Een hydrolaat, vaak “bloemenwater” genoemd, komt overeen met het destillatiewater van een plant. Ze worden “bloemenwater” genoemd wanneer bloemen worden gedestilleerd, maar kunnen ook van andere plantendelen worden gemaakt. Wanneer deze plant aromatisch is, maakt destillatie het ook mogelijk om een ​​essentiële olie te verkrijgen. Toch zijn hydrosolen veel gemakkelijker in gebruik en veel beter te verdragen dan etherische oliën, omdat ze voornamelijk water bevatten. Ze brengen daarom zeer weinig gebruiksrisico's met zich mee. Ze hebben veel eigenschappen, zowel therapeutisch als cosmetisch. Ze worden veel gebruikt om de huid of het haar te verzorgen, vooral bij zwangere vrouwen en baby's bij wie het gebruik van etherische oliën gevoeliger is.

Dit artikel is bijgewerkt op 07/10/2022

Wat is een hydrosol?

Hydrosolen worden verkregen door stoomdestillatie of hydrodestillatie van doorgaans aromatische planten. De naam "hydrolaat" komt van het melkachtige uiterlijk dat wordt verkregen na destillatie, "hydro" betekent water, en "lat", melk. Concreet verkrijgen we na destillatie van een aromatische plant twee fasen:

 • Die hierboven is geconcentreerd in aromatische moleculen is dit deessentiële olie. Het wordt hydrofoob genoemd, wat betekent dat het zich niet vermengt met water.
 • Onderstaande komt overeen met degedistilleerd water, Dit is wat wij noemenhydrolaat of bloemenwater. Het bevat een klein deel van de actieve ingrediënten (voornamelijk aromatische moleculen), hydrofiel genoemd, dat wil zeggen die affiniteit hebben met water.

Tenslotte worden bepaalde hydrosolen verkregen door destillatie van niet-aromatische planten. Er zal dus geen etherische olie aanwezig zijn bij de uitlaat van het destillatieapparaat, alleen hydrosol. Dit is het geval bij korenbloem, linde of toverhazelaar, waarvan de hydrosolen bekend zijn.

Door hun samenstelling rijk aan water en zeer verdund in actieve moleculen, hydrosolen zijn veel minder krachtig dan essentiële oliën, en dus veel flexibeler in gebruik. Ze worden soms beschouwd als een bijproduct van etherische oliën, ook al hebben ze veel voordelen. Ze worden omschreven als de zachte versie van aromatherapieen kan worden gebruikt door gevoelige gebruikers, zoals zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of baby's, die vaak geen etherische oliën kunnen gebruiken.

Welke hydrosol kiezen voor hydrolatherapie?

Hydrolaten bevatten voornamelijk water en een klein deel aromatische moleculen en andere vluchtige, in water oplosbare verbindingen uit de plant. Dit geeft ze veel eigenschappen, maar ook een grote flexibiliteit in gebruik. Net als etherische oliën zijn dit natuurlijke extracten nuttig voor veel problemen. Er zijn er echter honderden: evenveel als etherische oliën, of zelfs meer omdat ze afkomstig kunnen zijn van niet-aromatische planten.

Om voor elke situatie de meest geschikte hydrosol te helpen identificeren, heeft Compagnie des Sens een zeer eenvoudig te gebruiken tool opgezet: voer eenvoudig het gewenste gebruik, de gebruiker en eventueel de eigenschappen, de geur en de gewenste smaak in. verkrijg de lijst met alle hydrosolen die kunnen worden gebruikt.

Hoe hydrosolen gebruiken in aromatherapie?

Inslikken

Onder behandeling

De genezingen van hydrosol zijn interessant voor seizoensgebonden veranderingen in het bijzonder, hetzij tijdens de behandeling ontgiftend om de emunctories leeg te maken, of voor de immuunsysteem. Hydrosolen zijn inderdaad goede afvoerers van het lichaam, ze hebben een werking op het hele spijsverterings- en stofwisselingssysteem om de grond te herstellen. Hydrosolkuren kunnen ook uitgevoerd worden bij chronische problemen zoals de menopauze, vermoeidheid, zware benen, enz. Om een ​​hydrosolbehandeling uit te voeren zijn er 2 mogelijkheden:

 • Verdun 1 tot 2 eetlepels hydrolaat in 1 liter water om gedurende de dag te drinken. Ga hier 20 tot 25 dagen mee door en neem indien nodig een pauze van 5 dagen voordat u opnieuw begint.
 • Verdun 1 theelepel in een glas water, drink 3 tot 4 keer per dag. Herhaal dit gedurende 20 tot 25 dagen en neem een ​​pauze van 5 dagen voordat u indien nodig verdergaat.
Af en toe

Af en toe gebruikt, kunnen hydrosolen inwerken op de huid ernstiger problemen, bij spijsverteringsstoornissen, slapeloosheid, enz. Afhankelijk van de leeftijd zal de te consumeren hoeveelheid hydrosol variëren:

 • Kind jonger dan 1 jaar: ½ tot 1 theelepel per dag in het flesje, of op de tepel gespoten.
 • Van 1 tot 3 jaar: 1 theelepel per dag in een glas water.
 • Van 3 tot 6 jaar: 1 theelepel in een glas water, 1 tot 2 keer per dag.
 • Vanaf 6 jaar: 1 theelepel in een glas water, 1 tot 4 keer per dag.

Afhankelijk van het gewenste doel kunnen hydrosolen verdund worden in een glas koud of warm water of bijvoorbeeld in kruidenthee. De sleutel is om de hydrosol niet te koken om deze niet te denatureren.

In het bad

In tegenstelling tot etherische oliën zijn hydrosolen uitstekend geschikt voor gebruik in bad, omdat ze mengbaar zijn met water. Hiermee kun je bijvoorbeeld de ontspannende werking van een bad accentueren! Afhankelijk van het watervolume en de leeftijd zal de toe te voegen hoeveelheid hydrosol niet hetzelfde zijn:

 • voor kinderen jonger dan 1 jaar: voeg 1 tot 3 theelepels toe aan het badwater
 • van 1 tot 3 jaar: voeg 1 tot 2 eetlepels toe
 • van 3 tot 6 jaar: voeg 2 tot 4 eetlepels toe
 • vanaf 6 jaar: voeg 5 tot 10 eetlepels toe

Hydrosolen helpen ook pijnlijke en vermoeide voeten te verzachten. Voeg in dit geval 3 eetlepels hydrosol toe aan een bakje om een ​​mengsel te maken voetenbad.

Ten slotte kunnen hydrosolen worden gebruikt zitbad tegen bijvoorbeeld genitale infecties of aambeien. Voeg hiervoor 5 tot 10 eetlepels toe in een geschikte kom.

Voor mondhygiëne

Veel hydrosolen kunnen worden gebruikt voor de mondhygiëne bij bijvoorbeeld infecties, aften, gingivitis of slechte adem. Dit is onder andere het geval voor Noble Laurel, Clove, Tea Tree of Peppermint. Om van hun voordelen te profiteren, is het mogelijk om ze als mondwater te gebruiken:

 • Voor volwassenen: verdun 1 tot 2 eetlepels hydrosol in een glas spoelwater.
 • Voor kinderen: verdun 1 theelepel hydrosol in een glas spoelwater.

Bij comprimeren

Voor het lokaal aanbrengen van hydrosolen op de huid is het mogelijk gedrenkte kompressen te maken. Verdun hiervoor 4 tot 5 eetlepels hydrolaat in 100 ml water. Dompel een kompres of een schone doek in het mengsel en breng het op de huid aan. Laat het 20 minuten intrekken voor een betere werking.

Wat is het verschil tussen een hydrosol en bloemenwater?

Er bestaat niet geen verschil tussen bloemenwater en een hydrolaat. De naam “bloemenwater” is eenvoudigweg gereserveerd om een bloem hydrosol. Er wordt daarom vaak gesproken over bijvoorbeeld Rozenbloemenwater of Korenbloembloemenwater. Bepaalde hydrosolen worden niettemin verkregen door destillatie vanoverige onderdelen van planten, zoals zaden (wortelhydrosol), schors (kaneelhydrosol) of bladeren (toverhazelaarhydrosol). Alle bloemenwaters zijn dus hydrosolen, maar niet alle hydrosolen zijn bloemenwaters. In de context van gebruik bij hydrolatherapie is het daarom nauwkeuriger om de term hydrosol, of zelfs aromatische hydrosol, te gebruiken om te bevestigen dat het product inderdaad werd verkregen door destillatie van de plant, en om elk risico van namaak of misbruik van de plant te vermijden. de term ‘bloemenwater’.

Welke hydrosol kiezen voor de huid en het gezicht?

Hydrosolen hebben veel voordelen voor het gezicht en zijn bijzonder interessant en geschikt voor de verzorging van de huid. Aan de ene kant zijn ze erg zacht, hebben veel nuttige eigenschappen voor alle huidtypes (adstringerend, verzachtend, genezend, zuiverend, enz.), en hebben een licht zure pH, gewaardeerd door de huid waarvan de pH rond de 5,5 ligt. Ze kunnen daarom puur of verdund rechtstreeks op de huid worden gebruikt:

 • 's Ochtends sprayen of op een wattenschijfje om de huid wakker te maken en nachtelijke onzuiverheden te verwijderen.
 • 's Avonds, om de huid te reinigen, de onzuiverheden van de dag te verwijderen, of als make-up verwijderaar.
 • Ter vervanging van water bij het maken van cosmetische recepten (crèmes, maskers, lotions, enz.)
 • In een stoombad om de huid diep te reinigen en de poriën te zuiveren
 • Enz.

Top 5 hydrosolen om de huid en het gezicht te verzorgen:

 • L’Damastroos hydrolaat : zeker de bekendste: het helpt de huid te hydrateren, te kalmeren en huidveroudering te beperken. Damascus Rozenbloemenwater is de referentiehydrolaat voor de rijpere huid, bij rimpels, voor de droge huid, maar ook voor de geïrriteerde en gevoelige huid.
 • L’korenbloem hydrosol : ontstekingsremmend, decongestivum en verzachtend, het is de ooghydrolaat bij uitstek. Korenbloembloemenwater is de referentiehydrosol voor vermoeide en geïrriteerde ogen, maar ook voor de droge en geïrriteerde huid.
 • L’Oranjebloesem hydrolaat : bijzonder rustgevend, vooral gewaardeerd om zijn zoete en bloemige geur. Oranjebloesemhydrosol is erg populair voor de droge en gevoelige huid.
 • L’italiaanse Helichrysum-hydrosol : het is bloedsomloop, ontstekingsremmend en genezend. Italiaanse Helichrysum-hydrosol is daarmee de referentiehydrosol voor donkere kringen en voor de beschadigde huid, maar ook voor de rijpere, geïrriteerde en gevoelige huid.
 • L’tea Tree-hydrosol : het is een infectiewerend middel op dezelfde manier als de essentiële olie, maar dan in een zachte versie. Tea Tree-hydrosol is niet verrassend de referentie-hydrosol voor acne, ook geschikt voor de vette en gecombineerde huid.

Welke hydrosol moet je kiezen voor haar?

Hydrosolen hebben verschillende gunstige eigenschappen voor haar. Net zoals hun verschillende werkingen op de huid, werken ze ook in op de hoofdhuid enkele problemen oplossen, of gewoon naar hydrateren of parfum de haren. Ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt:

 • In spoelwater na het wassen, zachtjes de hoofdhuid masseren
 • Gesproeid op de lengtes en punten tussen de shampoos door, om krullen op te frissen of gewoon om het haar te parfumeren
 • Ter vervanging van water bij het maken van cosmetische recepten (maskers, vaste shampoos, no-poo, enz.)

Top 5 van de beste hydrolaten voor haar:

 • L’hydrosol van Atlasceder : het is zeer veelzijdig voor de verzorging van het haar en vooral de hoofdhuid. Het heeft een herbalancerende werking die nuttig is voor veel haarproblemen. Atlas Cedar-hydrosol is dus de referentie-hydrosol bij vet haar, haaruitval of roos.
 • L’lavendel hydrosol : afstotend, ontstekingsremmend en kalmerend, maar wordt ook gewaardeerd om zijn zoete, bloemige geur. Lavendelhydrosol is de referentiehydrosol tegen luizen en jeukende hoofdhuid.
 • L’rozemarijn hydrosol : het heeft een ontgiftende en zuiverende werking. Rozemarijnhydrosol met verbenon is daarom bijzonder nuttig bij roos en vet haar.
 • L’pepermunthydrosol : het is zeer verfrissend en vooral zuiverend. Pepermunthydrosol is nuttig voor vet haar of geïrriteerde hoofdhuid.
 • L’matricaria Kamille hydrolaat : het heeft ontstekingsremmende en verlichtende eigenschappen. Het is de referentiehydrosol voor blond haar en om highlights te geven aan licht haar. Het kan worden gebruikt voor normaal haar in het algemeen, maar ook voor dof haar of bij een geïrriteerde hoofdhuid.

Hoe kies je een kwaliteitshydrolaat?

Hydrosolen werden lange tijd beschouwd als een bijproduct van destillatie, maar worden tegenwoordig veel meer gewaardeerd en ervaren een echte heropleving van de belangstelling voor zowel cosmetica als aromatherapie. Of het nu in gespecialiseerde winkels of op internet is, er is tegenwoordig een ruime keuze aan hydrolaten, maar al de kwaliteiten zijn elkaar niet waard. Hoewel het als consument moeilijk is om de knowhow van de distilleerder te beoordelen, is het toch mogelijk om bepaalde elementen te controleren om de kwaliteit van de aangekochte hydrosol te garanderen: het is noodzakelijk om de voorkeur te geven aan een waarschuwingen worden gegeven voor informatieve en vooral preventieve doeleinden:

 • Zwangere vrouwen en kinderen : uit voorzorg kunnen hydrosolen deze bevatten ketonen, van kamfer, van de fenolen of moleculen oestrogeenachtig worden niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en voor kinderen jonger dan 3 jaar of jonger dan 6 jaar (duizendblad, pepermunt, scharlei, oregano, kruidnagel, enz.)
 • Allergie : een allergie voor een etherische olie kan mogelijk een allergie voor de overeenkomstige hydrosol veroorzaken. A allergie test eenvoudig kan worden gedaan: doe 2 druppels hydrosol in de elleboogholte en kijk of er binnen 24 uur roodheid verschijnt.
 • Irritatie : Hydrolaten die waarschijnlijk bevatten fenolen (Kaneel, Oregano, Bonenkruid) kunnen op de meest gevoelige huid lichte huidirritatie veroorzaken. Aarzel in dit geval niet om de hydrosol te verdunnen.
 • Hepatotoxiciteit : hydrolaten die waarschijnlijk bevatten fenolen (Kaneel, Oregano, Bonenkruid) kunnen bij langdurig gebruik lichte leverproblemen veroorzaken. In dit geval verdient het de voorkeur om ze voor een korte periode te gebruiken.
 • Fotosensibilisatie : citrus-, wortel- of engelwortelhydrosolen bevatten waarschijnlijk fotosensibiliserende moleculen. Uit voorzorg kunt u ze het beste niet gebruiken voordat u aan de zon bent blootgesteld.

Het wordt aanbevolen om vóór gebruik op de hoogte te zijn van alle potentiële risico's van het gebruik van een hydrosol.

Was dit artikel nuttig?

  

Gemiddelde score: 4.7 ( 1390 stemmen )

Bibliografie

Boek : Faucon, M., & Canac, P. (2018). Verhandeling over wetenschappelijke en medische aromatherapie, hydrosolen (1e ed.). Parijs: Ed. Bloed van de aarde.

Boek : Dalmas, P. (2012). Gids voor bloemenwater en hydrosolen. Parijs: Ed. Medici.

Boek : Montesinos, C., en Thouzery, M. (2013). Bloemenwater en hydrosolen. Gap: de adem van goud.

Boek : Bosson, L. (2015). Hydrolatherapie. Brussel: Editions Amyris.

Boek : Prijs, L., & Prijs, S. (2004). Hydrosolen begrijpen: de specifieke hydrosolen voor aromatherapie. Londen: Elsevier Gezondheidswetenschappen.

Boek : Fernandez, X., André, C., Casale, A., Carénini, E., Hadji-Minaglou, F., en Parijs, J. (2014). Hydrolaten en bloemenwater. Parijs: Vuibert.

Boek : Zahalka, JP (2017). Compleet woordenboek van hydrolaten en bloemenwater: 100 behandelde pathologieën. -: Dolfijn.