Voedsel, cosmetica, therapeutische producten… Plantaardige oliën zijn vetstoffen die in verschillende toepassingsgebieden voorkomen. Voor veel mensen zijn plantaardige oliën vooral grondstoffen in hun dagelijkse voeding. Voor anderen zijn het cosmetische producten, met voedende, verzachtende en beschermende eigenschappen, terwijl sommigen ze vooral gebruiken vanwege hun therapeutische werking, naast aromatherapie, vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Het is niet mogelijk deze verschillende toepassingsgebieden te scheiden, aangezien dezelfde plantaardige olie verschillende toepassingen kan hebben. Deze uitgebreide gids heeft tot doel plantaardige oliën, hun gebruik, hun voordelen, maar ook hun intrinsieke samenstelling en kwaliteit beter te begrijpen, om ze correct te kunnen gebruiken, ongeacht het toepassingsgebied.

Dit artikel is bijgewerkt op 14/12/2022

Welke plantaardige oliën te gebruiken in aromatherapie?

Plantaardige oliën worden vaak alleen of als aanvulling op essentiële oliën gebruikt vanwege hun vele therapeutische eigenschappen. De vetzuursamenstelling van plantaardige oliën maakt de verdunning van essentiële oliën mogelijk. Bovendien vormen ze de hoofdbestanddelen van de huid, dus ze zijn gemakkelijk aan te brengen, dringen afhankelijk van de plantaardige olie min of meer diep in de huid en worden over het algemeen door iedereen zeer goed verdragen.

Top 4 plantaardige oliën in aromatherapie:

 • De arnica olieachtig maceraat : een must. Arnica staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en verzacht spier- en gewrichtspijn en is bovendien bloedsomloop. Hij is de effectiever in gevallen van: pijn, spierkramp, spierpijn, tendinitis, gewrichtspijn, oedeem, blauwe plek, hematoom, kneuzing, verstuiking.
 • L’nigella plantaardige olie : dankzij de samenstelling van thymoquinon is in talrijke onderzoeken naar de therapeutische eigenschappen ervan gekeken. Het is dus ontstekingsremmend, anti-infectieus, immunostimulerend, bronchodilatator, antioxidant, enz. Het is op zichzelf een plantaardige olie, zeer krachtig. Meest effectief in gevallen van: Ademhalingsallergie, Astma, Allergisch astma.
 • L’calophyll Inophyl plantaardige olie : ook wel Tamanu-olie genoemd, het staat bekend om zijn bloedsomloop, tonische, bloedverdunnende eigenschappen, enz. Meest effectief bij: Rosacea, Roodheid, Rosacea, Spataderen, Aambeien.
 • L’plantaardige arganolie : de samenstelling die vergelijkbaar is met die van huidlipiden maakt het een uitstekend verdunningsmedium voor essentiële oliën. Het dringt snel door in de huid en heeft een voedend effect.

Welke plantaardige oliën gebruiken in cosmetica?

Plantaardige oliën vertegenwoordigen op zichzelf cosmetische ingrediënten en worden steeds vaker alleen gebruikt als het enige ingrediënt in de schoonheidsverzorging. Niet voor niets zijn vetzuren structurele elementen van de huid. Onverzeepbare stoffen zijn krachtige actieve ingrediënten die eigenschappen verlenen aan een 100% natuurlijk product, voor complete cosmetische verzorging met één enkel product. Alle plantaardige oliën zijn verzachtend en beschermend voor de huid dankzij hun biochemische samenstelling en hun fysisch-chemische kwaliteit. Voor meer informatie over de cosmetische eigenschappen van plantaardige oliën.

Top 4 plantaardige oliën in cosmetica:

 • L’plantaardige olie van zoete amandel : Plantaardige zoete amandelolie is ideaal voor de gevoelige en kwetsbare huid vanwege de verzachtende eigenschappen. Het wordt vaak aanbevolen voor gevoelige onderwerpen zoals baby's of zwangere vrouwen. Meest effectief bij: Luieruitslag, wiegmuts
 • De Shea boter : het is essentieel in de cosmetische verzorging. De boterachtige textuur biedt voedende, hydraterende en beschermende eigenschappen. Meest effectief in geval van: Scheuren, Schrale plekken
 • L’kokos plantaardige olie : ideaal voor droog en broos haar, kokosolie zal ook zeer effectief zijn voor de droge of gevoelige huid dankzij de voedende, haarversterkende, hydraterende en verzachtende eigenschappen. Meest effectief bij: Droog haar, Beschadigd haar, Kroeshaar, Alle huidtypes, Tandabces, Tanden (witter worden)
 • L’macadamia plantaardige olie : als neutrale, huidbeschermende olie, met een droge aanraking, geschikt voor alle huid- en haartypes, daarom veelzijdig voor alle cosmetische behandelingen.

Voor huidverzorging

Droge huid, vette huid, gevoelige huid, geïrriteerde huid of rijpere huid: voor elk huidtype is er een geschikte plantaardige olie. De vetzuren, maar ook de onverzeepbare en actieve ingrediënten waaruit ze bestaan, zorgen voor deze specifieke verzorging.

Top 4 plantaardige oliën voor huidverzorging:

 • L’plantaardige jojoba-olie : ideaal voor de gecombineerde tot vette huid. Jojoba-olie heeft het vermogen om te reguleren en een perfecte balans te behouden dankzij de talgregulerende en pH-regulerende eigenschappen. Verzacht en beschermt de huid, revitaliseert de droge huid en beschermt de huidcellen.
 • L’plantaardige olie van abrikozenpitolie : rijk aan carotenoïden, vitamine E en omega 6 en 9, geschikt voor de verzorging van de rijpere huid, maar ook als make-up verwijderaar. Het is een neutrale en beschermende olie geschikt voor iedereen.
 • L’plantaardige olie van rozenbottel : Plantaardige rozenbottelolie is ideaal voor alle cosmetische behandelingen. Als dagcrème of nachtcrème op het gezicht aangebracht, is het de bondgenoot van de gerimpelde en beschadigde huid dankzij zijn verstevigende, huidregenererende en helende eigenschappen.
 • De wortel olieachtig maceraat : oranje van kleur, rijk aan provitamine A, heeft naast een huidbeschermende werking een gezond glanseffect.

Voor haarverzorging

Droog haar, broos haar, krullend haar, fijn haar of kroeshaar: voor elk haartype en elk haarprobleem is er een geschikte plantaardige olie.

Top 4 plantaardige oliën voor haarverzorging: 

 • L’plantaardige broccoli-olie : het is bijzonder geschikt voor krullend, kroeshaar en golvend haar.
 • L’mosterd plantaardige olie : het is een omhullende, haarversterkende en stimulerende olie. Het is ideaal bij haaruitval, fijn haar, geen volume en dof haar.
 • L’plantaardige avocado-olie : bijzonder voedend en vettig, verzorgt droog, broos en beschadigd haar.
 • L’plantaardige castorolie : voedend en versterkend. Castorolie wordt veel gebruikt om wimpers en haar te versterken maar ook om nagels te versterken. Het is daarom ideaal voor droog, dof haar dat de neiging heeft uit te vallen.

Om je eigen zeepjes te maken

Klassieke verzeping komt overeen met de volgende chemische reactie om zeep te verkrijgen: vetzuurtriglyceriden + frisdrank → zeep + glycerine. Tijdens deze reactie maakt een vettige substantie, gecombineerd met een sterke basis, vaak frisdrank, het mogelijk om zeep te verkrijgen, maar ook een ander product, glycerine.

Koude verzeping gebeurt met behulp van plantaardige oliën. Het is een natuurlijke en ambachtelijke methode die zowel de eigenschappen van de olie als de oorspronkelijke plant, maar ook de huid respecteert en behoudt. De glycerine die na de reactie wordt geproduceerd, is natuurlijk, uit de olie. Naast deze koude verzeping kunnen plantaardige oliën in overmaat worden toegevoegd, dat wil zeggen als “overschotten” om extra verzorging te bieden. Deze toevoeging wordt niet verzeept.

Plantaardige oliën die veel worden gebruikt voor koude verzeping:

 • Plantaardige kokosolie: vanwege zijn schuimende eigenschappen
 • Shea Butter: voor een romiger uiterlijk
 • Olijfolie: voor een compacte zeep

Welke plantaardige oliën te gebruiken in gezonde voeding?

Vanuit voedingsoogpunt is het de term ‘lipiden’ die resoneert als we het over plantaardige oliën hebben. Vetzuren vormen de basiseenheden van lipiden en kunnen in drie categorieën worden ingedeeld: verzadigde, onverzadigde hierboven besproken, maar ook transvetzuren. Ze zijn alomtegenwoordig in ons voedsel en daarom is het essentieel om te weten hoe je ze kunt onderscheiden en hun functies kunt begrijpen.

 • Verzadigde vetzuren : ze komen het vaakst voor in producten van dierlijke oorsprong zoals room, boter en kaas, hoewel ze in meer of mindere mate in alle plantaardige oliën aanwezig zijn. Ze moeten beperkt worden in de voeding, omdat ze de cholesterolafzettingen in de bloedvaten bevorderen en daardoor het risico op cardiovasculaire pathologieën verhogen.
 • Onverzadigde vetzuren : onder hen vinden we de bekende omega-3, 6 en 9. Ze zijn vooral aanwezig in oliën en plantaardige producten, maar ook in vette vis zoals zalm, sardines of haring. Dit zijn de vetzuren die de voorkeur verdienen in het dieet, omdat ze essentieel zijn voor het goede metabolische functioneren van het lichaam. Bovendien worden omega-3 en 6 ‘essentieel’ genoemd omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Ze vormen de hoofdbestanddelen van onze celmembranen en nemen deel aan de synthese van bepaalde hormonen.
 • Transvetzuren : in tegenstelling tot de voorgaande vetzuren zijn transvetzuren, ook wel gehydrogeneerd vet genoemd, van industriële en niet van natuurlijke oorsprong. Ze zijn stabieler en zijn gemaakt om een ​​betere conservering van levensmiddelen te bevorderen. Wees voorzichtig met gehydrogeneerde oliën die worden gebruikt in de samenstelling van ultrabewerkte industriële producten, zoals industriële cakes, ontbijtgranen of zelfs bereide of ingeblikte maaltijden. Ze zouden verboden moeten worden omdat ze een risico vormen voor het cardiovasculaire systeem. Ze verlagen het HDL-niveau (goede cholesterol) en verhogen de triglyceridenniveaus, waardoor een verhoogd risico op coronaire hartziekten ontstaat.

Als we een ideale verhouding van onze vetinname via de voeding zouden overwegen, zou deze er als volgt uitzien: meer dan 50% omega-9, een verhouding van 4/1 tussen omega-6 en omega-3 en een omega-9/omega-6 /omega-3 dichtbij 10/2,5/1. Verzadigde en transvetzuren moeten worden beperkt.

Top 4 plantaardige oliën in gezondheidsvoeding:

 • Plantaardige koolzaadolie: presteert zeer goed wat betreft de ideale samenstelling voor de gezondheid, dankzij een verhouding die dicht bij het ideaal ligt. Bovendien is het een redelijk stabiele olie, hoewel het gebruik ervan bij het kruiden de voorkeur verdient boven koken. Het is bovendien een goedkope olie. Kies echter voor een virgin en biologische olie, en niet voor een geraffineerde olie om de vetzuren te behouden.
 • L’perilla plantaardige olie : vanwege zijn rijkdom aan omega-3. Momenteel weten we dat de consumptie van omega-3 te laag is in vergelijking met andere vetzuren. Het is belangrijk om een ​​olie rijk aan omega-3 als smaakmaker te promoten. Naast Perilla, rijk aan meer dan 60% linoleenzuur, vinden we Chia-olie, Lijnzaadolie, Sacha Inchi-olie en zelfs hennepolie, oliën die zeer rijk zijn aan omega-3.
 • L’Plantaardige pinda-olie : rijk aan omega-9 voor gebruik bij het koken. Pindaolie is zeer rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, omega-9, waardoor het een zeer stabiele olie is bij het koken. Het rookpunt, dat wil zeggen de temperatuur waarbij rook wordt gedetecteerd, is zeer hoog: 160°C voor zuivere kwaliteit. Andere oliën zoals olijfolie of hazelnootolie zijn om dezelfde redenen interessant.
 • Geroosterde Argan plantaardige olie: voor een voortreffelijke smaak. De samenstelling van een olie is essentieel, maar bij het koken gaat het ook om de smaak. Met eerder geroosterde zaden of vruchten verkrijgen we plantaardige oliën met unieke smaken, zeer gewaardeerd in de gastronomie. Plantaardige oliën van geroosterde argan, geroosterde pinda's of geroosterde sesam zijn gewoon voortreffelijk!

Waar wordt plantaardige olie van gemaakt?

Plantaardige oliën zijn afkomstig van zogenaamde olieachtige planten, dat wil zeggen waarvan de zaden, het vruchtvlees of zelfs de noten rijk zijn aan lipiden en een olie produceren. Ze bestaan ​​uitvetzuren 98%, vrije vetzuren 1% en onverzeepbare stoffen ongeveer 1%, afhankelijk van de olie in kwestie. Een vetzuur is een keten van koolstof- en waterstofatomen, met aan één uiteinde een COOH-carbonzuurfunctie. Afhankelijk van de lengte van de koolstofketen en de configuratie van de waterstof- en koolstofatomen zijn er verschillende soorten vetzuren: onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Onder de onverzadigde vinden we omega-9 (enkelvoudig onverzadigd), omega-3 en 6 (meervoudig onverzadigd). Vetzuren verlenen talrijke cosmetische, therapeutische en ook dieeteigenschappen aan plantaardige oliën. Houd er rekening mee dat plantaardige oliën als vettige substantie noch met water, noch met alcohol mengbaar zijn.

Naast vetzuren bestaan ​​plantaardige oliën uit onverzeepbare stoffen: actieve ingrediënten uit de oorspronkelijke plant, die in vet oplosbaar zijn en antioxiderende eigenschappen aan de plant verlenen. Onder hen vinden we met name vitamine A, B, C, D, E, K, waaronder carotenen (provitamine A), maar ook tocoferolen, sterolen en andere actieve stoffen, afhankelijk van de olie in kwestie; bijvoorbeeld thymoquinone uit Nigella plantaardige olie.

De waardevolle eigenschappen van plantaardige oliën

Er zijn duizenden oliezaadplanten op onze prachtige planeet, en net zo veel potentiële plantaardige oliën. Tegenwoordig zijn er ongeveer vijftig (complete lijst) worden dagelijks gebruikt vanwege hun vele eigenschappen :

 • Algemene of huidontstekingsremmers (omega-3, sterolen, enz.): Andiroba, Hennep, Camelina, Vlas, Shea, Avocado, Argan
 • Anti-infectieuze middelen (actieve ingrediënten specifiek voor elke HV): Neem, Nigella, Andiroba, Sesam
 • Antioxidanten (vitamine E, polyfenolen, vitamine A, etc.): Tarwekiemen, Granaatappel, Argan, Druivenpit, Moringa, Acai
 • Verzachtend (omega-3, specifieke actieve ingrediënten van elke HV): Calendula, Shea, Mango, Kokosnoot, Cacao, Abrikoos
 • Genezing (vitamine E, omega-3, enz.): Rozenbottel, Prickly Pear Seeds, Shea
 • Bloedsomloop (actieve ingrediënten specifiek voor elke HV): Calophyll Inophyle, Arnica, Sint-Janskruid
 • Make-up verwijderaars: Abrikozenpitten, Jojoba
 • Ontgiftend: Mariadistel
 • Verzachtende Middelen: Alle
 • Immunostimulantia: Nigella
 • Laxeermiddelen: Castor
 • Voedend: Shea, Argan, Mango, Kokosnoot, Castor, enz.
 • Huidbeschermers: wortel, karanja, buriti, framboos, shea
 • Afweermiddelen: Neem, Andiroba
 • Tonicums, adstringentia: madeliefje, bernagie, teunisbloem, rozenbottel, cactusvijgzaden

Hoe kies je een plantaardige olie van goede kwaliteit?

Er zijn verschillende kwaliteiten plantaardige oliën. Om de kwaliteit van uw plantaardige olie te garanderen, ongeacht het eindgebruik, moeten verschillende criteria worden gecontroleerd:

Vermeldingen en certificeringen 

Zorg ervoor dat u in het kader van therapeutisch, cosmetisch of voedingsgebruik uitsluitend gebruikt Controleer de kwaliteit van plantaardige olie

Hoe wordt plantaardige olie verkregen?

Plantaardige oliën worden meestal mechanisch verkregen, na het persen van oliehoudende zaden of vruchten. De methode die bekend staat als “ eerste koude persing » is een eeuwenoude en traditionele techniek, zo natuurlijk mogelijk, die de kwaliteit van de grondstof respecteert. De zaden en vruchten worden gesorteerd voordat ze mechanisch koud worden geperst, dat wil zeggen zonder verwarming, bij kamertemperatuur. Er bestaan ​​verschillende soorten persen; Meestal wordt gebruik gemaakt van de schroefpers, die het zaad of de vrucht in een cilinder duwt. De olie komt door de openingen naar buiten en het persresidu (cake genoemd) blijft in de cilinder achter. De verkregen olie is nieuw, ondergaat geen enkele chemische behandeling of raffinage, maar wordt alleen gefilterd van potentiële organische resten.

Houd er rekening mee dat koude persing ongeschikt kan zijn voor bepaalde zaden die niet voldoende olie bevatten. Lang inefficiënt persen zou de olietemperatuur tijdens mechanische wrijving verhogen en de intrinsieke kwaliteit van de olie verslechteren. Daarom zijn er andere methoden om plantaardige oliën te extraheren.

Andere extractiemethoden die soms voorkomen: superkritische CO2-oliewinning. Superkritisch is de toestand waarin CO2 wordt aangetroffen: boven een bepaalde temperatuur- en drukdrempel bevindt het zich in een tussentoestand, tussen vloeistof en gas, waardoor het een voorkeursoplosmiddel is. Het is een methode die als heel natuurlijk wordt gepresenteerd, omdat de CO2 in deze toestand neutraal is en de samenstelling van de actieve ingrediënten van de olie respecteert.

Plantaardige oliën, plantaardige boters en olieachtige maceraten: wat zijn de verschillen?

Als we het over plantaardige olie (VH) hebben, bedoelen we doorgaans, door taalmisbruik, alle vetstoffen van plantaardige oorsprong, namelijk olieachtige maceraten (MH) en plantaardige boters.

DE plantaardige boters hebben een textuur en een vast uiterlijk bij kamertemperatuur, in tegenstelling tot oliën, vooral vanwege hun hogere gehalte aan verzadigde vetzuren. Onder de bekendste groenteboters vinden we Sheaboter en Cacaoboter.

Niet alle planten zijn oliehoudende zaden en kunnen dus geen plantaardige olie leveren. Om dit obstakel te omzeilen en toch op natuurlijke wijze te profiteren van de voordelen ervan, hebben producenten een alternatief gevonden: olieachtige maceraten. Het betreffende deel van de plant wordt ondergedompeld in een neutrale olie, vloeibaar bij kamertemperatuur, vaak zonnebloem- of olijfolie. Dit complex van neutrale olie en planten wordt blootgesteld aan licht om de overdracht van actieve ingrediënten van de plant naar de neutrale olie te bevorderen. Zodra de maceratie voltooid is, is de neutrale olie niet langer neutraal en zit ze vol met de voordelen van de plant. Het verkregen olieachtige maceraat is dus een biologische olie boordevol actieve ingrediënten uit niet-oliehoudende planten. Meestal worden de bloemen gebruikt, zoals het olieachtige maceraat van Arnica, maar het is ook mogelijk om wortels van bijvoorbeeld wortelen te macereren. De planten worden meestal vóór de maceratie gedroogd om microbiële ontwikkeling tijdens de maceratie in olie te voorkomen. Om meer te weten : hoe maak je een olieachtig maceraat klaar?

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van plantaardige oliën

Als etherische oliën krachtige producten zijn waar voorzichtig mee moet worden omgegaan, zijn plantaardige oliën veel zachter en daarom veel gemakkelijker te gebruiken. Ze worden over het algemeen door iedereen zeer goed verdragen. Het is nog steeds raadzaam om bepaalde voorzorgsmaatregelen bij gebruik te respecteren en zich bewust te zijn van de daaraan verbonden risico's.

De belangrijkste risico’s van plantaardige oliën:

 • Allergie: Hoewel afhankelijk van de gebruiker, kunnen sommige plantaardige oliën na het aanbrengen allergieën veroorzaken. Het wordt aanbevolen om een ​​allergietest op een klein oppervlak uit te voeren voordat u de plantaardige olie op een groter oppervlak aanbrengt.
 • Comedogeniteit: bepaalde oliën worden comedogeen genoemd, dat wil zeggen dat ze de verschijning van onvolkomenheden zoals puistjes of mee-eters kunnen bevorderen. Elke plantaardige olie heeft een comedogeniciteitsindex, waarbij 0 “niet-comedogeen” is en 5 “zeer comedogeen”. Het is raadzaam om deze index te controleren, vooral voor mensen met huidproblemen.
 • Fototoxiciteit: dit betreft Sint-Janskruid, het wordt afgeraden om uzelf gedurende 8 tot 12 uur na het aanbrengen aan de zon bloot te stellen. 
 • In het geval van antistollingsbehandelingen: bepaalde plantaardige oliën verdunnen, deze moeten bij antistollingsbehandelingen vermeden worden. Dit is vooral het geval voor Arnica, Sint-Janskruid of Calophyll Inophyle.

Manieren om plantaardige oliën te gebruiken:

 • Alle plantaardige oliën worden gebruikt door dermaalVoor sommige krachtigere of geurigere soorten is verdunning echter soms nodig: Neem, Nigella, Mosterd, Borage bijvoorbeeld.
 • Door orale routekan een groot deel van de plantaardige oliën worden gebruikt vanwege hun voedingsvoordelen, maar niet alleen dat. Het is ook door deze gebruiksmethode dat de therapeutische eigenschappen van plantaardige oliën van belang kunnen zijn. Wees echter voorzichtig, bepaalde oliën zijn oraal gecontra-indiceerd vanwege hun samenstelling van potentieel giftige stoffen: Mosterd en Broccoli bijvoorbeeld vanwege hun erucazuurgehalte.

De gebruikers:

Op enkele uitzonderingen na zijn plantaardige oliën geschikt voor alle gebruikers. Ontdek dit zorgvuldig per geval voor gevoelige gebruikers (baby's en zwangere vrouwen).

Wij leggen het je uit in video's

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 2426 stemmen )

Bibliografie

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Boek : Clergaud, C. (2003). Plantaardige oliën: gezondheids- en schoonheidsoliën. Amyris.

Boek : Pobeda, M. (2011). De voordelen van plantaardige oliën, leer ze kennen en gebruik ze, voor gezondheid en schoonheid. Edities Hachettes Livres (Marabout).

Boek : Zahalka, J. (2022). Compleet woordenboek met plantaardige oliën: 90 plantaardige oliën 10 olieachtige maceraten. DOLFIJN.