Gemmotherapie, van het Latijnse ‘gemmae’ dat ‘knop’ betekent, is een tak van de kruidengeneeskunde die gebruik maakt van de knoppen en jonge scheuten van planten. In tegenstelling tot de kruidengeneeskunde, waarbij gebruik wordt gemaakt van de volwassen elementen van de plant (bladeren, bloemen, schors, wortels, de hele plant), onderscheidt gemmotherapie zich doordat gebruik wordt gemaakt van het embryonale deel van een plant. De knopmaceraten worden vervolgens verkregen door deze embryonale weefsels gedurende 20 dagen te macereren in een mengsel van water, alcohol en glycerine. Ze worden oraal gebruikt als kruidenvoedingssupplement. Ze helpen bepaalde fysiologische processen in het lichaam af te voeren, opnieuw in evenwicht te brengen en te regenereren. Ze werken diepgaand, op de grond, en daarom wordt het over het algemeen aanbevolen om ze als kuur van 3 weken te gebruiken.

Dit artikel is bijgewerkt op 03/01/2024

Wat zijn de voordelen van gemmotherapie?

Aan de basis van knopmaceraten bevinden zich de knoppen. Om het goed te begrijpen hoe gemmotherapie werkt, het is noodzakelijk om te weten dat de knoppen alle embryonale weefsels van de plant, en al zijn genetisch erfgoed. Ze bevatten tegelijkertijd de eigenschappen van bloemen, vruchten en bladeren: ze zijn een soort ‘totum’ van de plant. De lindeknop heeft bijvoorbeeld de kalmerende eigenschappen die aan de bloem (of het schutblad) worden toegeschreven, maar ook de zuiverende en diuretische eigenschappen van het spinthout, dat het meest recentelijk gevormde deel van de boomstam is (het zachte en witte deel het buitenste).

De knopmaceraten hebben dan een zachte en diepe actie, zij zullen handelen met het oog daarop bepaalde verstoorde fysiologische processen herstellen. Ze zullen in eerste instantie een drainage en ontgifting van bepaalde organen bewerkstelligen, dankzij hun actieve plantaardige ingrediënten die rijk zijn aan groeisubstanties en die zuiverende organen zoals de lever, de nieren, de galblaas of de darmen zullen stimuleren. Vervolgens zorgen ze ervoor dat het lichaam weer op een gezonde basis kan komen. Door het lichaam te ontdoen van afval, helpen de knopmaceraten de organen waarop ze inwerken, te reguleren en te regenereren. Dit zijn de 3 specifieke kenmerken van een bouwplantweefsel: de regulatie (om zich op het juiste moment te ontwikkelen), de afwatering, en de regeneratie (of stimulatie). Door de verschillende werkingen zijn knopmaceraten daarom bijzonder effectief bij chronische aandoeningen. Elk knopmaceraat zal zich vervolgens richten op verschillende organen en verschillende systemen van het lichaam. Om maar een paar voorbeelden te noemen:

 • Zwarte bessenknopmaceraat is de grote specialist bij ontstekingen, bijnierstimulatie en allergieën. Het is in veel gevallen nuttig: alle soorten allergieën, reuma, vermoeidheid, verminderde immuniteit, eczeem, enz.
 • Lindenknopmaceraat is gespecialiseerd in het zenuwstelsel vanwege zijn kalmerende voordelen. Het is daarom nuttig bij stress, neurose, bij slaapproblemen zoals slapeloosheid, enz.
 • De meidoornknopmaceraat is de specialist in hartregulatie: het is nuttig bij zowel hypertensie als hypotensie, hartritmestoornissen, hartkloppingen, enz.
 • De maceraat van frambozenknoppen is gespecialiseerd in de regulering van het vrouwelijke hormonale systeem en is daarom nuttig bij pijnlijke menstruaties, menopauze, opvliegers, amenorroe, enz.

Welk knopmaceraat moet ik gebruiken?

Voor een bepaalde indicatie is er een probleem, talrijk  Welk knopmaceraat voor welk gebruik?

De 3 essentiële knoppen macereren

Er zijn enkele tientallen knopmaceraten, die een vrij systematische werking zullen hebben: ze zullen de organen reguleren, afvoeren en regenereren. Bepaalde knopmaceraten richten zich dan op zeer specifieke organen en voeren bepaalde activiteiten uit. Zo vinden we voor elk knopmaceraat diverse en gevarieerde indicaties, die kunnen worden gegroepeerd per werkingssysteem. Hier presenteren wij u de 40 meest gebruikte knopmaceraten. Onder de bekendste knopmaceraten vinden we zwarte bes, linde en vijg.

Zwarte bessenknop maceraat

De maceraat van zwarte bessenknoppen is het Zwitserse zakmes onder de knopmaceraten: het is stimulerend, bijnier-, ontstekingsremmend, immunostimulerend, anti-allergisch en drainerend. Het werkt op vrijwel alle systemen en is daarom in veel gevallen nuttig:

 • Huidsysteem ++++ : Acne, Huidallergie, Jeukende huid, Dermatitis, Dermatose, Eczeem, Droog eczeem, Insectenbeet, Psoriasis, Urticaria
 • Immuun- en ademhalingssysteem ++++ : Ademhalingsallergie, Allergie, Astma, Bronchitis, Longemfyseem, Griep, Immuniteit, Nasofaryngitis, Hooikoorts, Sinusitis, Tracheitis, Pollenallergie
 • Zenuwstelsel ++++ : asthenie, vermoeidheid, stress
 • Osteoarticulair systeem ++++ : Jichtaanval, Artritis, Artrose, Verstuiking, Fibromyalgie, Breuk, Reumatoïde artritis, Osteoporose, Lumbago, Ziekte van Dupuytren, Ziekte van Lapeyronie, Ziekte van Ledderhose, Reuma, Ischias, Chronische progressieve polyartritis, Tendinitis
 • Urogenitaal systeem +++ : Glomerulonefritis, teveel urinezuur, nierfalen, nierstenen, nefrolithiase, prostatitis, teveel ureum
 • Metabolisch systeem +++ : Cholesterol, Ontgiften
 • Spijsvertering ++ : Hepatitis, pancreatitis, dyspepsie, gastritis, ziekte van Crohn, colitis

Vijgenboom knop maceraat

Het is een belangrijke regulator van neurotransmitters. DE Vijgenboom knop maceraat werkt op 2 niveaus: nerveus en spijsvertering. Het heeft een kalmerende en nerveuze herbalancerende werking, evenals een gunstige werking bij spijsverteringsstoornissen. In plaats daarvan handelt het in het huidige moment. Het is daarom handig in de volgende situaties:

 • Spijsvertering ++++ : Maagzuurgraad, Aerofagie, Opgeblazen gevoel, Colitis, Prikkelbare darm, Dyspepsie, Gastritis, Ziekte van Crohn, Gastro-oesofageale reflux, Spijsverteringszweren
 • Zenuwstelsel ++++ : Verslavingen, Angst, Asthenie, Depressie, Vermoeidheid, Slapeloosheid, Reisziekte, Migraine, Nervositeit, Neuralgie, Neurose, Angst, Spasmofilie, Stress, Overwerk, OCD, Concentratieproblemen, Geheugenproblemen
 • Hartsysteem +++ : Hartkloppingen
 • Bloed- en lymfestelsel +++ : bloedarmoede, atherosclerose, duizeligheid
 • Huidsysteem ++ : abces, acne, wrat
 • Osteoarticulair systeem++ : Fibromyalgie, Reumatoïde artritis

Lindeknop maceraat

De maceraat van lindeknop is het perfecte voorbeeld dat aantoont dat de knop al het potentieel van de toekomstige plant bevat. We vinden dus het bekende kalmerende en kalmerende effect van de schutbladen, maar ook het diuretische effect van het spinthout. Het is de slaapknop, die werkt op beschadigde zenuwpatronen. Het wordt gebruikt in de volgende situaties:

 • Zenuwstelsel ++++ : Angst, Angst, Slapeloosheid, Reisziekte, Migraine, Nervositeit, Neuralgie, Neurose, Angst, Spasmofilie, Stress, OCS, Concentratieproblemen
 • Hartsysteem +++ : hypertensie, hartkloppingen, tachycardie
 • Spijsverteringsstelsel +++ : Colitis, Prikkelbare darm, Gastritis, Gastro-oesofageale reflux
 • Metabolisch systeem +++ : cholesterol
 • Urogenitaal systeem +++ : Overtollig urinezuur
 • Osteoarticulair systeem +++ : Jichtaanval

Hoe knopmaceraten gebruiken?

Er worden knopmaceraten genomen mondeling, puur of verdund, buiten de maaltijden voor optimaal resultaat. Over het algemeen wordt gemmotherapie chronisch toegepast, in een kuur van 3 weken. De behandelingen kunnen na minimaal 1 week vrij worden verlengd. Inname van knopmaceraten kan gebeuren in een steun zoals een glas water of een lepel honing om het innemen gemakkelijker te maken. Dit zal optimaal zijn als het wordt uitgevoerd zonder eten om het lichaam gemakkelijker en directer te bereiken.

Welke dosering?

Volwassenen en adolescenten

5 tot 15 druppels per dag in een glas water (of puur), verdeeld over 1 tot 3 doses gedurende de dag, afhankelijk van het geval, 15 minuten vóór de maaltijd gedurende 3 weken. Begin met 5 druppels en verhoog geleidelijk:

 • of één druppel per dag tot 15
 • d.w.z. 5 druppels de eerste week, 10 de tweede en 15 de laatste
Kinderen ouder dan 3 jaar

1 druppel per dag per 10 kilo, beginnend met één druppel en de dosis geleidelijk verhogen. Voorbeeld: een kind van 9 jaar dat 40 kilo weegt, kan maximaal 4 druppels binnenkrijgen.

Vrouwen die borstvoeding geven

Beperk jezelf tot maximaal 5 druppels per dag, uitsluitend op medisch advies.

De verschillende soorten behandelingen

Punctuele of curatieve behandeling

De occasionele kuur heeft over het algemeen een curatief doel, om op een bepaald symptoom te reageren, het lichaam te helpen bepaalde aandoeningen op te lossen, bepaalde aandoeningen te voorkomen of seizoensdrainage uit te voeren. Indien nodig kan het worden voortgezet met een lange behandelingskuur, voor langdurig onderhoud.

Duur: 3 weken

Lange of preventieve behandeling

Lange of preventieve kuren zijn nuttig voor chronische aandoeningenof die waarschijnlijk een bepaalde tijd zullen duren. Deze kunnen hormonale stoornissen (bijvoorbeeld de menopauze), hart-, darm-, metabolische (cholesterol) enz. omvatten. Bij dit soort problemen is een enkele behandeling doorgaans niet voldoende; knopmaceraten hebben dan wel tijd nodig om te handelen duurzaam. De gebruikte dosering of behandelingen kunnen echter in de loop van de tijd veranderen. Bij gemmotherapie wordt over het algemeen de voorkeur gegeven aan lange kuren.

Duur: enkele maanden, met een ritme van 3 weken inname per maand en 1 week pauze.

Onderhoudsbehandeling

Lorsque les troubles persistent malgré une cure ponctuelle puis une cure longue, et à condition que le ou les macérats utilisés agissent bien à l'origine du trouble et non pas juste sur les symptômes, il peut être nécessaire de procéder à une cure d'entretien , die vindt plaats in de tijd. Onderhoudskuren zijn onder andere interessant na 40 jaar, om gezonde fysiologische functies te behouden.

Er kunnen verschillende gebruikstarieven worden overwogen:

 • 10 dagen per maand
 • 3 weken per kwartaal
 • 3 dagen per week

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van gemmotherapie

Hoewel het relatief milde natuurlijke extracten zijn, bieden knopmaceraten een aantal gebruikelijke voorzorgsmaatregelen: sommige houden verband met de aanwezigheid van alcohol, En de anderen gerelateerd aan de plant op zichzelf en zijn eigenschappen. Budmaceraten zijn eindelijk klaar voedingssupplementen kruiden. Ze zijn geenszins een vervanging voor een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.

Medisch advies en contra-indicaties

In geval van nemen medicamenteuze behandelingen en of specifieke pathologie, is het noodzakelijk om advies in te winnen bij gezondheidswerkers, zoals artsen of apothekers. Het gebruik van bepaalde knopmaceraten is gecontra-indiceerd naast medicinale behandelingen. Dit is het geval voor mensen onder antistollingsmiddelen die bijvoorbeeld geen maceraten van Ginkgo Biloba, Meidoorn, Amandel, Citroen of Kornoelje kunnen gebruiken. Kortom, deze mensen mogen geen dunner wordende maceraten gebruiken naast hun reeds dunner wordende behandeling om het effect niet te verdubbelen en bloedingen te riskeren.

Bovendien mensen allergisch voor salicylaten mag geen maceraten van donzige berk, zilverberk of populierknoppen gebruiken.

Tenslotte mag het advies van Compagnie des Sens in geen geval een diagnose, consultatie of medische opvolging vervangen. Bij twijfel vóór gebruik medisch advies inwinnen.

Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen

Door de aanwezigheid van alcohol, hoewel de ingenomen hoeveelheid zeer klein is, zijn knopmaceraten dat wel niet aanbevolen vóór de leeftijd van 3 jaar en bij zwangere vrouwen.
Voor vrouwen die borstvoeding geven kan het gebruik van knopmaceraten worden gedaan, maar uit voorzorg geldt het volgende: medisch advies is echter noodzakelijk. Bepaalde knopmaceraten moeten nog steeds absoluut vermeden worden, bijvoorbeeld:

 • degenen met hormonale werking (rode bosbes, framboos, appel, eik, sequoia, zwarte bes, wijnstok, enz.)
 • degenen met een ontgiftende werking, waarbij de baby het risico loopt het door de emunctories geëvacueerde afval terug te halen

Hormoonafhankelijke pathologie

In het geval van hormoonafhankelijke pathologie, of een geschiedenis van hormoonafhankelijke pathologie, zijn de knoppen met hormonale werking dat wel vermijden. Onder hen vinden we (dit is geen uitputtende lijst):

 • Maceraten bijnier actie : zwarte bes, haagbeuk, eik, rozemarijn, hulst, bosbes, redwood.
 • Maceraten indirecte hormonale werking : appelboom, bosbessenboom, walnotenboom.
 • Maceraten hebben oestrogene plantenhormonen : Cranberry, Braam, Wilde wingerd, Framboos.

Alcoholische terugtrekking

Geconcentreerde knopmaceraten worden gemaakt met alcohol, ze bevatten meer dan 30%. De mensen binnen alcoholische terugtrekking moeten niet te consumeren knop macereert.

Hoe meerdere knopmaceraten innemen?

In associatie

Het is mogelijk om te gebruiken maceraten tot 3 knoppen binnen dezelfde behandeling om van de voordelen ervan te profiteren. Als knopmaceraten worden gebruikt om in te werken op a hetzelfde probleem (artritis bijvoorbeeld), het is mogelijk om :

 • Neem ze op hetzelfde tijdstip van de dag in: deel vervolgens het aantal in te nemen druppels door het aantal gebruikte knopmaceraten.

Voorbeeld: voor een kuur van 3 knopmaceraten, ingenomen in de ochtend, met een snelheid van 15 druppels gedurende de laatste week, neem in dit geval 5 druppels van elk knopmaceraat.

 • Neem ze op verschillende tijdstippen van de dag: gebruik vervolgens de knopmaceraten in de gebruikelijke dosering, d.w.z. maximaal 5 tot 15 druppels van elk per dag.

Voorbeeld: voor een kuur van 3 knopmaceraten, ingenomen in de ochtend, middag en avond: neem 's ochtends 5 tot 15 druppels van één knopmaceraat, de tweede 's middags en de derde 's avonds, d.w.z. maximaal 45 druppels in dit geval macereert de knop per dag.

Eindelijk, als de knoppen inwerken verschillende problemen, het verdient de voorkeur om ze op verschillende tijdstippen van de dag te gebruiken, waarbij u de gebruiksaanwijzingen van elk van de maceraten respecteert.

In complex

Net zoals er synergieën bestaan ​​tussen essentiële oliën, kunnen toppen hun eigenschappen ook binnen hetzelfde product combineren om hun effecten te versterken: ze worden complex. Deze complexen brengen toppen van verschillende planten samen en hebben een gerichte werking op hetzelfde lichaamssysteem. Ze worden in feite bereid door een mengsel van deze verschillende toppen in dezelfde container te macereren. We verkrijgen een eindproduct dat kan worden gebruikt zoals het is.

Hoe gebruik je gemmotherapie voor huisdieren?

Gemmotherapie, via zijn snoep en praktische bruikbaarheid, wordt vooral gewaardeerd door dieren. Hond, kat, paard, geit of cavia kunnen profiteren van de regenererende en drainerende voordelen van knopmaceraten. Of het nu curatief of preventief is, deze producten hebben een opmerkelijke efficiëntie bij onze huisdieren vertonen ze weinig contra-indicaties of bijwerkingen en worden ze zeer goed verdragen. Wees echter voorzichtig raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie.

De aanbevolen doseringen zijn over het algemeen:

 • 1 tot 5 druppels per dag voor katten en honden, afhankelijk van het gewicht van het dier.
 • 25 tot 30 druppels per dag (d.w.z. ongeveer 1 ml) voor paarden (altijd aanpassen aan het gewicht van het dier).

Verdun deze paar druppels in lauw water om toe te voegen aan het eten of drinken van het dier.

Hoe worden knopmaceraten gemaakt?

Hier zijn de verschillende stadia van de productie waardoor het mogelijk wordt een geconcentreerd moedermaceraat te verkrijgen:

 • Allereerst de hele verse toppen worden gemacereerd op 1/20ste in een oplosmiddel bestaande uit 33% water, 33% alcohol bij 90°, en 33% van glycerine groente, dit gedurende 20 dagen en onder voortdurend roeren. Deze verschillende oplosmiddelen maken het mogelijk om alle actieve ingrediënten uit embryonale weefsels te extraheren, waarbij deze laatste verschillende oplosbaarheden hebben, afhankelijk van hun chemische samenstelling.
 • Het moedermaceraat is dan gefilterd door zwaartekracht, waarna de residuen worden geëxtraheerd door zachte druk om de plantenextracten niet te veranderen en om alle actieve verbindingen terug te winnen.
 • Ten slotte worden de gefilterde en geperste extracten gemengd om alle geëxtraheerde actieve ingrediënten samen te brengen en een zo compleet mogelijk product te verkrijgen.

Er zijn 2 hoofdmethoden voor het vervaardigen van knopmaceraten: de methode van Dr. Pol Henry en Max Tétau, de voorlopers van de gemmotherapie, genaamd “1D geglycerineerd maceraat”, en de methode van “geconcentreerd maceraat”, recenter en hierboven beschreven. Geconcentreerd maceraat (ook wel moedermaceraat genoemd) heeft tegenwoordig de voorkeur boven 1D glycerinemaceraat om twee belangrijke redenen:

 • de hoeveelheid ingenomen alcohol is lager, omdat de dosering 5 tot 15 druppels per dag bedraagt, vergeleken met 50 tot 150 druppels voor 1D glycerinemaceraat.
 • het oplosmiddel dat voor het geconcentreerde maceraat wordt gebruikt, bestaat uit alcohol, water en glycerine, terwijl dat van het 1D geglycerineerde maceraat alleen alcohol en glycerine bevat. De aanwezigheid van water bij de eerste maceratie is van groot belang voor de extractie van bepaalde verbindingen en de overdracht van energie-informatie van de plant.

Gemmotherapie en aromatherapie: wat is het verschil?

Daar gemmotherapie en aromatherapie zijn twee zeer verschillende takken van de kruidengeneeskunde. Ze kunnen worden onderscheiden door:

 • Hun productiemethode : etherische oliën komen uit de destillatie van een specifiek deel van een aromatische plant, terwijl knopmaceraten voortkomen uit de maceratie van plantenknoppen (of jonge scheuten of worteltjes) in een mengsel van water, alcohol en glycerine.
 • Daar benodigde hoeveelheid plantmateriaal : er is bijvoorbeeld 1 ton Tijm nodig om gemiddeld 10 kg etherische olie te verkrijgen, terwijl de hoeveelheid toppen die nodig zijn om een ​​flesje te maken in de palm van een hand past.
 • Daar concentratie : geglycerineerde maceraten blijven veel minder geconcentreerd dan essentiële oliën en hebben een grote specificiteit qua samenstelling.
 • DE eigenschappen : een etherische olie en een knopmaceraat kunnen beide van dezelfde plant komen, maar de eigenschappen zullen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde zijn. De etherische olie zal de eigenschappen hebben van het deel van de plant waar ze vandaan komt, terwijl het knopmaceraat de eigenschappen van de hele plant zal hebben. In feite bevat de knop alle embryonale weefsels van de plant, al zijn genetische erfgoed.
 • Hun snelheid van actie en interesse : aromatherapie is snel effectief, zal voornamelijk worden gebruikt om acute aandoeningen te behandelen en moet voor korte perioden worden gebruikt, terwijl gemmotherapie eerder zal worden gebruikt om chronische problemen te behandelen, met als doel het lichaam te regenereren om de achtergrond te behandelen, aan de oorsprong van de symptomen. Knopmaceraten moeten gedurende een langere periode in kuren worden gebruikt.

Gemmotherapie is dus uitstekend aanvulling aromatherapie, en omgekeerd.

Wij leggen het je uit in video's

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.9 ( 2391 stemmen )

Bibliografie

Boek : Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Samenvatting van gemmotherapie - Wetenschappelijke grondslagen van meristemotherapie. Amyris-edities.

Boek : Boistard, S. (2016). Gemmotherapie - Buds voor gezondheid - Praktische en gezinsgids. Uitgeverij Terran.

Boek : Andrianne, P. (2011). Verhandeling over gemmotherapie: therapie met knoppen. Amyris-edities.

Boek : Halfon, R. (2011). Gemmotherapie - Gezondheid door knoppen. Dangles-edities.

Boek : Ledoux, F., en Guéniot, G. (2014). Fytembryotherapie: het embryo van gemmotherapie. Amyris-edities.

Boek : Pineau, L. (2019). Het grote boek over gemmotherapie. Leduc.s Editions.