Wanneer pijn optreedt bij de eerste menstruatie bij een adolescent, wordt dit primaire dysmenorroe genoemd. Dit wordt verklaard door een overmatige afscheiding van ontstekingsmoleculen, bepaalde prostaglandinen. Of deze pijnen nu permanent of occasioneel zijn, ze worden verondersteld draaglijk te blijven en af te nemen vanaf de leeftijd van 18 jaar of na een eerste zwangerschap. Bij ongeveer 5-15% van de vrouwen zijn de krampen echter zo pijnlijk dat ze een zeer negatieve impact kunnen hebben op de levenskwaliteit, wat kan leiden tot afwezigheid van school of werk. Het is daarom belangrijk om secundaire dysmenorroe, veroorzaakt door een gynaecologische pathologie die maar al te vaak te laat wordt gediagnosticeerd, niet over het hoofd te zien: endometriose, vleesbomen, adenomyose, enz. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke methoden om de pijn te beperken, zonder dieet, levensstijl en stressmanagement te vergeten, die ook helpen om de frequentie of intensiteit te verminderen.

Dit artikel is bijgewerkt op 11/01/2024

TOP 5 natuurlijke remedies

1. Snel handelen als de menstruatie erg pijnlijk is: Essentiële olie van tropisch basilicum of essentiële olie van dragonplaatselijk masseren met een plantaardige olie.
2. Ten minste één week voor de verwachte menstruatie innemen: Borage plantaardige olie of Teunisbloem plantaardige olie om ontstekingen te beperken.
3. Voor zijn krampstillende en vrouwelijke cyclusregulerende eigenschappen: deFrambozen knop maceraat als achtergrondbehandeling.
4. Voor zijn werking op spasmen en bloedingen: Duizendblad kruidenthee als grootmoeders middel.
5. Als stress de pijn verergert : fijne of echte lavendel etherische olie plaatselijk of via de reukzin aangebracht.

Wacht niet te lang met het raadplegen van een specialist als de pijn aanhoudt. Een diagnose en specifieke behandeling zijn nodig als de pijnlijke menstruatie wordt veroorzaakt door een infectie, endometriose, vleesboom...

Essentiële oliën voor snelle verlichting van zeer pijnlijke menstruatie

Waarom essentiële oliën gebruiken?

Dankzij hun krampstillende eigenschappen, Bepaalde essentiële oliën zijn ideaal voor een snelle verlichting van menstruatiepijn. Ze bevatten met name moleculen die rechtstreeks inwerken op de gladde spieren van de baarmoeder. Hiertoe behoort methylchavicol, of estragol, het hoofdbestanddeel van essentiële olie van basilicum en dragon, die vaak worden aanbevolen bij buikkrampen. Van andere moleculen die tot de esterfamilie behoren, is ook bekend dat ze een effect hebben op spierkrampen, of het nu gaat om spijsverteringskrampen of gynaecologische krampen.

Deze moleculen zijn ook ontspannend en kalmerend, ze werken ook in op de emotionele dimensie en helpen de perceptie van pijn te verminderen. Studies hebben ook het belang van ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen linalool of bèta-caryofylleen, gevonden in een aantal essentiële oliën die ook nuttig zijn bij dysmenorroe.

Welke essentiële olie te kiezen?
 • Als eerstelijnsbehandeling, essentiële olie van dragon of Essentiële olie van tropisch basilicum worden het vaakst aanbevolen om pijnlijke menstruaties te verlichten. Ze bevatten beide ongeveer 80% methylchavicol. Ze werken niet alleen in op de samentrekkingen van de baarmoeder die menstruatiekrampen veroorzaken, maar ook op psycho-emotioneel niveau als ontspannende en anti-stress essentiële oliën. Omdat hun geur niet altijd op prijs wordt gesteld, is het mogelijk om ze te vervangen door andere essentiële oliën met vergelijkbare eigenschappen, zonder methylchavicol te bevatten.
 • Alternatieve of aanvullende essentiële oliënrijk aan esters en/of linalool, met ontspannende, krampstillende en pijnstillende eigenschappen. Kies op basis van je olfactorische voorkeur: Etherische olie van Roomse kamille, Echte lavendel etherische olie, Petit Grain Bigarade etherische olie... of Etherische olie van muskaatsalie (maar pas op voor contra-indicaties in verband met het oestrogeenachtige effect)...
Hoe ze te gebruiken?

Op huid Verdun 1 druppel essentiële olie in 9 druppels plantaardige olie en breng aan op de onderbuik en zonnevlecht. Gebruik tot 3 keer per dag bij pijn.

Bij inhalatie, Om specifieker in te werken op de psycho-emotionele component: 2 tot 3 druppels essentiële olie op een zakdoek of de lont van een inhalator. Inhaleer zodra dat nodig is.

Hydrolaten om essentiële oliën te vervangen of aan te vullen

In welke gevallen verdienen hydrosolen de voorkeur?
 • Hydrolaten zijn gemakkelijk te gebruiken, vooral oraal, vooral omdat ze minder geconcentreerd zijn in actieve moleculen. Ze zijn bijzonder geschikt voor mensen die geen essentiële oliën kunnen gebruiken, maar ook als aanvulling op de werking van essentiële oliën of als alternatief bij langdurig gebruik.
 • niet aanbevolen als je een voorgeschiedenis hebt van hormoonafhankelijke kanker niet aanbevolen als u in het verleden hormoonafhankelijke kanker hebt gehad (bijv. Scharlei, Echte Salie, Duizendblad hydrolaat).
 • Hydrolats zullen ook aantrekkelijk zijn voor zij die haast hebben en geen tijd hebt om kruidenthee te bereiden.
Welke hydrolaat moet ik kiezen?
Hoe ze te gebruiken?

Oraal Verdun 1 tot 2 theelepels hydrosol in een glas water, 2 tot 3 keer per dag (of 2 eetlepels in 1 liter water, om overdag te drinken) vanaf de eerste dag van de pijnlijke menstruatie. Begin zo nodig 1 tot 3 dagen voor de verwachte menstruatie.

Borage- en teunisbloemolie om ontstekingen te moduleren

Regulerende effecten op de productie van prostaglandines
 • Aan het einde van de menstruatiecyclus, de natuurlijke daling van progesteron gaat gepaard met de productie van type 2 ontstekingsbevorderende prostaglandinen (PGE2) ten nadele van prostaglandines van type 1 (PGE1). Het zijn deze PGE2's die verantwoordelijk zijn voor de samentrekkingen die nodig zijn om het baarmoederslijmvlies tijdens elke cyclus uit te drijven, terwijl PGE1's meer ontstekingsremmend, bloedplaatjesaggregatieremmend en vaatverwijdend zijn. Abnormaal pijnlijke menstruaties kunnen dus verklaard worden door een overmatige productie van PGE2 en een onevenwicht in de verhouding PGE1/PGE2.
 • Om de voordelen van Borage- en Teunisbloemolie te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat PGE1 en PGE2 beide worden gesynthetiseerd uit omega-6, met gamma-linoleenzuur (GLA) als de beperkende stap. Van nature rijk aan GLA, Borage- en teunisbloemolie leveren dus rechtstreeks deze intermediaire omega-6 die, via een competitief fenomeen, de productie van PGE2 afremt. en helpen een betere PGE1/PGE2-balans te herstellen.
 • Er wordt vaak gezegd dat Borage en Teunisbloem oliën hormoonregulerend zijn. Volgens de beschikbare wetenschappelijke studies ligt hun werking meer op het niveau van prostaglandines, ook wel "ontstekingshormonen" genoemd. Vandaar waarschijnlijke verwarring, omdat dit geen geslachtshormonen zijn. Er zijn zeker interacties tussen deze verschillende soorten hormonen, maar er is geen progesteronachtig of anti-oestrogeen effect, zoals bij planten als duizendblad.
Hoe moeten ze worden gebruikt in supplementen?
 • Bijdragen aan een betere PGE1/PGE2-balans door GLA-suppletie Neem 1 tot 2 theelepels per dag vanBorage olie , vanteunisbloemolie voor de maaltijd, 1 tot 2 weken voor en tijdens pijnlijke menstruaties. Borage olie is interessanter dan teunisbloemolie, omdat het twee tot drie keer meer gamma-linoleenzuur bevat.
 • Vergeet tegelijkertijd niet om overmatige inname van andere omega 6 dan GLA te vermijden.. In feite zijn omega-6, afgezien van gamma-linoleenzuur, voornamelijk voorlopers van ontstekingsbevorderende moleculen, waaronder PGE2. Zoals hieronder wordt uitgelegd in het gedeelte over de rol van voeding, is het net zo belangrijk om overmatige consumptie van voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn voor ontstekingsaandoeningen te vermijden, door met name te letten op de omega-3/omega-6 balans.

Bud maceraten om de cyclus te reguleren en spasmen te beperken

Wanneer zijn knopmaceraten geschikt?

Vanwege de meer globale en diepgaande werking kan gemmotherapie worden gebruikt als aanvulling op essentiële oliën in de vorm van lange of incidentele kuren, afhankelijk van de specifieke behoeften van elke persoon. Sommige knopmaceraten staan bekend om hun endocriene modulerende effecten, krampstillende of circulatoire eigenschappen.

Welke maceraten kiezen?
 • Frambozenmaceraat voor zijn veelzijdigheid. Het is vooral bekend om zijn vermogen om de afscheiding van eierstokhormonen (oestrogeen en progesteron) te reguleren, maar er wordt ook gedacht dat het een krampstillend effect heeft, met directe effecten op de baarmoederspier.
 • Viorne maceraat kan worden gebruikt om de krampstillende werking van framboos te versterkenDeze omvatten pijn voor of tijdens de menstruatie en zelfs in het midden van de cyclus op het moment van de eisprong.
 • Kastanje maceraat en Kastanje maceraat voor hun veno-lymfatische eigenschappen. Ze helpen menstruatiepijn te verminderen door de bloedsomloop te verbeteren en stuwing te beperken, vooral in het bekkengebied.
Hoe ze te gebruiken?

Voor volwassenen en tieners: 5 tot 15 druppels toppenmaceraat per dag in een glas water (of onverdund), 15 minuten voor de maaltijd, gedurende maximaal 3 weken. Begin met 5 druppels en verhoog dit gaandeweg (bijvoorbeeld: 5 druppels de eerste week, 10 de tweede...). Je kunt meerdere toppen nemen (verspreid over de dag) of van toppen veranderen naarmate de symptomen zich ontwikkelen.

 • Een lange kuur van enkele maanden : Neem 3 weken per maand, gevolgd door een pauze van een week. Ideaal om het hormonale systeem te reguleren met frambozenmaceraat of om de bloedsomloop te ondersteunen met kastanjemaceraat.
 • Eenmalige behandeling rond de pijnlijke menstruatie, met Viorne maceraat: begin een week voor de verwachte menstruatiedatum.

Oma's kruidenremedies

Wanneer moet ik kiezen voor kruidenthee?

Veel planten kunnen worden gebruikt in infusies vanwege hun krampstillende, pijnstillende of hormoonregulerende eigenschappen. Een kruidenthee heeft ook een troostend en kalmerend effect, wat vooral gewaardeerd wordt tijdens pijnlijke periodes. Een kans om zorg goed voor jezelf tijdens die moeilijke dagen van de cyclus.

Welke planten kiezen?

Hier is een selectie van algemeen aanbevolen planten, om alleen of in een mengsel te gebruiken. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de voorzorgsmaatregelen voor gebruik, vooral als ze een hormoonachtige werking hebben.

 • De bloeiende kroppen van duizendblad die krampstillend zijn voor de spieren van de baarmoeder, maar ook ontstekingsremmend, hemostatisch en oestrogeenwerend.
 • De bovengrondse delen van Alchemilla voor zijn aanvullende werking op het slijmvlies van de baarmoeder. Het wordt ook traditioneel gebruikt voor verschillende gynaecologische aandoeningen, zoals het premenstrueel syndroom. De mechanismen van de anti-oestrogene of progesteronwerking zijn vrij complex en worden nog niet volledig begrepen. Raadpleeg een arts in geval van hormoonafhankelijke kanker of diarree. Niet gelijktijdig gebruiken met medicatie of orale anticonceptiva.
 • Kamille Matricaria bloemenZe zijn ook krampstillend, met een synergetische werking op angst en stemming.
 • Citroenmelisse bladeren die zowel een spasmolytische als kalmerende werking hebben. Hun kalmerende werking zou vergelijkbaar zijn met die van benzodiazepinen, met een aangename citroenachtige smaak.
Hoe ze te gebruiken?

In infusie Giet voor één kopje kokend water (idealiter op een temperatuur van 80-90°C) over een eetlepel gedroogde planten. Dek af en laat 10 minuten trekken. Drink tot 2 kopjes per dag tijdens de tweede helft van de cyclus, vanaf een week voor de verwachte menstruatie.

Let op je voeding en levensstijl om menstruatiepijn te verminderen

Het moderne dieet, stress, vervuilende stoffen en een zittende levensstijl zijn allemaal factoren waarvan bekend is dat ze ontstekingen of angst in de hand werken, endocriene verstoorders in de hand werken... en een gunstig klimaat creëren voor dysmenorroe. Vandaar het belang om je levensstijl aan te pakken om menstruatiepijn te verlichten of te voorkomen.

Je dieet aanpassen

Maar al te vaak wordt vergeten dat voeding een essentiële rol kan spelen bij de intensiteit van menstruatiepijn. Naast een kuur Borage- of Teunisbloemolie die speciaal is ontwikkeld om de PGE1/PGE2-balans te reguleren, kunnen bepaalde voedingsgewoonten de situatie helpen verbeteren of juist verergeren:

 • Vermijden, vooral tijdens de menstruatie Voedingsmiddelen en dranken die ontstekingen bevorderen, zoals geraffineerde, vezelarme, te zoete of zoute voedingsmiddelen, bronnen van "slechte vetten" (verzadigde vetten, geroosterd en gefrituurd voedsel), cafeïnehoudende dranken, alcoholmisbruik, enz.
 • Zorg voor een goede algemene omega-3/omega-6 balans om de synthese van ontstekingsbevorderende moleculen zoals PGE2 te reguleren: voorkeur voor bronnen van dierlijke omega-3 (sardines, makreel, haring, eieren en vlees van het netwerk Bleu-Blanc-Cœur, enz.) en plantaardige omega-3 (koolzaadolie, enz.), camelina-olie en noten, oliën en lijnzaadchia zadenhennep zaden...), terwijl een overmatige inname van andere omega-6's dan GLA (zonnebloemolie, overmatig vet vlees...) wordt vermeden. Andere studies hebben aangetoond dat vrouwen die regelmatig dierlijke omega-3 (EPA en DHA) consumeren, minder last hebben van menstruatiepijn. EPA en DHA zijn in feite voorlopers van andere moleculen (PGE3, resolvines, protectines, enz.) die nodig zijn om de ontstekingsremmende werking van PGE1 te voltooien.
 • Voorzie in je magnesiumbehoeften dat betrokken is bij de synthese van prostaglandinen en deelneemt aan de samentrekkingsprocessen van de baarmoeder en de bloedvaten. Bepaalde mineraalwaters en voedingsmiddelen staan erom bekend rijk te zijn aan Magnesium. De dagelijkse behoefte wordt geschat op ongeveer 300 mg per dag, dus voedingssupplementen kunnen worden overwogen, vooral in gevallen van chronische stress.
 • Controleer je inname van zink, vitamine C en vitamine B6 die, net als magnesium, betrokken zijn bij de synthese van prostaglandinen, maar minder risico lopen op een tekort.
 • Vergeet niet je ijzerstatus te controleren, vooral als je menstruatie hevig is. Gebrek aan Ijzer is niet noodzakelijk gekoppeld aan pijnlijke menstruaties, maar bloedarmoede is een bron van extra vermoeidheid. En gevallen van een tekort worden nog steeds te weinig gediagnosticeerd.
De effecten van stress, angst of depressie beperken

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat stress een verergerende factor is bij menstruatiepijn. Vrouwen die worden blootgesteld aan hoge stressniveaus hebben twee keer zoveel kans op dysmenorroe.. Alle natuurlijke manieren om met stress om te gaan zal daarom nuttig zijn bij het verminderen van pijnlijke periodes en het verbeteren van de levenskwaliteit tijdens deze periode. De kwaliteit van sociale relaties speelt ook een belangrijke rol.

Depressie en angst zijn zelden de primaire oorzaak van dysmenorroe, maar er moet rekening worden gehouden met hun rol in het verergeren van pijn in een globale aanpak. Psychologische ondersteuning kan heel nuttig zijn.

Het beoefenen van fysieke activiteit

Lichaamsbeweging heeft veel voordelen bij pijnlijke menstruaties:

 • Pijnstillende werking door endorfine vrij te maken en de bloedcirculatie in het bekken te verbeteren;
 • Stress verminderen en verbeterde stemming;
 • Preventie van overgewicht en obesitas, die in verband worden gebracht met een hoger risico op dysmenorroe.

Het zou genoeg zijn om30 minuten stevig wandelen per dag gedurende de eerste drie dagen van je menstruatie om de ernst van primaire dysmenorroe te verminderen. Maar lichamelijke activiteit zou nog effectiever zijn tegen menstruatiepijn als het regelmatig gedurende de cyclus wordt gedaan.

Andere tips en natuurlijke benaderingen van buikpijn

 • Een kruik gebruiken om de pijnlijke plek te verwarmen;
 • Acupunctuur kan bij sommige mensen een verbetering teweegbrengen, maar er zijn nog geen onderzoeken die de effectiviteit tegen primaire dysmenorroe aantonen.
 • Verschillende homeopathische geneesmiddelen worden aanbevolen bij dysmenorroe (Bryonia, Chamomilla Vulgaris, Colocynthis, Magnesia Phosporica, Nux Vomica, Sépia, Thuya...). Het advies van een homeopathische arts is nodig, want de keuze hangt af van de toestand van de persoon en de specifieke symptomen: als de pijn de vrouw dubbel doet buigen, als de pijn de neiging heeft om uit te stralen naar het heiligbeen, de dijen of de rug, als er duizeligheid, leucorroe, vermoeidheid is... als de pijn verzacht wordt door op de buik te drukken, door warm of koud aan te brengen... als de hevigheid van de menstruatie evenredig is met de intensiteit van de pijn...
 • Klei- of modderkompressen aanbrengen wordt gebruikt als onderdeel van spabehandelingen om pijnlijke menstruaties of endometriose te verlichten... Over Groene kleiEr zijn echter bepaalde contra-indicaties, vooral als je een spiraaltje hebt of onderliggende medische aandoeningen. Raadpleeg een arts als de pijn aanhoudt of als het product gedurende langere tijd wordt gebruikt.

Verbetering van de diagnose en behandeling van endometriose

Soms blijft de pijn echter na verloop van tijd aanhouden en reageert deze niet op de medische behandelingen die gewoonlijk worden voorgeschreven (krampstillende middelen, ontstekingsremmers, anticonceptiepillen). In deze gevallen raden we aan raadpleeg onmiddellijk een specialist om elke ziekte uit te sluiten die de oorzaak kan zijn van een pijnlijke menstruatie (infectie, endometriose, vleesbomen, enz.).

Endometriose, een van de meest pijnlijke aandoeningen, wordt nog steeds slecht begrepen en vooral slecht gediagnosticeerd. Toch is het een een chronische ziekte die al in de puberteit kan optreden en pas in de menopauze weer afneemt Te veel vrouwen lijden jarenlang zonder het te weten, ook al hoort 'normale' pijn niet zo intens te zijn of zo lang te duren.

In Frankrijk lijdt naar schatting één op de 10 vrouwen aan endometriose, met een bijna systematische vertraging van de diagnose, gemiddeld zeven jaar. Sinds 2022 hebben de gezondheidsautoriteiten eindelijk een nationale strategie opgezet om deze ziekte te bestrijden, waaronder steun voor medisch onderzoek, betere diagnose en betere pijnbestrijding.

Bibliografie

Publicatie: J.-M. Lecerf, afdeling Voeding, Pasteur Instituut van Lille; Afdeling Interne Geneeskunde, CHRU van Lille. (2011). Plantaardige oliën: kenmerken en toepassingen.

Publicatie: Ou, M., Hsu, T., Lai, A., Lin, Y., en Lin, C. (2012). Beoordeling van pijnverlichting door massage met aromatische essentiële oliën bij poliklinische patiënten met primaire dysmenorroe: een gerandomiseerde, dubbelblinde klinische studie. Journal of Obstetrie en Gynaecologieonderzoek, 38(5), 817-822. doi: 10.1111/j.1447-0756.2011.01802.x

Publicatie: Bavil, DA, Dolatian, M., Mahmoodi, Z., & Baghban, AA (2016). Vergelijking van levensstijlen van jonge vrouwen met en zonder primaire dysmenorroe. Elektronische arts, 8(3), 2107-2114. https://doi.org/10.19082/2107

Publicatie: Hudson, T. (2007). Voeding gebruiken om primaire dysmenorroe te verlichten. Alternatieve en complementaire therapieën, 13(3), 125-128. https://doi.org/10.1089/act.2007.13303

Publicatie: Akbarzadeh, M., Dehghani, M., Moshfeghy, Z., Emamghoreishi, M., Tavakoli, P., & Zare, N. (2015). Effect van Melissa officinalis-capsule op de intensiteit van premenstrueel syndroomsymptomen bij middelbare scholieren. Verpleegkunde- en verloskundestudies, 4(2). https://doi.org/10.17795/nmsjournal27001

Publicatie: Wang, L., Wang, Stress en dysmenorroe: een populatiegebaseerd prospectief onderzoek. Arbeids- en milieugeneeskunde, 61(12), 1021-1026. https://doi.org/10.1136/oem.2003.012302

Boek : Morel, JM (2008). Praktische verhandeling over fytotherapie: De remedies van gisteren voor de geneeskunde van morgen, Escalquens, Frankrijk: Editions Jacques Grancher.

Boek : Faucon, M., & Canac, P. (2018). Verhandeling over wetenschappelijke en medische aromatherapie, hydrosolen (1e ed.). Parijs: Ed. Bloed van de aarde.

Boek : Fleurentin, J., Pelt, J. M., & Hayon, J. C. (2016). Du bon usage des plantes qui soignent. Rennes, Frankrijk: West-Frankrijk.

Boek : Tisserand, R., & Young, R. (2013). Veiligheid van essentiële oliën: een gids voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Elsevier Gezondheidszorg.

Boek : Coudron C. & Pourrias B. (2014). Gidsen voor voedingsrecepten. Gezondheid edities.

Boek : Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Samenvatting van gemmotherapie - Wetenschappelijke grondslagen van meristemotherapie. Amyris-edities.

Boek : Couic Marinier, F., en Touboul, A. (2017). De Living Earth-gids voor essentiële oliën. Terre Vivante-edities.

Boek : Couic-Marinier, F., & Frély, R. (2019). Essentiële oliën: de complete gids voor het hele gezin. ZONNE

Boek : de la Charie, T. (2019). Jezelf behandelen met essentiële oliën. Waarom en hoe werkt het? Editions du Rocher.

Website: WikiPhyto, de encyclopedie van fytotherapie. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home

Website: Geniet van je cyclus. (2023, 19 april). Geniet van je cyclus - Laten we menstrueel welzijn durven hebben. https://www.kiffetoncycle.fr/

Website: Pijnlijke menstruatie | ameli.fr | Verzekerd. (nd). https://www.ameli.fr/rhone/assure/sante/themes/regles-douloureuses