Opvliegers, of vasomotorische flushes, worden gevreesd door alle vrouwen die de vijftig naderen. Ze manifesteren zich als een plotseling, diffuus gevoel van warmte in de borst, de nek en het gezicht. Ze kunnen overdag optreden, maar vooral 's nachts, met gevolgen voor de kwaliteit van de slaap. Ze zijn kenmerkend voor het begin van de menopauze en maken deel uit van de climacterische aandoeningen zoals nachtelijk zweten, vaginale droogheid, urineproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid... Afhankelijk van de vrouw zullen de frequentie, intensiteit en duur sterk variëren. In alle gevallen is het gerechtvaardigd om verlichting te zoeken via natuurlijke oplossingen, vooral omdat hormoonvervangingstherapie niet zonder risico is. Bovendien is een gezonde levensstijl heel belangrijk om opvliegers te verminderen en de andere risico's van de menopauze te voorkomen. Deze pagina is daarom ontworpen met een holistische benadering om je te helpen deze periode voorzichtig door te komen, dankzij de voordelen van planten, terwijl je goed voor jezelf en je gezondheid zorgt.

Dit artikel is bijgewerkt op 11/01/2024

TOP 5 natuurlijke oplossingen

1. Voor de volledige werking op opvliegers: Etherische olie van muskaatsalie*
2. Als intensieve kuur vanaf de eerste tekenen van de menopauze: Frambozen knop maceraat*
3. Als spray voor plaatselijke koeling: Pepermunt hydrosoleen oplossing zonder oestrogeeneffect.
4. Om nachtelijk zweten te verminderen en de slaap te verbeteren : hop*
5. Wanneer stress en emoties invloed hebben op de frequentie en intensiteit van opvliegers : Petit Grain Bigarade essentiële olie

* Deze planten hebben oestrogene effecten; het gebruik ervan wordt niet aanbevolen of zelfs gecontra-indiceerd in het geval van een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van hormoonafhankelijke kanker. Zoek medisch advies.

Maatregelen bij de eerste tekenen van de menopauze

Waarom knopmaceraten gebruiken in de premenopauze?

Opvliegers verschijnen zelden zonder waarschuwing. In de meeste gevallen zullen er eerst variaties zijn in de lengte van de cycli, de overvloed aan menstruaties, het verschijnen of verergeren van het premenstrueel syndroom... Al deze tekenen komen overeen met de verschillende fasen van de premenopauze (of perimenopauze) en getuigen van de geleidelijke stopzetting van de eierstokfunctie (daling van de afscheiding van progesteron en vervolgens oestrogeen) tot het volledig verdwijnen van de menstruaties en het begin van de eigenlijke menopauze. Het kan daarom nuttig zijn om knopmaceraten te gebruiken vanaf de eerste tekenen van premenopauze om Vermijd hormonale verstoringen die te vroeg of te plotseling komen, zelfs voordat opvliegers verschijnen.

Sommige maceraten staan bekend om hun modulerende en regulerende effecten op het hormonale systeem als geheel, terwijl andere meer specifiek de daling van progesteron of oestrogeen compenseren. De keuze moet daarom worden gemaakt op basis van de problemen die moeten worden verminderd, om te helpen bij een soepele start van de menopauze. Je kunt ook knoppen gebruiken die inwerken op de zenuwregulatie. bij prikkelbaarheid, emotionaliteit of slaapproblemen.

Welke maceraten kiezen?
 • Frambozenmaceraat is de het meest veelzijdige maceraat die in de meeste gevallen geschikt zal zijn, tijdens de grillen van de premenopauze. Door zijn regulerende werking wordt het in feite gebruikt om aandoeningen te beperken, of deze nu verband houden met de daling van het progesterongehalte (waterretentie, hoofdpijn, verstoring van de duur van de cycli, daling van het libido) of eerder met de daling van het oestrogeengehalte (opvliegers).
 • Maceraat van Airelle is de andere essentiële knop voor de menopauze. Dankzij zijn meer specifiek oestrogene werkingIn de late premenopauzale periode, wanneer de symptomen voornamelijk gerelateerd zijn aan de daling van oestrogeen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en de daarmee gepaard gaande vermoeidheid, is het meer geschikt. Als voorzorgsmaatregel mag het echter niet worden gebruikt als je een voorgeschiedenis hebt van hormoonafhankelijke kanker.
 • Bij slapeloosheid of zenuwaandoeningen geassocieerd met opvliegers, kunnen verschillende toppen gebruikt worden: Vijgenboom maceraatLindebloesem maceraat of Meidoorn maceraat.
Hoe ze te gebruiken?

Begin met een kuur van 3 weken met een van de knopmaceraten die het meest geschikt is voor jouw aandoening: 5 tot 15 druppels per dag in een glas water (of onverdund), 15 minuten voor de maaltijd. Begin met 5 druppels en verhoog dit gaandeweg (bijvoorbeeld: 5 druppels de eerste week, 10 de tweede en 15 de laatste).

In een tweede fase, na een pauze van een week, is het mogelijk om meerdere buds samen te nemen of van buds te wisselen, afhankelijk van hoe de tekenen zich ontwikkelen.

Essentiële oliën voor gerichte actie

Waarom essentiële oliën gebruiken?

De essentiële oliën worden eerst gezocht op inwerken op de hormonale oorzaken van opvliegers. Meer specifiek gaat het om essentiële oliën met een oestrogeenachtige werking. Ook al is hun werkingsmechanisme nog niet goed gedefinieerd, de aanwezigheid van bepaalde moleculen die 'lijken' op oestrogeen verklaart hun vermogen om de daling van oestrogeen te compenseren. Vandaar hun belang bij menopauzale aandoeningen, maar ook bij andere vrouwelijke problemen die verband houden met hormonale insufficiëntie (amenorroe, oligomenorroe, dysmenorroe). Gezien hun hormonale activiteit zijn ze echter gecontra-indiceerd bij mensen met een voorgeschiedenis van hormoonafhankelijke kanker en in gevallen van hyperoestrogenisme (vleesbomen, mastosen, enz.).

Essentiële oliën kunnen ook alleen voor symptomatische doeleinden worden gebruikt. Dankzij hun verkoelende of transpiratieregulerende effectenBepaalde essentiële oliën kunnen worden gebruikt om het gevoel van hitte of zweten te verminderen.

Je kunt ook kalmerende essentiële oliën gebruiken wanneer stress of emotionaliteit een invloed hebben op het verschijnen of de intensiteit van opvliegers, maar ook wanneer nachtelijk zweten de slaap verstoort.

Echte Salie als de essentiële olie

Etherische olie van muskaatsalie oosten Degene die het vaakst wordt aanbevolen bij opvliegers. Het bevat niet alleen het oestrogene actieve ingrediënt sclareol, maar ook esters die het spasmolytische en kalmerende eigenschappen geven. Het wordt traditioneel ook gebruikt om overmatige transpiratie tegen te gaan. Deze veelzijdigheid mag ons echter niet blind maken voor het feit dat het gecontra-indiceerd is in het geval van een voorgeschiedenis van hormoonafhankelijke kanker. Ook mag het niet verward worden met de essentiële olie van Officinale Salie, die niet meer openbaar verkocht mag worden vanwege haar giftige werking. Er zijn andere oestrogeenachtige essentiële oliën zoals Venkel, Anijs en Steranijs. Ze zijn rijk aan anethol en hebben een krachtige oestrogene werking, maar ook deze oliën mogen niet verkocht worden.

 • OraalNeem 1 druppel Clary Sage in een theelepel honing of olijfolie. 2 keer per dag gedurende maximaal 3 weken. Neem indien nodig een pauze van een week voordat je opnieuw begint. Niet langdurig gebruiken zonder medisch advies.
 • Door de huid, Maak een mengsel van 20% (60 druppels essentiële olie van muskaatsalie op 8 ml plantaardige olie). Masseer 's ochtends of 's avonds 4-5 druppels van het mengsel in de onderbuik, afhankelijk van de frequentie van de opvliegers.
 • Inhaleren Breng 2 druppels essentiële olie van Clary Sage aan op je polsen bij opvliegers en adem diep in. Herhaal dit tot 4 keer per dag.
Pepermunt om op te frissen

Etherische olie van pepermunt wordt vaak toegevoegd aan anti-opvliegersmixen om het risico op opvliegers te verminderen. profiteren van het "verfrissende" effect van menthol. Gebruik het bij voorkeur af en toe bij opvliegers, of vervang het door pepermunt hydrosol. Raadpleeg een arts voor astmapatiënten en epileptici, in gevallen van niet gestabiliseerde hypertensie, hepatobiliaire en maagstoornissen, G6PD-enzymdeficiëntie, of voor langdurig gebruik.

 • OraalVoeg bij opvliegers 1 druppel essentiële pepermuntolie toe aan een theelepel olijfolie of honing. Gebruik niet meer dan 3 druppels per dag. Niet langdurig gebruiken.
 • InhalerenJe kunt ook direct uit het flesje inhaleren om te profiteren van het verkoelende effect tijdens opvliegers.
Ontspannende en kalmerende essentiële oliën

Om in te werken op de emotionele component van opvliegers of de kwaliteit van de slaapKies uit essentiële oliën die worden gebruikt bij stress, angst of slapeloosheid, zoals Petit Grain Bigarade essentiële olieEchte of Fijne essentiële lavendelolie, Etherische olie van Roomse kamille, de Bergamot

 • InhalerenDoe 2 tot 3 druppels essentiële olie op een zakdoek of de lont van een inhalator. Inhaleer zodra dat nodig is.
 • Door de huid, Verdun 1 druppel essentiële olie in 4 druppels plantaardige olie en breng aan op de zonnevlecht, de binnenkant van de polsen en/of de voetzolen.

Hydrolaten om zachtjes te verfrissen en harmoniseren

In welke gevallen verdienen hydrosolen de voorkeur?

Of het nu voor incidentele lokale behandelingen is of voor langdurige kuren, hydrolaten zullen interessant zijn. als alternatief voor of aanvulling op aromatherapie en gemmotherapie. Ze hebben veel voordelen:

 • Hydrolaten zijn gemakkelijk te gebruiken, vooral oraal, vooral omdat ze minder geconcentreerd zijn in actieve moleculen. Ze zijn bijzonder geschikt voor mensen die geen essentiële oliën kunnen gebruiken of Gebruik essentiële oliën niet te lang. Als voorzorgsmaatregel mogen middelen met een oestrogene werking niet worden gebruikt als je een geschiedenis hebt van hormoonafhankelijke kanker.
 • Sommige hydrolaten zijn bijzonder handig om te gebruiken als spray, vooral voor hun onmiddellijke verfrissende of kalmerende effect, dat zeer gewaardeerd wordt bij nachtelijk zweten.
 • Hydrolats zullen ook aantrekkelijk zijn voor degenen die haast hebben en geen tijd hebt om kruidenthee te bereiden.
Welke hydrolaat moet ik kiezen?

Er zijn een aantal hydrolaten die bekend staan om hun hormonale, verkoelende of kalmerende eigenschappen die worden aanbevolen om opvliegers te verlichten:

 • De referentie hydrosol oosten Hydrosol van salie. Omdat de essentiële olie niet meer vrij verkrijgbaar is vanwege de giftigheid, wordt de hydrosol gebruikt om te genieten van de vele voordelen van deze plant. Met zijn oestrogene, ontspannende en antitranspirerende effecten is deze hydrosol bijzonder geschikt voor gebruik tijdens de menopauze en om opvliegers te verminderen. Het kan oraal worden ingenomen, maar mag alleen worden gebruikt door mensen zonder voorgeschiedenis van hormoonafhankelijke kanker.
 • Voor een onmiddellijk verfrissend effectHet is aan te raden om een plaatselijke spray vanPepermunt hydrosol. Maar het kan ook oraal worden ingenomen om te profiteren van het algehele gevoel van frisheid dat het geeft.
 • Tegen door stress veroorzaakte opvliegersdeOranjebloesem hydrolaatDamastroos hydrolaat of hydrosol van Romeinse Kamille. Al deze hydrolaten staan bekend om hun kalmerende en ontspannende eigenschappen. Je persoonlijke keuze hangt af van je voorkeur voor smaak of geur, want ze kunnen zowel als topische spray als oraal worden gebruikt. Extra voordelen om je te helpen weer zachtjes in slaap te komen bij nachtelijk zweten.
Hoe ze te gebruiken?

Om opvliegers of uitlokkende factoren zoals stress te beperken, kunnen hydrolaten alleen of in een mengsel op verschillende manieren worden gebruikt:

 • Oraal Verdun 1 theelepel hydrosol in een glas water, bij voorkeur lauw, 2 of 3 keer per dag. Voor langere kuren raden we aan om na 3 weken gebruik een pauze van een week in te lassen voordat je de behandeling de volgende maand voortzet.
 • In lokale spray op het gezicht of de borst om te verfrissen of te kalmeren tijdens opvliegers en 's nachts wakker worden.

Ze kunnen ook worden gebruikt in een verstuiver, zoals een mister, of in bad om te profiteren van hun ontspannende effecten.

Thee van Salie Officinale

Waarom zou ik saliethee kiezen tegen opvliegers?

Voor de liefhebbers van kruidenthee hebben we besloten ons te beperken tot Salie, een grande dame van de kruidengeneeskunde, een must voor vrouwen in de menopauze. Naast de antitranspirerende werking, die vooral gewild is om opvliegers te beperken, heeft een onderzoek uit 2013 een hormonale werking aangetoond. Een belangrijke wetenschappelijke doorbraak die het traditionele gebruik voor menopauzale problemen verklaart!

Andere planten worden gebruikt om vrouwen gedurende hun hele leven te ondersteunen. Kuisboom helpt bijvoorbeeld het gebrek aan progesteron te compenseren en wordt traditioneel gebruikt bij pijnlijke menstruaties of aan het begin van de premenopauze wanneer de cycli onregelmatig worden. Cimicifuga (of Black Cohosh), Hop en Rode Klaver staan meer bekend om hun oestrogene eigenschappen. Omdat deze planten voornamelijk in poedervorm of als getitreerde extracten worden geconsumeerd, is voor het gebruik ervan persoonlijk advies nodig.Deze producten zijn veel geconcentreerder dan kruidenthee en kunnen bepaalde gebruiksrisico's met zich meebrengen.

Hoe Salie gebruiken?

In infusie Giet voor één kopje kokend water (ideaal bij een temperatuur van 80-90°C) over een eetlepel gedroogde planten (ongeveer 3 eetlepels). Officinale salieblaadjes). Dek af en laat 10 minuten trekken. Drink 2 kopjes per dag gedurende 20 dagen. Neem een week pauze voordat je met een nieuwe kuur begint. Overschrijd de aangegeven doses niet. Raadpleeg een arts als je behandeld wordt voor diabetes.

Fytoestrogeensupplementen op het bord

Waarom fyto-oestrogenen aan je dieet toevoegen?

Fyto-oestrogenen zijn natuurlijke verbindingen die in bepaalde planten voorkomen en die de werking van oestrogenen kunnen nabootsen. De bekendste zijn de isoflavonen die in hoge concentraties aanwezig zijn in soja.Dit voedsel wordt veel geconsumeerd in Azië, waar vrouwen minder vaak borstkanker krijgen en minder last hebben van overgangsverschijnselen dan in het Westen. Er zijn talloze onderzoeken naar gedaan en ze worden beschouwd als een natuurlijk alternatief voor hormoonvervangingstherapie.

Echter, de consumptie ervan in de vorm van voedingssupplementen zou het risico op borstkanker verhogenDe resultaten waren niet per se overtuigend als het ging om het verminderen van opvliegers. Het heeft dus geen zin om risico's te nemen met dit soort producten, vooral omdat een onderzoek uit 2021 aantoonde dat een vegetarisch dieet aangevuld met een half kopje gewone sojabonen de matige tot ernstige opvliegers met 84% kon verminderen.

Er zijn ook andere fyto-oestrogenen, lignanen, die in grote hoeveelheden voorkomen in lijnzaad. Er zijn nog geen studies over opvliegers, maar de beschermende effecten van lijnzaad zijn bevestigd in de preventie van borstkanker. Bovendien is lijnzaad een goede bron van omega-3 en vezels, die andere ziekten helpen voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, waarvan de incidentie toeneemt tijdens de menopauze.

Waar kan ik fyto-oestrogenen in voedsel vinden?

Er zijn veel voedingsbronnen van plantaardige oestrogenen, niet alleen soja en vlas. Als je ze in normale hoeveelheden in je dieet opneemt, zullen ze zonder risico helpen je natuurlijke behoeften te dekken:

 • Pulsen (linzen, kikkererwten en bonen...)
 • Volkoren granen (tarwe, rogge, gerst) en oliehoudende zaden (amandelen, cashewnoten)
 • Bepaalde groenten en fruit zoals appels of druiven, groene bladgroenten...
Hoe eet je ze?
 • Eet soja met mate. Het Franse agentschap voor voedselveiligheid (Anses) raadt aan niet meer dan 1 mg soja-isoflavonen per kilo gewicht per dag in te nemen (d.w.z. maximaal 60 mg per dag voor een vrouw van 60 kg). Eén portie sojaproducten per dag zou voldoende zijn, met een voorkeur voor de minst bewerkte producten of gewoon de zaden.
 • Vlas toevoegen aan het dagelijks leven 4 theelepels van lijnzaad (ongeveer 20g) per dag is genoeg om de voordelen te plukken. Je eet ze het best gemengd, verspreid over de dag, in zoete gerechten (desserts, zuivelproducten, enz.) of hartige gerechten (maaltijden, salades, enz.).
 • Eet gevarieerd en rijk aan granen, peulvruchten, oliehoudende zaden, fruit en groenten die natuurlijke bronnen van fyto-oestrogenen zijn en andere voedingsstoffen leveren die goed zijn voor de gezondheid. In 2020 publiceerde de EMAS (European Menopause and Andropause Society) een samenvatting van de voordelen van het mediterrane dieet tijdens de menopauze. Het zou opvliegers helpen beperken... maar ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen, de botten gezond houden, cognitieve achteruitgang voorkomen en het risico op borstkanker verminderen...

Acupunctuur, yoga... als niet-medicinale alternatieven

Gezien de risico's van hormoonvervangingstherapie (HRT) en fyto-oestrogenen is elke andere alternatieve of aanvullende methode om opvliegers te beperken welkom. Enkele van de benaderingen die worden onderzocht zijnacupunctuur en andere niet-medicinale praktijken zoals yoga, tai chi, qigong, meditatie...

Hoewel wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp niet altijd significante resultaten opleveren, hebben deze methoden het voordeel dat ze niet beperkt zijn tot de hormonale werking, maar inwerken op de andere componenten van opvliegers. De huidige kennis toont aan dat thermoregulatie ook wordt beïnvloed door endorfine en andere centrale neurotransmitters. Dit zou de effecten kunnen verklaren van stressmanagementmethoden zoals meditatie of acupunctuur, die direct inwerken op het centrale zenuwstelsel.

Zorg voor je levensstijl

In het geval van opvliegers is het raadzaam om een evenwichtige voeding te kiezen, rijk aan planten en beperkt in suiker, en alles te vermijden wat het optreden ervan kan bevorderen: alcohol, tabak, stimulerende dranken zoals koffie, blootstelling aan hitte, enz. Een gezonde levensstijl is ook heel belangrijk om opvliegers te verminderen, maar ook om andere risico's die gepaard gaan met de menopauze te voorkomen.

Beperk de effecten van stress

Stress is een factoren die opvliegers verergeren of uitlokkenAlle methoden die worden gebruikt om opvliegers onder controle te houden, zullen je helpen om het beste uit de menopauze te halen. Ze zijn nuttig om te voorkomen, maar ook om de hevigheid ervan te verminderen door paniek te vermijden wanneer opvliegers optreden. Deze methoden helpen je ook om weer te gaan slapen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren, die verstoord kan worden door nachtelijk zweten.

Er bestaan ​​veel oplossingen. Meditatie, diepe ademhaling, sofrologie, yoga... al deze antistresstechnieken zijn bestudeerd om hun kalmerende effecten te valideren. Als je haast hebt, kies dan voor de geur van essentiële oliën of hartcoherentie, waarmee je in slechts een paar minuten stressniveaus aanzienlijk verlagen.

Het beoefenen van fysieke activiteit

De voordelen van lichaamsbeweging rond de menopauze zijn talrijk en worden vaak onderschat. Sporten helpt osteoporose, verlies van spiermassa en hart- en vaatziekten voorkomen. Het helpt ook om de hormonale schommelingen te reguleren die optreden tijdens de menopauze. Tot slot helpt lichaamsbeweging bij het verminderen van stress en overgewicht, factoren die opvliegers verergeren.

Onderzoeken uit 2012 en 2015 hebben aangetoond dat zelfs matige lichaamsbeweging helpt om de frequentie van opvliegers verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. De effectiviteit hangt vooral af van regelmatige oefening.

Voor mensen met het grootste risico op osteoporoseOm de botvorming te bevorderen, wordt aangeraden om hardlopen of wandelen te verkiezen boven "gewichtdragende" sporten zoals fietsen of zwemmen.

Controverse rond hormoonvervangingstherapie

De behandeling van menopauzale stoornissen is voornamelijk gebaseerd op het voorschrijven van hormonen om de afname van oestrogeen en progesteron te compenseren. Dit is de 'beroemde' hormoonvervangingstherapie in de menopauze (HRT). Het is zeker effectief tegen opvliegers, maar het is ook het onderwerp geweest van controverse.

Sinds verschillende onderzoeken sinds 2000 de voordelen van HRT in twijfel trokken, hebben de Franse gezondheidsautoriteiten een aantal aanbevelingen moeten publiceren, waaronder dat "HRT niet wordt aanbevolen voor gezonde vrouwen zonder climacteriumsyndroom of risicofactoren voor osteoporose, vanwege de ongunstige baten/risicoverhouding". Inderdaad, Het is nu duidelijk vastgesteld dat HRT het risico op bepaalde kankers (borst, baarmoederslijmvlies, eierstokken), beroertes en trombose verhoogt... Het moet daarom alleen worden aangeboden als de problemen "een impact hebben op de levenskwaliteit" van de persoon en als er geen contra-indicaties zijn (voorgeschiedenis van hormoonafhankelijke kanker of beroerte), terwijl het moet worden beperkt tot "de minimale effectieve dosis, voor de kortst mogelijke duur, met [...] regelmatige evaluatie".

In deze context is het legitiem om te zoeken naar natuurlijke oplossingen. Sommige geneeskrachtige planten en voedingssupplementen bevatten fyto-oestrogenen. Maar ze zijn niet allemaal risicovrij. Net als bij THM wordt het gebruik ervan niet aanbevolen voor vrouwen met een voorgeschiedenis van borst- of baarmoederkanker. Ook andere “natuurlijke” producten zoals Yam, DHEA of beta-alanine zijn controversieel. In het beste geval zijn ze inactief, maar ze kunnen ook ongewenste effecten hebben.

Bibliografie

Publicatie: Spetz Holm, AC, Frisk, J., & Hammar, ML (2012). Acupunctuur als behandeling van opvliegers en de mogelijke rol van calcitoninegengerelateerd peptide. Op bewijs gebaseerde complementaire en alternatieve geneeskunde, 2012, 1-9. https://doi.org/10.1155/2012/579321

Publicatie: ANSEN. (2005). Veiligheid en voordelen van fyto-oestrogenen uit voedsel - Aanbevelingen. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT-Ra-Phytoestrogens.pdf

Publicatie: Barnard, ND, Kahleova, H., Holtz, D., Del Aguila, F., Neola, M., Crosby, LM, & Holubkov, R. (2021). De Women's Study for the Verlichting van Vasomotorische Symptomen (WAVS): een gerandomiseerde, gecontroleerde studie naar een plantaardig dieet en hele sojabonen voor postmenopauzale vrouwen. Menopauze, 28(10), 1150–1156. https://doi.org/10.1097/gme.0000000000001812

Publicatie: Maamori, HKSABJAIA (2013). Fysiologische efficiëntie van saliethee (salvia officinalis L.) Toediening van de vruchtbaarheid bij volwassen vrouwelijke ratten. Journal Of Wassit voor wetenschap en geneeskunde, 6(1). https://www.iasj.net/iasj?func=fulltext&aId=68591

Boek : Morel, JM (2008). Praktische verhandeling over fytotherapie: De remedies van gisteren voor de geneeskunde van morgen, Escalquens, Frankrijk: Editions Jacques Grancher.

Boek : Fleurentin, J., Pelt, J. M., & Hayon, J. C. (2016). Du bon usage des plantes qui soignent. Rennes, Frankrijk: West-Frankrijk.

Boek : Couic Marinier, F., en Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën. Terre Vivante-edities.

Boek : Faucon, M., & Canac, P. (2018). Verhandeling over wetenschappelijke en medische aromatherapie, hydrosolen (1e ed.). Parijs: Ed. Bloed van de aarde.

Boek : Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Samenvatting van gemmotherapie - Wetenschappelijke grondslagen van meristemotherapie. Amyris-edities.

Boek : Pineau, L. (2019). Het grote boek over gemmotherapie. Leduc.s Editions.

Boek : Coudron C. & Pourrias B. (2014). Gidsen voor voedingsrecepten. Gezondheid edities.

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Website: De invloed van hormonale behandelingen op het risico op borstkanker | e3n. (nd). https://www.e3n.fr/linfluence-des-traitations-hormonaux-sur-le-risk-de-cancer-du-sein

Website: Menopauze: op welke leeftijd en welke symptomen? (nd). ameli.fr | Verzekerd. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/menopauze/symptomes-diagnostic

Website: Comment l’activité physique préserve la santé osseuse. (2023, 8 février). Medscape. https://francais.medscape.com/voirarticle/3609685?src=WNL_mdplsfeat_230208_mscpedit_fr

Website: WikiPhyto, de encyclopedie van fytotherapie. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home