Olieachtig maceraat is een eenvoudig mengsel gemaakt van planten of plantendelen en een of meer plantaardige oliën. Het wordt gebruikt om huidaandoeningen of pijn in de gewrichten of spieren te verlichten. De eigenschappen van een olieachtig maceraat zullen afhangen van die van de plant die ervoor wordt gekozen. De bereiding van dit preparaat kan lang duren maar blijft relatief eenvoudig. De eerste stap bij het maken van dit mengsel is het drogen van de planten en het kiezen van de plantaardige olie. Dan komt strikt genomen de maceratie van deze twee elementen. Er zijn drie soorten olieachtige maceratie die min of meer lang zullen duren: koude maceratie die enkele weken zal duren, zachte hittemaceratie die enkele uren duurt en tenslotte warme maceratie die slechts een paar uur nodig heeft! U kunt dit mengsel vervolgens bewaren, zodat het in goede staat blijft en van alle voordelen kan profiteren.

Dit artikel is bijgewerkt op 12/12/2023

Droog de planten

Om een ​​olieachtig maceraat te maken, verdient het de voorkeur om droge planten of plantendelen te gebruiken in plaats van verse, omdat ze, zoals hun naam aangeeft, uitgedroogd ! De afwezigheid van water in hun samenstelling voorkomt de ontwikkeling van bacteriën in het maceraat en daarmee de fermentatie van de olie.

De planten die je kiest voor het maken van een olieachtig maceraat moeten bruikbaar zijn dermaal. Dit is het geval met olieachtige maceraten van moerasspirea, brandnetel of, minder bekend, klis, die gewrichtspijn verlichten.

Zodra je planten zijn geplukt, heb je ze nodig sorteer de onderdelen die u wilt bewaren. Dan komt de tijd omsnoeien die bestaat uit het verwijderen van elementen die uw planten kunnen parasiteren, zoals takken of dode bladeren.

Om de drogen en debeluchting planten in de beste omstandigheden moeten ze in dunne lagen op een drager worden verspreid, zonder ze te verdichten. Het is mogelijk om daarvoor bestemde accessoires te gebruiken, zoals frames, rekken of droogkasten. Als u echter niet over deze apparatuur beschikt, is een schone doek voldoende!

Het is noodzakelijk om de planten in een coole plek, droog, beschermd tegen licht en luchtig. Voor het drogen van kwetsbare delen van planten zoals bloemen of bladeren is het mogelijk om ze af en toe om te draaien of te roeren, zodat ze goed geventileerd worden. Wat de wortels betreft, verdient het de voorkeur om ze in plakjes te snijden, zodat ze sneller drogen.

Om te weten wanneer planten of delen van planten droog worden, is niets eenvoudiger: het is wanneer deze beginnen te barsten.

Na het drogen blijft het uiterlijk van de planten relatief hetzelfde. Deze laatste mag vooral niet bruinachtig of zelfs zwartachtig worden, een teken van slechte droging of droging verstoord door vocht. Als dit het geval is, zal de oogst helaas moeten worden weggegooid omdat de kwaliteit, eigenschappen en smaak van de planten zullen veranderen.

Zodra de droogfasen zijn voltooid, kunnen de planten worden bewaard in glazen potten, papieren zakken, enz. Goed beschermd op een koele, droge plaats, beschermd tegen licht, droge planten hebben een houdbaarheid van minimaal 1 jaar en kan tot 2 of zelfs 3 jaar meegaan.

Het kiezen van de juiste maceratieolie

Om een ​​olieachtig maceraat te maken, is het mogelijk om te gebruiken elke plantaardige olie of mengsel van plantaardige oliën ! In de meeste werken is dit echter het gevalolijfolie dat heeft de voorkeur... De reden is vrij simpel: het heeft een goede stabiliteit bij kamertemperatuur en een laag oxidatief potentieel.

L’oxidatie plantaardige oliën worden gedefinieerd door de afbraak van de vetzuren die ze bevatten, waardoor hun kwaliteit verandert. Het zal van verschillende factoren afhangen: contact met delucht zuurstof, blootstelling aan de licht en naar uV straling, interacties met een container metaal of de aanwezigheid van warmte. Bepaalde plantaardige oliën zullen dus stabieler zijn dan andere en min of meer oxideerbaar. Afhankelijk van uw oliekeuze zal deze een ander gebruiksgemak en houdbaarheid hebben.

Plantaardige rozenolie oxideert gemakkelijk en de houdbaarheid is relatief kort. Omgekeerd zijn plantaardige oliën uit kokosnoot en jojoba veel minder oxideerbaar en stabiel bij kamertemperatuur, waardoor ze vast worden.

Plantaardige oliën van olijven, zonnebloemen, zoete amandelen, argannoten en hazelnoten zijn slecht oxideerbaar en relatief stabiel bij kamertemperatuur zonder dat ze waarschijnlijk gaan stollen. Dit zijn de oliën die de voorkeur verdienen voor het maken van een olieachtig maceraat.

Voor een succesvol olieachtig maceraat is het belangrijk om de voorkeur te geven hoogwaardige plantaardige oliën zich tot oliën wenden BIO met de eerste koude persing en maagden, dat wil zeggen zonder behandeling voor of na het persen.

Maceratie technieken

Om een ​​olieachtig maceraat te maken, is het noodzakelijk om een ​​pot te hebben en deze te vullen met droge planten, zonder deze in te pakken. Vervolgens moet je de plantaardige olie op de planten gieten bedek ze volledig.

Voor de eerste methode, namelijk koude maceratielaat u het preparaat minimaal 21 dagen, oftewel 3 weken, macereren, terwijl u af en toe roert. Het is mogelijk om de pot in de zon te plaatsen om de warmte te gebruiken om de extractie van de actieve ingrediënten uit de planten in de olie te bevorderen. Aan de andere kant kunnen UV-stralen de oxidatie van plantaardige olie bevorderen of de actieve componenten van planten veranderen. Om dit probleem te voorkomen, kiest u eenvoudigweg een pot met amberkleurig glas of gebruikt u een doek om deze af te dekken.

Als je weinig tijd over hebt (in ieder geval niet meerdere weken) of een maceraat wilt maken met de stijve delen van de plant, zoals de wortels, dan is de hete maceratie of de zachte maceratie door hitte zijn een ideaal alternatief. In dit geval moet u de pot au bain-marie plaatsen en de bereiding minimaal 2 uur op laag vuur laten koken, of in een yoghurtmaker en 8 tot 12 uur laten opwarmen.

Zodra de maceratie is voltooid, komt de stap van filtratie gebruik een koffiefilter of gaasje om de planten te verwijderen. Om de laatste actieve ingrediënten uit de planten te halen, druk je ze zachtjes aan. Doe het preparaat in een geschikte container zoals een pot of fles. Etiketteer het olieachtige maceraat met vermelding van de plantnaam en de productiedatum. Het is klaar !

Behoud van olieachtig maceraat

Een olieachtige maceratie blijft behoudenbeschutting tegen licht, in een koele en droge plaats. Daar de geschatte houdbaarheid is 12 tot 18 maanden. Deze duur kan variëren afhankelijk van de bewaaromstandigheden en de gebruikte plantaardige olie. Om te weten of het ranzig is, moet je letten op veranderingen in de geur: vertrouw op je neus!

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 632 stemmen )

Bibliografie

Boek : Luu, C., & Pelt, JM (2016). 250 natuurlijke remedies om zelf te doen. Mens, Frankrijk: Living Earth.

Boek : Lousse, D., Macé, N., Saint-Béat, C., en Tardif, A. (2017). De familiegids voor geneeskrachtige planten. Parijs, Frankrijk: Mango.