Borstvoeding heeft de afgelopen jaren een comeback gemaakt. Tegenwoordig kiest 70% van de ouders voor deze manier van voeden, terwijl in 1995 45% van de kinderen borstvoeding kreeg. Deze cijfers zijn meer dan bemoedigend, aangezien moedermelk de meest geschikte voeding voor baby's is. Maar hoe zit het met het meest geschikte dieet voor de moeder die borstvoeding geeft? Voor de goede ontwikkeling van het kind en voor de gezondheid van de moeder moet een vrouw die borstvoeding geeft ervoor zorgen dat ze voldoende drinkt, zodat ze voldoende omega-3, calcium en vitamine A, B9 en D binnenkrijgt. Omgekeerd moeten bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen worden verminderd. , zoals cafeïne, transvetzuren, fyto-oestrogenen, fytosterolen of kwik. Natuurlijk is alcohol, net als bij zwangerschap, verboden.

De rol van voeding

Ondersteuning van de ontwikkeling van de baby

Bij het geven van borstvoeding moet het dieet van de moeder hierop worden aangepast beperk de inname van stoffen die schadelijk zijn voor het kind, zoals :

 • Daar cafeïne, theofylline en theobromine : deze stoffen gaan gemakkelijk over in de moedermelk. Als ze te veel zouden voorkomen, zouden ze de slaap en de ontwikkeling van het kind verstoren (vooral als het kind te vroeg geboren wordt).

 • Transvetzuren: een transvetzuur duidt een bepaalde geometrische configuratie aan. Transvetzuren verlagen de lipidenniveaus in de moedermelk. Lipiden zijn echter essentieel voor de ontwikkeling van zuigelingen (ze vertegenwoordigen 50% van de totale energie-inname (AET) van het kind). Bovendien kunnen transvetzuren de kans op eczeem bij kinderen vergroten.

 • Fyto-oestrogenen: fyto-oestrogenen zijn moleculen die beschikbaar zijn in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Dankzij hun structuur die dicht bij estradiol ligt (een hormoon uit de oestrogeenfamilie), hebben ze oestrogene activiteit, dat wil zeggen dat ze zich kunnen binden aan oestrogeenreceptoren. Fyto-oestrogenen verminderen de jodiumabsorptie, waardoor het jodiumgehalte in de moedermelk wordt beïnvloed. In overmaat bevorderen fyto-oestrogenen schildklierontwikkelingsstoornissen bij zuigelingen.

 • Fytosterolen: fytosterolen zijn verbindingen die van nature aanwezig zijn in planten. Ze behoren tot de sterolfamilie, net als cholesterol. Fytosterolen verstoren de opname van andere voedingsstoffen, waaronder bètacaroteen. Bij overmaat is er een daling van de concentratie bèta-caroteen in de moedermelk en in het bloed van zuigelingen. Bètacaroteen is belangrijk voor de groei van baby's.

 • Kwik : eenmaal in het milieu wordt kwik door bacteriën omgezet in methylkwik. Kwik gaat over in de moedermelk. Als het teveel wordt verstoord, verstoort het de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van het kind.

Omgekeerd benadrukt het ideale dieet van de moeder:

 • Omega-3 vetzuren: het lijkt erop dat een omega-3-tekort of een onevenwicht tussen de omega-6- en omega-3-verhouding het risico op pathologieën (obesitas, huidaandoeningen) bij zuigelingen zou vergroten. Bovendien laat moedermelk die rijk is aan omega-3 een betere neurologische rijping bij de pasgeborene zien.

Behoud de gezondheid van de moeder

Afgezien van de aard van lipiden, zijn de voedingsaanbevelingen voor vrouwen die borstvoeding geven hierop gericht behoud van de reserves van de moeder. Het lichaam maakt gebruik van de reserves van de moeder, zelfs als deze dun zijn: de behoeften van de pasgeborene gaan vóór die van de moeder. Het is daarom meer dan noodzakelijk om stevige voedingsreserves op te bouwen door te focussen op de volgende voedingsstoffen:

 • Het water : de vochtbehoefte neemt toe bij vrouwen die borstvoeding geven. Moedermelk bestaat voor 90% uit water, wat neerkomt op gemiddeld 450 ml tot 810 ml water per dag dat wordt gebruikt om melk te maken.

 • De calciumin 100 ml moedermelk vinden we gemiddeld 30 mg calcium. De hoeveelheden die een baby per dag consumeert, liggen tussen de 150 en 270 mg calcium, gebruikt om melk te maken. Door de calciumbehoefte te verhogen, blijft de integriteit van het skelet van de moeder behouden.

 • Daar vitamine Dvitamine D verbetert de spijsverteringsgebruikscoëfficiënt (CUD) en de botfixatie van calcium. De CUD komt overeen met de absorptiesnelheid: hoe hoger de score, hoe beter de opname van de voedingsstof.

 • Daar vitamine Avitamine A maakt deel uit van de samenstelling van melk. Het is essentieel voor de groei van het kind. Om zowel aan de behoeften van het kind als aan hun eigen behoeften te voldoen, stijgt de vitamine A-behoefte bij vrouwen die borstvoeding geven, tot 1300 µg/dag (de behoefte is 650 µg/dag bij vrouwen).

 • Daar vitamine B9de behoefte aan vitamine B9 neemt toe bij vrouwen die borstvoeding geven: 500 µg/dag, vergeleken met 330 µg/dag bij vrouwen. Deze vitamine draagt ​​bij aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij pasgeborenen. Het is net zo belangrijk voor vrouwen die borstvoeding geven, omdat het deelneemt aan het cellulaire metabolisme: de synthese van DNA, RNA, rode bloedcellen, neurotransmitters, witte bloedcellen, enz.

Beperk de vermoeidheid van de moeder

De melkproductie brengt aanzienlijke energiekosten met zich mee. Daarom is het verstandig om de voorkeur te geven aan:

 • voedingsmiddelen met een gematigde glycemische index zwak : de glycemische index is een weerspiegeling van de bloedsuikerspiegel na inname van voedsel. Hoe lager de score, hoe evenwichtiger de bloedsuikerspiegel: de opname van koolhydraten verloopt langzaam, wat zorgt voor energie tijdens de spijsvertering. Het verstrekken van energie gedurende de dag voorkomt hypoglykemie na het voeden en de daarmee gepaard gaande vermoeidheid.

Elimineer alcohol tijdens het geven van borstvoeding

Alcohol gaat 30 tot 60 minuten na consumptie over in de moedermelk. Het onvolwassen lichaam van de pasgeborene is niet in staat alcohol te metaboliseren, wat de ontwikkeling ervan verstoort. Alcoholgebruik vermindert ook de lactatie.

Wij raden u aan:

 • geen alcohol te consumeren.

 • om geen alcoholhoudende culinaire bereidingen te consumeren: chocolade op alcoholbasis (likeurchocolade), coq au vin, baba au rhum, in wijn gepocheerde peer, geflambeerde bananen, originele tiramisu (op likeurbasis), bearnaisesaus, pannenkoeken (suzettes, met bier of rum), Zwarte Woud, Savoyaardse fondue, bepaalde fruitcakes, enz.

 • laat voor uw met alcohol gebluste gerechten uw bereiding minstens 2 uur sudderen om de alcohol te laten verdampen: boeuf bourguignon, pot au feu, blanquette de veau, kip Basquaise, gestoofd kalfsvlees, gestoofde vis, enz.

Eten om te vermijden

Koffie-, thee-, chocolade-, guarana- en mate-poeders

Cafeïne, theofylline en theobromine zijn stimulerende middelen. Redelijke consumptie van deze componenten heeft geen invloed op het kind. Uit observationeel onderzoek blijkt dat kinderen meer geagiteerd en prikkelbaarder zijn, wat hun slaap verstoort.

Wij raden u aan:

 • maximaal 2 tot 3 standaard koppen koffie per dag.

 • consumeer maximaal 1 liter thee per dag.

 • om te kiezen voor cafeïnevrije koffie of cafeïnevrije thee.

 • om voedsel op basis van chocolade te beperken: maximaal 10 vierkantjes pure of melkchocolade per week (ongeveer 50 g).

 • vermijd energiedrankjes, energierepen, coladranken, guaranapoeder, maat, enz.

Ultraverwerkte producten

Bij overmaat verminderen transvetzuren de lipidenconcentratie in de moedermelk en verhogen ze het risico op huidpathologie en de prevalentie van obesitas.

Wij raden u aan:

 • thuiskoken bevorderen.

 • de voorkeur geven aan “natuurlijke” vetten: koudgeperste plantaardige oliën, boter, crème fraîche, enz.

 • vermijd gehydrogeneerde margarines.

 • om ultrabewerkte producten te vermijden.

Soja

Fyto-oestrogenen verminderen de opname van jodium, wat het risico op schildklieraandoeningen bij zuigelingen verhoogt. In kleine hoeveelheden is de impact van fyto-oestrogenen niet zichtbaar. Boven 1 mg/kg/dag zijn er risico's voor het kind.

Wij raden u aan:

 • maximaal één sojaproduct per dag (plantaardige sojaolie bevat geen fyto-oestrogeen, deze valt niet onder deze beperkingen).

 • als u regelmatig sojaproducten consumeert, verdient het de voorkeur om uw jodiuminname te verhogen door zeevruchten, zeewier en gejodeerd zout te consumeren.

Margarines verrijkt met fytosterolen

Fytosterolen maken deel uit van de samenstelling van veel planten. Als de consumptie fatsoenlijk blijft, levert dit geen bijzondere problemen op. Het is de overmaat, via producten verrijkt met fytosterolen, die problematisch zou zijn.

Wij raden u aan:

 • de voorkeur geven aan boter voor smeersels.

 • voorkeur geven aan koken met plantaardige olie.

Visvectoren van kwik

Wat de aanbevolen consumptie betreft, vis is onze belangrijkste bron van kwik. Kwik hoopt zich op in het spierweefsel van vissen. Let op, niet alle vissen zijn gelijk: de kwikconcentratie is hoger bij visetende vissen (roofdieren). Door hun prooi te consumeren, nemen ze grote hoeveelheden kwik op. Bovendien accumuleren bepaalde vissoorten vooral meer kwik dan andere soorten. Dit zijn vette vissen die in contact leven met sedimenten, we spreken van bioaccumulatorvissen.

Let op: hoewel tonijn een roofvis is (eerder aan het einde van de voedselketen), de beperkingen hebben met name betrekking op verse of bevroren tonijn. Wat tonijnconserven betreft, zijn de beperkingen milder, omdat de voor het inblikken gebruikte vis jonger en kleiner van formaat is dan verse tonijn. We maken onderscheid tussen ingeblikte lichte tonijn en ingeblikte witte tonijn (of witte tonijn of witte tonijn). Witte tonijn uit blik bevat meer kwik dan lichte tonijn. Alleen witte tonijn in blik (witte tonijn of witte tonijn) kent dus consumptiebeperkingen.

Wij raden u aan:

 • om zwaardvis, marlijn, siki, lamprei en haai te vermijden.

 • maximaal 150 gram wilde roofvis per week consumeren: zeeduivel (of zeeduivel), baars, bonito, tonijn (vers of diepvries), zalm, haarstaartvis, rog, paling, keizer, grenadier, heilbot, snoek en zeebrasem.

 • maximaal één keer per twee maanden zoetwatervissen consumeren die sterk bioaccumuleren: paling, barbeel, brasem, karper en meerval.

 • consumeer maximaal 300 g witte tonijn uit blik (witte tonijn of witte tonijn) per week.

 • om de herkomst, de vislocaties en de aanvoermethoden (wild of gekweekt) te variëren.

Van geval tot geval: voedingsmiddelen met sterke smaken

Vanaf het moment van de zwangerschap went het kind via het vruchtwater aan de eetgewoonten van het gezin. Tijdens het geven van borstvoeding moduleert het dieet van de moeder ook de geur of smaak van moedermelk. Soms is de baby misschien minder dol op melk vanwege veranderingen in de smaak. Dit hangt af van uw persoonlijke ervaring, uw eetgewoonten en de tolerantie van uw baby. Het is aan jou om je baby te observeren, om een ​​mogelijk verband te vinden tussen voedsel en de plotselinge weigering van moedermelk.

Hier is een lijst met mogelijk onaangename voedingsmiddelen voor baby's : knoflook, kool, bloemkool, citrusvruchten, asperges, broccoli, artisjokken, rauwe uien, chilipeper, komijn, munt, gekookt vlees, anijs, enz.

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten

Het water

Voor de productie van moedermelk is water nodig. Als gevolg hiervan neemt de waterbehoefte toe van 500 ml naar 1 liter per dag.

Om te weten of u voldoende drinkt, kijkt u naar de kleur van uw urine. Als ze donker zijn, geeft dit aan dat je een tekort aan water hebt. Als ze helder zijn, prima, dan hydrateer je je lichaam voldoende.

Wij raden u aan:

 • om gedurende de dag minstens 2 liter water te drinken.

 • om te kiezen voor kruidentheeën om de vochtbehoeften te helpen dekken. L'anijs, de venkel en fenegriek, komijn en karwij zijn galactogene planten: ze stimuleren de productie van moedermelk.

 • het is mogelijk om uw calciuminname te optimaliseren door mineraalwaterbronnen van calcium te gebruiken: Hépar®, Courmayeur®, Contrex®, Salvetat®, Vittel®, enz.

Sardine en makreel

Kleine vette visjes passen perfect bij de borstvoeding dankzij hun perfecte voedingssamenstelling. Zij brengen :

 • omega-3: Makreel en sardines leveren gemiddeld 3 mg omega-3 (alfa-linoleenzuur, EPA en DHA) per 100 g geconsumeerde vis. Bovendien bevatten ze weinig omega-6, zo’n 0,1 mg per 100 gram. Ze helpen daarom de verhouding omega-3/omega-6 weer in evenwicht te brengen. Dit voordeel zou de kwaliteit van de moedermelklipiden verbeteren.

 • vitamine D: ze bevatten gemiddeld 5 µg vitamine D per 100 g. Ze voorzien alleen al in meer dan een derde van de behoeften van vrouwen die borstvoeding geven.

 • van de'jodium : met hun 35 µg jodium in 100 g makreel of sardine dragen ze bij aan de jodiumopname. Jodium neemt deel aan de werking van de schildklier. De jodiumbehoefte neemt toe bij vrouwen die borstvoeding geven.

 • kwik is vrijwel afwezig: makreel en sardines behoren tot de eerste schakels in de aquatische voedselketen. De hoeveelheden kwik die ze bevatten zijn laag. Het lichaam slaagt erin het kleine kwik dat ze met zich meedragen te beheren.

 • bovendien dragen ze bij aan de behoeften van calcium en van vitamine B9. De hoeveelheden zijn klein, maar opmerkelijk.

Wij raden u aan om minimaal één makreel- of sardinegerecht per week te eten.

Zuivelproducten

Zuivelproducten bieden verschillende interessante micronutriënten voor vrouwen die borstvoeding geven:

 • Water : melk bestaat voor meer dan 85% uit water. Het helpt de waterbehoeften te dekken.

 • Calcium : zuivelproducten zijn de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan calcium. Bovendien wordt dit calcium goed opgenomen, omdat de fosfocalcische verhouding iets groter is dan 1, dat wil zeggen dat fosfor tijdens de opname niet concurreert met calcium.

 • Vitamine D : zuivelproducten zorgen voor vitamine D. Vitamine D verbetert de opname van calcium.

 • Vitamine A : we vinden interessante bijdragen in retinol. Kazen zijn rijker, met 90 µg retinol voor een portie (30 g), 37 µg retinol voor 1 yoghurt (125 g) en 35 µg voor 100 ml melk.

 • Probiotica : kazen en gefermenteerde melk (yoghurt, karnemelk, kefir, lassi, enz.) worden geënt met melkzuurbacteriën. Deze bacteriën kunnen behoren tot de geslachten Bifidobacterium of Lactobacillus. In de voeding worden deze bacteriën probiotica genoemd: levende micro-organismen die positieve effecten hebben op onze gezondheid. Studies tonen aan dat het nemen van probiotica bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven atopische ziekten helpt voorkomen en behandelen.

Als u geen zuivelproducten consumeert, is het mogelijk om plantaardige dranken te consumeren (amandelmelk, rijstdranken, sojadranken, haverdranken, enz.). Hoewel ze minder calcium bevatten en vitamine D en vitamine A missen, bevatten ze meer PUFA.

Wij raden u aan:

 • om 2 tot 4 zuivelproducten per dag te consumeren.

 • voorkeur geven aan seizoenskazen. Ze bevatten meer vitamine A dankzij begrazing door koeien, schapen, geiten of merries.

 • vermijd magere melk. Het afromen van melk verwijdert vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A en D.

 • om de herkomst van de melk te variëren: schapen, koeien, geiten, buffels, enz.

Fruit en groenten

Zoals altijd moeten groenten en fruit worden aangemoedigd. Ze zitten vol met veel voedingsstoffen die nodig zijn voor een succesvolle borstvoeding:

 • Water : bestaan ​​voornamelijk uit water (80 tot 90%) en helpen de waterbehoeften te dekken.

 • Vezels : vezels verminderen de bloedsuikerspiegel van voedingsmiddelen. Groenten en fruit houden de bloedsuikerspiegel in evenwicht. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel beperkt de vermoeidheid veroorzaakt door borstvoeding.

 • Vitamine B9 : fruit en groenten zijn de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine B9.

 • Beta-caroteen : bèta-caroteen is een voorloper van vitamine A. Dit laatste is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Planten helpen bij het behouden van stabiele reserves in de moeder.

 • Calcium : planten leveren een aanzienlijke hoeveelheid calcium. Er zit gemiddeld 210 mg calcium in 600 g planten (dagelijkse portie), of 22% van de RNP van vrouwen die borstvoeding geven.

Wij raden u aan:

 • om 2 vruchten per dag te consumeren

 • consumeer minstens 3 porties groenten per dag

 • ter bevordering van planten die rijk zijn aan bèta-caroteen en vitamine B9: spinazie, broccoli, asperges, sla, kool, passievrucht, rucola, waterkers, paprika, prei, mango's, erwten, tomaten, wortelen, meloenen, papaja's, sperziebonen, watermeloenen, enz.

 • omdat ze de voorkeur geven aan lokale en seizoensgebonden groenten en fruit, zijn ze rijker aan vitamine B9.

 • Om uw inname van bèta-caroteen te verhogen, is het mogelijk om een ​​kuur Urucum te volgen: 100 g Urucum levert 1305 mg bèta-caroteen op.

Noten en plantaardige oliën rijk aan omega-3

Noten zijn interessante voedingsmiddelen vanwege hun aanvoer van alfa-linoleenzuur (ALA, een omega-3). In 100 gram noten zit gemiddeld 1 mg ALA. Daarnaast zitten ze boordevol calcium, vezels en vitamine B9.

Koudgeperste plantaardige oliën zijn ook een goede manier om uw dieet te verrijken met alfa-linoleenzuur.

Wij raden u aan:

 • om 1 handvol (15 g) noten per dag te consumeren. DE noot zijn het rijkst aan ALA: ongeveer 1,1 mg voor 15 g noten, vergeleken met 0,15 mg voor andere noten. Walnoten zijn daarnaast ook het rijkst aan vitamine B9 amandelen : 18 µg voor 15 g noten of amandelen.

 • consumeer 10 tot 20 g koudgeperste plantaardige olie rijk aan omega-3 per dag: soja-olie, lijnzaadolie, Koolzaadolie, noten olie, camelina-olie, chia-olie, tarwekiemolie, enz. Lijnzaadolie is het rijkst aan ALA: 5,3 mg ALA in 15 g lijnolie, vergeleken met 0,3 mg voor andere plantaardige oliën.

 • om rauwe plantaardige oliën te consumeren. Warmte vernietigt omega-3 vetzuren.

Volle granen en peulvruchten

Dankzij vezels zal volledig zetmeelrijk voedsel de vermoeidheid veroorzaakt door borstvoeding beperken. Ze harmoniseren de bloedsuikerspiegel door de opname van koolhydraten te reguleren. Daarnaast leveren granen en peulvruchten calcium en vitamine B9.

Wij raden u aan:

 • om bij elke maaltijd halfvolledige of volle granen te consumeren.

 • minimaal twee maaltijden per week eten met gedroogde groenten: linzen, gedroogde bonen, tuinbonen, kikkererwten, etc.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine A

Moedermelk bestaat uit vitamine A. Om de reserves van de moeder op peil te houden en aan de behoeften van het kind te voldoen, verdient het de voorkeur om de inname van retinol te garanderen. Bètacaroteen (of provitamine A) heeft ook biologische activiteit. Het is een voorloper van retinol.

Wij raden u aan:

 • om 20 g boter per dag te consumeren. 20 g boter levert 160 µg retinol, wat overeenkomt met ongeveer 13% van de dagelijkse behoefte van een vrouw die borstvoeding geeft.

 • om 2 tot 6 eieren per week te consumeren. Eigeel is rijk aan vitamine A: 1 eigeel levert ongeveer 70 µg vitamine A.

 • de voorkeur geven aan kazen die rijk zijn aan vitamine A: Parmezaanse kaas, Munster, Gorgonzola, Ossau-Iraty, Tome de Savoie, Comté, Gruyère, Abundance, Cheddar, Emmentaler, enz.

 • om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan bèta-caroteen: zeewier, zoete aardappelen, wortelen, pompoen, kool, sla, verse aromatische kruiden, enz.

Aanvullend advies

 • Tijdens het geven van borstvoeding geen drastisch dieet: Na de zwangerschap proberen veel vrouwen zo snel mogelijk terug te keren naar hun ideale gewicht. Borstvoeding is echter een net zo belangrijke fase als de zwangerschap. Gewichtsbeheersing mag geen doel zijn tijdens het geven van borstvoeding. Het zal geleidelijk gebeuren met de terugkeer van levensstijlgewoonten. Terwijl je weet dat borstvoeding de kans op overgewicht verkleint (mits de voeding evenwichtig is).

 • Wees voorzichtig met diëten zonder dierlijke producten: Uitsluitingsdiëten worden over het algemeen niet aanbevolen tijdens het geven van borstvoeding, vooral veganistische diëten. Voor de gezondheid van de moeder en haar kind is het duidelijk dat de vitamine B12-suppletie onberispelijk moet zijn: kwaliteitsvoedingssupplementen in de aanbevolen doseringen en zonder te vergeten. Bovendien kan ijzersuppletie mogelijk worden voorgesteld door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Het lijkt er echter op dat een vegetarisch dieet veilig is voor het geven van borstvoeding, en zelfs de moedermelk van een vegetarische vrouw zou minder “verontreinigende stoffen” bevatten dan de moedermelk van een omnivoor vrouw.

 • Passende fysieke activiteit: lSportactiviteiten worden aanbevolen tijdens het geven van borstvoeding. Het versterkt de spieren en helpt een gezond gewicht terug te krijgen. Wist je dat sport verandert de smaak van moedermelk. Uit onderzoek is gebleken dat het melkzuurgehalte in de moedermelk toeneemt na matige tot krachtige inspanning. Als gevolg hiervan is moedermelk iets zuurder. Het lijkt niet niet hebben negatief effect voor de pasgeborene, behalve een mogelijke onwil om borstvoeding te geven (wat uitzonderlijk is). Om deze weigering te ondervangen, raden de auteurs aan om te douchen en een paar milliliter melk uit elke borst te nemen om deze weg te gooien. 

Zijn honing en borstvoeding compatibel?

Hoewel honing nooit vervalt, is het niet vrij van micro-organismen. Honing is inderdaad een geïdentificeerde bron van de sporen van een zogenaamde bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie scheidt zeer resistente sporen af. Eenmaal in het lichaam produceren de sporen een toxine (ook resistent) dat het zenuwstelsel aanvalt. Het is een van de gevaarlijkste bacteriën in ons voedsel. Clostridiumsporen worden voornamelijk aangetroffen in stof en bepaalde bodems. Wanneer een bij foerageert, kan zij stuifmeel met daarin een Clostridium-spoor meedragen en zo de honing besmetten.

Het immuunsysteem van baby's is nog onvolgroeid en dus bijzonder vatbaar voor infecties. Daarom honing is verboden voor kinderen jonger dan één jaar.

Aan de andere kant, vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing consumeren, omdat Clostridium-sporen niet in de moedermelk terechtkomen.  

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 28 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Huang LT. Voeding en gezondheid voor moeders en jonge kinderen. Int J Environ Onderzoek Volksgezondheid. 30 okt 2020;17(21):7982. doi:10.3390/ijerph17217982. PMID: 33143058; PMCID: PMC7663172.

Publicatie: ANSEN. (2019). ADVIES van het Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsveiligheid met betrekking tot de actualisering van de PNNS-voedingsrichtlijnen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2017SA0141.pdf

Publicatie: De Zwitserse Voedingsvereniging. (2018). Voedsel en borstvoeding. https://www.sge-ssn.ch/media/Feuille_d_info_alimentation_et_alimentation_2018.pdf

Boek : Ferreira, A. (2013). Biologie van de menselijke voeding (deel 1) (Diëtetiek en voeding: biologie - biochemie - Microbiologie - gecorrigeerde MCQ-oefeningen) (Franse editie). STUDYRAMA.

Boek : van Voeding, CDE (2022). Voeding: slagen in uw DFASM - Sleutelkennis (Franse editie) (4e ed.). Elsevier Masson.

Website: Borstvoeding & dieet: Om uw baby goed borstvoeding te geven en in vorm te blijven. (2021). Verse groenten en fruit — Interfel. https://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/bien-manger/bienfaits-fruits-et-legumes-frais/alimentation-alimentation

Website: Eet goed tijdens de zwangerschap en borstvoeding. (2019). VIDAL. https://www.vidal.fr/sante/nutrition/equilibre-alimentaire-femme-entreprises/alimentation-grossesse-allais.html

Website: Cafeïne - Zwangerschap en borstvoeding. (2021). Referentiecentrum voor teratogenen. https://lecrat.fr/spip.php?page=article&id_article=141#:~:text=Er%20is%20geen%20aanbeveling, het lijkt%20niet%20%20of%20probl%C3%A8me te vormen.

Website: Kwik en gezondheid. (2017). WHO. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/mercury-and-health

Website: Kwik aanwezig in vis. (2019). Canada.ca. https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/food-safety/chemical-contaminants/environmental-contaminants/mercury/mercury-fish.html

Website: Impact van het moederdieet op de melksamenstelling. (2015). La Leche Liga. https://www.lllfrance.org/vous-politique/des-etudes/1286-impact-alimentation-maternelle

Website: DA 149: Impact van het moederdieet op de overdracht van smaken in vruchtwater en moedermelk. (2020). Leche Liga. https://www.lllfrance.org/vous-politique/fonds-documentaire/dossiers-de-l-alimentation/2146-da-149-impact-de-l-alimentation-maternelle-sur-le-transfert-de- smaken-in-vruchtwater-en-moedermelk#:%7E:text=Overall%2C%20van%20gegeven%C3%A9es%20limit%C3%A9es%20maar deze%20smaak%20per% 20de%20 ging door.

Website: DA 67: Implicaties van moedervoeding. (2015). La Leche Liga. https://www.lllfrance.org/vous-politique/fonds-documentaire/dossiers-de-l-alimentation/1285-da-67-engagement-alimentation-maternelle#:%7E:text=La%20grossesse%20et% 20borstvoeding, tussen%203%20en%206%20maanden.

Website: AA 113: korte voeding van de moeder die borstvoeding geeft. (2022). La Leche Liga. https://www.lllfrance.org/vous-politique/fonds-documentaire/allaiser-jour-hui-traits/1987-aa-113-breves-alimentation-de-la-mere-qui-allaise#:%7E: text=Deze%20laatste%C3%A8res%20jaar%C3%A9es%2C%20van%20%C3%A9studies,%20op%20het kind%20was%C3%A9.

Website: AA 64: Enkele vragen over de voeding van de moeder die borstvoeding geeft. (2005). La Leche Liga. https://www.lllfrance.org/vous-politique/fonds-documentaire/allaiser-jour-hui-traits/1153-64-quelques-interrogations-sur-la-nutrition-de-la-mere-qui-allaisehttps: //solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/alimentation.pdf

Website: AA 113: Jezelf voeden tijdens het geven van borstvoeding. (2022). La Leche Liga. https://www.lllfrance.org/vous-politique/fonds-documentaire/allaiser-jour-hui-traits/1152-aa-113-se-nourrir-quand-on-allaise#:%7E:text=Certaines% 20soorten%20algen%20(voor%20de%20vrouw%20die%20borstvoeding geeft.

Website: Geen honing voor kinderen jonger dan één jaar. (2022). ANSES - Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsgezondheidsveiligheid. https://www.anses.fr/fr/content/pas-de-miel-pour-les-enfants-de-moins-d%E2%80%99un