelina-olie, maar ook in “Bleu Blanc Cœur” aangesloten eieren en oliehoudende zaden.

Wij raden u aan:

 • voorkeur geven aan koolzaadolie tot gebruikelijke bakoliën, omdat uit recent onderzoek is gebleken dat deze olie kan worden gebruikt voor zacht koken, zoals gebakken vlees, vis of groenten, waarbij het rookpunt wordt geschat op 107° C. Bovendien is deze olie het meest uitgebalanceerd als het gaat om de verhouding omega-3/omega-6.

 • voorkeur geven aan vette vis Minimaal 2 vette vissen per week.

 • ter begeleiding van de visconsumptie vet met groenten groenen of kleurrijk (pompoen, wortelen, spinazie) en aardappelen.

 • om een omega 3/omega 6 verhouding groter dan 1/5, dat wil zeggen 1 g omega-3 voor 5 g omega-6.

 • om u naar aangesloten eieren te leiden "Blauw Wit Hart"op natuurlijke wijze verrijkt met ontstekingsremmende omega-3, vooral dankzij een dieet op basis van lijnzaad rijk aan omega-3.

 • Receptidee: salades bereiden op basis van vette vis (makreel, haring, zalm), kleurrijke groenten en oliehoudende zaden, op smaak brengen met oliën die rijk zijn aan omega-3 en vooral koolzaadolie, ook rijk aan vitamine E.

Het geval van melk en zuivelproducten

Zuivelproducten worden vaak geassocieerd met negatieve schoten, vooral omdat ze ontstekingsprocessen en dus chronische ontstekingsziekten zoals tendinitis bevorderen. Er is in het verleden veel onderzoek gedaan naar de impact van melk en zuivelproducten op het menselijke immuunsysteem en de daaruit voortvloeiende ontstekingsreacties. Helaas hebben onderzoeken tot twijfelachtige conclusies geleid verwarrende onderzoeken en ontoereikende evaluatiemethoden.

Er is een onderzoek uitgevoerd door Agroscope en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “Critical Reviews in Food Science and Nutrition”. Het concentreerde zich op de impact van zuivelproducten op ontstekingsreacties bij mensen om voor eens en voor altijd conclusies te trekken over de pro-inflammatoire of anti-inflammatoire effecten van zuivelproducten.

Zo hebben 52 onderzoeken aangetoond dat zuivelproducten een lichte ontstekingsremmende werking bij mensen met een verstoorde stofwisseling zoals overgewicht. Als gevolg hiervan zouden ze alleen ontstekingen bevorderen bij mensen met melkovergevoeligheden zoals melkallergieën.

Ten slotte is het doel, in de context van tendinitis, om de nadruk te leggen op de soorten zuivelproducten, omdat deze niet allemaal beperkt hoeven te worden. Dat is het inderdaad, net als vlees en voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten mogelijk om zuivelproducten te consumeren (en in het bijzonder kazen) als dit verbruik is vergezeld van alkaliserende voedingsmiddelen. Dit laatste moet echter met mate gebeuren.

Wij raden u aan:

 • Voor melk moet koe- en schapenmelk beperkt worden in verhouding tot hun verzurende PRAL-index. Deze PRAL-index van Thomas REMER en Friedrich Manz maakt de classificatie van alle voedingsmiddelen mogelijk op basis van hun impact op de pH. Dus het verbruik van alkaliserende geitenmelk wordt ten zeerste aanbevolen. Je kunt ook volle melkpoeder en magere melkpoeder consumeren, dit zijn basismakende melksoorten.

 • Wat kazen betreft, bijna alle kazen zijn zeer zuurmakend, dus het verdient de voorkeur deze te beperken of te vergezellen met alkaliserende voedingsmiddelen. Toch kunnen we terecht uitgelekte witte kazen basischmakende producten, of natuurlijke geroerde en magere alkaliserende yoghurt. U kunt ook kiezen voor normale en magere yoghurt op een bedje van fruit, die licht basisch is volgens de PRAL-index.

Aanvullend advies

Het woord ‘tendinitis’ is een verkeerde benaming die wordt gebruikt om te verwijzen naar peespijn. De voorwaarde "tendinopathie" heeft nu de voorkeur, maar we kunnen ook spreken van 'tendinalgie' voor een pijnlijke pees, of 'tendinose' voor een beschadigde pees. Ook gebruiken we de term 'tendinose' voor overmatige mechanische belasting en herhaalde bewegingen, en tenslotte die van 'tendinitis'. “in een ontstekingscontext. Tenslotte kan het zijn dat het de omhulling, die de pezen omringt, is aangetast. We spreken dan van “tenosynovitis".

Om “tendinitis” te behandelen, zijn er dus verschillende werkgebieden.

 • De rust of immobilisatie door een spalk of gips, evenals het aanbrengen van verkoudheid en het gebruik vanessentiële oliën voor tendinitis zijn ook effectief. Patiënten krijgen vaak gedurende 7 tot 10 dagen NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) om ontstekingen en pijn te verminderen.

 • In sommige gevallen kan de arts het voorschrijven corticosteroïden en verdovingsmiddelen in de peesmantel worden geïnjecteerd. Door corticosteroïden geïnduceerde kristallisatie in het gewricht of de schede kan binnen 24 uur na injectie pijn veroorzaken.

 • Tot slot steun van de masseur-fysiotherapeut is optimaal, vooral voor het elimineren van kalkaanslag bij verkalkte tendinitis. De masseur-fysiotherapeut masseert de peesontsteking en oefent zachte rekoefeningen waardoor de pezen zachter worden en de gewrichten hersteld worden.

 • Dieetzorg is belangrijk en sluit optimaal aan bij de medische zorg. Voedingssupplementen lijken niet aan te raden voor acute tendinitis. Voor aanhoudende chronische tendinitis kunnen mensen die zich aangetrokken voelen tot de consumptie van voedingssupplementen echter terecht bij bepaalde supplementen op basis van curcuminoïden die in kurkuma voorkomen ("curcumine"), van blauweregen en van collageenpeptiden. Deze drie supplementen hebben interessante resultaten laten zien bij het verminderen van chronische tendinitis. “Curcumine” is het onderwerp geweest van interessante onderzoeken naar de verlichting van gewrichtspijn en -ontsteking in het specifieke geval van tendinitis. Peptiden lijken nuttig bij de constructie en regeneratie van pezen, en glycine heeft voordelen getoond bij de synthese van peescollageenvezels. Wees echter voorzichtig met de herkomst van voedingssupplementen; kies in plaats daarvan voor merken die erkend zijn vanwege hun kwaliteit en die gecertificeerd zijn zonder toevoegingen.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 5613 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Glycine verbetert de biochemische en biomechanische eigenschappen na ontsteking van de achillespees. (2014, 2 september). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25156668/

Publicatie: Gezondheidsvoordeel van een dieet op basis van groenten/vruchtensap: rol van het microbioom. (2017, 19 mei). NCBI PubMed. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438379/

Publicatie: Carotenoïden, ontstekingen en oxidatieve stress: implicaties van cellulaire signaalroutes en relatie tot de preventie van chronische ziekten. (2014, 18 juli). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25134454/

Publicatie: Zuivelproducten en ontstekingen: een overzicht van het klinische bewijs. (2015, 19 augustus). Taylor & Franciscus. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2014.967385

Publicatie: Omega-6-vetzuren en ontstekingen. (2018, 22 maart). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29610056/

Publicatie: Omega-3-suppletie vermindert ontstekingen en angst bij medische studenten: een gerandomiseerde gecontroleerde studie. (2011, 19 juli). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21784145/

Publicatie: Omega-3-vetzuren bij ontstekingen en auto-immuunziekten. (2002, 21 december). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12480795/

Publicatie: De wetenschap van vetzuren en ontstekingen. (2015, 15 mei). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25979502/

Publicatie: Loiacono, C. (2019, 13 juni). Tendinopathie: pathofysiologie, therapeutische opties en rol van nutraceutica. Een verhalend literatuuroverzicht. MDPI. https://www.mdpi.com/1648-9144/55/8/447/htm

Publicatie: Oxidatieve stress bij chronische inflammatoire syndromen. (2002, december). WetenschapDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0985056202001711#:%7E:text=A%20stress%20oxidant%20by%20increase,maintenance%20of%20inflammation%20and

Publicatie: Thomas REMER, TR, & Friedrich MANZ, FM (1995b). Potentiële nierzuurbelasting van voedsel en de invloed ervan op de pH van de urine. Tijdschrift van de American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(95)00219-7

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Gids voor voedingsvoorschriften. (2014). Gezondheid edities.

Boek : C. (2021). Voedsel, voeding en diëten. STUDYRAMA.

Boek : N. Masseboeuf, M. (2020). dieet 2020: AANBEVELINGEN & VOORSCHRIFTEN. MALOINE.

Website: Biundo, JJ (2022, 5 april). Tendinitis en tenosynovitis. MSD-handleidingen voor het grote publiek. https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/osseous-,-articular-and-muscular-troubles/muscle-troubles,-serous-burses-and-tendons/tendinitis-and-tenosynovitis

Website: Tendinitis - Symptomen en oorzaken. (2020, 3 november). Mayo-kliniek. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/symptoms-causes/syc-20378243

Website: Tendinopathie (tendinitis) - symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/agences-locomotor/tendinitis.html

Website: Ciqual Tabel met voedingssamenstelling van voedingsmiddelen. (nd). Ciqual - ANSES. https://ciqual.anses.fr/