Gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies. Er zijn verschillende gastritis geassocieerd met verschillende histologische bevindingen van de maag. In de meeste gevallen is een bacteriële infectie (Helicobacter pylori) verantwoordelijk. Gastritis is vaak asymptomatisch. Als gevolg hiervan wordt de term gastritis vaak verkeerd gebruikt en verward met symptomen van andere spijsverteringspathologieën (zweren, gastro-oesofageale reflux, enz.). Gastritis blijft nog steeds een ernstig probleem, vooral als het chronisch wordt. Het is daarom noodzakelijk om het optreden ervan op verschillende manieren te voorkomen, zoals door matig alcoholgebruik. Wanneer gastritis wordt gediagnosticeerd, ondersteunt een geschikt dieet de voordelen van therapeutische behandelingen. Omega-3, antioxidanten en flavonoïden lijken de ontwikkeling van Helicobacter pylori te verstoren. Bovendien dragen slijmstoffen en bicarbonaten bij aan de bescherming van het maagslijmvlies. Het vermijden van irriterende voedingsmiddelen die de hypersecretie van zuur bevorderen, moet ook worden overwogen.

Dit artikel is bijgewerkt op 08/12/2023

Oorsprong van gastritis

Gastritis verwijst naar ontsteking van het binnenmembraan (slijmvlies) dat de maagwand bekleedt. Deze ontsteking kan acuut (voorbijgaand) of chronisch zijn. Er zijn verschillende soorten gastritis/gastritis, zoals eosinofiele gastritis, lymfatische gastritis, collagene gastritis, enz. Deze zijn specifiek voor bepaalde pathologieën (de ziekte van Crohn, de ziekte van Biermer, enz.). Zeldzamer zijn, dit artikel gaat alleen in op chronische gastritis niet na een auto-immuunziekte.

In 90% van de gevallen is gastritis te wijten aan Helicobacter pylori. Helicobacter pylori is een Gram-negatieve flagellatenbacterie. Het bijzondere is dat het bestand is tegen de zuurgraad, zodat het van nature gedijt in de maag, een zeer zure omgeving. De mens is een natuurlijk reservoir vanHelicobacter pylori (het wordt aangetroffen bij 50% van de mensen). De infectie met Helicobacter pylori is niet verplicht, het kan op doorreis zijn. Soms hecht het zich aan de maagwand en scheidt het een enzym “urease” af. Urease zet ureum om in ammoniak (plus CO₂). In overmaat en op de lange termijn verstoort en beschadigt ammoniak de maagcellen, waardoor ontstekingen worden bevorderd. Andere factoren accentueren de aanval op het maagslijmvlies. Zoals ongepaste consumptie van alcohol, tabak, langdurig gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) of overmatige stress.

Daar gastritis is asymptomatisch, zijn we ons zelden bewust van de aanwezigheid ervan. Er bestaat daarom veel verwarring tussen de symptomen van gastro-oesofageale reflux en maagzweerpijn. Als gastritis echter gecompliceerd wordt, kunnen bepaalde aandoeningen optreden: buikpijn, misselijkheid, braken, dyspepsie, anorexia, enz. Vanwege het ontbreken van waarschuwingssignalen wordt de diagnose gastritis pas gesteld na analyse van het maagweefsel door middel van biopsie.

Ongeveer 10% van de chronische gastritis ontwikkelt zich tot een maagzweerziekte, en in 2% van de gevallen tot maagkanker. Dit is de reden waarom het IARC (internationaal centrum voor onderzoek tegen kanker) heeft geclassificeerd Helicobacter pylori behoort tot de kankerverwekkende stoffen van groep 1 (bewezen kankerverwekkend).

De medische zorg zorgt ervoor dat de oorzaken van gastritis (alcohol, tabak of NSAID’s) worden uitgesloten en dat antibiotica worden voorgeschreven als er sprake is van een infectie door Helicobacter pylori wordt bevestigd (ureumademtest). Er kan ook een adequaat dieet worden voorgesteld om de bescherming van de maag te ondersteunen.

De rol van voeding

Voorkom gastritis

Dieet speelt een preventieve rol bij gastritis. Het lijkt inderdaad voor de hand liggend om de stof die op zichzelf maagirritatie veroorzaakt te vermijden, dat wil zeggen:

 • De alcohol : alcohol is een van de belangrijkste risicofactoren voor gastritis. Het irriteert het maagslijmvlies. Deze langdurige irritatie verstoort de werking van de maagcellen. Deze desorganisatie versnelt de celdood en beperkt de celvernieuwing. Dit alles bevordert de ontstekingstoestand.

Omgekeerd nemen bepaalde verbindingen deel aan de bacteriële en ontstekingsbescherming van de maag, dit zijn:

 • Flavonoïden : ze vertegenwoordigen een zeer diverse klasse polyfenolische verbindingen in planten. Flavonoïden zijn onderverdeeld in 14 verschillende groepen en hebben niet allemaal dezelfde voordelen. Veel flavonoïden zijn echter maagbeschermend, vooral pro-anthocyanidinen. Deze laatste beperken het lidmaatschap vanHelicobacter pylori (HP) op het maagslijmvlies, door concurrentie-effect. Hun aanwezigheid verstoort dus de proliferatie van HP. Andere flavonoïden zouden ook gunstig zijn bij gastritis, zoals quercetines en rutines (subgroep flavonolen), cathechinen (subgroep flavonolen)... Over het algemeen kunnen flavonoïden beweren de ontwikkeling van HP tegen te gaan door de groei ervan te schaden of bij te dragen aan de ontwikkeling van HP. beschermingssysteem van het lichaam (antioxidant, immuunsysteem, ontstekingsremmend, enz.).

 • Antioxidanten : oxidatieve stress komt overeen met een onevenwicht tussen de oxidant/antioxidant-balans ten gunste van een teveel aan vrije radicalen. Vrije radicalen breken het genetische materiaal van cellen af, wat hun dood versnelt. Oxidatieve stress draagt ​​bij aan het in stand houden van de ontstekingstoestand. Antioxiderende voedingsstoffen neutraliseren vrije radicalen of dragen bij aan de werking van antioxiderende enzymen. We vinden vitamines (E, C en B2), sporenelementen (koper, ijzer, mangaan, selenium en zink), fytonutriënten (carotenoïden, polyfenolen, terpenen, isocyanaten, fytinezuur, enz.) en cysteïne.

 • Omega-3: omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren zijn betrokken bij het proces van het oplossen van ontstekingen. Alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn inderdaad voorlopers van ontstekingsremmende metabolieten (resolvins, protectins, maresins, enz.).

 • Curcumine : curcumine is een actief pigment dat aanwezig is in kurkuma. De ontstekingsremmende rol ervan wordt algemeen erkend: het verstoort de inflammatoire metabolische route (COX-2, LOX, NF-KB en JAK/STAT), waardoor de productie van pro-inflammatoire verbindingen wordt verminderd. Bovendien wordt aangenomen dat curcumine de shikimaatroute blokkeert, een essentiële route voor de productie van aromatische aminozuren in bacteriën. Deze interactie is ongunstig voor de ontwikkeling vanHelicobacter pylori. Anderen literatuuroverzichten wijzen ook op veelbelovende antimicrobiële activiteit van curcumine tegen Helicobacter pylori. Hoe dan ook, ander bewijsmateriaalzijn noodzakelijk om de bacteriostatische/bactericide kracht van curcumine te bevestigen.

Verlicht de symptomen en verergering van gastritis

Wanneer gastritis wordt gediagnosticeerd, wordt de rol van het slijmvlies verzwakt. Het slijmvlies dient als versiering van de maag, dat wil zeggen: het beschermt het tegen zuren en spijsverteringsenzymen. Zonder dit verteert de maag zichzelf. Daarom lijkt het belangrijk om matig de inname van bestanddelen die maagagressie kunnen accentueren, zoals :

 • Suiker, zout en lipiden (overtollig!) : deze voedingsstoffen zijn op zichzelf niet schadelijk, het teveel is ongunstig. Voedsel/maaltijden die te zoet, zout of te vet zijn, stimuleren namelijk de maagactiviteit. Dit resulteert in een hypersecretie van zoutzuur (HCl) en een langer dan normale maaglediging. De bescherming van de maag tegen zoutzuur en spijsverteringsenzymen schiet echter tekort, waardoor de ontsteking van het slijmvlies in stand blijft.

 • De ISspijsverteringsrituelen (overmatig!) : bepaalde stoffen kunnen de maagwand aantasten, vooral als de bescherming ervan feilbaar is. We vinden capsaïcine, piperine, shogaol, methylxanthines en alle stoffen met een zure pH (minder dan 7). In absolute termen zijn deze stoffen niet te vrezen en verergeren ze gastritis niet. Ze kunnen de ontstekingstoestand in stand houden, als en alleen als ze in overmaat en op een lege maag worden geconsumeerd.

Omgekeerd kan voedsel dat wel zijn dragen bij aan de maagbescherming, dankzij :

 • Slijmstoffen : deze oplosbare vezels hebben de bijzonderheid dat ze bij contact met water een stroperige gel vormen. In de maag vormt deze gel een beschermend omhulsel, een verband, dat de inhoud die nodig is voor de spijsvertering (enzymen, voedsel, voedingsstoffen, zuren etc.) weghoudt van de maagwand. Bovendien beschikken we niet over het enzymatische materiaal dat nodig is om vezels (inclusief slijm) af te breken, waardoor ze ongevoelig zijn voor maagenzymen. Met andere woorden, de slijmstoffen fungeren als vervangend slijmvlies tijdens de spijsvertering.

 • Bicarbonaten : bicarbonaat (HCO3-) heeft een basische pH: ongeveer 8. Het heeft een bufferend vermogen, dat wil zeggen het neutraliseert zoutzuur (HCl) waarvan de pH rond de 0 ligt. In feite is de zuurgraad van zoutzuur afkomstig van het proton H+ (H+ +Kl-). Door het te koppelen met bicarbonaat (HCO3-), verkrijgen we chloor (Kl-), water en CO₂; drie componenten met neutrale pH. Bicarbonaat is een antacidum dat noodzakelijk kan blijken als de bescherming van de maag tegen de zuurgraad onvoldoende is, zoals het geval is bij gastritis.

Eten om te vermijden

De alcohol

Alcohol is bijtend. De aanwezigheid ervan irriteert de spijsverteringscellen, wat leidt tot hun disfunctie. Alcohol is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van gastritis.

Wij raden u aan:

 • om uw consumptie van alcoholische dranken te beperken: maximaal één standaarddrankje per dag, en niet elke dag.

 • vermijd alcoholgebruik buiten de maaltijden.

Voedingsmiddelen met een zure of azijnachtige smaak

Het consumeren van voedsel met een zure pH (lager dan 7) kan leiden tot maagontsteking. Bij overmaat en op een lege maag kan de verdeling van het beschermende slijm in de maag onvolmaakt zijn, wat de toch al verzwakte maag kwetsbaar maakt. Om de maag te beschermen is het daarom verstandig om deze voedingsmiddelen niet geïsoleerd te consumeren.

Wij raden u aan:

 • geen zuur voedsel op een lege maag consumeren: citrusvruchten, ananas, zure appels, tomaten (en derivaten daarvan), onrijp fruit, rood fruit.

 • om azijnvoedsel te beperken: azijn, augurken en alle ingemaakte groenten, enz.

Sterke kruiden

In overmaat en op een lege maag kunnen sterke kruiden de ontsteking van het maagslijmvlies ondersteunen. Dit effect komt van hun “scherpe” chemische componenten, zoals capsaiïne, piperine, (6)-shogaol, enz. Uit een in vitro onderzoek blijkt echter dat capsaïïne (op een dosisafhankelijke manier) de groei vanHelicobacter pylori. Verdere studies zijn nodig om dit voordeel bij mensen te bevestigen. Vooral omdat capsaïcine zelden alleen, buiten de maaltijd, wordt geconsumeerd. Dit zou de tegenstrijdige resultaten tussen onderzoeken kunnen verklaren.

Wij raden u aan:

 • om de voorkeur te geven aan zoete kruiden: vanille, steranijs, kurkuma, nootmuskaat, saffraan, kardemom, enz.

 • verminder de consumptie van sterke kruiden: paprika, peper, chili, gember, mierikswortel, enz.

 • om sterke specerijen te beperken: mosterd, hete, gerookte, zure of zure sauzen, enz.

Zoetwaren en hun derivaten

Bij overmaat stimuleert suiker de afscheiding van zoutzuur door pariëtale cellen (cellen gespecialiseerd in de afscheiding van Hcl) en vertraagt ​​het de maaglediging. Deze twee effecten vergroten de kwetsbaarheid van de maag voor zuurgraad en spijsverteringsarbeid, wat niet de voorkeur heeft in het geval van gastritis.

Wij raden u aan:

 • geen suikerhoudende producten buiten de maaltijden consumeren.

 • om de consumptie van zoetwaren (snoepjes, chocolaatjes, fruitpasta, enz.) en suikerhoudende dranken te verminderen.

Zout en zijn derivaten

In overmaat bevordert zoute voedingsmiddelen de hypersecretie van zoutzuur en een langzame maaglediging. Een hoge concentratie natrium in de maaginhoud (maaginhoud) vereist inderdaad meer maagarbeid om te proberen de natriumconcentraties weer in evenwicht te brengen. Het verdient daarom de voorkeur om de natriuminname over de dag te spreiden om het herstel van de maag te ondersteunen.

Wij raden u aan:

 • om voedingsmiddelen die rijk zijn aan zout te beperken: gedroogd zeewier, specerijen (olijven in pekel, zoute sojasaus, augurken), bouillonblokjes, enz.

 • om uw bereidingen niet te zouten.

 • beperk u tot één portie kaas per dag (30 g).

 • om maximaal 50 g vleeswaren per week te consumeren.

 • maximaal één stokbrood per dag te consumeren.

 • vermijd bereide maaltijden, industriële bereidingen en ingeblikt voedsel.

 • om zachte boter te bevorderen.

 • kiezen voor thuiskoken.

 • specerijen, aromatische kruiden en zoutvervangers (kaliumzout, gomasio, enz.) te gebruiken.

Voedsel dat te vet is

Vet verhoogt de maagarbeid. De doorgang van chymus naar de twaalfvingerige darm wordt bepaald door verschillende factoren. Deze factoren zijn afhankelijk van de permeabiliteit van de pylorus (opening tussen de maag en de twaalfvingerige darm), waaronder de lipideconcentratie in de chyme. Hoe vetter een maaltijd, hoe langer de maaglediging zal duren. Voedsel dat te vet is, vertraagt ​​dus de maaglediging door de maagarbeid te vergroten. Bovendien bevorderen ze de productie van zoutzuur in de maag: een factor die gunstig is voor irritatie van de toch al kwetsbare maag (ontsteking van het slijmvlies).

Wij raden u aan:

 • om de vetrijkste kazen te beperken: Beaufort, Comté, Parmezaanse kaas, Ossau Iraty, Gruyère, Cheddar, enz.

 • beperk sauzen en gefrituurd voedsel.

 • consumeer maximaal 50 g vleeswaren per week: rillettes, droge worsten, patés, worstjes, enz.

 • vermijd overmatige consumptie van boter (maximaal 20 g per dag), crème fraîche (maximaal 60 g crème fraîche met 30% vet, of 120 g crème fraîche met 15% vet per dag) en margarine (maximaal 20 g per dag). .

 • maximaal één vlees in saus per week te consumeren: pot au feu, blanquette van kalfsvlees, paupiettes, boeuf bourguignon, enz.

Koffie, thee en chocolade

Koffie, thee en chocolade bevatten methylxanthines (cafeïne of theïne, theofylline en theobromine), die bij overmaat irriterende stoffen zijn voor het maagepitheel. Bovendien stimuleert koffie de aanmaak van zoutzuur, wat de irriterende werking ervan ondersteunt.

Wij raden u aan 

 • om thee- en koffiedranken te beperken: maximaal twee kopjes per dag, niet op een lege maag.

 • Vermijd overmatige consumptie van cafeïneproducerende voedingsmiddelen (pure chocolade, energiedrankjes, guaranapoeder, frisdrank op colabasis, enz.).

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten

Drop

Daar drop verschijnt als het voedsel van de eerste aandacht voor gastritis. Uit een in vitro uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de isoflavanen (glabridine en glabreen) die in zoethout voorkomen, de groei vanHelicobacter pylori. Bovendien geeft een ander onderzoek aan dat saponinen (glycyrrhizinezuur) bacteriedodende activiteit hebben. Isoflavanen en saponinen zijn subgroepen van flavonoïden. Met andere woorden, zoethout draagt ​​bij aan de bacteriële bescherming.

Het grote sterke punt Zoethout komt van zijn rijkdom aan slijm. Het draagt ​​daardoor ook bij aan de bescherming van de maag door het vormen van een beschermlaag. Ten slotte zou zoethout deelnemen aan de spijsvertering, wat het maagwerk zou vergemakkelijken.

Voorzichtigheid : mensen die lijden aan hoge bloeddruk moeten overmatige consumptie van zoethout vermijden, vanwege de hypertensieve kracht van een gedeglycyrrhizineerd extract.

Wij raden u aan om minstens één kruidenthee op basis van zoethout per dag te consumeren.

Veenbessen en bosbessen

Bosbessen en veenbessen bevatten proanthocyanidinen. Dit specifieke type flavonoïde zou effectief zijn bij het remmen van de hechting van HP aan de maagwand. Het is dan waarschijnlijker dat bacteriën op natuurlijke wijze worden geëlimineerd als de maag leeg raakt.

Houd er rekening mee dat dit geen wonderproducten zijn! Ze kunnen niet beweren dat ze een infectie alleen kunnen uitroeien. Helicobacter pylori. Ze beweren misschien eenvoudigweg dat ze bijdragen aan preventieve bescherming en het opnieuw optreden van infecties.

Wij raden u aan:

 • twee standaardglazen cranberrysap (indien mogelijk biologisch), elke dag, gedurende twee maanden (hoeveelheden waargenomen volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeksprotocollen).

 • om regelmatig verse bosbessen en veenbessen te eten.

 • om 25 g te consumeren gedroogde cranberries of gedroogde bosbessen per dag.

Kurkuma

De kurkuma staat bekend om zijn actieve ingrediënt: curcumine. Curcumine is een krachtige ontstekingsremmer. Kurkuma kan daarom beweren deel te nemen aan het oplossen van maagontstekingen. Bovendien observeert een onderzoek een aanval op de ontwikkeling vanHelicobacter pylori in aanwezigheid van curcumine, wat de genezing van de infectie ten goede zou komen.

Wij raden u aan:

 • om na het koken regelmatig kurkuma over uw bereidingen te strooien.

 • om gouden melk (of gouden latte) één of twee keer per week te consumeren.

Psyllium en konjac

De poeders van Psyllium en van Konjac zijn rijk aan oplosbare slijmachtige vezels. In feite vinden we per portie respectievelijk 12,6 g en 1,8 g oplosbare vezels. Deze oplosbare vezels vormen een gel bij contact met water. In de maag vormt deze gel een beschermend verband.

Aandachtpsyllium en konjac mogen niet dagelijks worden geconsumeerd. Deze poeders veroorzaken malabsorptie, wat de voedingstekorten die al aanwezig zijn tijdens gastritis kan verergeren (gastritis is een pathologie met een hoog risico op voedingstekorten).  

Wij raden u aan verrijk uw dieet met Psyllium of Konjac, 2 tot 3 keer per week.

Bicarbonaat water

Voedingsmiddelen rijk aan bicarbonaat neutraliseren maagzuur. Dit effect helpt de maag te beschermen tegen zuurgraad. Normaal gesproken is de maag in staat tot zelfbescherming, maar tijdens gastritis heeft het slijmvlies moeite zijn beschermende rol te vervullen.

Let op: bicarbonaatwater bevat ook een hoog natriumgehalte. Het maagzuurremmende effect dat aan de aanzienlijke inname van natrium wordt toegevoegd, verstoort op de lange termijn de natuurlijke pH-waarde van de maag. Bicarbonaatwater mag niet systematisch worden ingenomen.

Wij raden u aan om af en toe bicarbonaatwater te consumeren. De wateren die het rijkst zijn aan bicarbonaat zijn: St Yorre, Vichy Celestins, Arvie, Rozana, Badoit en Quézac.

Lijnzaad en chiazaad

De lijnzaad en de chia zaden zijn om drie redenen interessant bij gastritis. Allereerst zijn ze rijk aan alfa-linoleenzuur (omega-3), met respectievelijk 2,5 g en 2,7 g alfa-linoleenzuur voor een portie zaad (15 g). Bovendien zijn ze rijk aan slijm (oplosbare vezels): bij contact met een vloeistof zwellen ze op. Ten slotte is er een breed scala aan antioxiderende micronutriënten: koper, mangaan, zink, enz.

Wij raden u aan consumeer 15 g gemalen lijnzaad of chiazaad per dag.

Vettige vis

Vette vis behoort tot de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan omega-3: alfa-linoleenzuur (ALA), EPA en DHA. Dit zijn onze belangrijkste bronnen van EPA en DHA. Voor 100 gram vette vis zit er gemiddeld 0,2 gram ALA en 2,5 gram EPA en DHA in 100 gram.

Ook vette vis zit boordevol antioxidanten: vitamine E, ijzer, koper, mangaan, zink, etc.

Wij raden u aan per week twee maaltijden samenstellen op basis van vette vis: sardines, makreel, blauwvintonijn, zalm, forel, haring, enz.

Noten en plantaardige oliën rijk aan omega-3

Noten en plantaardige oliën dragen hieraan bij opnieuw in evenwicht brengen de verhouding omega-3/omega-6 door de interessante aanwezigheid van alfa-linoleenzuur (omega-3), een ontstekingsremmer. Ze zijn ook vectoren van vitamine E, een krachtige antioxidant. Bij noten vinden we ook andere antioxiderende sporenelementen, zoals zink of koper.

Wij raden u aan:

 • om 15 g noten per dag te consumeren. Walnootpitten zijn de noten die het rijkst zijn aan omega-3.

 • om dagelijks drie eetlepels plantaardige olie te consumeren die rijk is aan rauwe omega-3. Plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-3 zijn lijnzaadolie, chia-olie, sojaolie, koolzaadolie en zelfs hennepolie. 

In de praktijk gebracht: een typisch menu bij gastritis

Ontbijt :

 • Zaad brood
 • Vers fruit
 • Zuivel
 • Kruidenthee op basis van zoethout

Lunch :

 • Rauwe groenten (gekruid met plantaardige olie rijk aan omega-3)
 • Volkorenproduct of gedroogde groenten
 • Vettige vis
 • Gekookte groenten
 • Fruit
 • Glas bicarbonaatwater

Snack :

 • Walnotenpitten
 • Veenbessen of bosbessen (gedroogd of vers)
 • Gouden melk (kurkumadrank)

Diner :

 • Rauwe groenten (gekruid met plantaardige olie rijk aan omega-3)
 • Volkorenproduct of gedroogde groenten
 • Gekookte groenten
 • Zuivel
 • Glas bicarbonaatwater

Aanvullend advies

 • Zorgen voor een goede voedselhygiëne : Gastritis wordt grotendeels veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het wordt oraal overgedragen, via besmet voedsel of besmet water. Denk er daarom aan om je planten goed te wassen voor consumptie.

 • Geef de voorkeur aan zacht koken: veel micronutriënten worden afgebroken tijdens het koken (vitamines, saponinen, omega-3, bepaalde flavonoïden). Om van de voordelen ervan te profiteren, geeft u de voorkeur aan kort koken (stoom, wok, en papillote) en kiest u eventueel voor rauwe consumptie.

 • Verdeel uw maaltijden en vermijd te grote maaltijden : de maag komt overeen met een belangrijke fase van de spijsvertering. De spijsvertering is echter verstoord bij gastritis (voedingstekorten komen vaker voor), het lijkt belangrijk om deze niet te overbelasten. Kies daarom bij voorkeur voor meerdere kleine, uitgebalanceerde maaltijden om uw herstel te vergemakkelijken en de opname van voedingsstoffen te bevorderen.

 • Kies voor een geneesmiddelgroene klei : groene klei bekleedt de maag en werkt als een natuurlijk maagverband. Hierdoor draagt ​​het bij aan de maagbescherming. Neem oraal een glas kleiwater (supernatant van het groene kleimengsel in een glas water na een paar uur pauze) vóór de maaltijd. De behandeling duurt maximaal drie weken. Als u medicijnen gebruikt, dient u vóór gebruik medisch advies in te winnen.

 • Let op de voedseltemperaturen : de maag is al gevoelig, het wordt aanbevolen om voedingsmiddelen en vloeistoffen te vermijden die te warm of te koud zijn. De temperatuur van de maaltijd heeft ook invloed op het herstel van het maagslijmvlies.

 • Beperk of stop zelfs met roken: tabak is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van gastritis.

 • Verbeter stressmanagement: Stress kan de zuurafscheiding van de maag stimuleren, waardoor het optreden van gastritis wordt bevorderd. Bovendien bevordert stress de kwetsbaarheid voor infecties. Helicobacter pylori. Wanneer gastritis wordt bevorderd door perioden van stress, spreken we van nerveuze gastritis. Verschillende technieken kunnen nuttig zijn om met angsten om te gaan: meditatie, sofrologie, yoga, fysieke activiteit, reuktherapie, hartcoherentie, enz.

 • Vermijd alle zelfmedicijnen : dit lijkt voor de hand liggend, maar wij willen u erop wijzen dat geen enkele medicatie zonder gevaar is. Bij gastritis komt het innemen van een maagzuurremmer (protonpompremmer (PPI)) de ontwikkeling ten goedeHelicobacter pylori. Neem contact op met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u medicijnen gebruikt.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 260 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Toshio Fukai, Ai Marumo, Kiyoshi Kaitou, Toshihisa Kanda, Sumio Terada, Taro Nomura, Anti-Helicobacter pylori flavonoïden uit zoethoutextract, Life Sciences, Volume 71, Issue 12, 2002, Pagina's 1449-1463, ISSN 0024-3205, https: //doi.org/10.1016/S0024-3205(02)01864-7. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320502018647)

Publicatie: Door Lira Mota, KS; Dias, GEN; Pinto, MEF; Luiz-Ferreira, Â.; Monteiro Souza-Brito, AR; Hiruma-Lima, CA; Barbosa-Filho, JM; Batista, LM Flavonoïden met gastroprotectieve activiteit. Moleculen 2009, 14, 979-1012. https://doi.org/10.3390/molecules14030979

Publicatie: Nicola L Jones, Souheil Shabib, Philip M Sherman. (2006, januari). Capsaïcine als remmer van de groei van de maagpathogeen Helicobacter pylori. https://doi.org/10.1111/j.1574-6968.1997.tb10197.x

Publicatie: Ora Burger, Itzhak Ofek, Mina Tabak, Ervin I. Weiss, Nathan Sharon, Ishak Neeman, een bestanddeel met een hoge moleculaire massa van cranberrysapremmers Helicobacter pylori-adhesie aan menselijk maagslijm, FEMS Immunology & Medical Microbiology, Volume 29, Issue 4, december 2000, pagina's 295-301, https://doi.org/10.1111/j.1574-695X.2000.tb01537.x

Publicatie: Iradj Sobhani. (2004). Helicobacter pylori en maagkanker (nr. 4). https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/5209/MS_2004_4_431.pdf?sequence=5&isAllowed=y#:~:text=Gastritis%20chronique.,the%20height%20of%20gastrische klieren%20

Publicatie: Jean Espitalier. Bosbes (Vaccinium Myrtillus): Botanie, chemie en therapeutische interesses. Farmaceutische Wetenschappen. 2010. ffhal-01738851f

Publicatie: HAS & CNPHGE. (2017, mei). Diagnose van Helicobacter pylori-infectie bij volwassenen. https://www.has-sante.fr/upload/docs/application/pdf/2017-06/dir83/helicobacter_fiche_pertinence_diagnostic.pdf

Publicatie: Sipponen P, Maaroos HI. Chronische gastritis. Scan J Gastro-enterol. 2015 juni;50(6):657-67. doi:10.3109/00365521.2015.1019918. Epub 22 april 2015. PMID: 25901896; PMCID: PMC4673514.

Publicatie: Aimasso U, D'onofrio V, D'eusebio C, Devecchi A, Pira C, Merlo FD, De Francesco A. Helicobacter pylori en voeding: een bidirectionele communicatie. Minerva Gastro-enterol Dieet. 2019 juni;65(2):116-129. doi: 10.23736/S1121-421X.19.02568-6. Epub 2019 12 februari. PMID: 30759976.

Publicatie: Rugge M, Genta RM. Stadiëring en beoordeling van chronische gastritis. Ehm Pathol. 2005 maart;36(3):228-33. doi: 10.1016/j.humpath.2004.12.008. PMID: 15791566.

Publicatie: Li ZX, Ma JL, Guo Y, Liu WD, Li M, Zhang LF, Zhang Y, Zhou T, Zhang JY, Gao HE, Guo XY, Ye DM, Li WQ, You WC, Pan KF. Onderdrukking van Helicobacter pylori-infectie door dagelijkse inname van cranberry's: een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie. J Gastro-enterol Hepatol. 2021 april;36(4):927-935. doi:10.1111/jgh.15212. Epub 23 augustus 2020. PMID: 32783238; PMCID: PMC8246812.

Publicatie: Nikbazm R, Rahimi Z, Moradi Y, Alipour M, Shidfar F. Het effect van cranberrysuppletie op de uitroeiing van Helicobacter pylori bij H. pylori-positieve proefpersonen: een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Broeder J Nutr. 21 okt 2021:1-10. doi: 10.1017/S0007114521004256. E-publicatie voorafgaand aan druk. PMID: 34670631.

Publicatie: Gao T, Hou M, Zhang B, Pan X, Liu C, Zon C, Jia M, Lin S, Xiong K, Ma A. Effecten van cranberrydranken op oxidatieve stress en darmmicrobiota bij proefpersonen met Helicobacter pylori-infectie: een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. Voedselfunctie. 2021 2 augustus;12(15):6878-6888. doi:10.1039/d1fo00467k. PMID: 34126630.

Publicatie: Shmuely H, Domniz N, Yahav J. Niet-farmacologische behandeling van Helicobacter pylori. Wereld J Gastrointest Pharmacol Ther. 6 mei 2016;7(2):171-8. doi:10.4292/wjgpt.v7.i2.171. PMID: 27158532; PMCID: PMC4848239.

Boek : Karleskind, B., Mercier, B., en Veroli, P. (2014). Praktische gids voor voedingssupplementen (Praktische gidsen) (Franse editie). THIERRY SOUCCAR.

Website: Gastritis | SNFGE.org - Franse geleerde medische vereniging van hepato-gastro-enterologie en spijsverteringsoncologie. (nd). Franse Nationale Vereniging voor Gastro-enterologie. https://www.snfge.org/content/gastritis

Website: Algemeen overzicht van gastritis. (nd). MSD-handleiding Professionele editie. https://www.msdmanuals.com/fr/professional/troubles-gastro-intestinaux/gastritis-et-ulc%C3%A8re-gastroduod%C3%A9nal/revue-g%C3%A9n%C3%A9rale-des- gastritis?query=Gastritis

Website: Gastritis: symptomen, behandelingen en diagnose | Acuut of chronisch? (nd). Refdoc.fr. https://www.refdoc.fr/documentation/entreprises/gastritis/

Website: Chronische gastritis niet gerelateerd aan HP: van diagnose tot behandeling –. (2021, 16 juni). FMCHGE - Franse vereniging voor voortgezette medische opleiding in hepato-gastro-enterologie. https://www.fmcgastro.org/texte-postu/postu-2020-paris/gastrite-chronique-non-liee-a-lhp-du-diagnostic-au-traitement/

Website: Hepato-Gastro-Enterologie, CDUE (sd). Cursus. UMVF. http://campus.cerimes.fr/hepato-gastro-enterologie/enseignement/item290/site/html/2.html

Website: Galinier-Warrain, A. (2020, 16 november). Gastritis (acuut, chronisch): symptomen, behandelingen, duur. Medisite. https://www.medisite.fr/immobiliers-intestinales-crohn-gastrite-aigue-chronique-symptomes-traitations-duree.5591210.524113.html