Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de kristallisatie van urinezuur in de gewrichten. Urinezuur is het eindproduct van het purinemetabolisme. Purines komen deels uit voedsel. Voeding speelt daarom een ​​echte rol in gevallen van jichtartritis: het maakt zowel preventie als behandeling van de aanval mogelijk. Een vermindering van voedingsmiddelen die het urinezuur in het bloed verhogen (urinezuurconcentratie in het bloed) is de kern van het anti-jichtdieet, een zogenaamde uraatverlagend dieet. Dit dieet richt zich rechtstreeks op zogenaamde purinofore, purinogene en flogogene voedingsmiddelen; terwijl de voorkeur wordt gegeven aan alkaliserende voedingsmiddelen die urinezuurkristallen helpen resorberen. Deze gids legt alle termen uit die specifiek zijn voor het jichtdieet en bevat voedingsaanbevelingen die specifiek zijn voor jicht.

Dit artikel is bijgewerkt op 01/12/2023

Het belang van voeding bij overmatig urinezuur en jicht

Oorsprong van urinezuur- en jichtaanval

Jicht is een chronische ziekte die wordt gedefinieerd als een inflammatoire microkristallijne arthropathie. L'urinezuur is het molecuul dat betrokken is bij het optreden van jicht. Het is van nature aanwezig in het lichaam en komt voort uit de afbraak van purines: adenine en guanine (bestanddelen van DNA). De oorzaken van overtollig urinezuur zijn:

 • Te veel eten

 • Congenitale afwijkingen (zeldzaam)

 • Onvermogen om urinezuur te elimineren (nierproblemen)

 • Vernietiging van onze eigen cellen (hemolyse, bepaalde behandelingen, enz.) 

L'hyperurikemie is zelden symptomatisch, behalve wanneer de kristallen rond de gewrichten neerslaan: de jichtaanval. Kristallisatie veroorzaakt een ontstekingsreactie die gepaard gaat met kloppende, intense en plotselinge pijn. Kortom, jichtaanvallen zijn zeer pijnlijk. Heel vaak is het het dieet dat de crisis veroorzaakt: te veel eten of ernstige dieetbeperkingen.

De rol van voeding: het verminderen van urinezuur in het bloed

Tijdens de crisis, de enige voedingsaanbeveling is om overvloedig te drinken. Het doel is om de diurese te verhogen om de kristallen te elimineren. Laag gemineraliseerd bicarbonaatwater heeft de voorkeur om de alkalinisatie van urine te garanderen. Tijdens de crisis zullen we proberen de kristallen opnieuw op te nemen door te vertrouwen op bicarbonaatwater. De bicarbonaten zullen de urine alkaliseren, een essentiële factor in de strijd tegen de complicatie van jicht: nierstenen.

Buiten de crisismoeten we iets doen aan de bron van het probleem: een teveel aan urinezuur in het bloed. Hiervoor is een hypourikemisch dieet noodzakelijk om nieuwe aanvallen te voorkomen. De principes van het dieet zijn eenvoudig:

 • Verminder purinofore voedingsmiddelen, d.w.z. die die veel purines en/of urinezuur bevatten.

 • Vermijd purinogene voedingsmiddelen, dit komt overeen met voedingsmiddelen die de vorming van purinebasen in het lichaam verhogen vanwege het hoge gehalte aan glycocolle en serine.

 • Verbied flogogene voedingsmiddelen, deze laatste verhogen direct de urinezuurconcentraties in het bloed.

 • Verhoog de vloeistofinnamewater is de enige manier om overtollig urinezuur weg te spoelen.

 • Verhoog alkaliserende voedingsmiddelen om verzuring van weefsels en urine te voorkomen. Een factor die de precipitatie van urinezuur verhoogt.

Voedsel om te elimineren

De alcohol

Alcoholische dranken bevorderen de prevalentie van jichtaanvallen enorm; het is een voedingsmiddel flogogene. Alcohol verhoogt het urinezuurgehalte in het bloed aanzienlijk, omdat het een van de factoren is die de uricogenese ondersteunen: de vorming van urinezuur. Deze hyperurikemie is des te sterker omdat de vloeistoffen geen spijsverteringswerk vereisen; ze komen vrijwel onmiddellijk in de bloedcirculatie terecht. De schadelijke gevolgen van alcohol houden daar niet op: het verstoort ook de renale eliminatie van urinezuur.

Bier (zonder en met alcohol) is des te zorgwekkender omdat het het risico met twee zal verhogen, vanwege de rijkdom aan purine uit de moutkiemen en de aanwezigheid van hop, die het metabolisme van urinezuur beïnvloedt.

Wij raden u aan om al het alcoholgebruik uit te bannen.

Jouw persoonlijke intolerantie

Voedsel alleen kan een jichtaanval veroorzaken. Sommige zijn rechtstreeks betrokken bij de verhoging van serumurinezuur en/of een vermindering van de eliminatie van laatstgenoemde. Soms heeft het voedsel geen invloed op de purinestofwisseling, maar veroorzaakt het toch een aanval, zoals chocolade of paddenstoelen. Deze intoleranties zijn specifiek voor elke persoon. Het is aan jou om je dieet te analyseren en je triggerfoods te vinden.

Eten om te vermijden

Dierlijke purines: slachtafval, vlees, zeevruchten, vleeswaren, vis en eieren

De concentratie urinezuur in het bloed neemt aanzienlijk toe bij de consumptie van dierlijke producten. Dit zijn voedingsmiddelen purinoforen : dierlijke purines worden door het lichaam gemetaboliseerd. Het afvalproduct van deze stofwisseling is urinezuur. Vooral omdat dierlijke producten de neiging hebben het bloed te verzuren: een factor die de risico's van urinezuurkristallisatie vergroot.

Wij raden u aan:

 • Vermijd overtollige dierlijke producten: 1 vlees, 1 vis of 2 eieren per dag.

 • Maximaal één slachting per maand.

Gelatine en vleesgelei

Producten uit het bindweefsel van dieren zijn rijk aan glycocolle- en serineverbindingen purinogenen. Deze twee verbindingen zijn aminozuren die de endogene productie van urinezuur kunnen verhogen.

Wij raden u aan consumeer maximaal één product op gelatinebasis per week.

Voedingsmiddelen rijk aan fructose

Fructose is een eenvoudige suiker die van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt. De sterke aanwezigheid ervan hangt nauw samen met de toename van serumurinezuur, het urinezuurgehalte in het bloed. De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan fructose zijn:

 • Frisdrankenzijn deze drankjes uit de voedingsindustrie echte tijdbommen. Ze zijn niet alleen fructoseconcentraten, maar ook vloeibaar. Dit betekent dat de opname van hun suikers snel is, het is een echte golf fructose die het lichaam na deze consumptie ontvangt.

 • Ultraverwerkte productenFabrikanten hebben begrepen dat suiker smakelijk is. Veel ultrabewerkte voedingsmiddelen bevatten de beroemde glucosestroop in hun samenstelling. Deze goedkope siroop bevat extreem veel fructose.

 • HoningHoewel dit voedsel meerdere gezondheidsvoordelen biedt, blijft het een zoet product. Honing bevat gemiddeld 40% fructose, de impact ervan is dan ook groot.

 • Verwerkt fruitFruit bevat van nature fructose. In jam, sap of gedroogd hebben we de neiging het fructosegehalte of de biologische beschikbaarheid van fructose (voor sappen) te verhogen. Het effect van gedroogd fruit is minder dankzij hun vezelrijkdom. Vezels verminderen de opname van fructose.

Wij raden u aan:

 • Geef de voorkeur aan zelfgemaakte gerechten.

 • Maximaal één glas frisdrank of vruchtensap per week.

 • Maximaal één theelepel honing of jam per dag.

 • Beperk gedroogd fruit dat te rijk is aan fructose: rozijnen, dadels, vijgen, gedroogde abrikozen en pruimen.

Voedingsmiddelen die de voorkeur genieten

Eerste reflex? Drink water

Het verhogen van uw waterinname is de enige manier om dat te doeneffectief urinezuur afvoeren via de urinewegen.

Wees voorzichtig, de eliminatie van urinezuur verzuurt de urine. Deze verzuring vergroot de kans op kristallisatie van urinezuur in de urinewegen, waardoor nierstenen ontstaan. Om dit risico te verhelpen, geven wij de voorkeur aan bicarbonaatwater. Bicarbonaatwater bestaat uit veel bicarbonaten (HCO3-). In bloed en urine corrigeren bicarbonaationen de pH. Naast het verhogen van de diurese vermindert bicarbonaatwater dus het risico op kristallisatie van urinezuur rond de gewrichten en in de urinewegen.

Wij waarschuwen patiënten met nierproblemen. Nierfalen verhoogt het risico op jichtaanvallen. Het verhogen van uw waterinname wordt hier echter niet aanbevolen, omdat dit de “vermoeidheid” van de nieren vergroot. In geval van nierfalen dient u uw persoonlijke vloeistofaanbevelingen op te volgen.

Wij raden u aan om 2 tot 3 liter bicarbonaatwater per dag te drinken. De bicarbonaatwateren zijn als volgt: Saint-Yorre®, Vichy Celestins®, Arvie®, Quézac®, Salvet®, enz. Bij zweten (hitte, fysieke activiteit, nachtelijk zweten) is het absoluut noodzakelijk om meer te drinken.

Rauwe groenten en fruit

Rauwe groenten en fruit zijn op veel manieren echte voordelen bij jicht:

 • Groenten en fruit zijn de tweede voedingsmiddelen die het rijkst zijn water, voor de melk. Water vertegenwoordigt gemiddeld 85 tot 90% van hun constitutie. Ze verminderen effectief het urinezuur in het bloed.

 • Groenten en fruit wel alkaliserend. Ze minimaliseren het risico op herhaling van aanvallen.

 • Planten zijn vectoren van vezels. Vezels verminderen de biologische beschikbaarheid van alle andere voedingsstoffen, inclusief purines.

 • Zij brengen vitamine C. Het lijkt erop dat dit laatste de activiteit van een enzym remt: xanthine-oxidase. Het is dit enzym dat xanthine (een purinederivaat) omzet in urinezuur. Door de activiteit ervan te verminderen, observeren onderzoekers een daling van het urinezuurniveau. Ze observeerden ook een toename van de snelheid van glomerulaire filtratie (dit komt overeen met de nieractiviteit). Twee factoren die de indicatie van vitamine C bij jicht zouden bevorderen. Het bewijsniveau voor de werking van vitamine C tegen jicht blijft echter gering. Verdere studies zijn nodig om de voordelen van vitamine C bij het voorkomen en opnieuw optreden van jicht te bevestigen.

 • Zij dragen vitamine B9. Een kleine case-control studie suggereert dat vitamine B9 jichtaanvallen met 70% vermindert. Het bewijsniveau is laag; er zijn andere onderzoeken nodig om het effect van vitamine B9 op de frequentie van jichtaanvallen te valideren.

Bepaalde planten genieten een slechte reputatie vanwege hun hoge purinegehalte: asperges, artisjokken, spinazie, kool, spruitjes, champignons en zelfs linzen. Plantenpurines worden echter niet omgezet in urinezuur: planten kunnen daarom worden toegelaten. Hetzelfde geldt voor koffie en/of thee.

Wij raden u aan:

 • Vijf tot zeven porties fruit en groenten per dag (waarvan de meeste groenten).

 • Geef de voorkeur aan rauwe groenten en fruit om warmtegevoelige vitamines (waaronder vitamine C en B9) te behouden.

 • De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine C zijn camu-camu-poeders enacerola, aromatische kruiden, peper, broccoli, citrusvruchten, enz.

 • De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine B9, zoals aromatische kruiden, peulvruchten, enz.

Koeienmelk

Volgens sommige onderzoeken is lmelk van een koe nuttig zou zijn bij het voorkomen van jichtaanvallen terwijl sojamelk dit uricosurische effect niet zou hebbenEr zijn nog steeds aanvullende onderzoeken nodig op dit gebied, maar de voordelen van melk lijken voort te komen uit de volgende bestanddelen:

 • L'waterMelk is een van de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan water. Nog steeds in dezelfde dynamiek proberen we de waterinname te verhogen om urinezuur te elimineren.

 • Daar caseïne en de lactalbumine. Deze twee melkeiwitten bevorderen de uitscheiding van urinezuur via de urine, wat leidt tot een vermindering van serumurinezuur.

Wij raden u aan:

 • Twee zuivelproducten per dag.

 • Voor ouderen stijgt de behoefte naar 3 zuivelproducten per dag.

 • Zorg ervoor dat je gedurende de dag zuivel en kaas afwisselt.

In de praktijk gebracht: een typisch menu voor overtollig urinezuur

Op basis van de aanbevelingen bieden wij u een standaardmenu aan dat speciaal is ontworpen om de urinezuurconcentraties in het bloed te verlagen. Dit menu bevat de voedselfamilies, waardoor u de mogelijkheid heeft om de geneugten te variëren.

Ontbijt :

 • Warme drank

 • Zuivel product

 • Compleet graanproduct

 • Rauw fruit

Lunch :

 • Rauwheid

 • Gekookte groente

 • Compleet graanproduct

 • Vlees, vis of ei

 • Rauw fruit

Snack :

 • Noot

 • Compleet graanproduct

Diner :

 • Rauwheid

 • Compleet graanproduct

 • Gekookte groente

 • Zuivel product

 • Rauw fruit

Aanvullend advies

 • Geen te streng dieet: Te snel afvallen verhoogt het risico op jichtaanvallen. Een te sterke beperking leidt inderdaad tot reabsorptie van urinezuur in de urine. Deze reabsorptie verhoogt het urinezuurgehalte in het bloed en versterkt de kristallisatie hiervan. Om het gewichtsverlies op een gematigde manier te beheersen, verdient het volgen van een dieet de voorkeur.

 • Vermijd overtollig vet: De invloed van voeding op het ontstaan ​​van een jichtaanval is bekend. Het lijkt erop dat de frequentie van aanvallen toeneemt tijdens feestelijke maaltijden. Het verdient daarom de voorkeur om spontane excessen te beperken en regelmaat te bevorderen: altijd kleine genoegens.

 • Een ijspak op het gewricht: Deze reflex lijkt misschien triviaal, maar het is een van de meest effectieve behandelingen voor jichtaanvallen. De kou vermindert de pijn veroorzaakt door het ontstekingsproces.

 • Diuretische infusie: dMet als doel het waterverbruik en de urine-uitscheiding te verhogen, biedt de CREGG (denktank van praktijken en groepen voor Hepato-Gastro-enterologie) infusies van diuretische planten aan. Diuretische planten zijn paardenbloem, linde, kwakgras, berendruif en zelfs moerasspirea.

 • Gewichtsverlies: overgewicht en obesitas zijn risicofactoren voor jicht. Daarom is een gecontroleerde en gecontroleerde vermindering van de lichaamsmassa gunstig voor deze pathologie. Gezien de crisisrisico's bij een te streng dieet raden wij u aan contact op te nemen met gezondheidsprofessionals die gespecialiseerd zijn in voeding (voedingsdeskundige of diëtist).

 • Mobiliseer het gewricht: eIn tijden van crisis is het aangetaste gewricht uiterst pijnlijk. U moet echter de pijn onder ogen zien, accepteren en proberen het gewricht te mobiliseren. Beweging bevordert de resorptie van kristallen en de eliminatie ervan in de urine

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.8 ( 3369 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: CREGG. (2009). Blad met voedingsaanbevelingen: Overtollig urinezuur en jichtaanvallen. https://www.cregg.org/wordpress/wp-content/uploads/2012/06/documents-n-acid-urique.pdf

Boek : Lecerf, DJ, & Schlienger, J. (2020). Preventieve en therapeutische voeding (buiten collectie) (Franse editie). MASSON.

Boek : J.-ls, & j.-ml (2016). preventieve en therapeutische voeding. Elsevier Masson.

Boek : Karleskind, B., Mercier, B., en Veroli, P. (2014). Praktische gids voor voedingssupplementen (Praktische gidsen) (Franse editie). THIERRY SOUCCAR.

Boek : N. Masseboeuf, M. (2020). dieet 2020: AANBEVELINGEN & VOORSCHRIFTEN. MALOINE.

Website: Chales, G. (nd). Obesitas, hyperurikemie en jicht. Inserm. https://www.hal.inserm.fr/hal-01259207/

Website: Artritis Vereniging. (nd). Jicht (urinezuur) - Symptomen, behandelingen en oorzaken. https://artritis.ca/about-artritis/arthritis-types-(az)/types/jicht

Website: VIDAL. (nd). Aanbevelingen voor jicht. https://www.vidal.fr/entreprises/recommandations/goutte-1804.html#prise-en-charge

Website: Mandell, BF (2021, 13 december). Druppel. MSD-handleiding Professionele editie. https://www.msdmanuals.com/fr/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/microcrystalline-arthropathies/jicht

Website: Jicht - Universitair Ziekenhuiscentrum (CHU) van Toulouse. (nd). Ziekenhuizen van Toulouse. https://www.chu-toulouse.fr/-la-goutte-

Website: Herken een jichtaanval. (nd). ameli.fr | Verzekerd. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/goutte/symptomes-diagnostic-evolution