Diverticulitis is de ontsteking van een divertikel. Een divertikel is een zakvormig zakje dat zich asymptomatisch op de wand van de dikke darm bevindt. Een residuvrij dieet is essentieel tijdens inflammatoire (pijnlijke) fasen. Dit dieet heeft tot doel het spijsverteringsstelsel tot rust te brengen. Het is uiterst restrictief omdat het alle onverteerde of slecht verteerbare voedingsstoffen uitsluit, zoals dierlijke vezels, plantaardige vezels of lactose, evenals stoffen die irriterend zijn voor het spijsverteringsstelsel.

Dit artikel is bijgewerkt op 04/12/2023

Oorsprong van het probleem

Een divertikel is een zak met dikke darmbekleding die door de spierlaag van de dikke darm loopt. Diverticulose, die lange tijd in rust is, manifesteert zich door acute aanvallen van diverticulitis (ongeveer 5% van de patiënten met divertikels zal symptomatisch worden). Diverticulitis is een ontsteking van een of meer divertikels. Men dacht dat de ontsteking van een divertikel een bacteriële infectie van het divertikel weerspiegelde. Uit nieuwe gegevens blijkt echter dat diverticulitis eerder ontstekings- dan infectieus is.

Diverticulitis veroorzaakt gelokaliseerde pijn in de linker iliacale fossa (linksonder in de buik). Biologisch gezien zien we een scherpe stijging van de plasmaspiegel van C-reactief proteïne (CRP): een marker van ontsteking.

De eerstelijnsbehandeling voor divertikels is symptomatisch: een ontstekingsremmend en residuvrij dieet. A voedselresten (of restvoedingsstof) is een voedingsstof die mogelijk niet door de darm wordt opgenomen. Het residuvrije dieet is essentieel voor het verlichten van ontstekingen en pijn.

Doel van het residuvrije dieet

De rol van het residuvrije dieet is om kalmeer pijn door de darmen te laten rusten. Hiervoor verwijderen we alle stoffen die de darmwerking verhogen of agressief zijn voor de spijsverteringsslijmvliezen, zoals:

 • Plantaardige vezels: plantenvezels zijn koolhydraatpolymeren. We beschikken niet over het enzymatische materiaal dat nodig is om vezels te verteren en te absorberen, dus het passeert ons spijsverteringskanaal. Plantenvezels vergroten de fecale massa en de fecale stroom en staan ​​in contact met de wanden van de dikke darm (omdat ze niet worden geabsorbeerd). Kortom, vezels kunnen de slijmvliezen irriteren en/of spijsverteringsongemakken bevorderen als gevolg van overmatige gisting.

 • Resistent zetmeel: het is een vorm van zetmeel (koolhydraten) die zich gedraagt ​​als een fermenteerbare plantaardige vezel (gemetaboliseerd door de darmmicrobiota). Vanwege zijn specifieke bouw kunnen we het niet afbreken: het is bestand tegen de spijsvertering. Het bereikt dus intact de dikke darm en is dan een restvoedingsstof.

 • Vezelachtige eiwitten: vezelachtige eiwitten zijn een subcategorie van eiwitten. Het zijn lange, filamentvormige eiwitten. Gezien hun grote afmetingen worden ze slecht verteerd door proteasen.

 • Lactose : Lactose is een enkelvoudige suiker in zuivelproducten. Om lactose te verteren, hebben we een enzym genaamd lactase. Naarmate we ouder worden, wordt de productie van lactase steeds zeldzamer. Een lactasedeficiëntie leidt tot lactose-intolerantie. Slecht verteerde lactose wordt een residu in de dikke darm, waardoor fermentatie- en transportstoornissen ontstaan.

 • Irriterende stoffen voor de spijsvertering : sommige verbindingen zijn slecht verteerbaar. Ze hebben de neiging de spijsverteringsslijmvliezen te irriteren, waardoor de ontsteking (en de pijn) toeneemt. Alcohol, capsaïcine uit sterke kruiden of zelfs gekookte vetten irriteren de spijsverteringswanden.

 • Lipiden (in overmaat!): vetzuren zijn cholecystokinetisch (ze bevorderen de samentrekking van de galblaas), stimuleren de darmperistaltiek en verzachten de ontlasting. Het geheel versnelt de spijsvertering.

Beperkingen van het dieet zonder residu

Aandacht, het residuvrije dieet is a kortdurend dieet: maximaal 10 dagen. Het is een medisch dieet, voorgeschreven door een gezondheidsprofessional. Het is een van de meest restrictieve diëten en de gevolgen ervan voor de gezondheid mogen daarom niet worden geminimaliseerd: gewichtsverlies, voedingstekorten, vermoeidheid, spijsverteringsstoornissen, toename van diverticulose, enz.

Zodra de pijn verbetert, is het essentieel om dit te doen geleidelijk verboden voedsel opnieuw in te voeren (evolutie van het residuvrije dieet naar het brede residuvrije dieet). In chronologische volgorde: voer alles opnieuw in twee tot drie dagen : zuivelproducten (tenzij intolerantie), fruit gekookt zonder schil, soepen, groenten gekookt zonder schil, zeer rijp rauw fruit zonder schil, rauw fruit, rauwe groenten, vette voedingsmiddelen (vleeswaren, kazen, gefrituurd voedsel), gekookte vetten, half- volledige granen, gedroogd fruit, noten, volle granen, gedroogde groenten.

Als de evolutie gunstig is en alle voedingsmiddelen opnieuw zijn geïntroduceerd, voorkom dan de herhaling van diverticulitis door middel van een dieet: welke voedingsmiddelen moet je vermijden of de voorkeur geven in geval van divertikels?

Als het herintroduceren van voedsel moeilijk blijkt of de pijn aanhoudt, kunt u het beste uw arts raadplegen.

Voedsel om te elimineren

Fruit en groenten

Groenten en fruit zijn een bron van vezels: er zit 2 gram vezels in 100 gram rauw fruit en 3 gram vezels in 100 gram rauwe groenten.

Wij raden u aan:

 • geen rauw fruit, gekookt fruit (behalve de hieronder vermelde compotes), rauwe en gekookte groenten consumeren.

 • geen vruchtensap met vruchtvlees consumeren: 1 glas vruchtensap met vruchtvlees bevat 2 g vezels.

 • vermijd het consumeren van jam: 20 g jam (één portie) bevat 0,2 g vezels.

 • om geen gedroogd fruit te consumeren: 25 g gedroogd fruit (één portie) levert 2,5 g vezels.

Volle granen en peulvruchten

Hele, halfvolledige granen en peulvruchten zijn extreem rijk aan vezels. Van 60 g volledig zetmeelrijk voedsel bestaat 4 g uit vezels, vergeleken met 8 g vezels voor gedroogde groenten. Bovendien zijn deze vezels van nature onoplosbaar (het meest irriterend voor het spijsverteringskanaal).

Wij raden u aan:

 • om geen volle granen te consumeren: havermout, quinoa, halfvol of heel griesmeel, halfhele of hele pasta, halfhele of hele rijst, enz.

 • geen gedroogde groenten eten: linzen, kikkererwten, flageoletbonen, rode bonen, mogettes, enz.

 • geen vezelrijke ontbijtgranen consumeren.

Vet vlees

Vlees, vet vlees genoemd, is bijzonder rijk aan collageen en elastine. Collageen en elastine zijn twee vezelachtige eiwitten die moeilijk af te breken zijn door spijsverteringsenzymen.

Zonder te vergeten dat vet vlees, wanneer het gekookt wordt gegeten, via zijn gekookte lipiden bijdraagt ​​aan de ontsteking van het spijsverteringsslijmvlies.

Wij raden u aan:

 • geen vleeswaren te consumeren: worstjes, rillettes, patés, worstjes, dumplings, enz.

 • geen stukken vlees eten van 2e en 3e categorieën: kraag, borst, schacht, schouder.

 • geef de voorkeur aan wit vlees of magere delen.

Gekookte vetten

Gekookt vet irriteert het spijsverteringskanaal, wat ontstekingen van de spijsverteringsslijmvliezen bevordert.

Wij raden u aan:

 • geen gefrituurd voedsel eten: friet, friet, gepaneerde kip, gepaneerde vis, tempura, chichis, beignets, gebakken uien, gepaneerde kaas, enz.

 • geen sauzen of gerechten in saus eten.

 • geen kookvetten: boter, crème fraîche, plantaardige olie of dierlijke vetten;

 • om rauwe plantaardige oliën te consumeren.

 • om de vetten na het koken op te nemen.

Zaden en noten

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan plantaardige vezels. Er zit namelijk gemiddeld 2 gram vezels in 15 gram zaden of 1,5 gram vezels in 15 gram noten.

Wij raden u aan:

 • geen noten en zaden consumeren.

 • geen producten consumeren die noten of zaden bevatten: granenbrood, muesli, enz.

Sterke kruiden en specerijen

Bepaalde specerijen of specerijen bevatten een aanzienlijk capsaïcinegehalte. Deze alkaloïde irriteert het epitheel van het spijsverteringskanaal en draagt ​​bij aan ontstekingen.

Wij raden u aan:

 • geen sterke specerijen consumeren, zoals pepers en chilipepers.

 • geen sterke specerijen te consumeren, zoals zoals mosterd of hete saus.

 • om de voorkeur te geven aan zoete kruiden: vanille, steranijs, kurkuma, nootmuskaat, saffraan, kardemom, enz.

De alcohol

Alcohol bevordert de ontsteking van de divertikels.

Wij raden u aan:

 • geen alcohol te consumeren.

 • om geen alcoholhoudende culinaire bereidingen te consumeren: chocolade op alcoholbasis (likeurchocolade), coq au vin, baba au rhum, in wijn gepocheerde peer, geflambeerde bananen, originele tiramisu (op likeurbasis), bearnaisesaus, pannenkoeken (suzettes, met bier of rum), Zwarte Woud, Savoyaardse fondue, bepaalde fruitcakes, enz.

Frisdrank

Over het algemeen is het het beste om koolzuurhoudende dranken uit te sluiten tijdens divertikels. Het gas uit dranken rekt de darmwanden uit, waardoor de pijn toeneemt.

Wij raden u aan geen koolzuurhoudende dranken consumeren.

Zuivelproducten, in geval van lactose-intolerantie

Zuivelproducten zijn van nature samengesteld uit lactose. Bij sommige mensen wordt lactose slecht of niet verteerd: dit heet lactose-intolerantie. In dit geval wordt lactose een voedselresidu.

Als u lactose niet verdraagt, raden wij u aan:

 • om koeien-, schapen-, geiten- en merriemelk te elimineren.

 • om zuivelproducten te elimineren: yoghurt, kwark, skyr, enz.

 • lactosevrije zuivelproducten te consumeren.

 • consumeer maximaal 20 g harde kaas per dag (ze zijn lactosevrij): gouda, parmezaanse kaas, edam, emmentaler, enz.

Als u lactose verdraagt, raden wij u aan:

 • consumeer maximaal 20 g lactose per dag. 20 g lactose komt overeen met ½ l koe- of schapenmelk, 30 cl merriemelk, 60 cl geitenmelk, 6 yoghurts, 200 g gecondenseerde melk, 50 g melkpoeder, enz.

 • om “excessen” te vermijden op voedingsmiddelen die lactose bevatten: melkchocolade, witte chocolade, ijs, cakes, puddingen, enz.

(Om meer te weten te komen over: lactose-intolerantie en dieet)

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten

Geraffineerde zetmeelrijke voedingsmiddelen

Geraffineerde granen bevatten minder vezels dan volle granen. Er zitten ongeveer 1,5 g vezels in 60 g witte granen. Als gevolg hiervan irriteren ze de spijsverteringsslijmvliezen niet en doen ze weinig om de spijsvertering te stimuleren.

Aandacht, Het is het beste om de dag nadat het gekookt is geen zetmeelrijk voedsel te consumeren. Het koelen van zetmeelrijke voedingsmiddelen verhoogt hun zetmeelgehalte resistent (een slecht verteerbaar koolhydraat vergelijkbaar met een prebiotische vezel).

Wij raden u aan:

 • om bij elke maaltijd witte granen te eten: wit brood, witte pasta, witte rijst, griesmeel, witte beschuit, aardappelen (zonder vel en gekookt), enz.

 • om T45 tarwemeel te kiezen voor uw culinaire bereidingen.

 • om uw zetmeelrijke voedsel na het koken te consumeren, en niet opgewarmd of gekoeld.

Vis, eieren en wit vlees

Daar Vwit vlees, Pgansje en de OEieren (OPV) leveren weinig/geen collageen en elastine. Ze worden daarom vrij goed verteerd en door het lichaam opgenomen.

Wit vlees (ook wel “mager” genoemd) is: kip, kalkoen, konijn en kalfsvlees.

Wat vis betreft, kies voor vette vis dankzij de omega-3-samenstelling. Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend en helpen de ontstekingen in de divertikels te verminderen.

Wij raden u aan:

 • om 1 tot 2 porties OPV per dag te consumeren, wat neerkomt op 100 tot 200 g per dag.

 • om minstens één vette vis per week te eten.

 • om zacht koken te bevorderen, zoals stomen, bakken, stoven, koken, enz.

Appelmoes, kweeperencompote, fruit-/groentensappen zonder vruchtvlees

Deze voedingsmiddelen zijn de enige planten die zijn toegestaan ​​in het residuvrije dieet. In feite bieden ze zo weinig vezels dat ze draaglijk blijven voor gevoelige divertikels. Bovendien zijn vezels oplosbaar van aard. Dit betekent dat ze minder agressief zijn voor de spijsverteringsslijmvliezen. Er zijn 1 g vezels voor appelmoes, 1,5 g vezels voor kweepeercompote, ongeveer 0,1 g vezels voor fruit- of groentesappen.

Hun aanwezigheid in het residuvrije dieet is bijna essentieel, omdat ze het mogelijk maken de tekortkomingen die verband houden met het verbod op groenten en fruit te beperken.

Wij raden u aan :

 • één of twee appel- en/of kweepeercompote(n) per dag consumeren.

 • consumeer één tot drie glazen fruit- en/of groentesap per dag.

 • geef de voorkeur aan fruit- en groentesappen met extractor: deze zijn volledig vezelvrij.

Rauwe plantaardige oliën

Ongekookt zijn vetten zonder resten in het dieet toegestaan. Ze helpen voedingstekorten te verminderen. Zorg ervoor dat u de voorkeur geeft aan vetten die bekend staan ​​om hun rijkdom aan omega-3. Omega-3 helpt de ontsteking van de divertikels te beperken.

Wij raden u aan:

 • consumeer dagelijks minstens 20 g plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-3: lijnzaadolie, camelina-olie, soja-olie, Koolzaadolie, noten olie.

 • consumeer maximaal 20 g rauwe boter per dag of 60 g ongekookte crème fraîche per dag.

Lactosevrije zuivelproducten

Met lactosevrije zuivelproducten kunt u genieten van de voordelen van zuivelproducten zonder de ongemakken die gepaard gaan met lactose-intolerantie. Deze zuivelproducten worden toegevoegd aan lactase, het enzym dat lactose afbreekt.

Kazen zijn van nature lactosevrij. Door fermentatie, uitlekken en rijpen wordt lactose zelfs uit hun samenstelling verwijderd.

Wij raden u aan:

 • om lactosevrije zuivelproducten en melk te consumeren.

 • consumeer maximaal 20 g harde kaas per dag: goudse, edammer, emmentaler, parmezaanse kaas.

 • vermijd zachte kazen. Door het snel uitlekken van deze kazen wordt niet alle lactose verwijderd.

Plantaardige drankjes

Plantaardige dranken met een laag vezelgehalte zijn zonder residu in de voeding toegestaan.

Wij raden u aan om plantaardige dranken te consumeren ter vervanging van of als aanvulling op zuivelproducten: amandelmelk, soja, rijst, kokosnoot, hazelnoot, gierst, cashewnoten, enz.

In de praktijk gebracht: Typisch menu voor een residuvrij dieet

Naar aanleiding van de aanbevelingen bieden wij u een typisch dieetmenu aan zonder residu. Dit menu bevat de voedselfamilies, waardoor u de mogelijkheid heeft om de geneugten te variëren.

Ontbijt :

 • Warme drank
 • Witbrood
 • Ruw vet

Ochtendsnack:

 • Appelmoes

Lunch :

 • Witte granen
 • Wit vlees, vis of ei
 • Zuivel (eventueel lactosevrij) of plantaardig
 • Kweepeercompote

Tussendoortje:

 • Drank
 • Witbrood
 • Vruchtensap zonder vruchtvlees

Diner :

 • Gefilterde bouillon met vermicelli
 • Witte granen
 • Wit vlees, vis of ei
 • Kaas

Avondsnack:

 • Groenten SAP

Aanvullend advies

 • Wees vergezeld : Het opzetten van een residuvrij dieet is niet eenvoudig. De eisen en complexiteit ervan kunnen de maaltijdplanning moeilijk en verontrustend maken. Aarzel niet om een ​​diëtist, voedingsdeskundige of voedingsdeskundige te raadplegen om u te helpen bij de uitvoering ervan.

 • Vermijd te grote maaltijden: Te grote maaltijden stimuleren de gastrocolische reflex. Deze reflex veroorzaakt sterke samentrekkingen van de dikke darm wanneer er nieuw voedsel arriveert (het doel is om ruimte te maken in de dikke darm). Daarom verdient het de voorkeur om uw maaltijden op te splitsen in meerdere kleine maaltijden.

 • Gebruik essentiële olie van tropische basilicum : de pijnstillende, ontstekingsremmende en krampstillende eigenschappen verminderen koliekpijn. Gebruik de essentiële olie voor de huid: één druppel Tropische Basilicum in vier druppels olieachtig maceraat van Arnica of olieachtig maceraat van Sint-Janskruid, 3 tot 4 keer per dag op de pijnlijke plek, totdat de symptomen verbeteren.

 • Neem de tijd om goed te kauwen en langzaam te eten.

 • Hydrateer je lichaam: het is essentieel om voldoende te drinken om de leegte van de spijsvertering te garanderen. Wij raden 1,5 tot 2 liter water per dag aan.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 830 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Bharucha, AE, Parthasarathy, G., Ditah, I., Fletcher, JG, Ewelukwa, O., Pendlimari, R., Yawn, BP, Melton, LJ, Schleck, C., & Zinsmeister, AR (2015). Tijdelijke trends in de incidentie en natuurlijke historie van diverticulitis: een populatiegebaseerd onderzoek. Het Amerikaanse tijdschrift voor gastro-enterologie, 110(11), 1589–1596. https://doi.org/10.1038/ajg.2015.302

Publicatie: Shahedi K, Fuller G, Bolus R, Cohen E, Vu M, Shah R, Agarwal N, Kaneshiro M, Atia M, Sheen V, Kurzbard N, van Oijen MG, Yen L, Hodgkins P, Erder MH, Spiegel B. Long -termijnrisico op acute diverticulitis bij patiënten met incidentele diverticulose, vastgesteld tijdens colonoscopie. Clin Gastro-enterol Hepatol. 2013 december; 11(12): 1609-1613. doi: 10.1016/j.cgh.2013.06.020. Epub 12 juli 2013. PMID: 23856358; PMCID: PMC5731451.

Boek : Schlienger, J. (2020). Diëtetiek in de huidige medische praktijk: 55 downloadbare maaltijdbladen (buiten collectie) (Franse editie). MASSON.

Boek : Lecerf, DJ, & Schlienger, J. (2020). Preventieve en therapeutische voeding (buiten collectie) (Franse editie). MASSON.

Boek : N. Masseboeuf, M. (2020). dieet 2020: AANBEVELINGEN & VOORSCHRIFTEN. MALOINE.

Boek : Auvinet, EA, Hirschauer, CH, & Meunier, ALM (nd). Voedsel, voeding en diëten (Franse editie). STUDYRAMA.

Website: Resistente zetmelen. (2020). Gastro-intestinale samenleving | www.mauxdeventre.org. https://badgut.org/centre-information/sante-et-nutrition/les-amidons-resistents/?lang=fr

Website: Dieetaanbevelingen: Dieet zonder residu. (nd). VIDAL. https://www.vidal.fr/entreprises/recommandations/dietetique-regime-sans-residus-3428.html#prise-en-charge

Website: Voedsel zonder residu. (2020). CREGG. https://www.cregg.org/fiches-recommandations/alimentation-sans-residus/

Website: Hoe te eten na diverticulitis? Voedingseenheid in Genève bij HUG. (nd). HUG - Universitaire Ziekenhuizen van Genève. https://www.hug.ch/endocrinologie-diabetologie-hypertension-nutrition/comment-s-alimenter-apres-diverticulite

Website: Dieet na diverticulitis. (nd). CIUSSS DU SAGUENAY–LAC-SAINT-JEAN. https://santesaglac.gouv.qc.ca/medias/2019/11/DSM_diverticulite_20-02-19.pdf

Website: FMCHGE - Franse vereniging voor voortgezette medische opleiding in hepato-gastro-enterologie. (2019). Sigmoïde diverticulitis op het moment van aanbevelingen –. FMC-HGE. https://www.fmcgastro.org/texte-postu/postu-2019-paris/diverticulite-en-2019/

Website: Koliek diverticulitis: nieuwe managementregels. (nd). Hoge Autoriteit voor Volksgezondheid. https://www.has-sante.fr/jcms/pprd_2974214/fr/diverticulite-colique-de-nouvelles-regles-de-prise-en-charge