“Als de bijen zouden verdwijnen, zou de mensheid nog maar vier jaar te leven hebben.” Dit beroemde citaat, vaak ten onrechte toegeschreven aan Albert Einstein, vertelt ons veel over de cruciale rol van bijen voor de mensheid. Bijen zorgen namelijk onder andere voor bestuiving en alleen zij zorgen voor deze essentiële handeling voor meer dan tweehonderdduizend soorten bloeiende planten! Zonder deze zouden dus veel mechanismen die essentieel zijn voor het ecosysteem van de aarde achterwege blijven... Bovendien kunnen we, naast dit essentiële aspect voor het voortbestaan ​​van de menselijke soort, bijenproducten gebruiken om de mens te behandelen. Apitherapie, van het Latijnse “apis” “bij” en het Griekse “therapia” “zorg”, is de behandeling met verschillende producten uit de bijenkorf, en deze zijn van groot therapeutisch belang: koninginnengelei, propolis, stuifmeel, honing, was en zelfs gif zal worden gebruikt vanwege hun verschillende eigenschappen en bijzonderheden.

Bijenhoning

Antiseptisch

La Compagnie Des Sens Hover Image

Honing

 De oorsprong

Het is het bekendste bijenkorfproduct, dat voortkomt uit de transformatie van nectar (zoete substantie die wordt afgescheiden door de klieren van bepaalde bloemen, honingbloemen) die door bijen in de longblaasjes worden afgezet. De samenstelling varieert afhankelijk van de geoogste bloem, vandaar de verschillende namen (Bloem-, Berg-, Boshoning, enz.), en bestaat voornamelijk uit suikers (glucose en fructose), maar ook uit water en verschillende voedingsstoffen.

 De voordelen van honing

Anti-infectieuze middelen en antibiotica
Antioxidant
Genezing
Tonifiërend en stimulerend
Tonic en spijsverteringsbeschermer
Metabolische stimulant

Lieverd, het beste voor...

 • Verhoog de immuniteit en voorkom infectieziekten
 • Stress, nervositeit, slapeloosheid
 • Vermoeidheid, herstel, anorexia
 • Huid condities
 • Keelpijn, hoesten
 • Constipatie, spijsverteringsstoornissen

Honing ontdekken
Koninklijke gelei

Immunostimulant

La Compagnie Des Sens Hover Image

Koninklijke gelei

 De oorsprong

Royal Jelly is een stof die wordt afgescheiden door de klieren van jonge werkbijen. Het is een melkachtige gelei die het hoofdvoedsel van de jonge larven vormt gedurende de eerste drie dagen van hun leven, en het enige voedsel van de koningin (vandaar de naam!). Het is een ongelooflijke bron van eiwitten en voedingsstoffen, die varieert afhankelijk van de verschillende bijensoorten: mineralen, water, eiwitten, vitamines, lipiden, koolhydraten, enzymen, nucleïnezuren en antioxiderende voedingsstoffen.

 De voordelen van koninginnengelei

Stimulerend
Anti-infectieus
Tonic en spijsverteringsbeschermer
Antioxidant

Koninginnegelei, het beste voor

 • Verminder de symptomen van de menopauze
 • Verlaag het cholesterolgehalte
 • Versterk de immuniteit
 • Voorkom chronische rhinitis
 • Behandel zweren
 • Verminder vermoeidheid en stress

Koninginnegelei ontdekken
Propolis

Anti-infectieus

La Compagnie Des Sens Hover Image

Propolis

 De oorsprong

Propolis is een min of meer vaste hars die de knoppen en jonge scheuten van bepaalde bomen beschermt. De bijen vormen een echte barrière tegen ziekteverwekkers en verzamelen het met hun kaken, kneden het en mengen het met hun speeksel om het terug te brengen naar de korf, en gebruiken het om deze te beschermen tegen microbiële omstandigheden. Ze gebruiken het om de ingang van de korf te beschermen, om scheuren af ​​te dichten, om de lucht in de korf te zuiveren, om de binnenkant van de cellen van jonge eieren te bekleden, of zelfs om de insecten die ze hebben gedood te balsemen.

 De voordelen van propolis

Antibacterieel, antischimmel, antiviraal
Ontstekingswerend
Genezing
Immunostimulant
Anti-kanker

Propolis, het beste voor...

 • Acne, eczeem
 • Versterk de immuniteit
 • KNO-aandoeningen (angina pectoris, verkoudheid, rhinitis, enz.)
 • Wonden, brandwonden
 • Labiale of genitale herpes
 • Cariës, aften, gingivitis, slechte adem
 • Ondersteun chemotherapie- of radiotherapiebehandelingen

Propolis ontdekken
Koninklijke gelei

Stimulerend

La Compagnie Des Sens Hover Image

Stuifmeel

 De oorsprong

Stuifmeel is het mannelijke bevruchtende element van de bloem en is daarom variabel afhankelijk van elke plantensoort. Tijdens het foerageren verzamelen de bijen de stuifmeelkorrels in de vorm van kleine balletjes die aan hun achterpoten zijn bevestigd, en brengen deze terug naar de korf om deze te mengen met melkfermenten en gisten om de jonge larven te voeden.

 De voordelen van stuifmeel

Stimulerend
Spijsverteringstonicum
Antioxidant
Metabolische stimulant

Stuifmeel, het beste voor

 • Goedaardige prostaathyperplasie
 • Verbeter fysieke prestaties
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Groeistoornissen

Stuifmeel ontdekken
Bijen gif

Ontstekingswerend

La Compagnie Des Sens Hover Image

Bijen gif

 De oorsprong

Bijengif, afgescheiden door gespecialiseerde klieren, is een stof die voor 85% uit water bestaat en die door de koningin wordt gebruikt om van haar rivalen af ​​te komen, en door de werkbijen om de korf te verdedigen, maar met gevaar voor hun leven... verschillende enzymen, peptiden, koolhydraten en lipiden, heeft het bijzondere eigenschappen waarvan apitherapeuten zullen profiteren die het in een spuit oogsten of rechtstreeks via de bij gebruiken. Giftherapie is een onconventionele behandeling die nog steeds wordt onderzocht, maar die effectief is gebleken.

 De voordelen van bijengif

Ontstekingswerend
Pijnstillend
Cardiotoon
Antistollingsmiddel

Bijengif, het beste voor...

 • Reuma, artritis, tendinitis
 • Neuralgie, neuritis
 • Multiple sclerose ?

Bijengif ontdekken
Bijenwas

Kunstmatig

La Compagnie Des Sens Hover Image

Bijenwas

 De oorsprong

Bijenwas is een complex mengsel van organische verbindingen die worden afgescheiden door de wasklieren van de bijen, vanaf de tweede of derde levensweek tot aan hun dood. Het is een vettige, witte pasta die wordt gebruikt om de cellen van de bijenkorf te construeren. Het heeft een dubbele oorsprong en afhankelijk van of het uit cellen of oude frames komt, zal het respectievelijk in de cosmetica of in de industrie worden gebruikt (om bijvoorbeeld kaarsen te maken).

 De voordelen van bijenwas

Pappen
Cosmetische hulpstof
Samenstelling van kaarsen

Bijenwas, het beste voor

 • Dermatologische toepassing
 • Samenstelling van cosmetische producten
 • Industrieel gebruik (kaarsen, oppervlaktebeschermingsproducten, enz.)

Bijenwas ontdekken
Bij en bijenkorf
La Compagnie Des Sens Hover Image

De bij en de korf

Wat hebben honing, koninginnengelei, stuifmeel, propolis, gif en was met elkaar gemeen? Dit zijn allemaal producten die vanuit de bij naar ons toe komen. En om de fascinerende wereld van de bijenkorf en deze kleine hymenoptera, waar imkers blij mee zijn, te ontdekken, ga: laten we een duik nemen in het hart van de korf!

De mysteries van de bijenkorf!

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 255 stemmen )

Bibliografie

Boek : Cherbuliez, T., Domerego, R. (2003). Apitherapie - Bijenmedicijn. Amyris-edities.

Boek : April, G. (2014). Natuurlijke gezondheid met apitherapie: honing, propolis, stuifmeel, koninginnengelei... Éditions Terre vivant.

Boek : Domerego, R., Imbert, G., en Blanchard, C. (2016). Praktische gids voor bijengeneeskunde: honing, stuifmeel, propolis, koninginnengelei... op een dagelijkse basis. Baroch-edities.