Bloedarmoede is het gevolg van een abnormale afname van hemoglobine en rode bloedcellen in het bloed. De oorzaken en soorten bloedarmoede zijn talrijk. Onder deze oorzaken zijn bepaalde vitaminetekorten vatbaar voor zogenaamde macrocytische of megaloblastische anemie, anders dan bloedarmoede door ijzertekort die verband houdt met ijzertekort. Een tekort aan vitamine B9 (foliumzuur) veroorzaakt inderdaad een disfunctie in de aanmaak van rode bloedcellen. Om dit type bloedarmoede te voorkomen is het daarom essentieel om je te concentreren op voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B9.

De plaats van vitamine B9 bij bloedarmoede

Bloedarmoede komt overeen met a hemoglobineniveau in het bloed onder de maat. Er is geen enkele bloedarmoede, maar verschillende bloedarmoede. Deze gids ondersteunt voedingstekorten vitamine B9, dat wil zeggen macrocytische anemie (normochroom en aregeneratief).

Vitamine B9 is hematopoëtisch: dat is het ook essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen. Zonder dit is de rijping van rode bloedcellen onvolledig: we zien een vertraging en een defect in de celdeling. Als gevolg hiervan zijn de rode bloedcellen ‘groter’ (macrocytisch) en kwetsbaarder. Onvoldoende inname via de voeding is de voornaamste oorzaak van een vitamine B9-tekort.

Vitamine B9-tekort is zelden symptomatisch. Het wordt gedetecteerd tijdens een “gewone” bloedtest. De gevolgen van een vitamine B9-tekort zijn echter ernstig, vooral voor de foetus: bij een zwangere vrouw leidt een vitamine B9-tekort tot neurale buisdefecten bij de foetus. Wat macrocytische anemie betreft, deze komt tot uiting na een aanzienlijk en langdurig tekort. Het veroorzaakt de typische symptomen van bloedarmoede: intense vermoeidheid, bleekheid, kortademigheid, enz.

De rol van voeding

We zijn niet in staat vitamine B9 te synthetiseren. Bovendien zijn de voorraden in het lichaam klein. Voedsel moet de vitaminebehoefte dekken dagelijks.

Een vitamine B9-tekort komt herhaaldelijk voor als de onvoldoende consumptie van groenten en fruit. Vitamine B9 komt namelijk vooral voor in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. In geval van macrocytaire anemie is het essentieel om de vitamine B9-voorraad te herstellen.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B9

Lever, het voedsel dat het rijkst is aan vitamine B9

De lever is een nogal ongebruikelijk rood slachtafval. Vanwege zijn opslagrol in het lichaam biedt het een breed scala aan talrijke micronutriënten, waaronder vitamine B9. Gemiddeld levert 100 g lever 700 mcg vitamine B9.

Wij raden u aan:

 • 1 maaltijd per week met lever: 50 g lever voldoet aan de dagelijkse behoefte aan vitamine B9.
 • de promoot minimaal invasief koken: stomen, pocheren, enz.

Gedroogde groenten

Gedroogde groenten zijn rijk aan vitamine B9. Voor 100 g gedroogde groenten vinden we gemiddeld 400 µg vitamine B9.

Wij raden u aan :

 • 2 maaltijden op basis van gedroogde groenten per week. Een portie gedroogde groente (60 g gedroogde groente, rauw gewogen) levert ongeveer 250 µg vitamine B9 op, of 75% van de voedingsreferenties voor de bevolking (RNP).

 • om te variëren met de gedroogde groenten: rode bonen, witte bonen, flageoletbonen, tuinbonen, kikkererwten, spliterwten, koraallinzen, groene linzen, lupinen, sojabonen, enz.

 • pas op dat u gedroogde groenten niet te gaar maakt, vanwege de gevoeligheid van vitamine B9 voor hitte.

Verse groenten en fruit

Vitamine B9, of foliumzuur, is alomtegenwoordig in fruit en groenten. Het komt vooral voor in bladgroenten, waaraan het zijn wetenschappelijke naam ontleent: “folium” betekent blad in het Latijn.

Wij raden u aan:

 • minimaal vijf groenten en fruit per dag, waarvan de meeste bladgroenten.

 • de groenten die het rijkst zijn aan vitamine B9: spinazie, kool, sla en asperges. 100 g rauwe spinazie levert 200 µg vitamine B9, oftewel 60% van de RNP.

 • geeft de voorkeur aan rauwe groenten of snelle kookmethodes: stoom, wok, snacks, enz.

 • de voorkeur geven aan seizoensfruit en -groenten, omdat ze rijker zijn aan vitamine B9.

 • het bevorderen van lokale groenten en fruit, het verkorten van de transporttijden: een factor die het vitamine B9-gehalte in planten verlaagt.

Een stuifmeelkuur

Dit product gemaakt van de meeldraden van de bloem bevat veel micronutriënten, waaronder vitamine B9. Afhankelijk van de hoeveelheden die tijdens een pollenkuur worden geconsumeerd (1 eetlepel per dag), vinden we 200 µg vitamine B9, of 60% van de dagelijkse behoefte.

Wij raden u aan een geneesmiddel te introduceren stuifmeel, wanneer het nodig is.

Noten en zaden

Noten en zaden dragen bij aan de inname van vitamine B9. Gezien de geconsumeerde hoeveelheden voldoen ze echter op zichzelf niet volledig aan de dagelijkse behoefte aan vitamine B9.

Wij raden u aan:

 • 15 g zaden en noten per dag, wat voldoet aan ongeveer 15% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B9.

 • geef de voorkeur aan ongebrande en ongezouten noten.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 86 stemmen )

Bibliografie

Publicatie: Wuillemin, T. (2017). BLOEDARMOEDE. https://www.hug.ch/sites/interhug/files/structures/medecine_de_premier_recours/Strategies/strategie_anemie.pdf

Publicatie: Afdeling Biologische hematologie, Henri Mondor-ziekenhuis. (2002). Bloedarmoede door macrocytaire tekorten. https://www.em-consulte.com/article/12194/anemies-macrocytaires-carentielles

Boek : Lecerf, DJ, & Schlienger, J. (2020). Preventieve en therapeutische voeding (buiten collectie) (Franse editie). MASSON.

Boek : Ferreira, A. (2013). Biologie van de menselijke voeding (deel 1) (Diëtetiek en voeding: biologie - biochemie - Microbiologie - gecorrigeerde MCQ-oefeningen) (Franse editie). STUDYRAMA.

Website: Bloedarmoede begrijpen. (nd). ameli.fr | Verzekerd. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/anemie/comprendre-anemie#:%7E:text=L’an%C3%A9mie%20%3A%20un%20taux%20abnormally,all%20les% 20organen%20van%20lichaam.

Website: Nationaal Kanker Instituut. (nd). Bloedarmoede - Oorzaken van vermoeidheid. https://www.e-cancer.fr/Patients-et-proches/Qualite-de-vie/Fatigue/Causes-de-la-fatigue/L-anemie

Website: Braunstein, EM (nd). Macrocytische megaloblastische anemieën. MSD-handleiding Professionele editie. https://www.msdmanuals.com/fr/professional/h%C3%A9matologie-et-oncologie/an%C3%A9mies-caus%C3%A9es-par-un-trouble-de-l-%C3%A9rythropo %C3%AF%C3%A8se/an%C3%A9mies-m%C3%A9galoblastic-macrocytic#:%7E:text=De%20an%C3%A9mies%20macrocytic%20 (dit is het gebruik%20van%20diversen% 20m%C3%A9medicijnen.